Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2006 10:44 - За БСП членството в ЕС е необходимото зло - Интервю в списание "Лидер"
Автор: albosh Категория: Други   
Прочетен: 1861 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 21.10.2006 09:23


Александър Божков:
За БСП членството в ЕС е необходимото зло

След 1 януари 2007 г. в България понятията „ляво“ и „дясно“ трябва да се изпълнят с истинско съдържание, казва съпредседателят на Центъра за икономическо развитие

Иво ИНДЖОВ

       Г-н Божков, какво показва на второ четене мониторинговият доклад на Европейската комисия за България и Румъния?

       Втори прочит не се налага, защото докладът не казва нищо ново, а изброява онова, което вече се знае: свършеното и несвършеното от двете страни. Интересното в него е опитът да се предложи нова система на мониторинг. Мисля си, че тя е измислена колкото за България и Румъния, толкова и като признание на Европейската комисия, че не я е въвела по отношение на осемте централноевропейски страни, приети в ЕС през 2004 г. Проблемите, които имат редица от тях в момента, са нагледен урок, който комисията  вече е научила -  че самият акт на приемане в ЕС докарва до някакъв вид мързел местните политици и администрация. Те решават, че са изпълнили своята историческа задача и от тук нататък могат да се впуснат в безразборен лов на гласове на избиратели и да изоставят тежкия маратон на реформите.

       Визирате случващото се в Унгария?

       Не само тази страна. Политическите катаклизми и в Полша, и в Чехия, и в Словакия са резултат не само на неизвършени икономически реформи, но и на изоставане в  области, които на пръв поглед не се регулират от ЕС: здравеопазване, образование, бюджетна сфера, преструктуриране на администрацията, съдебна система. В тези страни тепърва трябва да се доизгражда всичко, което те са оставили на по-заден план в  желанието да  изпълнят колкото се може по-бързо критериите за членство.

       Ще успее ли България да си напише домашното до април, за да отърве възможните предпазни клаузи за еврочленството?

     Предпазни клаузи няма да има. Аз го казах още през май, когато всички се кълняха че по отношение на България такива са неизбежни. Причината за невъзможността те да бъдат приложени е чисто технологична - Европейската комисия не знае как да ги задейства, как да следи спазването им, макар че те са залегнали като опция в договора за присъединяване.

Така че занапред трябва да се концентрираме в изпълнението на задачите от засиления мониторинг след 1 януари 2007 г.  Когато България не изпълнява определени ангажименти, ще я удрят през ръцете и това ще има главно финансово изражение. Разбира се, всичко това ще бъде съпроводено от  голям шум по темата.

В същото време трябва много ясно да разделим на две проблемните области, по които ще продължава мониторинга. Едните са чисто технически – доизграждане на необходимите административни структури, кадастъра, да се реши въпросът със старите самолети. Всички те имат количествено измерение и изпълнението им може да се проследи във времето. Другата група са проблемите, свързани с корупцията, организираната престъпност и реформата в съдебната система. Там измерителят не е оценката на ЕС, а отношението  на българския гражданин. Когато той каже, че е по-доволен от работата на съдебната ни система, тогава ЕС може да отчете напредък.

  Управляващата тройна коалиция свърши ли си добре работата за подготовката на България за членството в ЕС?

      Ще ви отговоря, връщайки се малко назад във времето. През декември 1999 г. в Хелзинки няколко страни получиха покана за започване на преговорите – между тях бяха България, Румъния, но и Латвия и Словакия. Тогава правителството на ОДС си поставяше задача България да стане член на ЕС от 2006 г. Такъв срок си даваха и Латвия, и Словакия, но с много силно и концентрирано управление успяха да се класират за 2004 г. Все си мисля, че ако правителството на ОДС беше останало втори мандат, вероятно и България щеше да влезе през 2004 г. в ЕС.

Забавянето в смелостта и радикалността на реформите започна още през 2001 г. И правителството на Симеон Сакскобургготски, и тройната коалиция не бяха максимално вътрешно мотивирани за работа за най-бързо покриване на критериите за членство в ЕС. При тройната коалиция, особено при министрите и депутатите от БСП, а донякъде и от ДПС, има конфликт на убежденията с реалността. За БСП членството в ЕС е  необходимото зло за България, защото в продължение на 45 г. за тях Западна Европа е била империалистическа, лоша, враг.

