Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2007 16:07 - Александър Божков: Нито една от партиите не можа да обясни какво правят евродепутатите
Автор: albosh Категория: Други   
Прочетен: 2169 Коментари: 6 Гласове:
0



Александър Божков: Нито една от партиите не можа да обясни какво правят евродепутатите
08 май 2007 | 15:52 | Радио "Фокус" - Велико Търново
Бившият вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Иван Костов Александър Божков беше модератор на форума на СДС, който се проведе във Велико Търново. Радио "Фокус" - Велико Търново потърси неговата оценка за хода на предизборната кампания до момента.

Фокус: Как оценявате предизборната кампания до този момент и успяхте ли да прокарате това, което искахте до избирателите?
Александър Божков: Кампанията започна по много странен начин и се разви по още по-странен начин. Понеже е първата подобна кампания, нито една от европейските партии не можа да обясни какво правят евродепутатите и каква е тяхната роля и оттам всяка партия тръгна да си обяснява самосиндикално ролята на евродепутатите. Това е проявление на един типично български синдром. Европарламентът е национална цел и преди да започне кампанията в продължение на няколко месеца, с усилията на всички политически сили в държавата, трябваше първо да се разбере надпартийно каква е ролята на евродепутатите и да се осмисли тяхното значение. В резултат на това, стъпили на някаква основа, всяка от политическите партии да развие своята теза какво ще прави в Европарламента. А сега всяка партия се занимава да обяснява на своя електорат, поради което не й остава време да обясни какво ще прави конкретно, за разлика от другите партии.
Фокус: Прави впечатление активността на партии, за които Европарламентът не е бил основен приоритет?
Александър Божков: Левите партии са много по-активни, защото трябва повече да обясняват. Голяма част от тях в продължение на години са били антиевропейски и сега изведнъж са се превърнали в големи европейци и тепърва трябва да обясняват на собствения си електорат защо толкова много обичат Европа, европейските порядки и т.н. За десните партии е естествено да бъдат проевропейски и да защитават европейските ценности, така че те наистина се опитват да кажат повече за това какво ще се случва в парламента на Европа, но поради това, че не са на власт в България, доверието, че те ще свършат нещо в Европарламента е по-малко.
Фокус: Чърчил е казал, че Европа свършва там, където ядат шкембе-чорба. В тази връзка, ще успее ли България да се доинтегрира в Европа и чрез влизането на наши представители в Европарламента?
Александър Божков: Миналата седмица свободно преминах границата и ходих в Солун, където ядох шкембе-чорба. Нашето понижено самочувствие за това, че се намираме в източния край на Европейския съюз си е наш проблем, а не на европейците. Ще дам за пример Ирландия. Ирландците, които нямаха нищо, освен бира и зелени поляни, се превърнаха в най-мощната, най-бързоразвиващата се и най-богата европейска държава. Използвайки правилно своето членство в Европейския съюз, и България ще има тази възможност при една добре насочена политика. Проблемът ни опира до политика, не до географско положение.
Цвета ВРАНГОВА


Тагове:   Какво,   можа,   обясни,


Гласувай:
0



1. varg1 - az 6ti kaja
10.05.2007 10:47
kvo pravqt evrodeputatite-pulnqt si djobovete
цитирай
2. monologa - абсолютно верно
10.05.2007 15:37
Именно поради тази причина, че май и самите кандидати не знаят, какво ще правят, кого ще защитават, как и кого ще представляват....

Но едно знаят - ще са баш в Европата!
цитирай
3. анонимен - И все пак има една партия ...
10.05.2007 16:58
Всеки здравомислещ и неподвластен на манипулации човек, който следи политическите събития в страната, е в общи линии наясно какво да очаква от представителите на всяка партия в Евр. Парламент. Надпартийно координиране е невъзможно, или поне ще е привидно щом става въпрос за политически организации с радикални различия в приоритетите и ценностите. Аз, като редови избирател, пускайки, да речем, бюлетина No 6, ще знам, че съм направила избора си след внимателно наблюдение на обществения живот - и най-важното - след смисленото му тълкуване. Разяснителна предизборна кампания, в повечето случаи замислена от невидими стратези и поднесена в сивия стил на кухата и ненадеждна политпропаганда, няма кардинално на определи мнението ми. Що се отнася до гласоподавателите, които ще разчитат в последния момент на медийни убеждения, за повечето от тях недемократично бих се изказала: май е по-добре въобще да не тръгват към урните.


цитирай
4. анонимен - Aleksander Levit
12.05.2007 00:38
Божков, няма никакви "десни" партии в България
В съвременен смисъл пък далче не условните определения и разделения "ляво-дясно" сформират и определят икономическата свобода. Справка индекса на Хертидж- сред първите десет повече от половината са с "Леви' правителства http://www.heritage.org/research/features/index/countries.cfm
цитирай
5. анонимен - до #4
12.05.2007 16:58
Добре де, няма "леви" и "десни" партии в България - да ги наречем тогава "МНОГО ПО-ПОДЛИ И КРАДЛИВИ" и "МАЛКО ПО-ЧЕСТНИ И ПОЧТЕНИ"... Ти за кои си ?
цитирай
6. анонимен - Алекс
13.05.2007 00:18
До №5, когато се появи партия, споделяща възгледите ми , първо теб ще информирам. В САЩ има такава, но и там лумпенизираното бинарно мислещото природонаселение не кредитира възгледите им . виж http://www.reason.com/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2892912
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832