Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2009 16:48 - Приятна вечеря с унифициран национален кашкавал
Автор: albosh Категория: Бизнес   
Прочетен: 12348 Коментари: 10 Гласове:
1

Последна промяна: 12.02.2009 16:49


image

13 февруари 2009

 image

В прясното мляко слагали сухо. В киселото мляко наливали сода каустик. В сиренето разбърквали палмово масло. В салама имало големи парчета лой. В кренвиршите изобщо нямало месо.

Това са главните новини, които извират от всички вестници  и телевизии през последните една-две седмици. Непрекъснато текат интервюта с доценти и професори по медицина и хранене, които ни обясняват ту че това е особено вредно, ту че не е вредно, но все пак трябва да е обозначено на опаковката, ту че най-вероятно е вредно, но не били правили досега изследвания по въпроса. Млади майки разтреперано обясняват на телевизионни водещи как децата им или са се отровили, или тъкмо да се отровят, сякаш ръката на съдбата се намесила и родителите забелязали вредната или направо отровна храна. Цяло село се разболяло от трихинелоза (или както там се казва тази ужасна болест), защото си направили суджуци от дивеч, който не бил минал на санитарен контрол при правилния ветиринарен доктор.

Като контрапункт ни показват репортажи и снимки от идилични селски къщи, в които старата домакиня от петдесет години не си била купувала кисело мляко, защото си квасела сама надоеното от домашната крава млекце, а дъщерите и внучките и пазели като съкровище закваската, от която се получавало това прекрасно и най-неподправено българско кисело мляко. Медопроизводител на преклонна възраст подробно ни обяснява как се грижи за пчелите всеки божи ден и колко прекрасен е медът му в сравнение с купешкия от кварталния супермаркет, в който можело и изобщо да няма пчелни продукти.

Ако сте забелязали, цялата тази истерия започна някъде след средата на януари. Като че ли преди тази дата сме яли само идеалните сирена и колбаси, като че ли миналата година никой не е слагал в тях палмово масло, лой или пък други неясни добавки. Нека само да си припомним преди колко години тръгна по медиите рекламата за кренвиршите Сачи  - „Кренвирши от месо!” – с което недвусмислено ни се обявяваше, че останалите кренвирши, включително и другите търговски марки на същия производител, изобщо не са направени от месо, а явно от нещо друго. Да сте чували през тези години някоя организация на потребителите да вдигне сериозен шум по въпроса? Да сте били свидетели как службите на земеделското и здравното министерство правят редовни проверки и наказват и затварят нередовните производители. Тъкмо обратното, оказа се тия дни, че в цялята ни мила родина изобщо няма нито една лаборатория, която да може да определя състава на сиренето и салама.

И ето ти изведнъж – истерия. Когато започне нещо толкова масово и целенасочено да се тиражира в медиите, винаги започвам да си задавам определени въпроси, от които се надявам да сглобя цялостната картинка.

Пръвият въпрос е: Защо точно сега?

Защото след Нова година, когато свърши голямото пазаруване за празниците, се оказва, че само през януари продажбите на хранителни стоки са намалели с 20 на сто. Колкото повече се развива и задълбочава кризата, очевидно ще спада и покупателната способност на българина и продажбите на мляко, сирене и колбаси. При недоимъка е напълно вероятно все повече хора да се ориентират към най-евтините продукти и да загърбят вероятно по-качествените, но със сигурност по-скъпи такива.

Вторият въпрос е: Кой има интерес?

Видно е веднага, щом влезе човек в супермаркета, че в днешна България има твърде много производители на хранителни стоки. Стотици са мандрите, които произвеждат сирене и кашкавал, също така стотици са и цеховете за салами и други колбаси. Едни са големи и могъщи, с десетки цехове и фабрики, но и с много влияние и участие в управителните органи на съответните браншови асоциации и сдружения, другите са малки и беззащитни, с по една мандра или цехче и без глас в „обществения” дебат. Тук съм длъжен да направя уточнението, че не съществува никаква пряка зависимост между количеството, което един производител изпраща на пазара, и качеството на продукта му. Това си остава въпрос на съвестта и морала на чорбаджията, бил той голям или малък. Така че въпросът с интереса очевидно е свързан с оставането или изчезването от пазара по време на кризата.

Третият въпрос е: Как се реализира интересът?

