Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2007 12:12 - Как не станахме нормални
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 11314 Коментари: 35 Гласове:
0

Последна промяна: 28.07.2007 12:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Eдно време, преди 16 години, през вече позабравената 1991 година, СДС спечели парламентарните избори с лозунга на Филип Димитров България да стане нормална държава. Хората тогава разбираха, че нещата у нас са съвсем объркани и изпитваха нужда от промяна към нормалното, към естественото, към човешкото.

Нормално, конкретно в политиката, означава преди всичко предсказуемо. През всичките години на прехода хората търсеха тази предсказуемост у политиците. Искаха да са сигурни, че обещаното на избори ще бъде изпълнявано, че народните водачи няма да си сменят позициите всеки път според конюнктурата, а ще отстояват дългосрочни принципи и приоритети. Колкото пъти политиците с поведението си опровергаваха надеждите на хората, толкова пъти се сриваше с по малко доверието към тях, а държавата ни се отдалечаваше от нормалността.

Още през 1992, само година след призива за нормалност, част от избранниците на СДС свалиха неочаквано собствения си лидер от премиерския пост и дадоха властта на Беров, а после направо на БСП.

През 1994 Виденов обеща реформи и благоденствие, а само за две години постигна точно обратното, което по естествен път го изхвърли от властта.

В студената зима на 1996-1997 хората поискаха бърза и необратима промяна и дадоха доверието си на СДС. Три години трая нормализацията на държавата и предсказуемостта на управляващите, на четвъртата Иван Костов загуби посоката и нещата пак тръгнаха на зле.

След това предсказуемостта започна ускорено да изчезва. Симеон обеща прекрасни бъднини на 6 април 2001, а после се отметна от почти всичко обещано. А 2005 доведе нещата до пълното падение на политиците. Противниците направиха коалиция, царят се прегърна с комунистите, а пък те – с турците и вече всеки български гражданин разбра, че не може да се вярва на политиците ни и загуби интерес към тях. Затова стигнахме до жалките числа за активността на избирателите в изборите за президент и евродепутати.

С приемането ни в Европейския съюз някак естествено се възродиха надеждите за нормализация и предсказуемост, поне поради очаквания външен натиск. На хората им се иска и днес да повярват, че нещо се е променило от 1 януари 2007 насам. Само че доказателствата за това липсват.

Седя и си представям как биха изглеждали проявленията на нормализацията към днешна дата. Кои биха били знаците, реперите на тази нормализация и предсказуемост, така че наистина пак да тръгнем напред.

 Например, Георги Първанов публично да обяви истината около своето агентурно минало и да поиска насрочване на референдум за оставането си на президентския пост.

Например, директорът на Областна дирекция "Полиция" във Варна комисар Веселин Петров да благодари на екипа на БиБиСи за помощта при разкриването на нелеглните канали за износ на бебета и да ги покани да продължат заедно разследването.

Например, Петър Стоянов, след оттеглянето от лидерството на СДС, да напусне парламента и да се оттегли от политиката. Същото да направи и Стефан Софиянски.

Например, Сергей Станишев, след като обяви преди време намерението си за създаване на Агенция за национална сигурност, в специално изявление да обясни публично как точно си представя новата структура и нейните функции и да даде срок на правителството си да изготви съответния законопроект за внасяне в Народното събрание.

Например, Румен Овчаров да не приема никакви ръководни постове в Народното събрание и да остане редови депутат с обявена готовност да се откаже от имунитета си до завършването на прокурорските проверки срещу него.

Например, Иван Костов, при невъзможността на ДСБ да печели доверие и да  излъчи какъвто и да е друг лидер освен него, да предложи разпускане на партията си, а сам да се оттегли, за да не пречи на дясното обединение.

Например, премиерът Станишев и външният министър Калфин да предложат на президента да освободи всички български посланици, които са обявени от Комисията по досиетата като сътрудници на Държавна сигурност.

Например, група депутати от НДСВ, несъгласни с политиката на тройната коалиция, да напуснат парламентарната си група и да се присъединят към опозицията в парламента.

