Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 23:11 - Интервю във вестник СЕГА - 31.7.2007
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2414 Коментари: 2 Гласове:
0



Плоският данък 10% върху доходите не е вързан в кърпа

image

 

Предизборното вдигане на пенсиите от 1 октомври прилича на пазаруване на гласове, твърди Александър Божков

Юлиана Бончева

Александър Божков е роден на 9 август 1951 г. в София. През 1992-1993 г. е директор на Агенцията за приватизация. Депутат от 37-ото НС. Вицепремиер и министър на промишлеността в правителството на Иван Костов до 1999 г. Главен преговарящ на България с ЕС през 2000 г. От есента на 2000 г. досега е съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

- Г-н Божков, преди ден лидерите на тройната коалиция решиха - от 1 октомври осигуровките ще паднат с 3 пункта, пенсиите ще скочат с нови 10%, а от догодина всички доходи ще се облагат с еднаква ставка от 10%? Това революционни мерки ли са?
- Аз ги определям като странни. Не защото са лоши, а защото не се връзват с досегашното поведение на властта. Само допреди месец-два в самото управляващо мнозинство се водеха тежки прения дали пенсиите да се увеличат с 8,5 или с 10%. Мнозина от управляващата коалиция твърдяха, че няма пари за 10% скок. Сега се оказва, че има средства не за 10, а за 21% увеличение на пенсиите за тази година. Остава загадка как така вчера в "Евксиноград" правителството изведнъж откри, че разполага с излишни пари. Доскоро при всяка стачка и исканията за вдигане на заплати и пенсии министър-председателят казваше - пари няма и не очаквайте никакви повишения.
- И министърът на финансите от началото на годината повтаря същото. Но сега се оказва, че има пари за всичко. Как си обяснявате този обрат?
- Ключът е в датата, избрана за увеличение на пенсиите и за сваляне на осигуровките - 1 октомври. Това си е едно държавно узаконено купуване на гласове. Вместо да раздават в пликче 10-20 лева на избирател, управляващите ще зарадват пенсионерите точно в навечерието на изборите. Представете си само - между 1 и 20 октомври хората си получават увеличените пенсии, министри и депутати ще надуват фанфарите до последно, а на 21 октомври благодарните българи ще гласуват и се очаква да пуснат бюлетината за онези, които с толкова зор са им вдигнали пенсиите.
- Значи и намалението на осигурителното бреме е предизборен ход?
- Това намаляване ще дойде чак през октомври, а можеше спокойно да стане в началото на годината.
- Или поне в средата, както е предвидено и в закона за бюджет 2006?
- Именно. Очевидно съпротивата срещу това облекчение е била огромна и единствено и само страхът, че се изпуска от контрол положението, че идат избори, че губят доверието на бизнеса, на работодателите в края на краищата е принудил управляващите да приемат това условие.
- Кое притеснява повече тройната коалиция - растящото народно недоволство или вдигащият се рейтинг на ГЕРБ?
- Всичко ги притеснява плюс очевидното им неумение да променят хода на икономическото развитие на България. Много ясно се вижда през последните години, че целият растеж, с който се хвали правителството, е заслуга само и единствено на частния сектор. Не се развиват нито високите технологии, нито има програми за обучение и квалификация. Като погледнем структурата на растежа, виждаме, че от началото на тази година в България безработицата е изчезнала, а производителността на труда се е понижила. Това означава, че са наети много нискоквалифицирани хора. Намаляването на безработицата е нещо чудесно, но нищо не се е променило по отношение на добавената стойност, доходите, износа. Където би трябвало държавата чрез своята политика да извърши поврат.
- Е, добре, като изключим износа, сега властта прави точно това, което вие препоръчвате - намалява осигурителното бреме, простира модерния плосък данък върху доходите, при това на съвсем ниско равнище - само 10%, насърчава бизнеса?
- Да, ако бъдат приети всички тези мерки. Но аз имам известни съмнения за плоския данък от 10% върху доходите и докато не го видя в "Държавен вестник", няма да повярвам, че не е просто предизборен фойерверк. Все пак става дума за закон, който тепърва ще се приема от Народното събрание и ще влезе в сила от 2008 г. Ще има много подводни камъни. Опасявам се, че може да се повтори това, което се случи със Закона за местните избори. Видяхте през какви обрати премина, какво се говореше и какво се гласува в крайна сметка. Нека видим как ще изглеждат текстовете за плоския данък.

