Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2006 11:20 - Какво ще поскъпне и защо ще поскъпне!?
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 6385 Коментари: 15 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

От първи януари всичко щяло да поскъпне. Защото влизаме в Европейския съюз, а там цените са по-високи. Това слуша българският гражданин от сутрин до вечер всеки ден напоследък и започва наистина да вярва, че такова нещо ще стане и Европейският съюз ще бъде виновен за това.

При толкова организирана кампания, очевидно е, че някой или някои имат интерес да обвиняваме Европейския съюз за увеличаването на цените на определени стоки и услуги в България. Като обвинява Европа, българският гражданин може да не забележи истинските причини за поскъпването на всичко. Затова нека да се опитаме да открием заинтересованите страни.

1.            Храните – С влизането в Европейския съюз българската държава се задължава да гарантира здравето на потребителите и да не позволява те да се хранят с вредни, опасни и най-малкото непроверени храни. Това значи, че онези мандри и колбасарски цехове, които досега са ни пробутвали вредни боклуци, ще трябва да бъдат затворени. Но досега те подбиваха цените на пазара и добрите производители бяха принудени да поддържат по-ниски цени, което намаляваше печалбата им и не позволяваше да инвестират в най-съвременно оборудване. Сега те ще трябва да доинвестират доста, за да могат да бъдат равностойни участници на единния пазар и това със сигурност ще доведе до малко увеличаване цените на храните. (Малко, защото в този сектор конкуренцията е страшна, а те все пак трябва да продават.) Кой тогава е виновен за увеличаването на цените на храните? – БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, КОЯТО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ЗАТВОРИЛА ОПАСНИТЕ ПРОИЗВОДСТВА И ДА ВЪВЕДЕ РЕД МНОГО ПРЕДИ 1 ЯНУАРИ 2007 ГОДИНА.

2.            Дрехите и обувките – С влизането в Европейския съюз българската държава се задължава да гарантира здравето и приличните условия на труд на работниците. Това значи, че цехчетата, в които при средновековни условия работят шивачки и кроячки, ще трябва или да бъдат затворени, или да бъдат тотално реконструирани, за да може да бъдат спазени задължителните по закон условия за безопасност и хигиена на труда. Това неминуемо ще доведе до известно увеличение на цените на дрехите и обувките, произвеждани у нас. Кой тогава е виновен за увеличаването на цените на дрехите и обувките? - БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, КОЯТО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ЗАТВОРИЛА ЦЕХОВЕТЕ С ЛОШИ УСЛОВИЯ НА ТРУД И ДА ВЪВЕДЕ РЕД МНОГО ПРЕДИ 1 ЯНУАРИ 2007 ГОДИНА.

3.            Електроенергията – С влизането в Европейския съюз българската държава се задължава да затвори трети и четвърти блок на атомната централа. Това ще се използува като основание за поредното увеличение на цените на тока. Същевременно вече толкова години само се говори за енергийна ефективност, ефективността на потреблението на произведената енергия е в пъти по ниско от това в Европейския съюз, а възобновяемите енергийни източници се обсъждат главно на теоретични конференции. И до ден днешен българинът е лишен от алтернативата на битовото газоснабдяване, не е стимулиран да постави слънчеви панели на покрива си, а всеки пробвал знае как се получават пари от държавата за топлоизолация на апартамента. Кой тогава е виновен за увеличаването на цената на енергията? – БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, КОЯТО ТРЯБВАШЕ ДА Е ПРЕВЪРНАЛА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАНЕТО В НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ МНОГО ПРЕДИ 1 ЯНУАРИ 2007 ГОДИНА.

