Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2006 23:24 - МАЛЪК ТЕСТ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИ КАНДИДАТИ - Дневник 11.9.2006
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 6386 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 11.09.2006 16:51


МАЛЪК ТЕСТ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИ КАНДИДАТИ

Александър Божков

Скоро ще започне официалната предизборна кампания на претендентите за поста на българския държавен глава. Сред заявените до момента кандидатури има един действащ президент, двама конституционни съдии, двама депутати и други грамотни в политиката и законодателството хора. Същевременно тези, които ще избират президент на България, най-често не са толкова вещи по конституционните въпроси и са склонни да очакват от бъдещия избранник да реши редица проблеми на обществото ни, които съвсем не са от неговата компетенция. От своя страна, като знаят за тази неосведоменост на населението, много кандидати злоупотребяват от предизборните трибуни и отправят оферти към избирателите, които после няма как да изпълнят. Досадно известна е безмислената фраза за “социалния президент”, но тези дни чухме пък от един нов кандидат, че като станел президент, щял да превърне Резиденция “Бояна” в болница или нещо подобно.

За да не изпадаме в телешки възторг пред подобни неизпълними предизборни фойерверки, добре е да прочетем внимателно Глава четвърта от Българската Конституция, която е озаглавена “ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА” и при всяко обещание на някой от кандидатите да правим справка дали има нещо общо с неговите правомощия.

Аз направих една изпреварваща стъпка. Като четях въпросната Глава четвърта, се опитах да формулирам и някои важни, според мен, въпроси към всички кандидати за президентския пост, изцяло в рамките на техните конституционни правомощия. От евентуалните отговори на тези въпроси (или от отказа да бъдат дадени такива отговори) ще ми стане доста ясно какво възнамерява да прави на “Дондуков” № 1 всеки от участниците в състезанието.

Споделям с вас, уважаеми читатели, тези свои въпроси и разсъждения, за да можете, като ходите по срещи с кандидатите, като слушате телевизионните и радиодебати и обръщения, като четете за това, какво са казали по вестниците, директно или индиректно да получите отговори. Вие сигурно ще имате и свои въпроси към кандидат-президентите. Своите разсъждения по темата, впечатленията си от кандидатите и техните отговори, можете да споделяте на http://albosh.blog.bg/.

А ето и моите въпроси към бъдещите президенти: 

Съгласно член 92, алинея първа, президентът представлява Република България в международните отношения. Това означава, че той трябва да има ясни позиции по важните въпроси на външната ни политика. Ето някои от тези позиции:

1. Какво трябва да се предприеме в международен план в следващите пет години за диверсификация на вноса на енергийни ресурси и намаляване зависимостта ни от една единствена държава?

2. Правилна ли е досега извършената работа от три български правителства и двама президенти за освобождаване на българските медици от Либия и какво ще направи бъдещият президент за окончателно положително решение на въпроса?

Съгласно член 98, президентът на републиката отговаря за насрочването на избори и национални референдуми.

3. Кои според бъдещия президент са въпросите, по които би инициирал провеждането на национални референдуми?

Според същия член, президентът отправя обръщения към народа и Народното събрание.

4. Кои са най-важните въпроси, по които смята, че трябва да отправи обръщение към народа и Народното събрание след встъпването си в длъжност?

Пак в същия член, на президента е отредено правото да утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици.

5. Колко района за планиране трябва да има България и трябва ли да се промени делението на шест района и 28 области, както е по сегашното законодателство? Смята ли бъдещият държавен глава за необходимо през следващите пет години да се пристъпи към промяна на административно-териториалното деление на страната и в каква посока?

Пак според същия член президентът назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на Министерския съвет и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната. Във връзка с това:

6. Ще остави ли Никола Филчев посланик в Казахстан?

7. Ще иска ли, преди да подпише указ за назначаване на ръководител на дипломатическа мисия, да получи достатъчно доказателства, че кандидатът не е бил сътрудник или служител на Държавна сигурност?