Освен това само допреди два-три месеца сегашният министър на икономиката пледираше да се въведе данък богатство. Изведнъж управляващата коалиция прогледна и прие плоския данък - нещо, което опозицията от няколко години настоява да се направи. И го прие със замах, но под условие. Петър Димитров вече започна да говори за трудности, за някакви компенсации за най-ниските заплати, които щели да пострадат от въвеждането на плоския данък.
- Не разбрахме защо няма да има необлагаем минимум, при положение че по-рано Петър Димитров твърдеше, че е разумно до 300 или 400 лв. доход да са необлагаеми?
- А сега се говори за компенсационни механизми, ще молят работодателите да вдигат заплатите над досегашния необлагаем минимум... Не е ясно какво ще става, и на самите управляващи не им е много ясно.
- Но е ясно, че ще има и други, обратни мерки, с които бюджетът ще си навакса облекчението - ще има повишение и на осигурителните прагове, и на осигурителния таван?
- Предстои да видим как ще пораснат праговете. Казват на работодателите - щом като вие осигурявате хората на ниски заплати, ние ще ви вдигнем праговете, за да ги осигурявате върху по-високи заплати. Но нека не забравяме, че сивата икономика също е икономика. Най-малко няколкостотин хиляди българи живеят и работят в сферата на сивия сектор. Насилственото изкарване на бизнеса на светло означава повече безработица. Единственият начин да извадиш сивата икономика на светло е да направиш така, че укриването на данъци и осигуровки да стане по-скъпо от плащането им. Не става с примки около шията, а вдигането на праговете е точно такава примка. Решението е в нисък процент на осигуровките, тогава всеки ще ги плаща.
- А защо изведнъж решиха да лишат напълно общините от данъка върху доходите и централният бюджет да им отпуска пари?
- Това са пак декларирани намерения, а аз искам да видя написани данъчни закони и проект на бюджета. Подозирам, че и тук се крият предизборни ходове. Защото няма никакъв повод точно сега, по това време на годината, да се съобщават такива новини, и то без концепция. Такива сериозни промени не се правят така.
- Властта май впряга магарето пред каруцата - сега изненада народа с щедри обещания и храбри мерки, но тепърва работна група начело с Йордан Цонев щяла да разработи актуализация на програмата на управляващата коалиция...
- И това е за парлама. За каква програма говорим - всички действия на правителството от създаването му досега показват, че то програма няма, то действа според това накъде духа вятърът. Сигурен съм, че ако нямаше местни избори, нямаше да има увеличение на пенсиите. В коя програма, в кой документ на правителството сте прочели, че през октомври 2007 г. ще има увеличение на пенсии с 10% ? Първият, най-важният белег на всяко правителство на цивилизована държава е предсказуемостта на неговите действия. За да могат хората да си планират и приходите, и разходите, и живота. Иначе какво да очакваме - днес приятна изненада, утре неприятен удар.
- Смятате ли, че бюджетът може да издържи предвидените 10% увеличение на пенсиите?
- Пламен Орешарски през юни много се притесняваше, че поради големия дефицит по текущата сметка единственият начин да бъдат успокоени и инвеститорите, и международните финансови институции е да се поддържа голям излишък, който да служи като буфер. Сега научаваме, че от този излишък ще се яде, което означава, че ръцете на Орешарски са били извити. Той обаче не е човек, който се оставя да му извиват ръцете. Изводът е, че наистина има достатъчно пари, за да бъдат доволни всички. Но това пък ако не можеш да го предвидиш в началото на годината, що за правителство си?
- Преди месец министърът на финансите в парламента обяви, че няма да сваля осигуровките, защото излишъкът е "само" 1.9 млрд. лева и че щял да се стопи в края на годината, когато имало много големи плащания. Сега излишъкът е 2 млрд. лева, а изведнъж се оказва, че е напълно достатъчен не само за сваляне на осигуровките, но и за вдигане на пенсиите с нови 10%?
- Така е, затова никой финансов експерт не може да бъде пълноценен министър, защото започват да го притискат и да го карат да се съгласява с конюнктурни политически решения. Очевидно е имало тежък натиск върху Орешарски да прави стъпки, които противоречат на всичките му действия досега.
- Как ще вместят в законодателната си програма толкова много промени?
- Не се безпокойте, половината от "революционните" промени няма да ги има. Това са фойерверки откъм "Евксиноград". Сериозните решения се взимат на базата на вече написани законопроекти. Това ми прилича на Агенцията по сигурността - вече месеци се говори за нея, а още няма законопроект. И в данъчната сфера ще се окаже, че някои неща не могат да станат, други ще станат, обаче по-различно, трети ще се отложат за догодина. Очевидно на брега на морето лесно се дават обещания, но после те трябва да се превърнат в закони, наредби, изчисления.
- Няма ли опасност това лесно раздаване на обещания преди изборите и неизпълнението им след това да катурнат правителството този път?
- В България хората отдавна са свикнали с това, че управляващите не си изпълняват обещанията. Но това не е европейско поведение. Ако тези мерки бяха част от програмата на правителството, ако бяха последователно подготвени и въведени, щях да ги приема с голяма радост. Но сега се притеснявам, че днес вестите са хубави, но утре ще дойдат лоши новини.



Тагове:   вестник,   интервю,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ангел Грънчаров
31.07.2007 17:31
<a href="http://angeligdb.wordpress.com/2007/07/31/%d0%9f%d0%be%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8/">Поздравления към инициаторите за въвеждането на плосък данък у нас</a>
цитирай
2. nio - Повечето са известни неща но са ф...
31.07.2007 20:25
Повечето са известни неща но са формулирани ясно и разбрано.По принцип в повечето случаи политиците и икономистите не успяват да обяснят на прост и достъпен език, за какво става въпрос.
Надявям се в следващите дни да има повече разбираеми, а не "експертни" ,разяснения:-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885707
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832