Тези три примера могат да бъдат продължени и с бензина, с алкохола и цигарите и с всичко останало, което наистина ще продължи да поскъпва след първи януари 2007 година. Подчертавам, ще продължи, защото на връх Нова година нищо съществено няма да се случи, освен всенародните тържества и възможността да пътуваме свободно навсякъде в Съюза, а плавното покачване на цените е започнало отдавна. Процесите на интеграция в обединена Европа са продължителни и общо взето спокойни. С нарастването на цените и доближаването им до средните за общността, плавно (с малко изоставане, разбира се) нарастват и доходите на хората. И нашите доходи ще нараснат, когато държавата и работодателите се усетят, че вече ще може всеки да отпраши за някое друго място в рамките на Европейския съюз и там да получава доста повече. Никой не е чул в Полша или в Словения да е имало вълни от недоволство на гражданите след 1 май 2004 година. А унгарските събития от преди няколко месеца са резултат не от Европейския съюз, а точно от обратната причина – от отказа на социалистическото правителство на Дюрчани да продължи реформите след приемането на страната в Съюза.

Затова Сергей Станишев да не се заканва, че правителството нямало да допусне спекулативно увеличаване на цените след Нова година, защото всички знаем, че не разполага с никакви инструменти за изпълнението на такива закани в една страна с функционираща пазарна икономика. Може, разбира се, да възложи тази работа на Румен Овчаров, който вече стана за смях с опита си да контролира цените на цветята на 8 март. Но по-добре все пак премиерът да си погледне в собствената градинка и да се опита да премахне причините за евентуални увеличения на цените, вместо да участва в непрекъснатото увеличение на слуховете за това.



Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ssstto - Кабелите
30.11.2006 12:54
От следващата година не трябва да има висящи кабели между блоковете.Ясно е че няма да стане веднага.Кой е виновен?
цитирай
2. анонимен - lo6o
30.11.2006 17:07
Не отиват на добре нещата. Яко ни дупе. На мен вече мми е скъпо пък не вас не знам.
цитирай
3. kuromur - Vypros
30.11.2006 21:14
Г-н Божков,
Вие за европейските регулации ли сте или сте против? Да, тези стандарти са сериозни ограничения за новите бизнеси, но от друга страна- най-доброто за потребителите, поне според мен. Та бихте ли казали конкретно- за или против?
цитирай
4. albosh - На въпроса на kuromur
30.11.2006 22:33
Конкретно съм за регулациите, които гарантират безопасни стоки за потребителите. Друга тема, по която, вече като член на ЕС, България трябва да има становища, е доколко тези регулации са винаги адекватни.
цитирай
5. sunyto - ами за цените....
01.12.2006 08:13
Смятам,че се спекулира много с тая тема.Просто се използва момента,за да се вдигнат ,не толкова,че се налага.Или ако се налага да се вдигнат с малко се използва случая да е с повечко.В такива прагови моменти,като влизането в ЕС мисля,че това е нормално.Аз съм в дребния бизнес и при нас поне това е така.Но по мое мнение който го прави,повече губи отколкото печели.Защото преди няколко години пак имаше един такъв момент...когато скочиха патентите.Повечето ми колеги използваха случая за да си вдигнат цените на услугите поне с 50 %...е,после пазара го наложи и си ги коригираха....Затова харесвам пазарната икономика аз:)
цитирай
6. viki02 - Бях в Англия през 1992 година
01.12.2006 14:07
вече повечето цени са изравнени. Просто ще изравнят и останалите. Капитализъм. Как да изредиш всички?!
цитирай
7. nio - Една малка поправка относно дре...
02.12.2006 12:08
Една малка поправка относно дрехите и обувките.
Българските фирми работят основно на ишлеме,т.е. за външния пазар.Вътрешния е доминиран от китайска,турска и отчасти виетнамска стока.
Може теоретично да се очаква повишаване цената на вноса от Турция заради одпадане на двустранните споразумения.Предполагам обаче че ще бъде поет за сметка на надценките във веригата вносител-склад-търговец.
цитирай
8. strianakiev - Сашо пак ли...
02.12.2006 15:32
Ще впрягаме конете зад каруцата...ма не разбрахте ли вие политическия елит, че това е безсмислен акт. Кой е виновен...ДЪРЖАВАТА...а какво е държавате...екип от най-некадърните българи и ти очаквш нещо да се случи...докато не се спре безнаказаното внасяне и изнасяне на дрогата ...не може да се роди конкуренция...Знаеш ли колко много домати и репички, месо и салам могат да се внесат срещу 100 кг. дрога от братска Турция и Македония...та тези хора могат да раздават храната на людето без пари...и пак ще печелят..а ти държавата и кой са ....хора които нямат чипове в главата си..а са нагли да ни призовават да си сменим нашите...Просто е ....СПРЕТЕ ДРОГАТА..но никой неще защото сте навързани и всички кярите...Защо не приемете закон с който да се изисква доказване на доходите...Не този закон никога няма да се приеме у нас, защото всеки от нас има странични доходи, които по никакъв начин не желае да декларира..за да не плаща данъци..
цитирай
9. viki02 - Strianakiev!
03.12.2006 01:20
Леле, как добре го уточни! Ама добре, че коментарът е тук! Не е изтрит! Признание!
Особено онуй за дрогата! Бих им извивала собственоръчно вратовете един по един, с вопиющо удоволствие и родителска радост!
цитирай
10. gerbera - Уважаеми Господине!
04.12.2006 10:11
Нека не забравяме, че Вие бяхте в правителството на тази Българска държава. :))
цитирай
11. gerbera - Това с изтриването е много хитро нали Viki?
04.12.2006 10:18
Не ти харесва нечие мнение и бам. Удряш му гумичката. :))))) И изглеждаш един такъв умен, безгрешен и с най-правдоподобното мнение.
цитирай
12. albosh - до gerbera
04.12.2006 14:17
1. Не изтривам никакви коментари! Иначе защо ще правя блог!?
2. Точно защото съм бил в правителството (преди 7 години го напуснах), мисля че знам какво трябва да знае то и как да го дебатира с хората. Ако си спомняте, например, ключовото тригодишно споразумение с МВФ през 1998 година беше дискутирано в пълни подробности в парламента и медиите, а вестниците публикуваха цялата матрица на нашите ангажименти.
цитирай
13. анонимен - cenite sa pazarni
04.12.2006 17:20
kato izhojdam ot definiciata za pazara : stoka ,pari ,komunikacia - mislq 4e neshtata sami 6te si doydat na miastoto.Za6toto samo edin element ot pazara da lipswa nezawisimo dali e stokata ,parite ili komunikaciata pazar niama a niama li pazar idwa falita.
цитирай
14. viki02 - albosh,
04.12.2006 22:27
това с изтриването май се отнася за мен. Явно съм търнала нечий коментар. Няколко са и не си ги спомням. Последно изтрих моя си. Защото изтриха този, на когото отговарях.
Не, не съм безгрешна. Трябва да се греши, но по възможност по-разумно, ако искаш да натрупаш опит! Аз се гордея с опита си. Не всеки го има.
цитирай
15. kuromur - Vypros2
06.12.2006 02:14
Уважаеми г-н Божков,
Не се считам за експерт, но смятам да изкажа някои предположения, и да Ви помоля за мнението Ви. Хипотезата за адаптивните очаквания спрямо инфлацията(adaptive inflation expectations) гласи, че очакваната инфлация, да я обозначим с Пт е равна на: Пт-1(очаквана инфлация за миналия период) + д(Пт-1(реалната инфлация за миналия период) - Пт-1(очаквана инфлация за миналия период)). д е параметър и 0<д<1. Израза умножен с д дава девиацията между реална и очаквана инфлация и показва връзката между тях. Инфлацията, спрямо няколко периода е сумация на тези няколко периода от типа Пт= д(Пт-1 + (1-d)Пт-2 + (1-d)*2Пт-3+...) Простата логика ми казва, че последните няколко години инфлацията се повишава. Но! Като вземем предвид теорията на Рационалните очаквания, не мислите ли, че като постоянно се тръби, че всичко ще се вдига, се изпращат грешни сигнали до пазара и очакването, като функция от реалната инфлация става факт?! Колкото повече са очакванията за по-висока инфлация, толкова по-голяма е вероятността тя да стане факт от тези очаквания. Най- накрая имаме и един негативен WealthEffect, за да бъде шока на предлагането и търсенето пълен. Какво мислите по въпроса- каква роля имат нашите очаквания?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885770
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832