Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2009 17:07 - Божков: Не си купувайте дрешки и телевизори
Автор: albosh Категория: Новини   
Прочетен: 4931 Коментари: 10 Гласове:
0



image Най-добре е парите да се депозират, смята икономистът

Ако имате пари, по-добре ги вложете в банка, вместо да си купувате нови дрешки или телевизор, посъветва хората бившият вицепремиер и икономист Александър Божков. “Някои предпочитат да хапнат, да пийнат, да си купят дрешки и после да посрещнат кризата”, пошегува се той. Шефът на Центъра за икономически анализи и прогнози обясни, че нито тази, нито следващата година е добре да подменяме поостарялата техника. “Ако колата ви е поостаряла, изчакайте, сега лизингът е скъп, каза Божков.

Съветът на Емил Хърсев към семействата и към фирмите пък е: “Свивайте се!”. При криза правилото е “Парица-царица“, обясни финансистът. Но добави, че кризата носи и полза, тъй като ако човек се ориентира добре, сега може да се купи доходни акции за стотинки. Двамата експерти са на мнение, че не е нужно депозитите в лева да се превръщат в друга валута. Божков посочи, че практически българският лев не съществува и че той просто е половин евро.

Що се отнася до очакванията инфлацията да намалява, Божков заяви, че при нас нивата вероятно ще се спрат около нулата. “Натискът върху пазара ще намалява цените, но доближаването ни до ЕС ще ги вдига, така че ще получи едно нулиране”, коментира той. Така че, за разлика от големите европейски държави, тук дефлацията ще бъде много по-малка. Нашата страна е извън интереса на големите играчи на световните пазари, отбеляза Хърсев.

Рецесията у нас се усеща вече особено в металургията и шивашката промишленост, тъй като в голямата си част те произвеждат за чужбина, отбеляза Божков. Според него в южната част на Европа, както и в България, се харчи като за последно, но това си е традиция за разлика от САЩ, където потребителският пазар се е свил.

Александър Божков беше категоричен, че България трябва да има специална политика към инвеститорите. ”По привлекателност сме някъде между Сирия и Мароко”, уточни той. Интересът на инвеститорите към страната ни не е бил специален, а е бил част от тенденцията в световен план за сериозно инвестиране до сега. Но според Божков ще трябва да проявим сериозна гъвкавост, за да привлечем инвеститори във времето на криза.

вторник, 6 януари 2009




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Браво, господин Божков
06.01.2009 17:49
Вие сте отличен икономист!
цитирай
2. анонимен - Леле какви ”специалисти” управ...
06.01.2009 17:50
Леле какви ”специалисти” управляват БГ. И какви глупости ръсят само. Българина купувал като за последно, за разлика от: кого?: американците. Ха ха, та американците живеят на кредит от около 1 век насам. Средната стойност на потребителските кредити е 80 хиляди долара на домакинство. Имам приятелка с 12 кредитни карти с общ кредитен лимит от около 250 хиляди долара и тези карти са и пратени повечето по пощата без да ги е заявявала. И без никакви гаранции или проверки на дохода и. Имам други познати, които също твърдят, че не познават никoй, ама никoй с по-малко от 5 кредитни карти и сумати кредити- за кола, жилище, за лиценз за биснеса си дори и потребителски кредити. А бедните българи купували за послено- с пенсии-подигравка и заплати под екзистенцминимума- с малки изключения от заплати в столицата, които обаче пак не стигат са сериозни спестявания. И една уядена върхушка, която има-няма 5 % от населението. Хората в Европа се чудят как да оживят пазара, за да не фалират фирмите и да не останат работещите на улицата и намаляват данъците и лихвите и отпускат заеми на фирмите с платежни проблеми за да подкрепят конюнктурата и търсенето, а нашите зяпат- не купувайте, влагайте в банки! Вместо да вземат мерки за увеличат доходите на населението, ефективността и качеството. В Европа има праг на доход, който е необлагаем- пример: в Германия 8000 евро на година + окло 5000 евро за дете необлагаем доход, в Австрия около 11000+ 500 евро на дете.Това от къде го изровихте пък: икономистът? Александър Божков не е икономист, а е завършил специалност машинно инженерство в София. Икономист сам аз с диплома от сериозен европейски икономически университет- и пледирам към българския народ да се заеме сериозно с производство. Огледайте се, намерете си някоя ниша за биснес, проучете конкуренцията и пазара- има програми и фондове на EC за насърчаване на биснеса. Отидете в някоя банка- всичките имат отдели, занимаващи се с тези програми- министерството и разните държавни органи не дават достатъчно информация. Или влезте в сайтовете на ЕС. България има единствено шанс, ако развие малкия и средния биснес. И инвестира в образованието- ние имаме човешки ресурс- не се оставяйте на манипулациите и затъпяването. Образовайте се. Иначе сме загубени, нямаме природни ресурси, нямаме фирми и консорцюми от междунарона величина. Просто ще ни изядат с парцалите и с помощта на подобни ”специалисти”. Да ги разкараме от сцената, писна ми от некадърници и мошенници.
цитирай
3. анонимен - Владимир Йосифов
06.01.2009 20:36
Не ме приеха в АДРЕС, защото не обличам костюми ?!!
А ДРЕС код - ът им е важен.
Вярвам, че кризата ще убеди много хора да гледат на дрехите като здраво и удобно помагало.
Успех в солдовете !
цитирай
4. emil60 - Ха така, ами сега?
06.01.2009 20:49
Има нещо много вярно в коментара. И аз се чудя как определени момичета и момчета тук не могат да си намерят работа, дори с докторски дисертации, а в чужбина не само работят, но и могат сами да издържат семейства с по две три деца!!!!!! Днес едно момче ми се похвали, че в БАН му предлагат 150 лева/физика/ на месец за 4 часа на ден...Разнасяше вестници на рампата за 10 лева на 2 часа...
цитирай
5. анонимен - Иван
06.01.2009 23:04
С тази Ви статия не съм съгласен. Когато никой нищо не купува нали предприятията няма да имат приходи ? И това защо .... за да храним американските банкери. По-добре да фалират банки отколкото предприятия.
цитирай
6. анонимен - хм :)
07.01.2009 04:01
Привет Г-н Божков,

