Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2007 13:03 - Интервю за ЕКСПРЕСБГ
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 3162 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 25.02.2007 19:25


Александър Божков: Цензът на „отседналост” е отвратително конюнктурно решение! Милена Бояджиева 23 Февруари 2007 | 12:06 Г-н Божков, ако днес бяхте депутат, щяхте ли да гласувате „за” ценза на „отседналост”, който лиши от право на вот българските граждани, които живеят извън ЕС?
Щях да съм „против”, разбира се. Една от причините да не съм действащ политик е, че мразя конюнктурните решения, които противоречат на дългосрочната философия и принципи. Това, за което ме питате, е отвратително конюнктурно решение! То показва безсилие. Домързяло те е да спечелиш турците за своята кауза, изпуснал си 17 години и си ги оставил на Доган. Сега си признаваш невъзможността да се справиш с този проблем, като просто ги отрязваш от гласуване. Утре можеш да напишеш закон да не гласуваме за Народно събрание, защото ще го изберат лоши хора, да го назначаваме.
Харесва ли Ви листата на СДС за евроизборите?
СДС показа много силна листа от гледна точка на капацитета на хората, които са в нея. Достатъчно е да се видят биографиите им. Не че има някакво голямо значение за самите избори. Знаем, че СДС ще вкара двама депутати в Европарламента, дай Боже – трима. Но СДС за първи път може да представи листа от 18 души, 80% от които не са показвали национална физиономия. Това говори, че има ресурс и въпреки незавидното положение, което има като парламентарна сила, СДС продължава да е притегателен за млади и компетентни хора.
Притеснявате ли се за СДС, след като Петър Стоянов замине за Брюксел като евродепутат?
Не, защото си мисля, че Петър Стоянов много бързо ще разбере, че не може да съвместява двете длъжности и ще трябва да се проведе Национална конференция, на която да се избере ново ръководство. Моето лично предпочитание щеше да бъде, ако в момента, в който оглави листата, Петър Стоянов беше насрочил дата за конференция, която да е скоро след европейските избори. Но при всяко положение това ще стане. Нещата си вървят по естествения път.
Какви шансове виждате за СДС на местните избори?
Индиректно много ще зависи от резултатите от изборите за евродепутати и от гъвкавостта на СДС за различни коалиции. Кметските избори са мажоритарни, в България все повече се налага моделът на силния кмет, който не е пряко обвързан с политическа сила, а уважаван гражданин. Трябва да се търсят печеливши имена, СДС да застава зад печеливши фигури. Ще бъде много интересно след местните избори да се направи рекапитулация кой по колко общински съветници има, тъй като това ще покаже доверието към партиите на местно ниво. Ще даде по-точна индикация от европейските избори за предстоящите парламентарни.
Трябва ли СДС да подкрепи Бойко Борисов за кмет на София?
 Нямам отговор на този въпрос, защото не съм участвал в подобен дебат, не съм чул аргументите в различни посоки. А да си водя дебат сам със себе си на тази тема ми се струва доста пресилено.
Как гледате на хипотезата, че ГЕРБ и БСП ще управляват заедно?
 Изглежда ми доста вероятна.
Как гледате на драмите в тройната коалиция?
Няма драми. Това е една изящна коалиция, основана само на търговски интерес, в нея няма никакви емоции. НДСВ гласува „емоционално”, защото искаше да покаже на Ахмед Доган, че жълтата партия не е аутсайдер в коалицията и трябва да се съобразяват с нея при следващите назначения, концесии, големи обществени поръчки. Трябваше да демонстрира на Доган, че не може той да командва всичко, НДСВ може да се намеси и да го прободе там, където най-много ще го заболи.
Какво показва реакцията на премиера Сергей Станишев, който тропна по масата и заплаши с предсрочни избори?
Като надцакване, също като на част от търговията. И желание на БСП да покаже, че не разчита изцяло на НДСВ или на ДПС, и може винаги да ги изправи едни срещу други и да си намери достатъчно коалиционни партньори, с които да управлява. Когато има някакъв, уж принципен проблем, винаги се насочвам към конкретните неща, които следват. Например, назначаването на членовете на комисията по досиетата.
Или министър по европейските въпроси…