Президентът, също така, назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон. В тази група служители са ръководителите на службите, които се борят с престъпността. Това задължава президента да има своите изисквания и виждания за политиката в тази област.

8. Одобрява ли президентът досегашните действия на назначените с президентски укази доскорошни генерали и полковници, сега главни комисари и комисари от МВР?

9. Каква стратегия за успешна борба с престъпността и корупцията би подкрепил новият президент?

И пак в този член 98 от Конституцията, президентът награждава с ордени и медали заслужили хора.

10. Какво е мнението на бъдещия президент, трябва ли да бъдат награждавани с ордени и медали бивши сътрудници и служители на Държавна сигурност?

Президентът на републиката дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него. Напоследък има твърде много кандидати за български паспорти. Същевременно има и твърде много съмнения, че някои хора получават гражданство бързо, а други чакат с години.

11. Трябва ли да се улеснят и съкратят процедурите за даване на българско гражданство на жители от българско потекло на Македония, Украйна, Румъния, Молдова, Сърбия и други страни?

Интересно право на президента по конституция е да опрощава несъбираеми държавни вземания.

12. Готов ли е да опрости дълга на Либия към България срещу освобождаването на медиците ни?

13. Готов ли е частично или цялостно да опрости дълга на Ирак към България като жест в подкрепа на демократичното развитие на Ирак?

На президента е дадено изключителното право да наименува обекти с национално значение и населени места.

14. Би ли преименувал Димитровград и Благоевград?

Според член 100, алинея първа, президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България. Оттук следва актуален и логичен въпрос:

15. Трябва ли България да изпраща военен контингент в Ливан и какъв?

Съгласно алинея втора на същия член, президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет. България е член на НАТО. Вече имаше няколко много неприятни случаи с отзоваване на български представители в атлантическите структури и отказ за получаване на допуски до натовските тайни.

16. Готов ли е да поиска незабавното отваряне на досиетата на целия висш команден състав на въоръжените сили и да не назначава и удостоява с висши военни звания нови лица без проверка на досиетата им?

Президентът възглавява Консултативния съвет за национална сигурност, чийто статут се определя със закон. Съгласно Закона за Консултативния съвет за национална сигурност, редовните му заседания се провеждат най-малко един път на три месеца. (Извънредните, по спешни актуални въпроси, са отделна тема.)

17. По кои важни въпроси на националната сигурност би свикал Съвета на първите две редовни заседания през първото полугодие на 2007 година?

Член 101 се отнася за правата на президента да връща закони в Народното събрание за ново обсъждане, което не може да му бъде отказано.

18. Би ли наложил вето на закон, приет от Народното събрание, с който се увеличава данъчното облагане на хората с по-високи доходи, за сметка на намаляване на данъците на хората с по-ниски доходи?

Съгласно член 104, президентът може да възлага на вицепрезидента определени свои правомощия. Ние избираме не само президент, но и вицепрезидент. За да можем да чуем в кампанията и кандидатите за вицепрезиденти, добре е да знаем и това.

19. Как са си разпределили двойките правомощията и как смята да прилага правата си съответния втори човек от кандидатската двойка?

Така, на прима виста, без да излизам от четвъртата глава на Конституцията на Република България, предлагам на вашето внимание, уважаеми читатели, деветнадесет теми, по които си заслужава да чуем какво мислят кандидатите през време на едномесечната кампания.

Дали ще чуем отговори или пак ще гласуваме като левскари срещу цесекари?



