Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2007 09:59 - За явната и тайната надпревара на местните избори
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2653 Коментари: 2 Гласове:
0



 

Изборите на 28 октомври 2007 година са за кметове и общински съветници. Както всички забелязваме, шумотевицата, скандалите и изненадите по номинацията за кандидат-кметове вече вървят с пълна пара.

 

Погледът на медиите е фиксиран върху спорните градове и спорещите кандидати. Напоително ни се обяснява какво казал Бойко Борисов по повод липсата на ляв кандидат за София. Кореспондентите от Варна ежедневно ни информират за предстоящия сблъсък между тримата – Йорданов, Гяуров и онзи от ГЕРБ, както и да се казва. СДС се сърди на Бойко, че не подкрепя сините кметове в Монтана, Видин, Плевен, Велико Търново... В Пловдив Чомаков май нямало да се кандидатира, но пък се явил нов играч – Гергов. В много градове срещу сегашните кметове от БСП щели да се кандидатират ... други от БСП. Сашо Праматарски пък извади Тити Папазов на сцената, което всъщност като че ли беше онзи ход, който прати кметските избори окончателно извън политическия дебат и ги вкара в забавно-жълтите страници на вестниците.

 

На този лековат летен августовски предизборен фон, българският избирател, който не е привлечен за участник в кампанията, се е оставил изцяло на посредничеството на медиите и се забавлява да следи прогнозите с горе-долу същия интерес като прогнозите за мачовете от футболното първенство.

 

Изборите на 28 октомври 2007 година са за кметове и общински съветници. Втората половина от това съобщение остава тотално извън медийното внимание. Позволявам си да твърдя, обаче, че основният избор тази година е именно за общински съветници. След 18 години демокрация и местно самоуправление, в България най-важните хора се оказаха членовете на общинските съвети. Те, колективно, разполагат с парите, фирмите и имотите на общините. „Колективно” е ключовата дума. Всяко решение кой да получи пари, кой да вземе апетитен терен, кой да управлява общинска собственост, кой да вземе концесия, кой да получи обществена поръчка, се определя от мнозинството в общинския съвет. „Мнозинство” е втората ключова дума. Твърде малко са общините в България, където една партийна фракция има свое постоянно мнозинство. Обикновено такива мнозинства се формират или за конкретни гласувания, или за по-дълго, но пак във връзка с конкретни интереси.

 

Сега, като си припомнихме тези общоизвестни факти, нека да погледнем на изборите от 28 октомври като на състезание на партиите и на заинтересованите фирми и граждани за участие в мнозинствата на бъдещите общински съвети. Да се опитаме да изведем няколко важни наблюдения, базирани на вече сериозния натрупан опит в управлението на общините:

 

1.    Един общински съветник често е важен за оформяне на мнозинство

2.    Добър кандидат за кмет „вкарва” няколко съветника, дори и да не спечели мажоритарния вот

3.    Ако партията няма свой кандидат за кмет, вкарва по-малко съветници

4.    Независимият кандидат за кмет обикновено се опитва да лансира своя листа за съветници

5.    Бизнес-структури и фирми все по-често се обединяват в конкретна община и правят своя листа за общински съветници

6.    Партии с под 4% национален рейтинг могат да спечелят някъде мажоритарни избори за общински кметове, но никъде нямат много общински съветници

7.    Кметът, който няма свое мнозинство в общинския съвет, си го създава после

 

Като анализираме тези очевидни факти, можем да си обясним редица от действията на политическите сили в последните седмици.

 

·        ГЕРБ напира да има свои кандидати за кметове във всички общини, независимо че изглежда по-логично да подкрепи сигурни победители от други партии. Така собствени кандидат-кметове ще вкарат навсякъде за първи път техни хора в  общинските съвети. А после те пък ще се включат в мнозинството около победителя, който и да е той.

·        Праматарски е готов да вдигне максимален шум около Тити Папазов, за да му изтегли поне един-двама съветници в столичния общински съвет. Те после си знаят, с дългогодишния опит на Демократическата партия, как да се окопаят на доходоносни позиции.

·        СДС – Кърджали много упорито мечтаеше да подкрепи Хасан Азис срещу две-три избираеми места в обща листа с ДПС. Това щеше да бъде единствения начин да има съветници в кърджалийския местен парламент.

·        БСП-Бургас реши да подкрепи Йоан Костадинов за четвърти мандат, за да бъде тяхната листа „дръпната” от популярния кмет и да не повтарят грешката от 2003, когато го накараха да си прави своя отделна листа, а те да останат зад борда.

·        Станишев и Бойко се надпреварваха бясно кой пръв да обяви Кирил Йорданов във Варна за свой кандидат по същата причина. БСП спечели финалния спринт там, но пък ГЕРБ си извади поуките и бързо изприпка в Добрич да обяви Детелина за своя под носа на НДСВ и в Шумен да си гарантира Веско Златев за кандидат, да не би Пламен Юруков да се сети, че онзи беше кмет от СДС.

·        Цонко в Каварна, очевидно най-популярният кмет в България, който твърдо остава независим, получи едновременно подкрепата на всички, дори и БСП се чуди как да се закачи там, но става малко неудобно.

·        Сагата СДС-ГЕРБ в София се развиваше положително до момента, в който стана ясно, че има разминаване във виждането за общата листа – 70:30 според ГЕРБ и 50:50 според СДС.

·        ДСБ, ССД, ВМРО, БЗНС и всякакви други джуджета отчаяно търсят коалиции на местно ниво, белким вкарат някой съветник някъде, защото нито имат кандидат-кметове влекачи, нито пък им е останал електорат.