Ей такива примери на нормалност ми се иска да видя, но ... уви, няма ги. Вместо това гледам как единият ден мнозинството в парламента приема критерии за уседналост на избирателите, а на другия ден същото мнозинство тихомълком ги отменя, гледам как всички протестират против застрояването на плажовете, а после отлагат прилагането на закона за догодина, гледам как чертаят планове за нови магистрали, а сами са си блокирали изграждането на „Тракия”, гледам как създават специални органи за контрол и ефективно използуване на европейските фондове, но не си мърдат пръста да потърсят сметка как се харчат родните бюджетни средства ...

Изобщо има ли шанс да станем нормални!?





Тагове:   как,   нормални,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ianchefff - Великолепно.
28.07.2007 12:33
Поздрави.
:)
цитирай
2. july26 - Темата е интересна и ме вълнува определено...
28.07.2007 12:37
Но...следва голямото "Но"....
Защото:
Какъвто народа,такива и политиците.Както и обратното.
По друг начин казано,у нас професионални политици няма,защото същото СДС навремето направи така,че и малкото,които ги имаше,или бяха принудени да се покрият дълбоко,или да преминат на икономическото поприще.
То не и СДС, какво значи СДС,това са хората ,които го създадоха,не без помощта на САЩ и Западна Европа,с техния манталитет,знания,потенциал и т.н.
Вие по-добре от мен ги знаете тези неща,все пак участвал сте в тях пряко...
Не се заяждам,просто констатирам,че когато едни хора със най-светли намерения тласнаха страната към свръхагресия и тотално разрушаване на съществуващи ценности,зависимости,структури,и това продължава толкова време вече...кой и как е останал нормален,какво значи да си нормален,има ли повече от 10 души с еднакви критерии за това и освен това да са в една партия,а не всеки със собствена?
Аз си отговарям отрицателно..не ,нямаме шанс скоро това да стане,поне по начина,по който Ви се иска.Няма кой да го направи,а и това,което трябваше в годините да бъде правено,сега се струпва наведнъж,а политиците все още са избираеми и се съобразяват с това...
От друга страна обществото отдавна е на дъното на деградацията,по-точно е да се каже,че общество няма..Та каквото и да му предложиш вече на съвкупното българско гражданство,то или не му вярва,или му е все едно...
И ..само още нещо...Според мен Г.Първанов публично направи нещо такова,за което Вие говорите.Може би не по този точно начин,по който предлагате Вие,но и аз в обстановката,каквато е в момента-предизборна,страх от изпадане в състояние на безконтролност в държавата,ако,не дай си боже,се разпадне Коалицията,и т.н.,не бих постъпил по друг начин.
Трябва да си луд в момента,за да се държиш нормално в смисъла,за който говорите..
Така,че ...стъпка по стъпка в тази посока,да....това трябва да се прави,и не само.
Ще е нужно обаче много време...
цитирай
3. анонимен - За съжаление ... НЕ
28.07.2007 12:40
Няма да стане. За да сме нормални трябва всичките депутати да се изринат от парламента и да се сложат нови ... млади , умни и предприемчиви глави. Могат да се изберат някой по възрастни с повече опит, но само да дават съвети когато е необходимо.
цитирай
4. анонимен - НИКАКЪВ
28.07.2007 12:51
Докато сме живи, никакъв шанс...
цитирай
5. анонимен - Ненормална, но компромисна
28.07.2007 13:13
За съжаление е факт, че българите не са "нормални" (по принцип понятието за норма ми е далечно). Всичко това, което се случва е заслуга на обществото като цяло и на отделни изявени индивиди от него. В тези условия на абсурдност (предпочитам това определение пред "ненормалност") е естествено да се търси приемливия компромис. Именно това е България - една безкрайна последователност от компромиси, които не са приемливи само за тези, които се скатайват или не се интересуват. Има хора, които специално се занимават с това да анализират кого могат да ощетят така, че той да не възрази.
цитирай
6. анонимен - да се сложат нови ... млади , умни и предприемчиви глави
28.07.2007 13:15
А за да се сложат такива глави, някой трябва да ги създаде, да ги възпита. А това ни връща отново в началото.
цитирай
7. анонимен - 10%
28.07.2007 13:41
Naj malko tozi 4ovek na snimkata moge da govori za normalnost v tazi dardava.Dokato vse o6te ni upravljavat 4engeta i javo4nici njama da stanem normalni.
цитирай
8. анонимен - ДПС+БСП - МАФИЯ
28.07.2007 14:09
Да спрем турските рейсове! Не може хора които не живеят в България да гласуват за кмет! Ако трябва и с камъни
цитирай
9. alison - А ЗАЩО ВИЕ НЕ СЕ ВЪРНЕТЕ !?
28.07.2007 14:40
Защо сега се занимавате с ..музика,мисля,а не с политика ,както преди няколко години?
Или е по-удачно да бъдете консултант...тези дето са сега в парламента (ВСИЧКИТЕ ЦВЕТОВЕ) определено имат нужда някой да им покаже вратата.
Ама някой ,от КЛАСАТА,защото ние от народа сме им нещо прозрачни и не ни "отразяват".
цитирай
10. alison - Ето ,нали Ви казах!
28.07.2007 14:42
ЦЕНЗУРА!
БРАВО ,НАИСТИНА -КЛАСА!
цитирай
11. zari - Има ли шанс?
28.07.2007 16:02
Всички вкупом съгрешихме- така ли?
цитирай
12. анонимен - още едно " има "
28.07.2007 17:05
Да дори от едно " има " сърцето ви не трепка, или пък пада в...
Още преди 16 г. мислих така както сега мислят коментаторите № 3,5,6 и г-н july .

