Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2007 15:03 - Увеличаване на пенсиите чрез преследване
Автор: albosh Категория: Други   
Прочетен: 2444 Коментари: 2 Гласове:
0




През последните няколко дни всички забелязахме усилване на говоренето за пенсиите. Това е вероятно поредният опит на БСП да компенсира липсата на реформи и дори на какъвто и да било напредък в тази област с много празни думи без последствие.

Опитът от Белмекен да се демонстрира загриженост към пенсионерите и да се предложи някакво символично увеличение още тази година се оказа напълно неуспешен. В допълнение към сбъркания пи-ар на това “важно решение”, за което помогна и снегът, оставил социалистическия елит напълно откъснат от останалите българи, се установи, че пенсионерите могат да смятат и по този повод пресметнаха, че дори десетпроцентово увеличение на пенсиите от юли е по-малко от увеличението на разходите им за ток, парно, вода и други насъщни ежедневни нужди, без които дори и пенсионерът не може.

Затова Емилия Масларова реши да потърси другаде причините за ниското ниво на пенсиите и невъзможността те да нараснат бързо. За да не са виновни партията и правителството, спешно трябваше да бъде изфабрикуван нов виновник, по възможност извън тях, който да бъде идентифициран и преследван. Темата с преследването е много важна, защото така партията и правителството, които не могат да родят нищо позитивно, могат да имитират активни действия и да зоват за обществена подкрепа.

И ето, Емилия Масларова не само посочи виновника, но и обеща да започне повсеместни действия срещу него. Оказа се, че виновни са тези, които не си плащат пълния размер на осигурителните вноски, а се осигуряват на минимална заплата. Масларова обеща масирани проверки, глоби и съд за враговете на пенсионерите.

Повече от сигурно е, че ще последват няколко публични акции по въпроса, ще бъдат “заловени” няколко работодатели нарушители, както и определен брой осигуряващи се, декларирали ниски заплати. С това парата ще се отправи право към свирката и пенсионерите пак ще получават ниски пенсии, но ще бъдат морално удовлетворени, че държавата наказва виновниците.

Когато половината български граждани в работоспособна възраст декларират по-ниски доходи от реалните си, за да плащат по-ниски осигуровки, то абсолютно сигурно е, че Масларова няма да може да накаже около един милион души. Всъщност, при такъв огромен брой нарушители на закона би трябвало да последва очевидното заключение, че законът е грешен, а не армията закононарушители.

От една страна (по-удобната за Масларова все пак), законът е лош, защото позволява лесно и безпроблемно да бъде нарушаван. Така към преследването на нарушителите може да се добави и шумотевица около дискутирането на промени в закона.

От друга страна, обаче, трябва да имаме предвид, че става дума за пенсионно осигуряване на работещи граждани, а не за преследване на организирани престъпници. Значи проблемът идва от липсата на мотивация на хората да внасят пари, за да има средства за пенсиите на родителите им днес и за техните собствени пенсии утре. Как може да липсва мотивация за такова нещо?

Може. Защото никой не успява да види връзката между парите, които внася в Националната агенция по приходите, и размера на пенсията на живите си родители. Много по-резонна в такъв случай е практиката да плащаш по-малко, а със спестените пари да помагаш на родителите си директно.

Може. Защото никой не успява да види връзката между парите, които внася в Националната агенция по приходите, и размера на пенсията, която самият той или тя ще получава на стари години. Много по-резонна в такъв случай е практиката да плащаш по-малко, а спестените пари да вкараш в недвижим имот, срочен влог или друга, макар и малка инвестиция, която си е лично твоя и някой ден ще те храни.

Може. Защото никой не успява да види връзката между парите, които внася в Националната агенция по приходите, и размера на пенсиите, които не Осигурителния институт, а правителството и парламентарното мнозинство определят всяка година с бюджета. Много по-резонна в такъв случай е практиката да плащаш по-малко, а да оставиш политиците предизборно да раздават увеличения, коледни и великденски добавки, и да допълват бюджета на НОИ всяка година с все повече пари от държавната хазна, т.е. от събраните данъци, т.е. пак от работещите граждани, но по по-заобиколен начин.

За да се промени това абсурдно положение, е необходимо просто да се продължи реформата, започната преди седем години от правителството на СДС и неразвита от следващите две правителства.

Просто, но не чак толкова, оказва се. Защото продължаването на реформата означава разширяване на влиянието на частните пенсионни фондове от втория и третия стълб и свиване на държавната намеса до минимум. А свиването на държавната намеса означава невъзможност на Масларова и нейната партия да раздават увеличения и добавки точно преди избори. Свиването на държавната намеса означава държавата да събира по-малко пари чрез по-ниски данъци и такси и да оставя повече пари в ръцете на свободните хора, които все по-малко да разчитат на Масларова и нейната партия и все повече на собствения си ум и разум.

А такива хора по правило не гласуват за Масларова и нейната партия. Затова Масларова и нейната партия не се притесняват да ги обявят за престъпници и да ги преследват със цялата строгост на Румен Петков.

 




Гласувай:
0



1. анонимен - Маслената
28.02.2007 07:47
Маслената затова е назначена: да гледа мило любимия президент, както гледаше мило преди години един друг любим дебил, и да обяснява социалното в собственото си маслено обкръжение.
В интерес на истината женицата успява да разпредели до стотинка всички средства които успее да прекара през соцресора си, което правят и останалите членове на този многоуважаван кабинет.
цитирай
2. анонимен - Една стъпка нагоре
15.03.2007 14:17
Всъшност, г-н Божков, честно казано никога не сте ми бил симпатичен като политик. Но пък мненията Ви ми стават все по симпатични. Абсолютно съм съгласна по въпроса с мотивацията на работещите. Аналогично е положението и със здравното осигуряване между другото. Но ми се струва, че малко опростявате "картинката". Освен безспорният стремеж на Масларова към симпатии и електорална подкрепа не е маловажна и демографската структура на българския народ, както и чисто физическия минимум за оцеляване. Някои от сегашните пенсионери не могат да получат реална пенсия, защото би била под минимума за живот. А за протокола- аз пък съм от поколението на "двойно плащащите"- веднъж на държавата, веднъж при директното ползване на здравни услуги и за третия стълб на личното ми пенсионно осигуряване ( който може би ще замести първия и втория за нормален живот след години).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886336
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832