 

Уважаеми читателю, докато се забавляваш със зрелищната надпревара за видимите кметски кресла, не пропускай да понагледаш и тайната надпревара за истинската власт – тази на общинските съветници. Уважаеми журналисти, и вие също.

 

 

 

 




Гласувай:
0



1. albosh - коментари от в-к ДНЕВНИК
27.08.2007 17:50
от Някой Анонимен,
Божков нямаш ли достойнство, не търси популярност с подпосредствени изяви в медиите. Във всичко, което си правил - политик, приватизатор, министър, консултант, анализатор, си бил най-много посредствен. Никой няма де та запомни с постижения, дори и най-близките ти хора.

от аугусто пиночет Анонимен,
господа другари кандидати за кметове и съветници всичките сте за стадиона аз идвам да въздам справедливост.

от статистика Анонимен,
На предните избори 50% от гласовете за съветници отидоха в непарламентарни и местни партии. Без да са имали кандидат кмет, да ги дърпа. Общинските съвети и сега са много шарени, а коалициите безпринципни. Няма партийка без съветници. Сега ще е същото. Теорията на Божков е по-валидна за другите 50%.
Аз не мога да разбера мотивацията на ония българи, дето гласуваха за супернечувани партии, чиито имена са забравили ден след изборите. То бива наказателен вот, ама да гласуваш с първата бюлетина, дето ти препоръчал някой или ти видели очите на рафта...
Естественно тия новоскалъпени партийки не се появиха от нищото. Едно вторачване в иманата на листите, показва, че са креатури на БСП.

от избори?? Анонимен,
Досега си имахме само един Беевград, след тези "избори" ще станат много такива градове. Ще наблюдаваме пълна феодализация на БГ. Изобщо имаме уникалната способност да копираме всичко най грозно от световната практика. Ставаме нещо като азиатска съветска република, където цялата власт е в ръцете на някой род или клан.

от ves Анонимен,
Съжалявам, че трябваше да изчета всичко тоова, за да се върна накрая и разбера. че е написано от Александър Божков. Този нали се беше отдал на музиката. Какво го е накарало /или кой/ да пише неща, които знаем и накрая да степенува малките и големите.
Тези 10 процента, заради които остана зад борда, малко ли му бяха, че сега и от вестниците иска да печели. Но като са го забъркали в игрите си, сега не могат току-така да го освободят.
На 3.09.07 ще видим къде е неговото име?

от СВОБОДЕН Анонимен,
ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ СА ЧЕСТНИТЕ ИЗБОРИ..НО КОЙ ЩЕ ГИ РАЗРЕШИ..А И НЕ ЧУВАМ НЯКОЙ ДА ГИ ИСКА..НЕКА НЯКОЙ МИ ДАДЕ СМИСЛЕНО ОБЯСНЕНИЕ, ЗАЩО ПРОТОКОЛИТЕ И БЮЛЕТИНИТЕ НЯМАТ НОМЕРА.????????? МОЛЯ ВИ МНОГО.....КАЖЕТЕ ЗАЩО.???? НА КОГО ПРЕЧАТ НОМЕРАТА...НАЛИ САМО ПО ТЯХ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ РЕВИЗИЯ......НАЛИ САМО ТАКА СЕ ПРЕСИЧА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА РЕЗУЛТАТА....Е, АКО ПРИЕМЕМ ФАЛШИВИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗБОРИ, ТО МОЖЕМ ЛИ ДА ИСКАМЕ НЕЩО ДОБРО И ОТ КОГО ЩЕ ГО ИСКАМЕ. ОТ ФАЛШИФИКАТОРИТЕ.....ЧАКАЙТЕ!!!!!!!

от Льолю Анонимен,
Цирка е пълен! И този път българинът няма да има шанс да подобри положението си! Властимащите така са си оплели работата, че не можеш ги мръдна. Проблема е не в имената на новите кметове и общински съветници, а че ДС олигарсите няма да разрешат парите от ЕС да достигнат до хората. Хапката е твърде апетитна за да си позволят провал. Българите ще бъдат предварително обезверени, така че в общините отново ще кънти турска реч, а това че останалите ще са не от БСП, а от ГЕРБ няма значение, защото пак ще са същите- познатите мазни и корумпирани слуги на мафиотизираната върхушка. Тежко на България! А българите ще имат две алтернативи: да изчезнат или да се събудят. Събудете се БЪЛГАРИ!!!

от обикновен Анонимен,
Свежарско,авторе,браво!
Правя си ужасно неприятен за мен ,но единствено възможен извод:
Да си избирател в България
НЕ Е ВЪРХОВНО ГРАЖДАНСКО ПРАВО,ЧЕСТ И ПРИВИЛЕГИЯ ,
А СЪУЧАСТИЕ С ГОЧООЛУ И ДОЧООЛУ В ПООЩРЯВАНЕТО НА ЦИНИЧНОТО РАЗГРАБВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ БЛАГА ОТ РАЗНИ ШАЙКИ,НАРЕЧЕНИ ПАРТИИ

от ... Анонимен,
Белким зема да ида да гласоподая.

от Журналистин Анонимен,
Ше понаглеждам, щом кайш...
цитирай
2. анонимен - Трагично е
01.09.2007 18:03
Знам, че разколът в десницата е тотален. Но с двете седесета - СДС и ДСБ съществува твърде реален риск двете десни партии да се маргинализират и да изчезнат. За "джуджето" ВМРО нещата не стоят така - те си имат стабилен електорат който е идеологически подкован около 1 процент и нещо и могат да си намерят някой, който да ги иска за коалиционен партньор. СДС и ДСБ обаче вече не са Синята идея. В съзнанието на повечето хора вече синя идея няма - тя е изторическо понятие от преди години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886448
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832