   Сега не се ли увличате Вие по идеологически оценки за сметка на реалността?

    Не. Става въпрос за чисто човешка психология. Не може да си израснал и възпитан като убеден противник на западноевропейската логика на живот и на капитализма и изведнъж да станеш техен привърженик.

       Но защо отричате правото на БСП да се променя?

     Не отричам. Тя се е променила страхотно много, след като си налага да работи срещу генетическите си корени.

       В тази връзка как ще оцените предстоящото рекордно намаляване на корпоративния данък от 15 на 10 процента и планираното падане на осигурителните вноски с три пункта при правителство, оглавявано от социалист?

Това е много хубав въпрос, защото той всъщност по един прекрасен начин показва логиката на мислене на БСП. Тази партия никога не имала ясна представа как се работи в пазарна среда и затова до ден днешен продължава да се люшка между крайностите. Ако погледнем предизборната и партийната й програма, ще видим че там се говори за разумно високи данъци, за преразпределение на БВП, което няма да падне под 40 процента.

Значи това, което те правят в момента, е конюнктура. Казва се, че щом „Европа е нашата цел“ и сме обещали да помагаме на бизнеса, ще свалим данък печалба. Това обаче изобщо не се обвързва с цялостната икономическа логика, с настроенията в БСП. Защото, ако социалистите следват общата данъчна логика, след това намаление трябва да бъде редуциран и подоходният данък на гражданите и да бъдат намалени още пенсионно-осигурителните вноски. Всичко това ще означава още по-малко бюджетни приходи и по-малко преразпределение. 

След 1 януари 2007 г. в България понятията „ляво“ и „дясно“ трябва да започнат да се изпълват с истинско съдържание. Сега тези понятия у нас, както и в страните в Централна и Източна Европа, се разминават твърде много със значението им в Западна Европа.

Объркването е голямо, но изчистването на несъответствията  е важно за позицията ни  в координатната система на ЕС. Аз не съм чувал например политическите лидери в България да дебатират от гледна точка на „лявото“ и „дясното“ за какъв Европейски съюз са те или какви позиции ще защитават българския еврокомисар и евродепутатите ни.  Дали са за Европейски съединени щати с общи министър-председател, централно правителство, задължителна обща валута и общи данъци за всички – позиции, които като цяло са характерни за левите партии в Западна Европа. Или пък искат една Европа на по-свободните и независими държави, които да бъдат обединени повече в икономически и по-малко в политически съюз. Такива са възгледите на десните партии в Западна Европа.       

Друг проблем, по който не се дебатира, е този за децентрализацията на управлението. И до ден днешен нито една политическа сила не е предложила разумна нова структура за териториалното деление на държавата, което да отговаря на възможностите и капацитета на местното самоуправление. Тук отново стигаме до проблема за „лявото“ и „дясното“ в България. Защото нормалното „ляво“ винаги иска по-силна централна власт. При „лявото“ винаги държавата знае повече, тя раздава пари, мисли за хората. При нормалното „дясно“ парите отиват директно в местните общности, за да се спази т. нар. принцип на субсидиарността, т.е. проблемите да се решават там, където възникват.

- Какво всъщност става с десницата в България, която се компрометира за пореден път като издигна толкова трудно общ, при това неизбираем, кандидат за президентските избори?

       Когато говорим за десница, трябва да избягваме обобщенията. Десницата – това са дясномислещите хора в България. Не мисля, че всички лидери и политици, които се обявяват за десни, са дясномислещи. Десни в България се наричат тези сили, които изтеглиха България от комунизма и я вкараха в демократичното общество. Но в това демократично общество трябва да има и леви партии, които са също толкова демократични, колкото и десните. С формалното завършване на посткомунистическия преход, с влизането в ЕС, в България няма десница.  Има група от обществото, която е изпълнила своята цел да възтържествува демокрацията, но сама за себе си не си е изяснила дясна ли е или е лява.

