Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2007 17:31 - Как отговорих на пет въпроса
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2204 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 03.01.2007 17:32


България 2007: Четири мнения по пет горещи теми [ 2006-12-29 ]Вера Гикова - Вестник "Новинар"

 

 

 

Управляващите ще посрещнат новата 2007 година с множество въпроси, които не останаха разрешени или поне не докрай. В първата година от членството в Европейския съюз (ЕС)на дневен ред ще бъдат проблеми като АЕЦ "Белене", АЕЦ "Козлодуй", дали ляво доминираното правителство ще продължи да следва дясна политика, ще има ли промени в управлението на държавните и общинските финанси, както и дали правителството намери вярното решение за природния газ.
Изброените теми предизвикаха множество и различни коментари. Понякога мнението на бизнеса и неправителствените организации не съвпадаше с това на управляващите.
Спирането на 3-и и 4-и блок на АЕЦ и изграждането на новата АЕЦ "Белене" предизвикаха много спорове през годината, които най-вероятно ще продължат и през следващата. Повечето сдружения бяха критично настроени спрямо промяната на дългосрочните договори за транзит и доставка на природен газ от Русия. Според тях това ще засили и без това голямото руско влияние и зависимост у нас. През новата година вероятно ще продължи борбата на общините сами да управляват парите си и дали София и други по-големи кметства ще успеят да формират сами своя бюджет и да получават повече средства за данъкоплатците си. По тези горещи теми потърсихме мнението на известни икономисти.

1. АЕЦ "Козлодуй"
2. АЕЦ "Белене"
3. Лява или дясна финансова политика провежда правителството.
4. Общински и държавни финанси.
5. Проблемът с газа.

Александър Божков, председател на Центъра за икономическо развитие:


1. Затварянето на трети и четвърти блок на ядрената централа не трябва да се драматизира излишно. Все пак става въпрос не за някаква национална светиня, а за спиране две години преди крайния им срок на два реактора, които произвеждат определено количество електроенергия, което се продава на определена цена. Всъщност резултатът е, че НЕК се лишава от конкретни приходи за две години и нищо повече. Задачата на преговарящите по глава "Енергетика" е била да осигурят адекватни компенсации от ЕС срещу тези загуби. Ако са ги осигурили, добре. Ако не са ги осигурили, значи НЕК е загубила определени суми.
2. Колкото повече напредва подготовката за изграждане на АЕЦ "Белене", толкова по-неясна става перспективата за нейната ефективност. Нито обществото, нито експертите получиха отговори на основните въпроси около проекта. Те са и технологични, и финансови. Изборът на руската оферта е свързан с инсталирането на нов тип реактори, които не са доказали все още никъде своите качества. Не е ясно защо ни трябват точно два хилядника, а не някакви други, с друга единична мощност. Не е възможна при този проект диверсификация на доставките на гориво. Не е ясно докога руснаците ще си вземат обратно отработеното гориво. Същевременно никой инвеститор не пожела да инвестира в тази централа и се наложи държавата да дава гаранции. А и никой не знае на кого ще продава ток централата,след като стане готова след 6-7 години, колко ще продава и на каква цена. Затова е невъзможно да се установи ефективността и възвращаемостта на проекта.
3. Правителството няма единна икономическа и финансова политика. Пламен Орешарски удържа финансовата стабилност и дисциплина въпреки опитите на други министри да харчат повече, отколкото има в бюджета. В този смисъл макроикономическите характеристики на провежданата от МФ политика са по-скоро десни. Същевременно продължава наливането на пари в нереформирани сектори като здравеопазване, образование, социални дейности, МВР и други, което е по-скоро ляво поведение. Намалява се корпоративният данък, което е категорично дясно решение, но се увеличава минималната заплата, което е ляво залитане. Ограничава се растежът на пенсиите и заплатите в бюджетната сфера, което е дясно, но се удължава срокът на напълно платеното майчинство, което е ляво. Отсъствието на категоричен избор на политика само забавя растежа и реформите.
4. Няма никакъв прогрес във финансовата децентрализация. Такъв прогрес всъщност е невъзможен поради нежеланието на централната власт да се раздели с най-важния си инструмент за политическо влияние пред местните власти, но също така и поради изчерпването на възможностите на сегашния набор от закони и норми децентрализацията да продължи. Ако се приеме поправката в конституцията, която би дала ограничени права на местните власти да определят данъци и такси, децентрализацията може би малко ще се придвижи напред. Но при този проектотекст на четвъртата поправка резултатите ще бъдат доста скромни.
5. Не може да се коментира по същество новият договор с ГАЗПРОМ, защото той остава обвит в мъгла. Съобщени ни бяха само някои "макро" параметри на меморандума, а както знаем, дяволът при такива договори е в детайлите. След като става въпрос всъщност за ключови междудържавни отношения за следващите 24 години, не е нормално подробностите по договора да се определят като фирмена тайна на две търговски дружества. Подозрителното бързане за подписването само двадесет дни преди европейското ни членство говори за желание за поставяне на ЕС пред свършен факт. Известно е, че Европа все още няма истинска обща енергийна политика, така че съществуват твърде ограничени възможности да се влияе върху индивидуалните решения на отделна държава. И ако България влезе в ЕС вече с подписан договор с ГАЗПРОМ, няма как да и се попречи да го изпълнява. Това е добре дошло за руснаците, защото си отварят още една пробойна в рехавата конструкция на европейската енергийна стратегия. Дали е добре за България това? Скоро ще разберем. Вероятно с прискърбие.

