Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2006 11:17 - Как грижата за хората стана личен ангажимент на министрите
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 1791 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Грижата за хората е основната грижа на българското правителство. Това е естествено, защото правителството нарече само себе си “Правителство на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност”. Европейската интеграция си върви по каналния ред, икономическият растеж се осигурява от частния сектор, затова пък министрите са приели изключително сериозно частта за социалната отговорност и съвсем лично и индивидуално са се захванали да отговарят социално всеки във своя ресор.

Ето, обаче, няколко конкретни примера за това как сегашните министри разбират личното си участие в процеса на реформите и развитието на държавата в името на гражданите на тази държава:

Грижата за природата е грижа за хората, които обитават тази природа. НАТУРА 2000 е израз на грижата на правителството за природата и съответно за хората. Чрез НАТУРА 2000 Министерството на околната среда трябва да попречи да се разрушава екологичното равновесие. Съвсем случайно, обаче, се оказва, че защитените територии край черноморския бряг обхващат абсолютно всички потенциални туристически и курортни зони. Точно тези, към които има най-голям инвеститорски интерес. Кметове, собственици на земи, инвеститори, всички вкупом скочиха срещу министерството и поискаха преразглеждане на защитените територии. Точно тук се намеси министърът Джевдет Чакъров и кротко обясни, че включването на един парцел в защитената зона нямало да значи непременно забрана за строителство на този парцел. Само трябвало за всеки отделен случай да се получи разрешение от министъра на околната среда. Така, накрая, когато някой ден НАТУРА 2000 се задейства с пълна сила, ще се окаже, че точно там, където е било особено нужно да се запази някоя природна забележителност или животински или растителен вид, с личната “благословия” на министъра е израснал голям хотелски комплекс. Тогава хората ще почувстват истинските резултати от грижата на сегашния министър Джевдет Чакъров.

Грижата за състоянието на болниците е грижа за хората, които се лекуват в тези болници. Правителството полага големи грижи за болниците и съответно за хората. Чрез дълго подготвяната стратегия за преструктуриране на сектора, Министерството на здравеопазването възнамерява да не позволи никаква приватизация на нито една болница. Същевременно министерството възнамерява да извърши преструктурирането, като министърът Радослав Гайдарски ще решава коя болница да си остане болница, коя болница да стане клон на друга болница, коя болница да стане хоспис, коя болница да стане спа-център. Така в края на краищата според министъра ще имаме оптимизирана болнична мрежа. Само трябвало всеки отделен случай да се решава от министъра на здравеопазването. Така, накрая, когато някой ден преструктурирането завърши, ще се окаже, че определените по волята на министъра болници са пак безпарични и хората ще трябва да си плащат за всичко, докато там, където по волята на министъра не трябва да има болница, някой тихомълком ще я е превърнал в частен спа-център, без дори да е плащал за това. Тогава хората ще почувстват истинските резултати от грижата на сегашния министър Радослав Гайдарски.

Грижата за енергийната ни система е грижа за хората, които консумират електроенергия в домовете и предприятията си. Правителството полага големи грижи за енергетиката и съответно за хората. Изграждането на АЕЦ “Белене” ще позволи правителството да се грижи още по-добре за хората. Затова според министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров държавата трябва да държи мажоритарния пакет от акциите в новата централа и държавата трябва да осигури или поне да гарантира финансирането на строителството. Държавата избира по свое усмотрение каква централа е нужна за хората, държавата определя по свое усмотрение кой ще строи тази централа, държавата определя по свое усмотрение колко пари да даде за построяването на тази централа.  Така, накрая, когато някой ден централата бъде готова и започне да работи, тя ще се опитва да продава ток на пазара на една функционираща пазарна икономика, но цените на този ток няма да могат да бъдат пазарни, защото ще са предопределени от направените по непазарен начин инвестиционни разходи. Тогава хората, като си плащат тока, ще почувстват истинските резултати от грижата на сегашния министър Румен Овчаров.

