Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2008 11:44 - Александър Божков: Въздействие на световната финансова криза върху България ще има, но то ще бъде оздравително
Автор: albosh Категория: Бизнес   
Прочетен: 3727 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2008 12:05


image
image Александър Божков: Въздействие на световната финансова криза върху България ще има, но то ще бъде оздравително
image
18 септември 2008 | 11:01 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. Въздействие на световната финансова криза върху България ще има в по-дългосрочен план, но то ще бъде оздравително. Защото кризата в американските капиталови пазари ще намали готовността на всички кредитни институции да раздават кредити и ще ги направи по-внимателни в подбора на своите кредитополучатели. Това каза пред Агенция “Фокус” Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие. Според него за получаване на кредит ще има по-ясни правила, ще се изискват и по-ясни гаранции за връщането на парите. “Което със сигурност ще забави малко икономическия растеж, но за сметка на това ще го направи по-устойчив. От друга страна, по отношение на чуждите инвестиции в България, ще се развие една не особено благоприятна тенденция. И тя е, че сериозните западни инвеститори, на които разчитаме много, ще имат по-ограничен привлечен ресурс, тъй като те черпят своя инвестиционен ресурс главно от инвестиоционните банки, които след тази криза няма да са много склонни да раздават току - така ресурс”, каза Божков.
По думите му по тази причина полето за инвестиции в България ще се оголи откъм такива инвеститори и ще се отвори повече място за инвеститори с неособено ясен произход на парите им. “Инвеститори от Изтока - руски, украински, азербайджански, казахстански и т.н., ще се наместят на мястото на западните инвеститори, защото те няма да са пострадали от кризала на Уолстрийт. И понеже имат пари за пласиране, ще имат и по-малка конкуренция в ивестициите. Ще ви дам конкретен пример - предстои синдикът да търси купувач за активите на “Кремиковци”. Лакшми Митал, въпреки че е от Индия, можем да го приемем за западен инвеститор, тъй като е най-големият в света. Но той, колкото и да е богат, също работи с привлечени пари от банките. Той сега ще се замисли дали си заслужава да търси средства, за да купува активите на “Кремиковци”. Докато насреща стои Жеваго, който със сигурност не взима пари от американските инвестиционни банки, така че на него никак не му пречи кризата на Уолстрийт и той със сигурност ще бъде готов да намери и да даде повече пари за активите на “Кремиковци, отколкото Митал”, посочи Божков.
Според икономиста въпросът за ползата от такива инвеститори е много комплексен.
Людмила СПАСОВА



Гласувай:
0



1. flyco - за зелника и този, който го дава
18.09.2008 12:04
"Парите не миришат" се казва в една сентенция, да ама не, миришат и то яко. Та каквито и правила да създават чуждите банки у нас, какво от това когато за най-големите инвестиционни проекти се отпускат държавни гаранции. Пък после виновен бил този дето бил изял зелника.
цитирай
2. анонимен - Смях
19.09.2008 23:16
Това може и да е така, но хубаво за икономиката ли се отрази секването на покупките на недвижими имоти и умрелият туристически сезон ?
30 000 непродадени апартамената по Българското черноморие. Това никак не е малко.
Кризата се отразява и то отрицателно !
Въпросът е кой от двата ефекта е по силен ?
Няколко месеца ни делят от отговорът на този въпрос :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885885
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832