Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2006 16:42 - 2007 – България в четири четвърти
Автор: albosh Категория: Други   
Прочетен: 3721 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

2007 година без съмнение е белязана вече като историческа за нас. България ще преживее първата си година като член на Европейския съюз. За българите това преживяване, обаче, ще бъде съвсем индивидуално и, поради тази причина, доста разнообразно. След общите празненства и фойерверки всеки сам ще поеме или не по своя европейски път.  

Тези, които отдавна са тръгнали към цивилизована и подредена Европа, ще имат възможност да усетят членството по най-добрия начин и да се възползуват от него. Някои ще учат в добро европейско училище или университет, други ще работят открито и официално в европейска фирма, трети ще произвеждат у нас европейски стоки или ще предлагат европейски услуги, четвърти ще се докоснат до пари от европейските фондове, пети просто ще пътуват из Европата с личните си карти и ще се радват да минават без спънки по митници и граници.

Други, които досега са били пасивни наблюдатели на подготовката за членство, ще се събудят на първи януари неентусиазирани и още преди края на първата седмица разочаровано ще започнат да мърморят и да се жалват, защото нищо няма да усетят. Нито ще им станат европейски доходите, нито ще им асфалтират по европейски пътищата и улиците, нито ще ги покани някой на работа в Ирландия или Франция, нито ще ги разбират, когато говорят на европейския български език по улиците на Брюксел, нито ще им построят европейски завод на мястото на фалиралия цех за капачки за буркани край града. Те бързо ще намразят Европейския съюз и все ще търсят слабостите и грешките му.

Трети изобщо няма да усетят каквато и да било промяна, защото в малкия им затворен свят, бил той в селския им двор с козата и прасето, или в панелния апартамент в “Люлин 10”, или пък пред телевизора с фолк певиците и сите българи заедно, Европа дори няма да надникне. По един абсурден начин имено тези българи ще бъдат най-категоричното доказателство, че членството в Европейския съюз е всъщност инидивидуално, по избор на всеки гражданин от всяка страна членка. Тези български неевропейци ще приличат просто на себеподобните си от гръцките острови до финландските езера, тези, които не искат нищо да рискуват, не търсят промяната и предизвикателствата, не са солидарни с никого и искат да бъдат оставени на мира да си пият ракията (водката, узото, грапата, джина ...) със или без мезе.

Четвърти ще започнат да се събуждат по малко с всеки изминал ден от 2007 година (както и от следващите след нея). Ще откриват новите възможности, ще изграждат европееца у себе си, ще започнат да пресичат на зелено, да си слагат коланите в колата, ще си търсят потребителските права, ще научават къде в Европа има по-привлекателни пенсионни фондове, ще искат от политиците си по-бързи реформи на администрацията. Точно тези хора ще започнат да забелязват как в портфейлите им постепенно ще започнат да се задържат повече пари, но това няма да ги прави по-доволни, а само по-амбицирани да се мерят с други европейци от други крайща на Съюза.

Знам, че това деление на четири групи е доста условно и непостоянно. Много българи ще преминават от едно състояние в друго в зависимост от общата конюнктура или от индивидуалната им съдба. Но моето лично пожелание е 2007 година да бъде годината на четвъртите, защото те са носителите на надеждата.



