Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2008 12:06 - Защо няма да има предсрочни парламентарни избори?
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 4290 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2008 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
06 януари 2008  Нова телевизия
image
Разговор с Цветанка Ризова, Бойко Борисов(?!) и двама астролози(!?!?!?)

imageimage

imageimage


Водещ: Здравейте отново. Вече при нас е Александър Божков. Здравейте, г-н Божков.
Александър Божков: Добър вечер.
Водещ: Признавам си, че бях провокирана от едни ваши статии в медиите. В “24 часа” вие написахте 37 неща, които няма да се случат.
Александър Божков: Можеха да бъдат и повече, но мисля, че...
Водещ: Предположих. Толкова ви се е писало. Четох това, което сте написали в “Труд”, в “Дневник” във вашия блог. И затова бях провокирана от това, че вие се опитахте да прогнозирате 2008-ма година.
Александър Божков: Всяка година по това време ме молят да прогнозирам и понеже се опитвам да говоря логично, а не да правя ексцентрични прогнози, те се сбъдват, защото България е доста прогнозируема държава.
Водещ: Прогнозируема ли е?
Александър Божков: Да и това е едно от най-хубавите неща, които се случиха през последните години. Вече горе-долу знаем какво ще стане.
Водещ: Аз затова ви и поканих. Чела съм и други ваши прогнози и много добре знам, че в 80% се случват.
Александър Божков: 80 – 90%.
Водещ: Да.
Александър Божков: Аз и не смея да прогнозирам там, където е много...
Водещ: Много тежко положението.
Александър Божков: ...неясно. Там където е по-ясно. Там, където...
Водещ: Но така или иначе казвате интересни неща и аз ще ви помоля да ги дообясните, защото това, което бяхте публикували беше само прогнозата без логиката. Аз съм провокирана от тези прогнози да изкарам логиката им, но преди това безспорно трябва да кажете вие. Пътувахте ли по празниците? Как пътувахте?
Александър Божков: Слава Богу, върнах се точно преди да започне да вали снега.
Водещ: Точно на време.
Александър Божков: Когато влизах в София започваше да ръси снежец.
Водещ: А как ще прогнозирате това? Ще има ли друга такава криза? Като сме тръгнали на прогнози.
Александър Божков: Да. Ще продължава да има. Значи аз имам един пример, който е зашеметяващ и който кой знае защо не го забелязват, може би празнични дни бяха. Три дни бяха оставени 150 души в хижата на Карандила без хляб.
Водещ: Днес мисля, че...
Александър Божков: Не, вчера.
Водещ: Да, точно така.
Александър Божков: Вчера за четири часа са стигнали до тях. Три дни са се организирали, за да могат за четири часа да стигнат до тях. Това е управлението на тройната коалиция. Така функционира правителството – три дни се организира, за да свърши работа за четири часа. Ето ви на кратко характеристика на тройната коалиция. Свършват работата накрая. До момента, каквото са се хванали горе – долу са го свършили. Само, че толкова бавно, с толкова голям излишен ресурс, с толкова много приказки, с толкова много намествания, че губим темпото.Вижте какво става с ръста на Брутния вътрешен продукт /БВП/.
Водещ: Какво става?
Александър Божков: Ами намалява темпото. Както говорих там на едно място, че това е като закона на Нютон. Ако има триене, ако няма ускорение, всичко спира в края на краищата. Няма я смазката, всичко се забавя. Тази година предполагам, че ще останем малко под 6% на БВП и за голямо съжаление в 2008 година пак нищо няма да се случи, защото няма да има предсрочни избори и за това и ще продължава коалицията да се грижи за собственото си оцеляване и нищо повече.
Водещ: Ще ви питам защо няма да има предсрочни избори, обаче идеята ми е друга. Кажете сега имаше ли координация, как се координира, имате опит в управлението като бяхте вицепремиер?
Александър Божков: Да.
Водещ: Сега, ето оказва се, че хората няма на кого да звънят, защото в някакъв момент се сменят ангажиментите.
