Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2014 13:39 - Слуховете за успеха на ниско-енергийния ядрен реактор на Роси са силно преувеличени!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3885 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 30.11.2014 13:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През изтеклата седмица един пост, тук в Blog.BG, "обясняващ" срива на цените на петрола на световните пазари с "успеха" на силно обсъждания напоследък ниско-енергиен ядрен реактор (Low Energy Nuclear Reactor - LENR) на италианския учен Андреа Роси, разбуни духовете и постави много въпросителни. В това число и към мен се обърнаха много приятели от социалната мрежа, за мнение по въпроса за верноста на твърденията в поста, препечатани от осмо-разредни руски сайтчета. Сега ще се опитам да дам по-изчерпателен и съдържателен отговор, като се позова на повече от авторитетното американско издание
image

За авторитета на изданието може да се съди по рейтинга на интернет сайта му в световен и щатски мащаб:

image

Статията по темата е публикувана преди само ДВА дни и е озаглавена:
Low Energy Nuclear Reactions: Papers and Patents

"Ниско-енергийните ядрени реакции: Доклади и Патенти"

Статията е изключително обширна и подробна, поради което няма да я превеждам и поставям тук цялата. Всеки може да си я прочете сам, а при необходимост да използва и Google Преводач. Ще се огранича в цитиране на избрани части от материала:

Андреа Роси

През 2011 г., Андреа Роси, италиански предприемач с малко по-пъстро минало, заяви, че той и неговият изследователски екип е разработил нов LENR процес, който нарича Енергиен катализатор или E-CAT за кратко. Конструкцията се състои от керамичен или стоманен корпус, на който "гориво", състоящо се от водород, литий и никел е добавено към запечатана вътрешна камера. Апаратът се нагрява с електричество от външен източник до няколко стотин градуса по Целзий. Когато това е направено, според Роси и неговите научни сътрудници, устройството произвежда значително повече топлинна енергия, отколкото е било подадено на входа, много повече, отколкото може да се обясни с обикновени химически реакции, и, изненадващо, не отделя значителна радиация и не поражда никакви радиоактивни странични продукти.

През май 2013 г., екип от италиански и шведски учени (без участието на Роси) пусна технически документ, описващ експериментален анализ на системата на E-Cat. Това привлече значително внимание, въпреки някои критики, също така.

През октомври 2014 г. същият екип от италиански и шведски изследователи пусна нов доклад, озаглавен "Наблюдение на обилно образуване на топлина от устройство с реактор и на изотопни промени в горивото". Този документ описва много по-сложен експеримент, с по-добро оборудване. Той твърди за производството на значителна мощност, с "коефициент на преобразуване" (съотношение на произведената топлинна мощност спрямо подадената от вън) в размер до 3.6. Експериментът бе проведен в независима лаборатория в Лугано, Швейцария.

Както споменахме в предишната статия на Huffington Post, най-интригуващите резултати в Доклада от Лугано, от 2014 са входно-изходните анализи на "горивото", където бе открита "изотопна промяна" случила се в този материал. По-специално, екипът установил, че литий-7 се бе променило в литий-6, и че никел-58 и никел-60 се превръщат в никел-62. Ето например, какви са резултатите от вторичния Йон Масспектрометричен анализ:

                Входящо"гориво"    Изходяща "пепел"

Литий-6       8,6%                            92,1%

Литий-7      91,4%                            7,9%

Никел-58     67.0%                            0.8%

Никел-60     26.3%                            0.5%

Никел-61    1,9%                               0,0%

Никел-62    3,9%                               98,7%

Такива изотопни промени могат да се появява само ако реални ядрени реакции се случват - те не се случват при обикновенната химия, както го разбираме.

Подробно критика на Доклада от Лугано е бил публикуван от Michael McKubre на SRI, добре квалифициран изследовател, който също е работил по LENR експерименти. Друг екип от изследователи планира независим тест на някои аспекти на експеримента.

Най-новото развитие тук е, че една патентна заявка, подадена от Rossi и своя индустриален партньор Industrial heat LLC през април 2014 г., току-що е била направена публично достояние. В този документ не са представени изотопни резултати , но тя включва някои доста стряскащи данни за производимата топлинна мощност, както е показано в таблицата по-долу. Тук "COP" означава "коефициент на преобразуване", а именно съотношението на произведената топлоенергия спрямо подадената енергия.