Евроминистърът би имал някакво значение, само ако с него се направи същата схемичка, която се направи с министъра на държавната администрация или с министъра на бедствията и авариите. Ако си остане във формата на Меглена Кунева – без бюджет, без екип, Гергана Грънчарова би могла да си стои в кабинета си в Министерството на външните работи и само да сменят табелката на вратата. Ще припомня, че до предишното правителство нямаше Министерство на държавната администрация, Димитър Калчев използваше администрацията на МС. Сега в има 200-300 души щат, зам.-министри от трите партии, обществени поръчки - всичко, което една тройна коалиция използва като търговия. Същото се получи и с бедствията и авариите. Никога не е имало министерство по този ресор, а сега - цял вицепремиер начело с голям екип и един куп зам.-министри, много обществени поръчки и опит да си вземе и Пожарната. Пред коалицията обаче стоят няколко други важни неща, свързани с много пари: „Супер Боровец”, „Натура”, магистрала „Тракия”…
Нали уж магистралата вече е договорена?
Не, имаше изказване на министър Асен Гагаузов, че португалците трябва да направят още някои отстъпки. След това НДСВ гласува против Доган. Вероятно тройната коалиция ще гледа окончателно варианта на договора за магистралата.
Вие бяхте вчера модератор на дискусията, организирана от СДС за енергетиката. Сините готвят вот по тази тема, ще мине ли той?
Не. Според мен няма да има и вот за енергетиката, тъй като ДСБ няма да се съгласи да има такъв вот. Без подписите на депутатите от ДСБ вот не може да бъде поискан.
Защо? Нали Костов само за енергийна независимост говори?
Точно затова. Едно е да си говориш непрекъснато, друго е да можеш да си концентрираш говоренето в един вот.
Какво е мнението Ви за екшън-плана на Румен Овчаров за възкресението на ІІІ и ІV блок на АЕЦ „Козлодуй”?
Никой не е виждал екшън-плана, според мен такъв няма. Мераците на Румен Овчаров да има някакъв екшън-план бяха порязани още в зачатието му, когато еврокомисарят по енергетиката, Европарламентът и останалите страни-членки му казаха, че няма кой да разговаря с него на тази тема. И Овчаров, и премиерът Станишев бият тревога, че целите Балкани остават без ток заради ІІІ и ІV блок! На дебата беше казано, че всички страни в региона са достатъчно възрастни, лидерите им са пълнолетни. Няма нужда България да им решава проблемите. Ако имат нужда, ще си кажат. С изключение на малка Албания никой друг не е казал, че разчита на българската енергетика.
Защо толкова много отговорни политици се борят с всички усилия да бъдат пуснати отново ІІІ и ІV блок?
Не, това е димната завеса, която скрива отказа да се води дебат за АЕЦ „Белене”. Когато целят народ каже: „Моля ви се, пуснете ІІІ и ІV блок, защото България ще загине!”, те ще му отговорят: „Не успяхме да пуснем ІІІ и ІV блок, но затова пък ви пускаме „Белене”.
Кой е основният проблем на българската енергетика?
Липсата на фокус. Или по-точно фокусирането върху измислени приоритети, които не се основават на сериозна база факти, стратегия и мислене за бъдещето.
За икономически интереси ли става дума?
Със сигурност. Цялата тази мощна, дългогодишна ода за великата ядрена енергетика, е съзнателно подклаждана и финансирана от ядреното лоби. Тя намира много добра почва, защото в продължение на години в България са изграждани специалисти по ядрена енергетика. При отсъствието на нови мощности, на нови централи, се обезсмисля животът им. В ръцете им се подава любима играчка и тя се превръща в национална светиня.
Случват ли се някакви сделки под масата?
Ядрените специалисти са добре използвани като говорители на хора, които не се показват. Износът на електроенергия е бизнес, в който няма никаква прозрачност. Никой не знае как точно се изнася ток от страната, как се измерва изнесената електроенергия, на кого се плащат комисионни. Всеки може да провери и да види, че между Националната електрическа компания и контрагентите оттатък границата седят много фирми, обикновено офшорни.
Кои лица стоят зад офшорките?
Не мога да знам, това са неща, които винаги са обвити с ореола на търговската тайна. По същия начин управляващите се опитват да скрият междудържавното споразумение между България и Русия под маската на търговски договор между „Булгаргаз” и „Газпром”.
Какво крият?
Никой не може да говори, без да е видял договора с очите си. Но по всяка вероятност крият „детайлите”, които поставят отрасъла под политическото господство на Русия. Ако договорът е толкова изгоден за България, колкото се твърди, би трябвало да се развява като знаме пред българския народ и да се казва: „Вижте ни колко сме умни, колко добре преговаряме и колко много се борим за националния интерес. Ползвайте ни за експерти, когато други държави ще сключват такива договори.”