Александър Божков: Тук нещата са много човешки да ви кажа. Когато имаше много пъти кризи в нашето правителство, когато имаше криза Иван Костов се обаждаше по телефона на всички министри и ние се събирахме ако трябва в 12.00 часа през нощта в Министерския съвет /МС/, целият МС или част от министрите, които трябва да бъдат там, взимахме оперативно решение и действахме. Това не може да стане с тройната коалиция, защото трябва да се съберат в резиденция “Лозенец” тримата лидери, да вземат решение какво да кажат на Станишев, че може да прави и какво не може да прави и тогава той да го сведе на МС, там пък някои от министрите,  си слушат само собствения партиен лидер, а сега и на някои от министрите не им е ясно кой им е партийния лидер.
Водещ: То става по-сложно.
Александър Божков: Дали са минали към новата група или са към Симеон Сакскобургготски.. Премиерът, много му съчувствам. Мога да си представя какво е да имаш министри, които ти казват в очите...
Водещ: Не можеш да управляваш.
Александър Божков: ...”Ти си говори, каквото искаш ама аз ще отида да си питам моя началник.” Това не е нормално.
Водещ: Това не е управление. Ако е така не е управление.
Александър Божков: Тогава, хубаво е да направят кабинети на Ахмед Доган и на Симеон Сакскобургготски в МС до тези на Станишев, за да могат оперативно да се виждат всеки ден, а не да се събират един път на три месеца.
Водещ: Жалко е това, защото наистина от това страдаме ние.
Александър Божков: Защо е толкова студено във вашето студио?
Водещ: В моето студио е студено, за да не се разпускат гостите ми, да не се отпускат.
Александър Божков: Аз ще бъда стегнат.
Водещ: Вие бъдете стегнати и кажете сега защо няма да има предсрочни избори?
Александър Божков: Ами, проста аритметика. Винаги се опитвам, когато някой започне да говори за предсрочни избори, както примерно Бойко Борисов го говори в момента. Иска му се да има предсрочни избори. На мен също много ми се иска да има.
Водещ: Иска ли ви се?
Александър Божков: Тук с него сме абсолютно на едно мнение. Въпросът е, че съгласно Българската конституция, за да падне правителството трябва 121 депутата да гласуват за неговото сваляне. Пребройте ги, дайте ми имената на тези 121 депутати, които ще гласуват за свалянето на това правителство и аз веднага ще се съглася, че ще има предсрочни избори.
Водещ: Смятате, че само това е начина?
Александър Божков: Да. Спомням си онези драматични дни в началото на 1997 година, когато всеки ден хората излизаха на улицата и не беше ясно покойния Кольо Добрев и Георги Първанов дали ще върнат мандата или няма да го върнат. Истината е, че те го върнаха, когато депутатите от БСП, които бяха готови да подкрепят второто правителство на БСП, начело с Кольо Добрев, паднаха под 121. Всеки ден ги брояхме със Сашо Маринов и с Елена Поптодорова и с още няколко. Брояхме там Ивайло Калфин дали е отпаднал, дали Камов се е отказал, дали еди кой си, за да паднат под 121. И като паднаха под 121 върнаха мандата.
Репортер: Цвети, на телефона е кмета Борисов и иска да се включи в ефир.
Водещ: Ако не възразявате.
Александър Божков: Не. Как ще възразявам ние сме на едно мнение с него.
Водещ: Г-н Борисов, здравейте.
Бойко Борисов: Добър вечер.
Водещ: Добър вечер. Кажете сега, провокиран сте от теза ли?
Бойко Борисов: Не. Две са темите. Не искам... Първото е по София. Само няколко часа София беше трудно проходима, защото се чистеше и нямаше да възникне проблемът ако концесионера беше на мястото си в 3.00 часа през нощта. И тъй като, именно администрацията ми подаде сигнал, хората от инспектората, че концесионера не чисти така, както трябва за това искам да отговоря на г-н Кадиев, се наложи аз да ходя по улицата. Не, че ми е приятно, но било, защото настинах. Вече в следобедните часове и на другия ден сутринта София беше изчистена до асфалт.
Водещ: Централните пътища бяха почистени.