 Тук трябваше малко да се поровя и да се почудя, докато не видях следното съобщение:

„Да бъде въведен унифициран национален стандарт за български млечни продукти, които ще притежават и съответния знак. За това са се споразумели Асоциацията на млекопреработвателите и Националната ветеринарно-медицинска служба. Сирене, кашкавал и кисело мляко с подобно отличително лого ще се появят на българския пазар, след като критериите за качество на продуктите бъдат одобрени от Агенцията по стандартизация. ... От Асоциацията на млекопреработвателите се ангажираха още да бъде изготвен списък на тези фирми, които произвеждат качествени български млечни продукти. Целта е да се улесни потребителят и в същото време да се идентифицират фирмите, които произвеждат качествена стока.... Посочено бе още, че килограм качествено българско сирене не може да струва по-малко от 7 лв., а качественият кашкавал – по-малко от 10 лв. за килограм.  (Econ.bg)

Светна ли ти и на теб в главата лампичката, уважаеми читателю на „Хасковска Марица”? Всичко си дойде на мястото. „Добрите” ще кажат кои са „лошите”, ще ги махнат от пазара и след това ще ти обяснят, че това са цените, не може по-евтино, защото трябва да отговаря на унифицирания национален стандарт.

Приятна вечеря!

 




Гласувай:
1



1. анонимен - 07.02 17:54 - Успехите на мандраджията Иванов
12.02.2009 17:59
Интервю на Владимир Йосифов
Г-н Иванов , благодаря Ви за отделеното време за читателите на Блог за недвижими имоти
---
Г-н Иванов от кога се занимавате с тази мандра ?
Дядо ми е построил тази мандра.
Но и неговият дядо е имал мандра и воденица.
Още по време на Османското присъствие по тези красиви земи.

Виждам дипломата Ви - инженер пътностроителни машини.
Сега не се ли търсят специалисти за магистрали ?
След като ни върнаха мандрата я отдадохме на аренда.
Ама не им вървеше много на хората и преди 4 години си я поехме пак ние.

Това е странно - да поемете риска да разработвате западащ бизнес.
Странно е за вас. Но ние едно време учехме политикономика.
При първия мандат на мечтите , в средата на деветдесетте,
ние с моя приятел шапкаря разбрахме,
че колкото по-лошо става - толкова по-добре.

Г-н Иванов, при пазарните икономики е обратното.
Да, ние но не живеем в пазарна икономика.
Ще обясни на вашите читатели.
При това управление на мечтите се реши да ни обезщетят за загубите от борбата с фашизма.
Който си пази разписките ще може да получи бонуси.
Ако имаш запазени разписки за секвестиран кашкавал и сирене - можеш да направиш своя рецепта.
Ако имаш разписки за ягнета и телета - ще получиш помощи от Фонд земеделие.
Ако имаш много разписки за кашкавал и сирене, но и за добитък, и си правилно ориентиран -
имаш достъп до фондовете на САПАРД.

Това не е вярно . вие се шегувате снас.
Не се шегувам, бе, младеж !
Как иначе сегашното правителство разреши да се произвежда и продава кашкавал и сирене от олио и палмово масло с нишесте ?
А как гриста стана на месо ?
Нашите родители са имали смелостта да запазят разписките ,
получени от партизани и нелегални.
Защо да има реституция на земи и имоти , а да няма обезщетение за нас ?
Справедливо е .
Ние сме благодарни и не вдигнахме цените.
Нашите рецепти не са кашкавал , сирене, или месни произведения - ноо са евтини.
И ние сме доволни, и хората доволни.
Социалността преди всичко !

Ако приемем , че казвате истината защо сега се вдига толкова шум.
Не Ви ли пречи на бизнеса ?
От Европа се усетиха, че отново има нещо гнило.
А може и някои страхливци, които са изгорили разписките си да ни наколадиха.
Но няма да навреди на бизнеса - ще ни направят специални щандове.
Всичко ще се разрасне.
Има още много разписки.
Знаете колко много партизани и нелегални имаше при Цар Борис ІІІ ?
Народа беше се вдигнал на съпротива.
И много чорбаджии му помагаха, но тайно - давахме им разписки .
Оказа се , че има много хора, които си пазят разписките за секвестирано имущество и от домовете.
Те биват изкупувани и се представят на когото трябва.
За да не се показват на народа и на ЕК.
Нали сте чели ония Дан Браун - така е и с Ватикана.