Да вземем например фундаменталната дясна програма на СДС от националната конференция през април т.г. Екипът от експерти, който я написа, остана в изолация. Конференцията прие програмата без дебати, като формален документ. Но оттогава нататък, вкл. и в президентската кампания, не сме видели тя да се обяснява и развива.

       Каква ще бъде политическата съдба на Иван Костов и Петър Стоянов след изборите?

       Това са общо взето формални въпроси. Те, разбира се, са много забавни за журналистите и широката публика като злободневни клюкарски теми. Мен ме интересува обаче фундаменталната тема за натрупването на хора с капацитет в десницата, които да могат да тръгнат и да поведат една група дясномислещи хора в България. Къде ще се съберат тези лидери – дали в рамките на СДС, дали ще формират нова партия или ще се влеят в друга формация, абсолютно не е важно. Да се концентрираме върху въпроса кой ще ръководи  десницата в момента, означава да си играем на куклички и парцалки, кой кого обича повече – дали харесваме Иван Костов или Петър Стоянов, дали Бойко Борисов е десен или не и т.н.    

- По какъв път ще поеме България в ЕС – по успешния ирландски модел, по най-неуспешния – гръцкия, или пък по спорния унгарски модел?

       Много би ми било интересно да мога да отговоря на този въпрос след 2-3 г. Дали България рязко ще дръпне в развитието на икономиката или ще се търси по-социален или по-разпределителен модел, предстои да видим.

-  Като бивш главен преговарящ с ЕС как гледате на спора между НДСВ и БСП кой да бъде българският еврокомисар?

       Не му обръщам сериозно внимание, защото еврокомисарите си идват и отиват, а администрацията, която стои под тях, си остава. Тя има истинската власт в Европейската комисия. 

Ясно е, че за НДСВ е важно Меглена Кунева да бъде еврокомисар, защото така тя ще остане последния човек от НДСВ на официален пост, преди то да затвори вратата. За БСП е особено важно някой от тях да бъде комисар, независимо дали става въпрос за Ирина Бокова, Меглена Плугчиева или Ивайло Калфин. Важното е нейният човек да може да се отърка в европейските социалисти и говорейки си с Гюнтер Ферхойген (вицепрезидент на Европейската комисия – б.р.) да се разбере, че германските социалдемократи помагат на БСП.

       Все пак, кой е Вашият фаворит за еврокомисар?

       В чисто човешки план мисля, че Меглена Кунева е правилния кандидат, след като той непременно трябва да бъде от управляващата коалиция. Меги Кунева е българинът, който най-добре се чувства „у дома“ в Брюксел. Нея най-лесно ще я възприемат, тя говори “брюкселски език” и ще представлява повече една експертна общност. Много повече, отколкото политиканстването, което без съмнение ще води един еврокомисар от левицата.



Тагове:   БСП,   интервю,   Необходимото,


Гласувай:
0



1. анонимен - bulgarskiat komisar
21.10.2006 14:51
S osobeno vnimanie sledia temata za izbor na komisar i nachina po kojto narodopsihologiata ni reflektira varhu tozi debat.
Naskoro ministerat na vanshnite raboti kaza, che izborat na komisar niama da se opredelia spored naglasite na obshtestvenoto mnenie. A zashto ne?
Komisarite obiknoveno sa lichnosti sas silen obshtestven avtoritet, razpoznavaemi, takiva, koito mogat lesno da se identifitzirat s bruxelskata tematika i se chuvstvat komfortno v sredata i atmosferata na evropeiskite institutzii.
Ako Meglena Kuneva (spored obshtestvoto) e dostoen chovek za tozi post (a tia sas sigurnost e naj-dostoiniat ot spomenavanite kandidati) zashto da ne bade naznachena za parviat bulgarski komisar? Tia bezsporno e chovek s evropeiska vizia, pritegavasht neobhodimata expertiza i konkati, za da bade uspeshen i silen chlen na Komisiata " Baroso".
Mnogo se nadiavam, che vsichki tezi argumenti shte naddelejat pred chisto partiinite meratzi...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2895433
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832