Не само че не ме послушаха моите съграждани,но и ме отстраниха са това мислене.

И сега пет месеца пак няма кой да ме чуе...
И става все по късно..

И накрая ще събера 50 цигани/за срам на българите/ и ще побликовам идеите...
ей тъй...на халос,и ще се прекръстя.
цитирай
13. didim - Вие вече бяхте на власт!
28.07.2007 17:16
Защо не направихте тогава каквота трябва, за да не се налага сега да критикувате?
цитирай
14. анонимен - например
28.07.2007 22:30
например, albosh, да се извини на българския народ, че без да е построил нито един завод, продаде няколко хиляди такива, за да бъдат разграбени, разбичкани, унищожени и продадени на скраб, а с жълтите стотинки от тези "епохални" сделки, хора като него и тези от които събираше 10-те си процента, да се изживяват като бизнесмени (по-тоната дума е "бизнес"-мутри), и сега да гадаят за кой ли от тях се подготвя поредното показно богопредставление!!!
цитирай
15. alison - към анонимен №14
28.07.2007 23:20
И това е важно.!
Нека да почнем от 10-те процента.Защото ,тогава много се говореше за това и нищо не е забравено.
Ако сега, ще се започва наново --да си изясним ИСТИНАТА за миналото на автора!?
цитирай
16. анонимен - как да ти кажа, човече...
28.07.2007 23:58
що не се сетихте преди десет години да си задавате тези въпроси? сега не е ли малко... как да се изразя... КЪСНО!?
цитирай
17. nio - "на четвъртата Иван Костов ...
29.07.2007 01:28
"на четвъртата Иван Костов загуби посоката и нещата пак тръгнаха на зле"