Оо, не. Ще продължим друг път.
Г-н Иванов благодаря Ви за смелостта да говорите.
От горе казаха, че е време за реклама.
---
Реклама
цитирай
2. kostadin - Неразбрах за каквасмелостстава ...
12.02.2009 21:30
Не разбрах за каква смелост става дума след ,като всички го правят както по на запад от Горубляне.
Лесно им е било на Колумбовците Даваш стъклено манисто за злато.Сега нещата са доста по сложни необходими са около 20 години за да скапеш една държава ,а гладните и граждани /защото не останаха селяне/ можеш да залъгваш и със сурогатите по нашите магазини.
Важно е да знаете ,че и за климатичните промени са виновни комунистите,защото защото са плод на трудовете на Карл Маркс ,спонсориран от Ротшилдовци.
цитирай
3. rummi - и на кашкавалеца
13.02.2009 01:00
ни посегнаха :-))))))

обаче съвсем не на смях аз искам да сложа на масата си произведена от нашето земеделие и животновъдство храна. не внос от Китай, Турция, Македония и т.н.
цитирай
4. анонимен - Радвай се, че има ментета лоши или ...
13.02.2009 19:13
Радвай се,че има ментета лоши или по- лоши -поемаме ги.Дебелото черво иска всеки ден да е запълнено.
Костадин
цитирай
5. анонимен - Ами сега?
13.02.2009 20:15
Преди време си произвеждахме доста неща вкъщи. Сега, обаче няма как да си произведеш това, което ти трябва. С едно нещо не мога да се съглася с производителите, че и с преработвателите.Млякото Зоров го изкупува по 30-40 ст. за литър. И това е мляко с 3-4-5% масленост. Как това мляко после прави сирене, струващо 7лв. /пак според Зоров и министъра/? Кой кого лъже и кой кому вярва? Май наистина ни вземат за канарчета, а ние не сме сигурни , че ядем нещо свястно. Аз си купувам млякото за децата от частник - по 80 ст.После го квася с обикновена закваска, която доста трудно намирам в купените в магазина млека. Е, има и някои, които могат да станат за закваска, но всички тия данони, на баба, на дядо и тем подобни, извинете, но са боклуци.Това за дължавния стандарт ме разсмива вече втора седмица. Нали имахме БДС, къде отиде? Или за да работят нашите хора, загърбихме всичко, което ни даваше що-годе някаква сигурност. Не рева за светлото минало, но наистина имаме нужда от държавни стандарти за всички храни. Иначе ще бъдем пак "обгазявани" с простотиите на Зоров и други като него. /Използвам Зоров, защото само за него се сещам/
цитирай
6. raylight - Тъпите кому-нета
13.02.2009 20:58
да бяха купували истинско оборудване с европейските пари, вместо да ги крадат и сега щяха да могат да произвеждат по - евтино продукцията си и да печелят от оборота
цитирай
7. анонимен - vsi4ki sa hayduti !
14.02.2009 13:29
tozi deto rine laynata zmae kakva triabva da e vkusa na mliako i meso ,no niama vreme da se nahrani ,ne moje da si plati toka i bodata za doeneto-30ctotinki za litar ,mliako!?tezi izmriaha,ostana tuk tame -pazete gi da vi kazvat kakvo e mliako ili meso.Zamrazete 2-3 ma ,chtoto segachnite proizvoditeli na laskavite etiketi chte ni nau4at i tor da iadem/s podobriteli i ovkusiteli i ocvetiteli.../ Kato niama Darjava !
цитирай
8. rummi - под слънцето от време на мреме се появява нещо ново
14.02.2009 13:31
в новините - никога. не ми става ясно защо като новини се представят все факти с многогодишна давност.

не си спомням кога точно изчезна БДС, но се сещам защо. а сега ще има пак... и ще има изисквания за качествени млечни продукти, например, но след като утЕпаха и закОпаха млекопроизводителите.

изобщо не ми е смешно, освен че не ми е ново.
цитирай
9. kostadin - Абе надхиляда и триста години койни ...
16.02.2009 21:53
Абе, над хиляда и триста години кой ни е правил оборудването Нали заради това обоудване и липсата му разиграха пиеската ,че не отговаряме на ЕС стандартите .
Дребните производители иска да произвеждат и продават без посредници.
Народ ,който не може да си произведе храната изчезва
цитирай
10. анонимен - косан -този яът несте прав г-н Божков
17.02.2009 00:30
Въобще не сте прав! Когато на един етикет пише примерно Балкански кашкавал или кашкавал Витоша това със сигурност трябва да означава продукт произведен по точно определен начин, по точно определена рецепта и с точно определени свойства. Това гарантира и стабилността на марката. А ако някой прави продукт по друга рецепта и по друг начин, естествено никой не може и не бива да му пречи, само че да бъде така добър производителят да не го нарича "балкански кашкавал", юисто и просто с друго име. Нека той да го измисли- да го регистрира като свой продукт и да поддържа неговото качество.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885842
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832