Бойко Борисов: Ако аз похарча петте милиона резерв сега, мога да изчистя и да изкарам и снега от малките улици, но ще остана без пари в началото на годината като резерв, а се очаква на пролет да има наводнения, да има и други кризи, а в момента града е при зимни условия нормално проходим. Затова аз не считам да ги похарча тези пари сега. Те стоят в резерв на хората на София, не на кмета.
Водещ: Малко от малките улички ако успеете да изчистите, няма да е лошо.
Бойко Борисов: Това ще струва много пари, защото трябва да извозят снега. Това исках само да отговоря на г-н Кадиев. Да не сравнява София с пет дни бедстваща страна и ние не можем да видим един управляващ да каже едно с едно смислено нещо. Второ – да му обясня, че здравето на два милиона хора е много повече от измишльотините за продукцията на “Кремиковци”, много повече. Освен това, години наред ние чакаме ръководството на “Кремиковци” да си преведе комбината в някакъв вид.
Водещ: Така е. Това е темата.
Бойко Борисов: Да, но трябва ли да продължаваме, защото там няколко лица от ръководството са от БСП, да продължим да ги търпим?
Водещ: Надявам се, че това не е повода обаче на... Ако е така е много лошо, но мисля, че дано не е така.
Бойко Борисов: Затова ние в момента, както за магистрала “Тракия”, така и тук сме сложили ултиматум, включително съм дал жалба в Еврокомисията и те или да ги приведат в еконормите на Европейския съюз /ЕС/ или ще го затворим. Естествено е, че няма друг изход.
Водещ: Не знам как ще стане това, очевидно е много сложно.
Бойко Борисов: И сега да се върна на темата с г-н Божков, която коментирате. Прав е г-н Божков – чисто математически, логически ако щете и това е парадокса, това е трагедията, бих казал на страната, че най-голямата политическа партия е извън парламента, вече година време. Побеждава на избор по избор, а не може да вземе отношение точно по тези въпроси вътре в парламента.
Водещ: Парадокс, но законен, г-н кмете, законен парадокс.
Бойко Борисов: Така. И аз се надявам, аз истински се надявам, че в един момент премиерът Станишев и лидер на БСП ще прецени, че е по-добре да не се маскари по начина, по който и г-н Божков преди малко му каза, че да направят до неговия кабинет и други хора, които да му казват кое може и кое не може. Ами тогава какъв премиер си? Защо ти е такова премиерстване?
Водещ: Така.
Бойко Борисов: На кому служиш? По-добре предсрочни избори, предизвикани от него.
Водещ: Т. е. вие разчитате...
Бойко Борисов: хем в същото време да не бушуват хората, че ДПС реално ни управлява. И аз се надявам, защото сега кризата, но оставете, това е една мъничка буря. Тепърва идва режим на тока – “Мариците” спират, 3-ти и 4-ти реактор на “Козлодуй”, строежа на “Белене”, спирането на “Тракия”. Това са тежки теми, на които трябва голямо обществено доверие и затова едни предсрочни избори ще дадат възможност в страната да има правилно представителство на мнението на хората.
Водещ: Благодаря ви за този разговор. Аз наистина ще ви поканя с удоволствие да довършим тази тема. А сега да дадем възможност и на г-н Божков.
Бойко Борисов: Така че, г-н Божков, само това искам да кажа, моля ви. Използвайте авторитета си, говорете с другите десни парии – час по-скоро, не ден, час по-скоро трябва да има предсрочни избори, за да си отиде тази тройна коалиция. Моля ви, с целия ваш авторитет да го направите.
Александър Божков: Ще се опитам, въпреки, че единствения начин да стане това... Има два начина на предсрочни избори. Единият начин е - Сергей Станишев да прецени, че е по-удобно да ги предизвика сега.
Водещ: Това, което допуска и г-н кмета.
