Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2007 15:47 - Плашила и реалности - цените след 1 януари
Автор: albosh Категория: Новини   
Прочетен: 1210 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2007 16:33



 

Забелязали ли сте принципа, по който работят гадателите? Съобщават със сериозен и загрижен глас нещастията, които предстоят в близкото бъдеще, после се потопяват някъде за малко. Когато предсказанието им се сбъдне, се появяват отново в целия си блясък и ореол на безгрешност и събират овациите. Когато предсказанието им не се сбъдне, съвсем прагматично изчезват за по-дълго време. Публиката отдавна е забравила кой какво е пророкувал, когато те се появяват отново и, без да ни припомнят за неуспешните си прогнози, отново ни вещаят бъдещето.

В тази група естествено са “личната” гадателка на Берлускони, екстрасенси и представители на други окултни професии. В същата група, обаче, можем да си позволим да поставим и поредица от политически и икономически анализатори, някои от тях накичени с академични титли, други с дългогодишна журналистическа практика в най-големите електронни и печатни издания.

И тези икономически и политически “гадатели” си умират от удоволствие да предсказват предсрочни избори, разпад на коалиции, политически кризи, но любимата им тема винаги е била и си остава “ценовия шок”, който ще последва от нещо си.

Повод за тези мои разсъждения е поредното бързо забравено пророчество само от преди три-четири месеца. В навечерието на приемането на България в Европейския съюз се изписаха тонове мастило по темата за очакваното скоково повишение на цените от 1 януари, мастити анализатори се колебаеха дали ще е 20 или 50 процента, някои направо призоваваха към презапасяване със стоки от първа необходимост през декември. Като илюстрация само припомням някои от заглавията:

 “Сега” 3.9.2006  - “Европа идва с ценови шок”

“Медиапул” 13.9.2006 -  Има опасност от режим на тока след 1 януари”,

News.dir.bg 27.10.2006 – “Цените тръгнаха нагоре”

“Новинар” 4.1.2007 – “Ще има ли ценови шок?”

“Медиапул” 4.1.2007 “Кабинетът ще прави група срещу спекулативни цени

 “Стандарт” 14.2.2007 – “Лъвски скок на зарзавата в ЕС Правителството допринесе за разрастването на тази лавина от лоши предсказания, като през цялото време министрите се надпреварваха да дават интервюта как не трябва да се допуска увеличение на цените, а за капак на всичко създадоха специална група, която трябваше да не допуска (!?!?) спекулативни високи цени. Къде са сега носителите на злата прокоба, какво прави групата за борба със спекулативното ...? Потънаха вдън земя. До следващия повод да се покажат на светло. Нека да оставим шумните скандални теми и да се опитаме да се концентрираме върху реалностите на новата ситуация в България. Това, което се вижда ясно и недвусмислено в света на фактите е, че България влезе доста плавно и без сътресения в Европейския съюз. Причината за това е една и тя е в неотклонното следване от 1997 до 2006 година на строгата макроикономическа и финансова политика, наложена ни от Международния валутен фонд. В тон с тази политика бяха и условията на преговорите за присъединяване към Съюза по повечето глави. Показателен е ходът на инфлацията за последните месеци:  image

Вижда се ясно, че няма никакви шокове и трусове, месечната инфлация следва сезонните си флуктуации в рамките на приемливи стойности. Никакъв ценови шок не е имало. И ако през януари са се получили все пак някои малки отклонения, през февруари вече всичко се е върнало на мястото си.

 

Инфлация за месеца (%)

януари

февруари

Общо

1.5

0.5

Хранителни стоки

2.3

0.6

Нехранителни стоки

0.4

-0.1

Обществено хранене

2.1

0.9

Услуги

1.3

0.8

 

Друг успокоителен знак е, че българските предприемачи не са се поддали на злокобните предсказания на политици, анализатори и журналисти. Очевидно е, че местният бизнес придобива нова увереност в силите си, научил се е да разпознава истинската тревога от фалшивата. Графиката за бизнес климата е много показателна илюстрация за това.

 image

 

Бизнес нагласите през 2007 г. продължават да се подобряват. През февруари достигат  дългосрочен максимум от 1994 г. насам. Най-оптимистични оценки се дават в търговията на дребно и строителството. В търговията на дребно бизнесът очаква повишаване на търсенето от чужбина, без да се предвижда увеличение на цените. В строителството през януари е налице голям оптимизъм за осигуреността с поръчки за следващите шест месеца, отчита се намаление на броя на забавените плащания. Показателят рязко нараства през януари и се задържа така през февруари и март.

За стабилността на икономиката ни допринасят и някои фактори, които обикновено не забелязваме, но само когато се развиват в правилна посока. Външната задлъжнялост на държавата е точно такъв фактор. Когато движението е в посоката, която виждаме на следващата графика, тогава всичко е наред.


image

 

Ако посоката не беше низходяща, а възходяща, международните рейтингови агенции и инвестиционните банки щяха да се надпреварват да коригират надолу индексите за надеждност на инвестициите в България, доверието в страната щеше да спада, потокът на инвестиции щеше да е доста по-малък и тогава дефицитът по текущата сметка щеше наистина да бъде страшен, а не само повод за теоретични сражения между макроикономисти с различни възгледи.

 image

Ще бъде особено интересно да следим през настоящата година съотношението между преките инвестиции и текущата сметка. Едва в началото на 2008 година ще можем да видим дали за първи път дефицитът по текущата сметка ще надхвърли по обем инвестициите и дали това би представлявало някаква практическа заплаха за икономиката ни. При всяко положение, обаче, през 2007 година и това плашило няма да бъде реален проблем за икономиката ни.

Както и очаквахме, преминахме през прага на Европейския съюз без да се препънем. Влязохме бавно, спокойно и сигурно. Сега сме изправени пред друг, вече съвсем реален, проблем. Бавното и спокойното започват да пречат. Като се съизмерваме с другите 26 в Съюза, виждаме, че бавното трябва да се забърза, а спокойствието трябва да се замени с амбиция. Ако можем да запазим сигурността, но да се задвижим по-бързо напред с повечко амбиции и конкретни цели, ще бъде отлично.

Но това е тема за друга статия.



Гласувай:
0



1. indreal - Блестящо
04.04.2007 14:45
по-точно и ясно в такъв обем трудно би могло да се каже.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2895358
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832