Тагове:   малък,   дневник,   кандидати,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. economics - Един въпрос от мен
11.09.2006 16:46
През последните няколко години данъчното бреме в България /като дял от БВП/ е нараснало с една десета. В тази връзка, би ли наложил вето върху данъчните закони, ако те запазват сегашните високи данъци или ги увеличават още повече?
цитирай
2. анонимен - Браво
11.09.2006 23:23
Много добра статия и много уместни въпроси.. сега само остава да стигнат те до кандидатите и някои от тях да отговорят... трудна задача
цитирай
3. анонимен - много прагматизъм
12.09.2006 09:18
Косъо Генчев: Чудесни въпроси Саше, но много смислени и точни за кандидат президентска двойка! Мисля, че няма нито една двойка (за мое голямо съжаление), който да е готова публично преди и по време на предизборната кампания да отговори на всичките ти въпроси смислено и еднозначно!
цитирай
4. анонимен - По-добрия кандидат, или по-малкото зло?
12.09.2006 17:03
Здравейте, всички. Казвам се Ахмед Мустафа и съм от град Разград
В началото искам да кажа на всички, които виждайки турско име ще си помислят, че съм от електората на ДПС – грешите. За мен ДПС е една откровена до наглост бизнес структура от мафиотски тип маскирана като политическа партия, но това е друга тема.
За кандидат президентите: очевидно, изборът е ляв или десен кандидат. За мен, като дясно ориентиран избирател, левият кандидат е неприемлив – още повече, че произхожда от партията, която навремето ни сменяше имената под дулото на автоматите.
А десните кандидати.... е, това вече е въпрос с повишена трудност. Като дългогодишен привърженик на СДС, поне на теория би трябвало да гласувам за Неделчо Беронов, още повече, че той наистина изглежда достоен човек. Но за мен като избирател е проблем, че той е издигнат от двете най-големи десни партии – СДС и ДСБ.
- СДС изгуби моята подкрепа от началото на годината и ще обясня защо, като се върна малко назад във времето. Когато миналата година, бившият вече разградски депутат Никола Николов за първи път не беше включен в кандидатските листи, всички тогавашни общински ръководства на СДС, заедно с областното ръководство подадоха оставки като такива и следвайки своя патрон Николов, вкупом се втурнаха да помагат за избирането на кандидата на НДСВ - Валентин Церовски, правейки всичко възможно да провалят избора на кандидата на СДС – Ергин Емин. Не щадяха подкупи и заплахи, начело с бившия общински координатор на Разград - Пейчо Георгиев, сегашния – Иво Димитров, Диана Първанова, Лиляна Лефтерова и други от тяхната клика. И обърнете внимание – тук не става въпрос за обикновено различие в мненията, чието зачитане би било израз на демократичност, а за вътрешен саботаж, насочен срещу интересите на СДС.
Сега, година и нещо по-късно, същите хора отново са в местните ръководства на СДС и за мен лично, щом СДС ги търпи, явно не разполага с по-качествени кадри. И ако не дай си боже, СДС случайно спечели някакви избори, тези личности ще станат новите управници в нашия край, а това е перспектива, която ме плаши. Ето защо, не мога да гласувам за никой и нищо, подкрепяно от СДС – аз, някогашният техен яростен привърженик. А Петър Стоянов нека си говори за връщане на десните избиратели – при нас, в Разград, ще получи само платените привърженици на Никола Николов и Сие, и то ако на тях им изнася.
- ДСБ – тях не е нужно да ги коментирам продължително – те ще останат за мен хората, които разцепвайки СДС и отслабвайки го по този начин, помогнаха на Станишев, г-н „800 дни” и на крадливата мафия на Доган да продължат да ни крадат. А Костов е този, който предопредели загубата на уж общия десен кандидат, спъвайки до последно преговорите между десните и посочвайки накрая неизвестен и неизбираем кандидат.
Ето защо, за мен като десен избирател остава единствено възможния избор – Георги Марков. И то не защото е по-добър от гореизброените, а защото е по-малко лош. Дотам ни докараха – не да търсим по-доброто (поради липса на такова), а да се примиряваме с по-малко то зло.
цитирай
5. анонимен - говори ми
12.09.2006 22:31
Отлична статия и верни въпроси - но какво от това? Както направиха червените - говори си, защото ми е хубаво да ми говориш, но ние си имаме нашата линия. В България понякога се правят и верни анализи и се задават и важни въпроси - но какво от това? За сега - само удоволствие за Душата и интелектуални упражнения. Аман! Това съм го гледал в много руски филми за отпускане на социалното напрежение.
цитирай
6. анонимен - Когато повече хора четат Конституцията
13.09.2006 00:15
Когато повече хора четат Конституцията(с главна буква) повече ще питат и няма да се чудят дали президентът (досегашния) е бил социален или социално ориентиран, както заговориха напоследък.
Въпросът за Филчев го няма в Глава Четвърта, но пак е на място. По същия начин всички, които са назначени с президенски указ, трябва да бъдат канени, не за снимка, а дори за мъмрене. Вместо това с Филчев си говореха за грандиозни резултати в борбата с престъпността и корупцията. Видя се какво е било прокуратурата. И какво още ще има да излиза... ВЧ
цитирай
7. анонимен - Кой кого изложи
13.09.2006 00:21
В-К БАНКЕР БР 32 – 12-08-2006
БОРИСЛАВ БОРИСОВ СЕ РАЗДЕЛИ С УС НА БНБ