Александър Божков: Не. То е по-удобно да ги предизвика сега, за да спечели повече гласове, отколкото догодина, когато ще спечели по-малко гласове. Знаем, че  във Великобритания това е редовна практика. Когато се почувства една партия много силна и като и остават година – година и половина до края на мандата, предизвиква премиерът предсрочни избори и си осигурява още четири години мандат, защото започва ново правителство. Така че, Сергей Станишев трябва да прецени дали БСП днес ще вземе повече гласове или в края на мандата си, когато ще вземе вероятно по-малко. Т. е. това е единият вариант.Сам да си предизвика.
Водещ: Другият.
Александър Божков: Другият вариант е от 1997 година. Това е, ГЕРБ да се почувства толкова силна партия след като е извънпарламентарна и Бойко Борисов се и оплаква, че не може да вземе властта, да излезе на улицата и да предизвика предсрочни избори.
Водещ: Добре де, но той не може да го направи очевидно сам, той вероятно може, защото има някакъв авторитет, който относително му дава възможност за това, но той очевидно иска вашата подкрепа, защото ви призова като десни.
Александър Божков: Разбира се. Тук очевидно трябва да се търси общ...
Водещ: Една партия е трудно да излезе...
Александър Божков: Шегувам се с това, защото тогава Стефан Софиянски беше кмет на София и след това стана премиер. Има някаква логика в повтаряемостта на действията.
Водещ: Каква е нагласата в СДС? Вие сте член на СДС, макар да не сте в ръководството.
Александър Божков: Нагласата в СДС е да се готвим за нормалното, т. е. това, което е по-вероятно да стане.
Водещ: А кое е по-вероятното?
Александър Божков: По-вероятното е да няма предсрочни избори.
Водещ: А страхувате ли се от тях, защото има и такова...
Александър Божков: Не, не се страхувам от предсрочни избори, защото СДС е такава партия и организация и манталитет, че може да функционира добре в условия на възможност да се види отблизо властта. Вижте колко години...
Водещ: Те май всички партии са така. Това е част...
Александър Божков: Това, че СДС няма исторически корени, че СДС много се разпада, разцепва се, хора напускаха, не позволява да се води един сериозен, задълбочен организационен живот, когато СДС е в опозиция. Трябва да се види властта на хоризонта и тогава...
Водещ: Т. е. вие също сте заинтересовани от предсрочни парламентарни избори.
Александър Божков: Ние сме заинтересовани от участие в следващото правителство и победа на изборите. Ако можем да го постигнем чрез предсрочни избори – още по-добре, ако не ще чакаме нормалните. Но понеже аз няма да участвам в никакво правителство ми е лесно да говоря. Трябва да питате лидера на партията и ръководството на партията.
Водещ: Но вие го познавате добре, доколкото ми е известно.
Александър Божков: Аз го познавам, но не съм му  говорител.
Водещ: Разбира се.
Александър Божков: Не ми слагайте в устата идеята, че аз мога да бъда говорител на СДС.
Водещ: Добре. Вашето лично мнение. Може ли СДС и ГЕРРБ да управляват? Кое е по вероятно СДС, ДСБ и ГЕРБ да управляват или ГЕРБ и БСП? Тогава така да ви попитам. Коя е по-вероятната комбинация?
Александър Божков: аз мисля, че по-добрата комбинация за България е СДС и ГЕРБ, разбира се. Но  мисля, че след като се видят нещата точно преди изборите, защото колкото и да мърморим срещу социолозите забелязваме, че общо взето познават. Така че, още преди изборите ще стане ясно какво ще бъде разпределението и до тогава нека да нямаме де жа вю, каквото имаше със Симеон, който казваше: “Аз никога няма да направя с БСП коалиция”, а после взе, че я направи. Така че, никой да не се кълне, че няма да прави с БСП коалиция.
Водещ: Включително и за СДС ли?
Александър Божков: Не. За СДС исторически няма как. Докато...
Водещ: Мислите ли?
Александър Божков: Да. Докато една партия като ГЕРБ все още няма история, така че тепърва има да си избира накъде.
Водещ: Ама за малко едни десни да отидат в сегашната тройна коалиция.
Александър Божков: Е, не това бяха само игрички такива.
Водещ: Не бяха само игрички, сериозни разговори бяха.
Александър Божков: Лъжеха ги.