Ей сега ще те надушат костоваците и ще видиш кое е "загубил посоката":-) :-))
цитирай
18. an200 - A може би
29.07.2007 10:06
"нормалността" е категория ,която за българите се установява само в мин.св. време.За жалост.
цитирай
19. анонимен - Nyama da stanem normalni!
29.07.2007 16:24
Zdrasti Bosh!
Trudno mi e da pisha za SDS, vse edno da se vlyubish ludo v edno momiche, a to da se podigrae s lyubovta ti po nay-gadniya nachin; a v dopulnenie sled izvestno vreme i ti da se sramuvash ot lyubovta si, zashtoto momicheto se okaza i grozno, i ne osobeno inteligentno, a i s takuv harakter...
BG imashe shansa da stane normalna predi mnogo godini, kogato lideri v SDS byaha hora kato Dertliev, no chengencata postepenno gi izhvurliha v periferiyata i zaeha mestata im.
Za vasheto veliko upravlenie sled 1997 tryabva da pishat korifei kato Mario Puzo i Hristo Kalchev. Samo nyakolko dumi - mnogo ot ministrite otchayvashto nekadurni (Nadeto) i otchayvashto korumpirani (Tvoya milost). Predi da napusna BG jiveeh v Ruse (mnogo klyukarski grad, da znaesh), kudeto se noseha legendi za vas. Vsichki naznacheniya po mesta ot verni, no nekompetentni hora; durjavnite(vse oshte) predpriyatiya teglyat krediti i "daryavat" na SDS; "samoubiystvo" na direktora na "Hlebna Maya"; ubiystvo na mitnicharcheto - kurier na kufarcheto s parite ot mitnica Ruse za Sofiya... I dosega sum ubeden, che tezi subitiya sa stavali sus sudeystvieto na horata ot sinyata partiya. V zaklyuchenie, dano nyakoy ot mladite da chete tova: ne stoyte v tazi smotana durjava, tya ne zaslujava tova. Dali shte upravlyavat hora kato Bosh ili Sergeevich vse taya. Sega imate mnogo poveche vuzmojnosti, uchete v chujbina i rabotete tam! I ostavete Bosh i ostanalite da si pishat memoarite v BG!
цитирай
20. gantree - :))
29.07.2007 17:12
... и например, Александър Божков да си продължи да пише програмите на БСП, и да престане да сънува Иван Костов и разпускането на ДСБ :))
цитирай
21. анонимен - ние сме на всеки дециметър. . ., к...
29.07.2007 18:14
ние сме на всеки дециметър...,компагнеро ,коман са ва!
като чета написаното и си казвам,
явно българята сме осъдени да живеем на 1/10 мощност от останалия свят,цвят..
много хилаво,вяло,нерефлективно,скучно,на моменти банално или пък ненужно!
защо смятате ,че обсъждането на някаква ваша представа би могло да доведе до появата на представа различна от посочената дименсия!
"mens" i mean!

колко ли скучно трябва да живеете господине,че да си "представяте " един свят по този начин!


подозирам,че ще ме упрекнете,че моята десятъчна фигура се е формирла от слухове!
в случя това не ми е интересно!
тук ние ще обсъждаме качествата ,които когато липсват и не с въведени в своята максималност биха могли да се обсъдят количествено!

въобще ,господине,много сте се занемарили!
нивото ви е обидно ниско сравнено със Строителите на Съвремена България..само да не ми каже някой ,че приказвам глупости,защото това ми е любима тема..знаете ли колко "умника" цитиращи този труд са ужасни СКИМИ-та и хабер нямат дори ,къде примерно С.Р си е писал редакционните.
добре,онези хора са били образовани..тяхния свят не е бил толкова консуматорски,те са имали време и ентусиазъм( в кантовия смисъл,а ..пък той ако трябва да сме диспицлинирани и взискателни е единствения ).
За да не се отнасям към епоха,която по дух и строителство (вижте само дори буквално сградите в софия от това време )е несъизмерима с нашата ,движение ,което на самия мен
леко се струва некоректно по няколко причини,които се надявам ,че никой няма против да спестя ще помоля българския политик,архе или присне общественик,общественица и обществен чичко или леличка да си направят телевизионно предаване ,по което да сверяват стандартите си с европейските (френските,английските,немските) пред погледите на същата тази общественост,която те така ярко са пожелали да окартинят!

защитата на следствията в една така дълга и скучна песньовка направо отдалеко сочи към повърхностния нрав ,облик и вероятно разсъдъчен фактор-10..

и като се замисли человек ,авторът е човек,за който съм убеден ,че е с един от средно -средно високите фактори....става направо веселоооооо!
става направо jazzy-иху,хо-хо-иху-ху!



с мъничко повечко от уважението ,което в случая смятам,че не ви дължа!

IREVERENT L ' idol !

/неанонимно/
цитирай
22. анонимен - Г-н Божков, да си припомним Ботев!))
29.07.2007 18:57
Тежко,брате,се живее
между глупци неразбрани;