Президентът Георги Първанов поздрави на 13 юни Борислав Борисов с встъпването му в длъжност като член на УС на БНБ. Два месеца по-късно той подписа указа за оставката му.


Ако имаше приз за член на управителния съвет на БНБ, който най-кратко е бил на тази длъжност, ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Борислав Борисов щеше да го спечели без всякаква конкуренция. Той бе назначен на нея от президента Георги Първанов на 13 юни 2006 година. Два месеца по-късно се разбра, че Борисов вече е подал оставка. Нещо повече, на 11 август в "Държавен вестник" излезе Указът на президента Георги Първанов, с който от 1 август той освобождава Борисов от заемната от него длъжност в БНБ.

Както е известно, именно държавният глава назначава трима от седемте членове на УС на Централната банката. Останалите четирима - управителят и тримата подуправители, се избират и се освобождават от Народното събрание. Озадачаващото в случая е защо президентството си е мълчало за подписаната оставка цели единадесет дни и защо през това време хората на Георги Първанов не са намерили заместник на Борисов в УС на Централната банка. Все пак става въпрос за върховния орган на една от най-важните за стабилността на държавата системи - банковата, а не за мениджмънта на някоя забравена от Бога фирма.

Самият Борисов, който е в отпуск, бе изключил мобилния си телефон, но три много високопоставени източници от банковите среди, независимо един от друг, заявиха за в. "БАНКЕРЪ", че ректорът на УНСС е предприел тази стъпка, тъй като иска да се ангажира с участие в инвестиционен проект, финансиран с чуждестранни капитали. Той е преценил, че ако остане в УС на БНБ и в същото време се заеме с въпросния частен проект, ще се получи конфликт на интереси, и затова съвсем коректно и отговорно е решил да се оттегли от управителния съвет.
цитирай
8. анонимен - "...много кандидати злоупотребяват от предизборните трибуни и отправят оферти към избирателите..."
15.09.2006 16:59
Sulla: Някои злоупотребяват, но има и такива, които са си тъпи и самите те не знаят какви правомощия биха имали, ако ги изберат. Не са чели, не искат да четат, а и не знаят къде да четат, ако случайно поискат. Например кандидатката за вице- Нели Топалова не знае, че глава "Енергетика" е затворена, нито знае за кои реактори става дума в нея. Друг е въпросът, че за мен е особено интересно как като подгласничка на кървавочервен генерал се явява жената на един от съдружниците на Иван Костов и негов съсобственик в кафене "Лаваца", а нейната близка приятелка Мария Маринова Цонева-Иванова от Велмар Перла, Мерла и последният да затвори вратата, пък е подгласничка на изживяващия се като вечен и константен седесар Жоро Марков. И тя едва ли е напращяла от готови отговори по поставените по-горе 19 въпроса. Виж, Волен Сидеров сигурно има мнение по въпроса - той е луд, но не е тъп. Журналист е все пак. И още по-интересно ще бъде да отговорят такива като него, такива, които могат да отговоря, защото от отговорите им ще стане ясно как у нас "ляво" и "дясно" наистина все още са "Левски" и ЦСКА и все още не са понятия които изразяват икономическите интереси и цивилизационни нагласи на сомоосъзнати групи от хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886000
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832