Водещ: Те може да са ги лъгали, но и те им вярваха.
Александър Божков: Те вярваха.
Водещ: те вярваха до известно време.
Александър Божков: Тя тази мини коалиция от дясно, т. нар. от ВМРО, ССД и БЗНС, сега ЗНС или как се казва тя беше създадена с цел да може да участва по някакъв начин ако не във властта, то поне в опозицията. За да не изпадне напълно от влака.
Водещ: А защо, според вас ГЕРБ няма да вземе абсолютно мнозинство? Това също го прогнозирате. Аз искам само да вметна, всички ние, включително и аз непрекъснато говорихме преди първия тур на изборите какво ще стане на втория тур на изборите в София. Дали ще се яви г-н Бриго Аспарухов, дали Мартин Заимов, залагахме.
Александър Божков: Това вие сте си го говорили. Аз знаех, че Бойко Борисов ще спечели на първия тур, то беше очевидно.
Водещ: Така ли?
Александър Божков: Да.
Водещ: А сега сте уверени, че няма да вземе абсолютно мнозинство?
Александър Божков: Не. Просто докато ГЕРБ беше идея на хоризонта на лицето  Бойко Борисов, който се появява всеки ден по някаква телевизия и говори хубави, интересни, приятни, хващащи те за сърцето неща, ГЕРБ може да трупа точки. Сега обаче ГЕРБ има колко кмета в страната?
Водещ: Доста са.
Александър Божков: Много са.
Водещ: Нали спорят кой е победителя...
Александър Божков: Няма значение. Колко кмета има в страната? Тези кметове до изборите ще имат време да си създадат врагове, ще имат време да бръкнат в съдбите на хората и вече не може да се говори за ГЕРБ изобщо, а за кмета на ГЕРБ в Пещера. Какво направил той- хубави, лоши неща и ще има поне половината хора в Пещера, които Пещера, аз не знам, Пещера съм го взел случайно, не знам дори в Пещера...
Водещ: Мисля, че да, но и аз не съм сигурна, точно за Пещера.
Александър Божков: Но примерно казвам. Докато се стигне до изборите, вече ще си е създал достатъчно врагове и от идеята ГЕРБ, която е красива, напудрена и прекрасна, защото не носи никакви негативи, ще има вече хора, които са останали без жилище, уволнени от работа, не им е изчистена улицата, глобени са, някой им е посегнал на бизнеса и т. н. натрупват се негативи. Когато влезеш във властта не можеш да трупаш само позитиви. Правителството на СДС, което извърши революция в българския живот, което изправи една държава, която беше долу там в калта с хиперинфлацията, с липсата на хляб, със зимните студове и т. н. и което за 3-4 години успя да започне преговори с ЕС, с НАТО, да спре инфлацията, да стабилизира лева, да въведе пенсионната система, здравното осигуряване и т. н. си отиде в края на мандата си, защото беше натрупало достатъчно врагове, а ГЕРБ трупа врагове. Т, е. досега вървеше нагоре, защото правеше само хубави неща, които се изразяваха в говорене, сега ще трябва да прави реални неща, които ще доведат... Знаете, че всяко правителство, както и всеки един кмет, първите им два месеца много му се радват всички, той говори хубави неща, прави коктейли и след това започва да прави лоши неща.
Водещ: Допускате, че властта носи само негативи?
Александър Божков: Властта носи негативи, докато неучастието във властта носи само позитиви.
Водещ: Искате ли сега да видите едни други прогнози, г-н Божков, на двама астролози.
Александър Божков: Ако сте ме поканили тук да ме сравнявате с астролозите, нещо сме сбъркали.
Водещ: Не, не. Но ми се струва, че е интересен контрапункт. Апостол Апостолов и Емил Лещански. Нека да видим и техните прогнози и те понякога познават. Нали знаете?
Александър Божков: Не съм много сигурен. Имам много сериозно резерви.
Водещ: Не сте от фен клуба? Добре де, ние нека да ги видим въпреки всичко пък ще си поговорим след една година. Тогава вие също ще напишете своите прогнози. Ще припомним и тези.