цитирай
23. анонимен - 10%
29.07.2007 18:58
Кога ще кажете как ви излезе приакора 10%?
цитирай
24. анонимен - lilop
29.07.2007 19:07
Божков, Божков, Божков, замълчи моля те не ни занивай с себе си. Достатъчно направи, затова Иван Костов те уволни, уволните заради това, че краде с неговото име като звяр, че излиаше напред с името му и крадеше за негово име. Не ни мъчи повече, моля те.
Пепи
PS Дори не искам да съм те познавал. Голям Провал си ти за СДС и дясното.
цитирай
25. анонимен - Не е ли странно все пак...
29.07.2007 22:16
той е тук с името и позицията си,допускайки вашата,а вие сте анонимни)))
Калина
цитирай
26. alison - Ей,
29.07.2007 22:44
как си !
Ако ,наистина,не злоупотребяваш с името...то все пак ,евала,доста смело...защото тук в нета се подвизаваме всички ..и от твоето време има стари кримки ,а не само млади ,заблудени още овчици....изчакай още някоя и друга година ,да поизмрем от мизерия и болести(нямахме тоя шанс като теб да спестим някой процент-поне за "черни" дни)...и тогава пак пробвай как е настроението на народчето-кълве ли!?
цитирай
27. анонимен - da ne bi kogato sa se stichali nya...
30.07.2007 00:23
da ne bi kogato sa se stichali nyakakvi blaga kum tezi hora(i ruchenitzi bulgarski)
te da sa ni imali za neshto poveche ot no-animalistichni tvari...anonimnostta ni dori mi idva da im e v pove4e ot tova,koeto im duljim!

L' IDOL

/ne se podpisvam umishleno!
ne iskam da buda zapodozvryan,che se reklamiram/
che se hypelinkvam kato pisha v nechie celebrity pole
цитирай
28. анонимен - Божков е пич!
30.07.2007 09:56
Поне знае къде да спре.А вие сте комплексари.
Калина
цитирай
29. анонимен - ...
30.07.2007 17:20
Цитат: "Например, Иван Костов, при невъзможността на ДСБ да печели доверие и да излъчи какъвто и да е друг лидер освен него, да предложи разпускане на партията си, а сам да се оттегли, за да не пречи на дясното обединение."

Г-н Божков, неприязънта Ви дори няма нужда от обяснения. Но все пак Вие сте далеч от типажа на полуграмотен, медийно обработен гащник-политикан. Интелигентен човек сте, ВЪПРЕКИ ВСИЧКО, а подобен директен израз на политическа недомислица е типичен за послания от по-ниско ниво. Същото послание, с точно същите думи съм срещала в поръчкови всекидневници. Това внушение се приема въодушевено и напълно безкритично от определена категория хора (масовия потребител на политика), но съм сигурна, че Вие гледате на тях със снизхождение. Така че, проявете класа и стил, преодолейте себе си и бъдете обективен, колкото и трудно да е изпитанието.
Наясно съм, че цитираното е плод не на разума а е в областта на емоциите и е най-искреното Ви пожелание за ДСБ.
Някои от изводите Ви, обаче, са точни и справедливи.
М.
цитирай
30. анонимен - ne, tova ne blog na alexander boj...
31.07.2007 11:02
ne,tova ne blog na alexander bojkov!