№ на експеримента.  Описание                       COP

1                                  Единичен E-Cat               (неуспешно)

2                                  Единичен E-Cat                5.6

3                                 Единичен E-Cat                 2.9

4                                 Каскада от 18 E-Cats      11.0

Излишно е да казвам, едно съотношение единайсет към едно от изходната консумирана мощност, ако може да се потвърди, е забележителен напредък. Подробности за Роси и работата му е дадено в "Невъзможно Изобретение" от журналиста Матс Lewan, и в E-Cat: Новият Огън на Весела Николова.

Всъщност, няколко физици са скептично настроени от тези резултати, именно защото те са в нарушение на физически закон.

Но, както учените, така и ние трябва да изразим силни думи на повишено внимание. В крайна сметка, резултатите, споменати по-горе, са в по-голямата си част все още не са публикувано в уважавани, строго специализирани списания. Освен това, въпреки че много подробности са дадени в докладите и патентните заявки, споменати по-горе, някои ключови детайли липсват, което прави все още е трудно да се възпроизведат тези резултати в отделни експерименти от напълно независими изследователски екипи.


Например, Роси и екипът му все още не са заявили точния състав и изграждането на "горивото", използвано в реакторите на E-Cat. Автори от Лугано съобщиха, че са използвали малък плик с гориво, предоставено от Роси; доклада включва масспектрометричен анализи на горивото, но това е всичко. Същото се отнася и за цилиндъра на E-Cat използван в експеримента - това беше предоставено от Роси, и докато част от информацията е била дадена, там без съмнение има подробности за изграждането му, които остават скрити. Може би Роси се опитва да защити някои патентовани тайни, но как може други екипи да се надяват да възпроизведат заявените резултати от неговия екип, без пълна информация (или поне достатъчно, за да извършите напълно независим експеримент)?

Това не са просто съвсем точни в детайлите опасения. Именно защото последните събития около LENR са толкова потенциално важни, че утвърдения научен протокол от напълно подробни експериментални документи, възпроизводими от другите (и успешно възпроизведен от други), приети и публикувани в уважавани списания, не трябва да бъде заобиколено. Както Карл Сейгън ни напомня в книгата си A Pale Blue Dot, "Извънредни претенции изискват извънредни доказателства."


Пробиви, които не успяха
За да не ни се налага пак да пием чаша студена вода трябва да посочим, че няколко много нашумели "пробива" в последните години поне частично се изпариха. Ето два първостепенни примера:

През септември 2011 г., международен екип от изследователи в лабораторията Sasso на Gran в Италия обяви, че неутрино, произтичащи от ускорител на частици в ЦЕРН (близо до Женева, Швейцария) са пристигнали 60 наносекунди по-рано, отколкото ако те са пътували със скоростта на светлината, като по този начин пряко оспорваха теорията на относителността на Айнщайн, един от двата крайъгълни камъка на съвременната физика. Въпреки това, след месеци на внимателна проверка е открит коварен недостатък в апарата за измерване, и Айнщайн е бил реабилитиран. Епизодът е огромен провал за изследователския състав, и доведе най-малко до една оставка.

През март 2013 г., изследователи от CERN обявиха, че са потвърдили, че частицата открита няколко месеца по-рано с Големия адронен колайдер беше наистина дълго търсеният Хигс бозон. Това бе приветствано като важен откритие от десетилетия в процес на изграждане. Но в последно време, учените са повдигнали въпроси за това дали частицата наистина е Хигс - може да е някаква друга частица или частици маскирани като Хигс; необходими са допълнителни изследвания.

Така че внимавайте чашата със студена вода да не стане повече от една. Това се нарича просто здрав разум.

Край на частичния превод.
Очевадно до комерсиалната реализация на "изобретението" е мнооого далеч, ако въобще някога се стигне до такава. И как все още не приложено "откритие" може да влияе на цените на основните енерго ресурси???

image

Към проекта проявява интерес и най-богатия човек на Земята Бил Гейтнс, което, обаче, не го прави по-бързо реализируем.

Г. К.




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841448
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031