Александър Божков: Тъкмо ще видим дали съм познал тазгодишните.
Водещ: Е, тазгодишните. Аз говоря догодина по това време да видим какво се е случило. Нека видим разговора.
Репортер: Каквото ми е писано, това ще стане си казваме всеки път, когато се сблъскаме с дилемите на живота. Но има хора, които не чакат бъдещето зад ъгъла, а умеят да виждат отвъд земното си битие. Астролозите Емил Лещански и Апостол Апостолов разбират езика на звездите и предсказаха какво ни чака през тази, през 2008 година.
Емил Лещански: 2008 година ще е по-хубава от 2009 година, ама ще е много по-лоша от 2007 година.
Апостол Апостолов: Аз съм предсказал, че през този месец – януари, това правителство рухва. Има обаче задръжки, които явно ще го задържат и през този месец но това, според мен, най-много до средата на февруари.
Репортер: После?
Апостол Апостолов: После ще падне правителството, ще се насрочат парламентарни избори и така.
Репортер: Сигурно сега политиците ви слушат с голямо внимание. Кой ще дойде на власт?
Апостол Апостолов: Аз мисля, че това е ясно на целия народ. Има една млада партия ГЕРБ и нейния неформален лидер, който е успял да си спечели до момента вярата на народа.
Емил Лещански: От астрологична гледна точка, от гледна точка на така наречената моногамна политическа астрология тук не се виждат някакви особени сътресения. Бих го нарекъл един хисраски домашен, пошляпване така. Протести тук, протести там. Защото мен ако ме питате сега като гражданин аз смятам, че при това положение, което се получи след нова година поне няколко министри трябваше да си отидат. Поне едно два милиона хора трябваше да се разбунтуват, но това не става и няма и да стане през тази година. Поне не се очертават такива трусове.
Репортер: Кога българинът ще стане западно европеец по доходи?
Апостол Апостолов: През 2017 година.
Репортер: Как така ги изчислихте?
Апостол Апостолов: Това е времето, в което България трябва да навлезе в един действителен демократичен размах и като стил на живот, и като стил на производство и на взаимоотношения и т. н.
Емил Лещански: Цените ще растат, но заплатите няма да ги следват, разбира се и 90% от населението на тази страна, сега през 2008 година ще почувства най-осезателно какви са отрицателните страни на това да сме член на ЕС. Това е прогнозата, която ми се струва, интересува всеки един от нас, изключая да речем 10% от населението, които нямат никакви финансови проблеми.
Апостол Апостолов: 2008 година има малко наводнения в Западна България, които явно ще бъдат причинени от прилива на водите през пролетта и съответно капацитета на язовирите. Явно няма да могат да поемат този нараснал обем, но това може предварително, след като се знаят тези неща между другото... Всички възможности имат язовирите. Това може да се избегне много лесно.
Емил Лещански: Тя започна катастрофално тази година и така ще върви непрекъснато. Точно това се вижда, че огромни студове, огромна жега, огромни засушавания. Вече проблем с водоснабдяването, който ще стане осезателен след 5-6 години, то не е чак толкова далече това време. И тук не мога да кажа нищо обнадеждаващо и оптимистично, колкото и да ми се иска да зарадвам зрителите.
Апостол Апостолов: Вярвам, че ще има много страдания, в България имам предвид. Да и може би така трябва да стане. Един човек без да премине през ситото на страданието той не може да се оправи.
Емил Лещански: Аз бих препоръчал на всеки един човек да гледа в собственото си канче, да го пълни и да не обръща внимание на неща, с които той не може да справи, неща, които не може да промени, защото това е губене на време и похабяване на нервна енергия.
Водещ: Сега. Видяхте, че и дори и астролозите като политиците спорят. Според г-н Лещански февруари най-късно ще има избори, ще падне това правителство.
Александър Божков: Те, според мен изобщо не говореха като астролози, а като български граждани с техните си мнения...
Водещ: Явно, че човек не може да го преодолее.
Александър Божков: Трябваше да кажат Сатурн към Марс кръстосва...