Случайно попаднах на блога Ви и останах приятно изненадан.

Парите в банки в лева :) Това личното ви мнение ли е или това за пред хората? Като публична личност даваща интервю във вестник ми е ясно, че не е редно да се излиза с друга позиция за да не се предизвикат събитията но Бога ми не е ли по-сигурно "депозитът" да е в евро, долари, паунди, швейцарски франкове, китайски юани, йени и др.

Просто в такъв период се намираме, че виждаме много сериозни девалвации на редица валути. Вложението в някоя от посочените обаче до голяма степен неутрализира този риск.

Така нареченият депозит не е ли по-добре вместо в банката да иде в буркана? Не спестява ли това рискът от фалит на банката. Казваме, че парите на депизиторите са защитени от държавата ама колко са тези средства на фона на всички депозити?

Искам да ви вярвам г-н Божков но разумът ми друго говори. Ще ви помоля да защитите тезата си с нещо повече от "Двамата експерти са на мнение, че не е нужно депозитите в лева да се превръщат в друга валута. Божков посочи, че практически българският лев не съществува и че той просто е половин евро."

Българският лев не е ли половин евро защото паричната маса в левове отговаря на паричните запаси в евро? Ами замислили сте се какво става ако левовете започнат да се обръщат в друга валута? Или точно от това се притеснявате и изказвате мнението си?

Поздрави,
Симеонов

цитирай
7. анонимен - hm :)
07.01.2009 04:03
kyde izchezna napisanoto?
цитирай
8. анонимен - Владимир Йосифов
07.01.2009 10:50
Здравейте анонимни българи,
Разходете се из банките в София.
Постойте малко сякаш имате работа вътре.
Има ли хора, които внасят ?
Теглят.
После изпийте едно кафенце, стоплете се и се разходете в същите или други клонове на банки.
И нам поискайте касетка.
Най-малката - за евро, паундове, и франкове, може и рубли, кубински песос, анголски гади и други братски хартии.
Наема за 6 / шест / месеца е колкото за предишните 3 добри години.
Аз съм непокорен аботник.
Щом нещо, най-малкото нещо, не ми харесва си тръгвам.
Предупреждавам шефовете си преди да започна работа, че всеки ден е последен.
Затова имам сравнително добри отношения с работодателите си.
Затова нямам кола, плазма, лачени обувки, костюми, часовник, ланец, гривна, ...
Не съм зависим обаче от партия, държава, народ, съседи, другари, колеги, шефове и ....
Стремя се клиентите ми да са доволни, защото ТЕ СА МОЯ работодател.
Образовам се сам.
Избирам кого да чета и да слушам.
Ходя на курсове е семинари и мълча, за да не се разбере какво знам и мога, защото ще ме намразят.
Тези, патриотите, които се интересуват от българските банки, но гласуват за ония, дето не са виждали български пари от раждането си.
цитирай
9. zaw12929 - Ще ви критикувам
08.01.2009 03:14
Не за написаното, то си експертно и не го оспорвамИма друго- Нали обичате музиката?! Няма и в това съмнение. Тогава... дайте шанс на музиката във вашия блогг0 слагайте клип от You Tube ! Това е начина на подкрепа на музикантите, Не ни струва нищо- да подберем клип, да предоставим музиката заедни с хубавите и нужни материали!
цитирай
10. анонимен - божков
17.01.2009 23:59
Винаги съм се питал имате ли поне малко чувство за срам.Никога няма да забравя оядената ви и самодоволна физиономия през 1997-8г.Съветвам ви-на колене пред българския народ и молете за прошка!Историята зачертава такива като вас безжалостно.Мисля си че все пак изживявате някакъв катарзис-повярвайте ми-това е най-стойностното нещо .което сте правил през живота си
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885770
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832