Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2007 16:19 - За какво са ни отчетите, като липсват приоритетите?
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 1854 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2007 21:49


 

Статия за ТРУД - 3.9.2007

 

Преди две години кабинетът „Станишев” представи своята управленска програма. Тя започваше така:

 

 На 16 август 2005 г. с подкрепата на Коалиция за България, НДСВ и ДПС, 40-то Народно събрание избра правителство на Република България. Правителството беше наречено “Правителство на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност”. Неговите основни приоритети, заложени в политическия документ, подписан от коалиционните партньори са следните:

¬ Членството на България в Европейския съюз;

¬ Повишаване на производителността и конкурентоспособността на българската икономика – активна политика за сближаване с ЕС по основните параметри, изложени в Стратегията за растеж и работа на Европейския съюз;

¬ По-високо качество на живота на българските граждани – активна социална политика, съобразена с критериите и постиженията на Европейския съюз;

¬ Утвърждаване на българската национална идентичност;

¬ Задълбочена реформа в съдебната система;

¬ Активна и предвидима външна политика.

 

image

Днес кабинетът „Станишев” ни представя отчет за първите две години от управлението си. Да се опитаме да прочетем в този отчет как се изпълняват изброените в програмата приоритети.

 

1.Членството на България в Европейския съюзТова като че ли е единственият изпълнен приоритет. Но само на пръв поглед. В отчета на цели 22 страници се изброяват успехите в евроинтеграцията. Но същевременно авторите са се постарали да забравят напълно доклада на Европейската комисия от юни 2007, в който съвсем конкретно се изброяваха несвършените неща:

  • Не работи още новият Закон за съдебната власт.
  • Не е влязъл в сила Гражданския процесуален кодекс.
  • Не е създаден постоянно действащ Висш съдебен съвет
  • Не е създаден независим съдебен инспекторат.
  • Не е въведено във всички звена на прокуратурата случайното разпределение на делата.
  • Не може да се установи дали действа актуализираният план за борба с организираната престъпност, защото липсва методика за измерване на резултатите и надеждна статистика.
  • Не може да заработи Комисията за установяване на незаконно придобито имущество, защото все още няма постоянен адрес и 114 от общо 294-те работни места в предвидения персонал са вакантни.
  • Не е създадена връзката между регистъра на фермите и кадастъра на парцелите. А това просто значи, че няма да има пари за земеделските стопани.
  • Не е уредено състоянието на авиопревозвачите. Затова от 1 януари 2007 г. българските превозвачи не се ползват със статута на превозвачи от Общността и продължават да оперират със статута на превозвачи от трети страни.

 

По тези въпроси в отчета на правителството, разбира се, няма нито дума.

 

2. Повишаване на производителността и конкурентоспособността на

българската икономикаТук вече става наистина интересно. В отчета темата за производителността на икономиката е напълно пропусната. И със сериозно основание. В България 1 зает произвежда 9.7 хил.лв. добавена стойност, докато средно в страните от ЕС тази стойност е около 9 пъти по-висока. В някои отрасли на преработващата промишленост производителността е дори 15 пъти по ниска в сравнение с ЕС.  Не само това. Налага се неблагоприятната тенденция на намаляване на темповете на производителността на труда в икономиката. Ускоряването на общия растеж всъщност се получава от повишаването на заетостта, но това са нови работни места за хора с ниска квалификация, с което допълнително се влошава производителността. В отчета, темата за намаляването на безработицата е изведена като водеща, но правителството пропуска да съобщи на каква цена става това. Затова неумело са замазани и данните за конкурентноспособността на българската икономика. Вместо тях научаваме, че Министерският съвет е приел „Национална стратегия за насърчаване развитието на МСП в България за периода 2007 – 2013 г.”, че е разработена Система за мониторинг на конкурентоспособността на българската икономика, че са създадени центрове по предприемачество към висшите училища в България, в които за две години са изпълнени проекти за цели ... 445 892 лева. Нито дума, обаче, за това колко конкурентноспособна е икономиката ни. Нито дума за това, че България продължава сериозно да изостава в иновациите – през 2006 година разходите за НИРД са едва 0.5 на сто от БВП, броят на иновативните предприятия е 4 пъти по-нисък отколкото в ЕС, особено ниска е степента на комерсиализация на българската научноизследователска база. Станишев изпуска да съобщи, че темповете и на износа, и на вноса на стоки намаляват значително през 2007 година, но докато при вноса темповете се различават около два пъти, при износа разликата е около 5 пъти. Внасяме по-малко, а изнасяме още по-малко. Затонва и дефицитът по текущата сметка расте неудържимо.

 

3.По-високо качество на живота на българските гражданиНа цели четири страници в отчета, с таблици и графики, ни се обяснява как е намаляла безработицата. Всички, дори и опонентите на правителството, са съгласни с тези данни. Всъщност става ясно, че в България вече няма проблем с безработицата. Същевременно всички знаем, че вече в България има реален проблем – недостигът на квалифицирана работна ръка. Такъв недостиг би трябвало индиректно да доведе именно до по-високо качество на живота на българските граждани – по-високи възнаграждения и по-добри условия на труд. Странно защо, точно в България, точно по времето на правителството на тройната коалиция, такъв ефект не се получава. Отчетът срамежливо ни съобщава, че за 2006 средната работна заплата се е увеличила с 11 % в номинални и 3.6 % в реални измерения, а пенсиите – с цели 13% (!?). Читателите като че ли нямат нужда от повече мои коментари на тема качество на живота. Те знаят истината.

 

4.Утвърждаване на българската национална идентичностНе знам какво значи това, а и в отчета не намерих нищо по въпроса. Или националната ни идентичност е вече толкова утвърдена, че са пропуснали да се похвалят, или Станишев и компания също като мен не знаят за какво конкретно става дума в този важен приоритет.

 

5.Задълбочена реформа в съдебната системаТук е малко сложно за оценка. Правителството е изписало двадесет страници с предприети мерки, приети закони и наредби, обучения и съвместни действия на държавната администрация, МВР и всички разклонения на магистратурата. Като чете човек, ще вземе да си помисли, че найстина има задълбочена реформа. После се сеща за „Топлофикация”, за Маргините и Маджо, за отложения търговски регистър, за неразкритите поръчкови убийства, за хилядите забавени и отложени следствия, прокурорски проверки и съдебни дела, за Ангел Александров и Румен Овчаров ... Явно реформата все още не е започнала да се задълбочава.

 

6.Активна и предвидима външна политика – Този приоритет е изпълнен точно наполовина. Външната ни политика е напълно предвидима в своето отсъствие. Джордж Буш дойде на крака в София да пита какво мислим за Косово и не получи отговор. Защото нямаме позиция по въпроса. В Европа се води дебат за евентуалното приемане на Турция в Европейския съюз.  България, като най-близък съсед и най-зависима от бъдещето на Турция, не участва в този дебат. Самият  Европейски съюз е на кръстопът за собственото си развитие и във всяка страна имат различно виждане за това как ще изглежда общността след десетина – двадесет години. Ние изобщо нямаме виждане. Изпращаме войски в Ирак и Афганистан от солидарност с американците, но не се сещаме да поискаме нещо насреща. Дори и шумният успех с освобождаването на медиците ни в Либия стана успех на Саркози, а ние само подсмърчаме отстрани.

 

ххх

 

Иначе Станишев представи цели 191 страници отчет за двете години. Описано е подробно всичко свършено. Все пак цели две години управление е това. Какъв е резултатът, обаче, така и не се разбира. Май резултати няма!



Тагове:   Какво,   отчетите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886281
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832