Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2006 09:49 - За ГЕРБ и новата икономическа политика
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2459 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 На 3 декември беше създадена новата партия ГЕРБ. В своята програмна реч Бойко Борисов съвсем според очакванията направи недвусмислен реверанс към предприемаческото съсловие, като очерта привлекателни за тази група от обществото идеи в данъчната и финансовата сфера. Нека да си припомним какво оферира Борисов:

  • 10% данък печалба, с тенденция за допълнително намаляване;
  • 0% данък при инвестиции в стратегически сектори (информационни технологии, образование, енергетика, селско стопанство, туризъм);
  • 0% данък при реинвестиции;
  • 800 лв. необлагаем минимум на доходите;
  • 10% плосък данък върху доходите на физическите лица;
    премахване на данъците при наследство, дарение и за представителните разходи на фирмите;
  • данъчна амнистия - период, в който при обявяване на недекларирани доходи ще се плащат минимални данъци и драстично по-високи ставки за укрити доходи след това;
  • намаляване на ДДС до най-ниските възможни нива;
    край на субсидиите - приватизация за държавните монополи с цел прекратяване на бюджетното им субсидиране;
  • компенсиране на намалението на данъчното облагане чрез бюджетните излишъци, оптимизиране на разходите, контрол върху ръста на  разходите, прилагане на бюджетно програмиране, прозрачност на бюджетната процедура.

Тези идеи са изключително привлекателни за хората, които наистина плащат данъци. Те са и много амбициозни, но, трябва да се отбележи, не са непостижими.  За голямо съжаление, никъде в речта си Бойко Борисов не очерта за какъв период всичко това би могло да бъде реализирано на практика.

Там е скрита и една от уловките на тези обещания. За да бъдат реализирани те, е необходимо обективно доста време.

Първо, време, за да се събере достатъчно мнозинство в парламента, което да споделя тези идеи и да е въоръжено с политическа воля, за да ги прокара. А зад тези няколко обещания се крие сериозна законодателна и нормотворческа дейност, която ще промени статуквото и ще развали рахатлъка на твърде много влиятелни групи хора, които няма да се предадат без бой. Само един пример е достатъчен: безнадеждно изоставащата и на практика блокирала децентрализация на властта и финансите.

Второ, време, за да се реформира фундаментално бюджетната политика по разходите, за да може чак след драстичното намаляване на тези разходи, да се търси и съответно намаляване на бюджетните приходи от данъци. А реформирането на разходите означава много на брой специфични реформи във всяко министерство, във всяка агенция, всъщност цялостна и дълбока промяна на философията на администрацията.

Освен време, за тази реформа на партията ГЕРБ и е нужно изграждането на специфична управленска компетентност, която да съответства на новия статут на България като член на Европейския съюз. В момента сегашното правителство завършва работата по три основополагащи документа, които ще бъдат представени за одобрение в Европейската комисия през първите месеци на 2007 година:

  1. Националната стратегическа референтна рамка с шестте оперативни програми към нея
  2. Националната конвергентна програма
  3. Националната програма за реформи

Одобряването на тези документи в Брюксел ще предначертае пътя за развитие на страната ни за следващите три до седем години. Коловозът, по който ще се движат следващите едно или две български правителства, ще бъде ясно очертан и няма да има много възможности за отклонения. Затова ГЕРБ, както и всяка друга партия, която се обявява за опозиционна и декларира желание да вземе властта в следващите няколко години, трябва да излезе от сферата на обещанията и лозунгите, а да се съсредоточи върху анализа и възможните алтернативи на тези няколко документа.

Днес, точно в този момент, в България не е нужно да се пишат някакви нови политически и икономически управленски програми, които да преоткриват топлата вода. Нека ГЕРБ, а това е подканване и към всички други обявили се за важни политически сили извън тройната коалиция, да представят своите версии на трите споменати по-горе документа и тогава всички ще ги видим колко наистина струват.

А самият Бойко Борисов, облечен с правомощията си на софийски кмет, може веднага да започне прилагането на идеите на партията си, като предложи на Общинския съвет в София намаляване на такса смет наполовина от първи януари.



Тагове:   политика,   новата,


Гласувай:
0



1. dosheva - :(
07.12.2006 11:14
тъжно е.
На хората им казваш - аз ще ти направя 1000 лв. заплатата и те гласуват за теб. На моменти се изумявам даже...колко е лесно!
цитирай
2. viki02 - Трай коньо
07.12.2006 23:00
за зелена трава!
ПОжелавам успех в търсенията!
цитирай
3. thehobbit - Поздравление, г-н Божков
08.12.2006 16:59
... за жертвоготовността да посветите целия този текст на няколко хвърлени напосоки лъжи, чийто смисъл лъжльото общо взето не разбира.

Интересно би било да попитаме Бойко колко е днес необлагаемия минимум...

А иначе в битността си на кмет Борисов е ревностен прувърженик на повишаването на таксите за чорбаджиите и изедниците, които са сигурните бенефициенти на абсурдните му "намерения".
цитирай
4. viki02 - Хайде сега
09.12.2006 01:55
и Бойко им е крив! Ако я затрият тая държава няма да е случайно. Тъп народ, тъпи управници! Ами да върнем Костов, може да ни доизцица тихомълком, дълбокомислено!
цитирай
5. strianakiev - Сашо прав си...
09.12.2006 21:57
Човеко си мисли...че ще направи нов бардак...но как ще се отърве от старите к***и...Иначе няма лошо..който е жив след 50 години може и да се отпочне..но днес с този манталитет...май няма да стане новия бардак.
цитирай
6. strianakiev - И как ще се случи...този фокус..
09.12.2006 21:58
А самият Бойко Борисов, облечен с правомощията си на софийски кмет, може веднага да започне прилагането на идеите на партията си, като предложи на Общинския съвет в София намаляване на такса смет наполовина от първи януари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2892514
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832