Другите отговорили са:

Антоан Николов

Георги Ангелов

Димитър Чобанов



Тагове:   как,   ОТГОВОРИХ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. an200 - Без да драматизирам))
05.01.2007 11:19
Трябва ли да е манастир или паметник,за да е национална светиня?!Кое създава сакралността?Всяко време ражда своите светини...Не е ли така?
цитирай
2. albosh - За светините
05.01.2007 14:21
Времето ражда светини. Козлодуй обаче не е родена от времето светиня, а измислена срещу заплащане светиня. Специален учебник за специалисти по PR трябва да се напише върху казуса "Козлодуй". Как една стара съветска фабрика за ток може да бъде медийно превърната в символ на държавата. Същата стара съветска фабрика за ток, която в края на 80те и началото на 90те беше символ на безхаберието на комунизма. Спомня ли си някой днес как идваха да режат парченца от обшивката на първи и втори блок, за да ги изследват и да видят колко точно замърсява и колко точно опасна е централата? Помним ли колко трагично беше положението и какви пари и човешки усилия бяха вложени, за да се върне колкото може надеждността на блоковете. Помни ли някой, че правителството на Беров пое ангажимент да бъдат спряни и четирите блока през 1998(!!!) година, взе пари срещу това обещание и никой после не го изпълни?
Козлодуй не е светиня. Козлодуй е димна завеса за Белене.
цитирай
3. анонимен - A za6to...
05.01.2007 16:23
narodyt ne znae towa?Ili e kysa pametta mu?
цитирай
4. tochka74 - Лява или дясна политика
13.01.2007 23:26
Действително доминираното от лявата БСП правителство води най-дясната водена досега политика. Но като цяло политиката си остава лява защото държавата все още държи контрола на предприятия отрасли (НЕК, БДЖ, Булгаргаз...). Докато съществуват тези струкури не може да има дясна политика по същество. А удължаването срока на маичинството въпреки повечето разходи за бюджета не е по-ляво от наливането на пари в бездънната яма БДЖ. Държава която не се грижи за майките и бащите си (пенсионерите), майките (жените които раждат) и децата си не е въобще държава. Така че приветствам това решение. С корпоративния данък дотук, да се намали осигурителната тежест.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893534
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832