prosto ne moga da dopusna ,che edin ot ministrite v dyasniya kostov kabinet moje da e tolkova povurhnosten!
gram expertiza,vmesto tova,napisanoto prilicha na prikazkite,koito chuvam na peykata pred bloka-tam si lafyat lelkite i pensioniranite polkovnitzi
цитирай
31. анонимен - В дневник всичко може да се пише...
31.07.2007 16:59
Това,че сте митологизирали образа на министрите ,не означава,че те са винаги безпогрешни в оценките си ,правят САМО дълбооки анализи,не се хранят,не се шегуват,дори не ходят в тоалетна...))Тоя максимализъм го оставете за Господ.Нему се сърдете,ако нещо не е по Вашата мяра...
цитирай
32. анонимен - Комектар
01.08.2007 13:17
Не виждам кои знае колко голяма вина в управлението на СДС, а и всичко което сме постигнали до момента дори и че сме член на ЕС се дължи на тях .Не бих ги упрекнал и за това ,че през 1992 година предадоха част от власта на Л.Беров,така обикновено става в младите и неукрепнали демокрации.А и всеки поликтик с висок морал и критериите, които има за държавност би си подал оставката при най -малкият скандал и нередност.Това и сториха.Бих посочил ,че през 1989-1992 година бяха приети основни закони в Конституцията на които се гради държавноста и които спомогнаха да сме член на ЕС днес.Не казвам ,че не са имали и пропуски.Периода 1996-2001 година също е наситен с държавност и конкретни дествия свързани с овладяването на инфлацията ,стабилизирането на икономиката,повишаване на доходите на населението,казано в най-общ вид (към началоо на 2001 година пред нас по такива показатели бяха само Турция и Гърция на Балканите).Министри се сменяха при най-малкият скандал,,престъпността беше овладяна и сведена до минимум.Не бих желал да се налагат толкова високи изисквания и към П.Стоянов и Ст.Софиянски, че да се лишат от депутаският им мандат.Това , че вторият не е нарушавал закона за насърчаване на инвестициите, а точно обратното спазвал го е ,за което някои все още го обвиняват до някъде е некомпетентност.Приватизацията на порутените хали е на законова основа и според мен с нищо не е ощетила държавата ни.Почти всички приватизационни сделки според мен по времето на управлението на СДС като цяло през този период са успешни и днес се радваме на сгради и услуги на европейско ниво имам в предвид и приватизацията на летището около която толкова много се писа и каза.Може би трябва да се обеснява на редовия избирател ,че част от парите от такива сделки влизат в хазната,други се използуват за инвстици и създаване на работни места и т.н.,все неща които не се знаят ,а някои с традиционно евтиният им плурализъм се вязползуват от тази им необразованост.Не случаино и инвестиционният климат в държавата ни се влоши от 2-3 години насам.От тук и факта ,че сме на последно място по доходи ,касаещи средно-статистическата работна заплата, и на Балканите и в ЕС.Така ,че моето мнение като цяло за СДС ,което по сетне се рзадели на няколко по-малки партии е ,че упрадляваха стабилно и спомогнаха много за държавноста,демократизацията на държавата ни и приемането ни в ЕС.Иначе за останалото съм напълно съгласен за да станем нормална държава.А и много хора са длъжници на СДС ,като цяло, за това което сториха и за държавността и за по -високите стандарти на живот касаещи и средно -статистическият ни гражданин, и това че сме член на ЕС.Не ще да са СДС вината ,че все още не сме нормална държава,макар, че и те имат пропуски.П.С.Мнение на един обикновен избирател.Нито крачка назад от демократичните ни идеали,който отстъпи е предател.
цитирай
33. alison - По повод последният"коментар"
02.08.2007 00:23
Двете последни изречения,ще си позволя да ги цитирам:
1."Мнение на един обикновен избирател."----Обикновен,да, и то много!
2."НИТО КРАЧКА НАЗАД ОТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ НИ ИДЕАЛИ,КОЙТО ОТСТЪПИ Е ПРЕДАТЕЛ."---Много ме трогна с тоя лозунг!!!!!...."крачка назад"..."предател"....Супер,готини лозунги!!!
Само ,дето така силно миришат на нафталин!!!
А нафталина вече не е на мода--последния писък на модните тенденции за борба с насекомите е лавандулата!
..............
Аз пък си спомням още един готин и прочувствен лозунг:
"КОЙТО НЕ СКАЧА ,Е ЧЕРВЕН!"--Бая студени зими бяха!Голямо скачане падаше!
цитирай
34. анонимен - pravilno! tshto ne vzemem da n...
05.08.2007 19:30
pravilno!
tshto ne vzemem da narichame normalnoto maximalno!
togava i 10 stava 100 ,to est
0,1 stava 0,01,,
ne ste li mnogo pretentziozni,a!
цитирай
35. анонимен - tova e mnogo soc. . . dayde da vidim ...
05.08.2007 19:35
tova e mnogo soc...dayde da vidim zad experta -choveka..toy se hrani,obicha,tuguva,ima kuche,hodi na vitosha,pravi si blog,kato vsichko mu e choveshko!
nishto choveshko ne ni e chujdo..cheloveshko e da se greshi!
taka znaete li kolko blizo zastavate do KDS-arskiya motiv,jiznen factor -ya ostavete choveka,ta toy raboteshe za durjavata,za vsichki nas!
samo che ,kato che li ni se otkazva da popitame-
ya,puk,otkude nakude da e taka..tolkova mi e protivno tova...ne che lujat tova nyama kak da iznenadva ,a che nikoy,koyto ima vuzmojnostta ne kaza-" syakash ne sa rabotili za sebe si!"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885794
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832