Тагове:   интервю,


Гласувай:
0



1. viki11 - Г-н БОжков!
23.02.2007 15:57
Попаднах на вас благодарение на Влади от ВАрна, когото поздравихте в "Музика за душата" по един перфектен начин. СЕга разбирам, че сте единственото лице от СДС, което одобрявам. РАдвам се на позицията ви! Хубаво е да разбереш, че такива хора все пак има у нас, макар и изблъскани от по-нахални (лично мнение) и от ситуацията!
:-) Желая ви успех! До неделя!
цитирай
2. ok3223 - Божков,Божков,
20.03.2007 09:19
изритания от СДС господин 10% меко казано,дава акъл на другите.
Учи кое е добро,кое лошо.
Кое е умно,и кое не е.
Кое е почтено и не почтено...
Ал.Божков,изхвърления от СДС,защото не беше наясно с тези неща.
ЕДИН ОТ ГРОБОКОПАЧИТЕ НА СДС
цитирай
3. viki02 - Не, че е моя работа,
20.03.2007 17:53
но не обичам грубияните, те винаги са "наясно" и затова все към кривата круша отиваме.
Все пак одобрявам, че копирате тия измишльотини, защо не?
цитирай
4. анонимен - Грубияните,а.
22.03.2007 04:21
Истината за нежните ушички, винаги е звучала грубо.
КОСТОВ И БОЖКОВ разсипаха икономиката на БГ.
Единият беше,командир,началник и...между другото минаваше за икономист.И
ЗА ФИНАНСИСТ,и обикаляше все около бурето с меда.И му се познава сега.
Другият от всичко разбираше.Най-много от приватизация.И продаваше,и продаваше.Цената не беше важна,а комисионната,10%.
Най-голямото му постижение на това поприще е продажбата на евреите на БГА"Балкан".А другите "по дребните" продавани стотици пъти под реалната им стойност.Не се броят.
Едно в Бургас бе продал 800 пъти под цената.Надминал беше рекорда на Софиянски с халите софийски.Щяха да го съдят.Някого да са осъдили в БГ?
След дълги пазарлъци "продаде",подари "БАЛКАН" на еврейте за цената на един 3 стаен апартамент.
И обяви продажбата,за продажба на века в БГ.
И ТЕЗИ ХОРА НИ УЧАТ ЧЕСТНОСТ,ИКОНОМИКА И ПОЛИТИКА.
И НА РОДОЛЮБИЕ!...

цитирай
5. viki02 - E,
22.03.2007 11:29
напълно съм в твоя подкрепа, анонимни. Тази информация, макар и да има нужда от доказване, я приемам и ти благодаря! Обективността е важна за мен. А и аз знам в тази насока някои подтвърждаващи неща за Ал. Божков, чест му прави, че не ни е изтрил. Все пак, за съжаление, може би ти си прав, а аз избързах с изводите си. Иска ми се да вярвам.
На пръв поглед приватизация, какво толкова, но това е в остовата на смъртта и глада, мизерията на българите. НЕкомпетентна намеса на политици. Дори не се сещат, че са там, за да решат именно проблемите на редовия българин. Не се сещат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886274
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832