Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2009 08:27 - От януари до март брутният продукт се сви с около 2%
Автор: albosh Категория: Бизнес   
Прочетен: 6765 Коментари: 2 Гласове:
0




  Това се случва за пръв път, откакто в България функционира пазарна икономика 08.05.2009 19:01:07
 

Маргарита Димитрова - в-к "Класа"

Данните за първото тримесечие на 2009 г. очевидно ще бъдат доста по-неблагоприятни от очакваното. За първи път, откакто в България функционира пазарна икономика, през първите три месеца на годината ще бъде отчетен отрицателен растеж. Това съобщи вчера Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) при представянето на традиционния месечен доклад „Икономиката на България, април 2009 г.“. Първоначалната прогноза на центъра е била за спад между 1 и 2%, но натрупаните негативни фактори показват, че нещата може да се окажат дори по-лоши.
На 22 април в края на пролетната мисия на МВФ чуждите експерти също прогнозираха възможен отрицателен ръст на БВП с приблизително 2%.
Очаква се забавяне на растежа в селското стопанство, растежът в услугите ще се колебае около 0 до 1%. Ще има свиване в строителството и спад в промишлеността поне до средата на годината. Продължава започналото от октомври влошаване на реалния обем на промишленото производство. Предварителните данни за февруари показват месечен растеж с 5,6%, но на годишна база спадът в промишлеността продължава да е значителен -17,7%. Подобна е картината в строителството и търговията.
Икономистите отчитат още, че за първи път от няколко години насам мартенската и февруарската безработица, регистрирана в бюрата по труда, макар и да се понижават на годишна база, са вече малко по-високи спрямо предходния месец.
„Никога не сме имали по-трудна задача, когато сме правили своите оценки и прогнози. България навлезе в първата сериозна циклична криза за последните десетилетия. Това определя много неизвестни пред оценката на обстановката и перспективите“, коментира Прохаски. Според него прогнозите зависят от приспособимостта и гъвкавостта на бизнеса и от реакциите на правителството.

Има два варианта за икономиката през тази година

Според песимистичния растежът за цялата 2009 г. ще е отрицателен. Оптимистичният развой на ситуацията предвижда леко нарастване на БВП, най-вероятно до 1%. Това обаче ще зависи освен от международната среда до края на годината, но и от усилията и предприемчивостта на българския бизнес, защото върху него ще легне кризата. Индустрията трябва да търси нови пазари, да се преориентира към по-евтини доставчици и вътрешно потребление, смята още Георги Прохаски. Според него нагласата на цялото население в страната е също от значение, защото е много важно доколко уплахата от кризата ще свие реалното потребление. В момента много хора отлагат разходите си и ограничават вземането на кредити. Потребителите трябва да са информирани точно, но не и плашени излишно, смятат икономистите от ЦИР.
Оптимистичният вариант за растеж през тази година е теоретичен и не може да бъде изпълнен заради предстоящите избори, опонира другият съпредседател на центъра Александър Божков.

Няма опасност от автоматичен срив на борда

Приоритет за всички и най-вече за сегашното и бъдещото правителство е запазването на валутния борд, смятат от ЦИР. Вариантът на паричен съвет в България е може би най-оптималният, до този момент помага да се запазва финансовата стабилност и не бива да се прави никакъв компромис с него. Отказът от дефицити в бюджета пък е опората на българския валутен борд. Затова до момента сме се оказали в по-добро положение от други източноевропейски държави. Развитието на дефицита по текущата сметка показва, че няма опасност от автоматичен срив на валутния борд, защото свиването на вноса дори по-силно от понижението на износа, намалява дупката в търговския баланс и дефицита по текущата сметка.
Много вероятно е тази година да няма влошаване на един от важните параметри – съотношението на дефицита по текущата сметка спрямо БВП и чуждестранните инвестиции. Очаква се дефицитът да спадне с около 50%, с толкова ще са по-малко и преките чуждестранни инвестиции. От ЦИР смятат, че външните вложения ще са дори повече от 3 млрд. евро и те ще са достатъчни, за да се финансира един по-нисък дефицит на текущата сметка от порядъка на 12 – 13% от БВП.
По тази причина трудно може да се очаква дестабилизация, още повече че са в ход доста проекти, които дори и в условия на криза ще бъдат довършени. Никой обаче не се наема да каже какво би станало през 2010 г.

Годишната инфлация ще е максимум 3%


Намалението на цените продължава, очакват се няколко поредни месеца с дефлация и годишната инфлация едва ли ще надхвърли 3%, прогнозират икономистите. Според тях ниската инфлация в условията на криза означава, че исканията за по-високи заплати и увеличени социални плащания са неприемливи. Натискът върху бизнеса и правителството трябва да е много внимателен и всеки да се подготви да поеме част от бремето на кризата, съветват от ЦИР. Ако бизнесът не се справи със ситуацията, тогава ще се стигне до голяма безработица и ще бъдат засегнати много хора. Затова от центъра предлагат на правителството да насочи политиката си в подкрепа на предприемачеството. Кабинетът планира да увеличи т. нар. буфер в бюджета от 10 на 20 на сто. На практика капиталовите разходи, субсидиите към ведомства и общините
ще бъдат намалени не с 20 на сто, а с 50 на сто, защото в същото време заплатите на администрацията ще останат в досегашните размери.



Тагове:   едно,


Гласувай:
0



1. blues - честит 9 май господин Божков
09.05.2009 08:34
знам, че сега едва ли е момента да си честитим празници, но 9 май - денят на Обединена Европа, е и наш ден. трябва да преодолеем горчивината и да си спомним кои сме и за какво сме се борили, и как извоювахме членството си в Европейския Съюз.
цитирай
2. анонимен - ива
09.05.2009 10:55
А тук пише, че годишната инфлация ще е 3%, в другия текст - 4%. Също така, уточнете, моля, дали имате предвид средногодишна или инфлация в края на периода
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2883735
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832