Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2008 20:14 - Ал. Божков: МЗ спира проект на онкологичната болница
Автор: albosh Категория: Новини   
Прочетен: 2402 Коментари: 1 Гласове:
0



18 Юли 2008г.image
www.health.bg

Министерството на здравеопазването е спряло проект на Националната онкологична болница в столицата на стойност 32 млн. лв. Средствата са необходими за закупуване на нов ускорител за лъчелечение, от който болницата спешно се нуждае. Това заяви пред health.bg Александър Божков, директор на Центъра за икономическо развитие.

“Става въпрос за разработен проект по Оперативна програма “Регионално развитие” - за общински болници в градските райони да бъдат отделени 100 млн. лв., за общински болници в малките общини – 40 млн. лв., и за големите държавни болници – 148 млн. лв.” - уточни Божков.

“Нито един лев от тези пари в момента не може да бъде оползотворен, въпреки че болниците се опитват да пишат проекти. Причината е, че в становището и на Министерството на здравеопазването, и на Министерския съвет е записано, че не е възможно да се отпускат пари на болниците, докато не бъдат приети Националната здравна стратегия и новата Национална здравна карта.” – подчерта Александър Божков.

По думите на Божков, за да прикрие липсата на активност и невъзможността да си свърши работата, здравното министерство заблуждава болниците в цялата страна, като с циркулярно писмо им съобщава, че имат право да кандидатстват само по един проект тази година, на стойност от 5 млн.лв.

"По този начин се вкарват всички под една шапка – независимо, че в оперативната програма има много ясно разпределение на болниците", подчерта Александър Божков.

„На всекиго е ясно, че каквато и реформа да има, каквато и Национална стратегия да бъде написана, онкологичната болница в кв. “Дървеница” ще я има - тя няма да бъде закрита, нито приватизирана.”, обясни Божков.

Той посочи, че лечебното заведение спешно се нуждае от нов ускорител за лъчелечение. Изготвен е перфектен проект на стойност 32 млн. лв., който е внесен в Министерството на здравеопазването.
По думите на Божков, оттук нататък от здравното министерство зависи да придвижи проекта към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и да подкрепи неговото финансиране.

Божков подчерта, че проектите на Националната онкологична болница са изработени по всички правила. Дори след като са получили циркулярното писмо на министъра, от лечебното заведение са започнали да преработват проектите си и да ги делят на по 5 милиона лева, за да могат да поне да боядисат с тези тези пари.

„Всеки, който се интересува от лечението на раковите заболявания, знае, че България спешно има нужда от нов ускорител”, изтъкна Александър Божков.

Той съобщи също така, че “с изрично писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева ръководителката на оперативна програма “Регионално развитие” Искра Михайлова, категорично се разграничава от идеята на Министерството на здравеопазването за това да се отпускат по 5 милиона лева на всяка болница”.


Тагове:   мз,   болница,   онкологичната,


Гласувай:
0



1. viki11 - Мога само да допълня,
19.07.2008 20:52
че ми беше по-лесно да приема смъртта си.
По мнението на хирург, кото ме оперира в Онкологична болница, за която става дума, лъчелечението ми трябва да е до 3 месеца след операцията. И пак няма гаранции да успех. Обаче апаратурата на болницата не работи добре и не е достатъчна, затова лечението ми е запланувано за поне 4 месеца след операцията. Обяснението е, че няма техническа възможност.
Мисля, че е по-лесно у нас да се примириш със смъртта и да се предадеш в ръцете на Господ, пък каквото стане.
Ако сте самотна майка и се разболеете от рак, просто се самоубивайте!
Съжалявам, че не давам усмихнат коментар. Но е истински.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2897139
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832