Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2007 16:07 - ОСКАР ПИТЪРСЪН ПОЧИНА НА 82 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
Автор: albosh Категория: Новини   
Прочетен: 2464 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2007 16:07


Оскар Питърсън  
 
image
Роден: 15 август 1925
Монреал, Канада
Починал: 23 декември 2007
Мисисога, Канада

 

Оскар Питърсън е роден в семейство на хамалин от Антилите. Всяко от петте деца свири на различен инструмент. Баща му станал неговия първи учител. Първоначално, още на 5 годишна възраст Оскар започва да се занимава с тромпет, очарован от Луис Армстронг, но наченки на белодробна туберколоза го принуждават да се откаже и да седне на пианото. Строгото обучение на баща му и на други учители обаче не го отблъсква от пианото и 14-годишен Питърсън вече печели конкурса за млади таланти на радио и телевизия CBC, получава възможност да участва в редовните седмични радиоемисии на тази корпорация.

Кариератана Питърсън протича без куриози – забелязали уникалния му талант, различни музикални формации отправят покани към него. Той не отхвърля повечето покани – работи със знаменития за времето си оркестър на Ози Робъртс, като междувременно участва като водещ инструменталист в турнетата на Ела Фицджералд. Покрай него той попада под влиянието на импресариото Норман Гранц като тяхното сътрудничество продължава десителетия. Инициираните от Гранц концерти под заглавието Jazz at the Philharmonic
дават възможност на Оскар Питърсън да свири редом до величия, от Луис Армстронг до Стан Гец.

Води активна концертна и звукозаписна дейност. Работи със музиканти от ранга на Рей Браун, Хърб Елис, Сам Джоунс, Джо Пас, Мишел Льогран. Особено интересни са джем-сешъните, които прави с оркестъра на джазовата легенда Каунт Бейзи. През 1993 година е поразен от инсулт, но успява да преодолее здравословните си проблеми и продължава да свири макар и с една ръка. През цялата си кариера Оскар Питърсън остава верен на суинга, а през 1997 година получава наградата Грами за цялостно творчество. През 2005 г. излиза за последен път пред публика на фестивала в Монтрьо, Щвейцария. Питърсън е такъв виртуоз, че знаменитият му сънародник Глен Гулд в един от радиокоментарите си възкликва: „Слушах го. Когато се замислих дали това изобщо може да бъде изсвирено само с две ръце, се появи и трета. Може би ръката на Господа? Браво!”

Носител е на 8 награди "Грами", включително за цялостно творчество. Почетен доктор е на над 12 университета в САЩ. През 1993 г. е първият джаз музикант, отличен с престижната награда на името на Глен Гулд.





Тагове:   Оскар,


Гласувай:
0



1. strianakiev - Беше невероятен виртоз..
02.01.2008 20:27
Бог да го прости...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885745
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832