Грижата за пътната инфраструктура е грижа за хората, които пътуват по тези пътища. Правителството полага големи грижи за пътищата и съответно за хората. Затова според Министерството на регионалното развитие държавата не трябва да разваля договора за концесията на магистрала “Тракия”, който иначе очевидно е неизгоден, за да не се забави довършването на тази магистрала. Същевременно министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов не може да вземе вече втора година решение дали да пусне странния португалско-български консорциум да започне да прави магистралата или да развали договора и да потърси някой друг да пусне последните стотина километра от тоя пусти аутобан от София до Бургас. Така, накрая, когато някой ден магистралата бъде готова и започне да работи, таксите за преминаване по нея ще бъдат обидно високи, защото ще трябва да се плаща и за онзи договор, подписан без търг и конкурс от предишното правителство, и за цялото мотане години след това в нерешителност какво да се прави. Тогава хората ще почувстват истинските резултати от грижата на сегашния министър Асен Гагаузов.

Седемнадесет години минаха от началото на прехода. Единадесет правителства се смениха. Установена беше парламентарна демокрация и функционираща пазарна икономика. Приеха ни в НАТО и Европейския съюз. Всичко това би трябвало да означава, че сме научили нещо важно най-после и то е, че който иска да управлява добре, трябва добре да спазва законите и правилата, а не добре да измисля начини да ги заобикаля заради своя или нечий друг интерес.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yavor - Ще ни спукат от грижа
14.12.2006 12:37
Да така е. Ще се гътнем от грижите на нашата държава.
Аз съм реалист и съм съгласен да си плащам, за да живея спокойно, но хем го правя, хем ме тормозят от всякъде с недомислици. Това с Топлофикация и Съдебната ни система, въобще няма да го коментирам, понеже не съм капацитет, а и си имам по-важни дела.
Но най-голямата вина на нашите държавници е, че правят всичко скрито покрито. Не се позволява никакъв контрол от страна на хората, които ги хранят. И не само контрол няма ами и никаква публичност няма. Никой не казва кое, защо и как. Защо се преватизира държавата от Офшорки с компенсаторки и голи обещания. Защо се говори, а не се действа. Как така никой не забеляза, че като отиде на курорт прозорците на съседния хотел гледат в твоята стая. И ако пръднеш на плажа, има опасност да срутиш най-близкото творение на мутробарока, но поне не се страхуваш, че ще те чуят из под тътена на строителните машини.
А сещам се. Те си почиват по резиденции и ведомствени станции, и жулят кюфтета по 30-40 стотинки, докато едно парче пица на Златни е 4-5 лева.
Да ако имаше контрол и съвест, нищо от това, което се случи нямаше да е в такива гигантски мащаби. Но нейсе. Сега ще се радваме на просперитета на съседните нам държави. Гледайки ги от опашката на Европа.
А това за личните интереси, явно е свързано с факта, че тези хора не виждат своето бъдеще в България и спрятат багаж и средства за някоя бяла държава или черна, но с подходящ климат.
цитирай
2. dosheva - и те това правят...
14.12.2006 13:08
Измислят си закони и си ги спазват! /"Само трябвало за всеки отделен случай да се получи разрешение от министъра на околната среда."/ - какво по-хубаво от това :(
цитирай
3. nio - Много точно, ясно и стегнато нап...
14.12.2006 13:15
Много точно,ясно и стегнато написано.
Съмнявам се обаче че голяма част от хората ще разберат тънката ирония.
Дългогодишното промиваните мозъци и колективистичния начин на мислене едва ли ще схване нещо нередно в това да се "сложи ред в безразборното застрояване" както и че за направените от държавата разходи трябва да се плаща.
Ще стане много дълго ако в един комента пиша за това как регулациите създават корупция и каква е разликата между трудовата и пазарната теория за стойноста.Все пак трябва и за това да се пише,защото антипазарните доводи са лесносмилаеми и близки до посткомунистическия начин на мислене.Примерно как регулиращия орган "по усмотрени на министъра" разрешава на един да си направи лозе и една барачка на собствената си земя,а на комшията му да си построи едно хотелче.Или пък че това бюрократа да дава разрешение как да си ползваш собственоста е все едно да ти влезат в къщата и да нареждат,единия да спи на гардероба,другия в коридора,а децата в кухнята.И всичко това "в името на народа" и надлежно подписано и подпечатано от съответното министерство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893132
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832