Тагове:   България,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lll - Аз не съм съгласна
28.12.2006 22:40
Промяната ще се усети навсякъде. Смея да твърдя, че онези, които "изобщо няма да усетят каквато и да било промяна" най-силно ще я почувстват. Именно селските дворове ще изпищят най-силно, когато им отнемат онова за което живеят - животните. Защото скоро след влизането в ЕС ще се приложат новите закони, които забраняват отглеждането на домашни животни. Опасявам се, че дворовете не само ще опустеят, страхувам се, че не само дворовете ще опустеят, (няма грешка) Ако не ги умори гладът, то мъката щеги погуби хората (за нашите баби и дядовци говоря).
Промени ще има, дали догодина, дали след две, рано или късно всеки ще не ще, ще ( се наложи да )ги усети. И асимилира, ако иска да оцелее
цитирай
2. анонимен - За възможностите...
29.12.2006 01:23
"Тези, които отдавна са тръгнали към цивилизована и подредена Европа, ще имат възможност да усетят членството по най-добрия начин и да се възползуват от него..."
А всички знаем КОИ ТОЧНО имаха възможност и разрешение да "тръгнат към цивилизована и подредена Европа" !
...Останалите ще усетим просто... члена !
цитирай
3. gantree - хм
29.12.2006 19:00
да, най-общо взето, като за "къс" поглед - в рамките само на следващата година - става;
с едно дребно уточнение - годината ще е И на "първите", не само на "четвъртите" - ако изобщо има смисъл в това разделяне на четири групи, тъй като подобни на тези групи хора има и в първите страни от ЕС; тоест, те са доста повече от четири и не са съотносими само за нас;
цитирай
4. strianakiev - Искаме или не ние от 1300 година живеем в Европа..
29.12.2006 23:02
Едно е ясно..без промяна няма да се мине..но тази промяна няма да стане с декрет на СДС или БСП или, която и да е от многото партии и няма да се появи поредния Тато..мина това време.. Хубаво или лошо искаме или не ставаме част от една голяма държава, която си има свои правила и институции, които гарантират на някакво ниво спазването им...Никога не съм вярвал, че в южна Италия е възможно нещо да се промени....но промяната и там вече се усеща...полека но много стабилно традициите на самозадоволяващите общности умират..и се заместват от нови. И най важното манталитета най-костеливото нещо вече се предава...Успех братя. Не бойте се, който си е правил домашна ракия и вино пак ще си прави..който си е клал прасето в къщи пак ще си го коля...но порочната схема да ми се налага по неведоми и "тайни" пътища да ям кренвирши без грам месо..защото нашия производител трябва да се защитава.... е тая няма да е бъде вече и не трябва..
цитирай
5. анонимен - България в четири четвърти
03.01.2007 12:00
Е, аз съм една от четвъртата група. Научих се доста
отдавна на всички посочени за "европейски"
прости правила на поведение - пресичам на зелено, слагам си колана в колата, не плюя по улицата,
помагам все по-често на деца-наркомани от у-щето
до нас да се прибират по къщите си, мия и чистя цялата си улица вече 4 г. и пр. Т.е. убедена съм ,че имам право да се чувствам европейка.
Чувствам обаче едно твърде силно раздразнение от
факта, че някои от гореспоменатите дейности изобщо не са мое задължение?! Не е осебно европейско да плащам 350 лв такса смет и да си чистя сама цяла улица и то в центъра до
х-л "Плиска"? Допускам, че близостта ми до училище, съвсем не е повод да се грижа за деца-наркомани, вместо държавата и разните обществени организации, които поглъщат фондове като сюнгери.
В случая думата ми е за манталитета на управляващите и за неевропейския подход на държавната и общинска администрация на България.
А колкото до оптимизма за "постепенното задържане на повече пари" у хората в четвъртата група - това е бла-бла! Г-н Божков, разходете се днес по магазините.Тази сутри купих 250 гр. масло "Президент" за 4.17 лв!!!Продавачите с усмивка ми заявиха,че от днес ще ядем зелечуци и плодове с 1 лв по-скъпо - по европейски!!! Опровергайте ме, ако можете. За другите разходи, съпътствуващи ежедневието ни, няма да говоря.Скандалите там доказват прекалената близосхт между управляващи и частните монополи, което не е в пълно съответствие с постулатите на европейскито семейство което ни прие. Все си мисля, че ако някога хората в Б-я спрат да усещат гадната миризма на вмирисана от главата риба, по-лесно ще се приспособят и мотивират да изградят европееца в себе си, за което мечтаете вие, г-н Божков. Вярвайте повече на хората в България и по-малко на институциите и администрацията.Така ще ви е по-лесно да оформяте мнението ни за собственото ни присъствие в ЕС. М.Кутева.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2892523
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832