Водещ: Е, не. Това е по-сложно, това е по-доброто говорене.
Александър Божков: ...и причината е това кръстосване...
Водещ: И вие щяхте да го разберете.
Александър Божков: ... поради което вероятно ще падне правителството. Това, което те говореха, го говорят всички хора. Не, че подценявам тяхното изкуство, но си мисля, че твърде сложни са нещата в живота, за да вярваме, че наместването на звездите по небосклона.
Водещ: А някои казват, че това е в основата на всичко. Аз също много мисля. Не знам какъв е отговора на този въпрос, но няма никакво значение. Нека по вашите прогнози сега да продължим.
Александър Божков: Добре.
Водещ: Това на мен ми беше много любопитно, защото това са хора, както се взират нагоре, когато говорят към нас. Вие казвате: “Нещо много лошо става в България. Упорито и настъпателно навлиза безотговорността и безхаберието за похарчените пари.
Александър Божков: Ами ето, нали си говорихме за снега. Нали ви казах. Чухте какво каза и шефа на фонд “Пътна инфраструктура”, че над 100 фирми със сключени договори...Хайде да видим сега, след това на колко фирми ще бъдат наложени глоби, колко фирми ще трябва да плащат неустойки, с колко фирми ще бъдат развалени договорите поради неизпълнени на договорните условия. Няма. Сключени са договорите, взели са си парите и от излишъка им дадоха и сега, колкото измели – измели, колкото изчистили – изчистили.
Водещ: Къде отиват тези пари, г-н Божков?
Александър Божков: Ами отиват. Стигат до някъде, стигат до някакви хора.
Водещ: Ясно.
Александър Божков: Стигат до някакви хора и тези хора са така поставени, че никой не смее да им вземе парите.
Водещ: Няма да има глоби, предвиждате вие?
Александър Божков: Ще има някакви фиктивни. Помислете си. Тук става въпрос, ето, връщаме се на Петолъчката. Фирмата, която отговаря за почистването на Петолъчката, не знам дали чухте, всъщност, аз вчера разбрах най-после от обясненията на заместник-шефа на същия този фонд, че голямото задръстване е станало, когато двете почистващи машини и един автобус са се сблъскали на средата на пътя и са задръстили цялото движение. Т. е. машините, които чистят...
Водещ: Значи въпросът е в координацията...
Александър Божков: Да. Но понеже говорим за безхаберието, отсъствието на координация се поддържа съвсем съзнателно.
Водещ: Мислите ли?
Александър Божков: Да, за да не е ясно какво става.
Водещ: Ама това е зловещо. Как съзнателно няма да има... Как съзнателно няма да се управлява държавата, на практика казвате вие?
Александър Божков: Защо? Защото има губернии. Всеки министър си е собствена губерния и в МС, все пак имам някакъв опит в МС...
Водещ: Със сигурност имате.
Александър Божков: И знам как се гласува в МС. Тук в това правителство всеки министър подкрепя другия, защото следващата точка е негова и другите ще го подкрепят. Така парите се разпределят и всеки министър си командва своята губерния, никой не може да му се бърка.
Водещ: Ама как така?
Александър Божков: Например, вицепремиер по икономическата политика е външният министър, който прекарва 80% от времето си в чужбина.
Водещ: Да. Г-н Калфин.
Александър Божков: И се занимава с важните проблеми на българската, балканската и световната външна политика. Сега, примерно, при Кондолиза Райс. Кой отговаря за икономическата политика на България? Министърът на икономиката или вицепремиерът по икономическата политика?
Водещ: Може би министър-председателят, негова е основната отговорност.
Александър Божков: И за какво тогава има вицепремиери? А министърът на земеделието на кого е подчинен? На вицепремиера по икономическата политика или на лидера на ДПС?
Водещ: Вие кажете.
Александър Божков: Вие кажете. Всички ние... Въпросът е риторичен. Няма нужда от отговор. Ясно е, че тук става нещо изключително неприятно, което забавя движението на България напред, не го спира. Слава Богу. Частният сектор е достатъчно набрал скорост и продължава с допълнителни усилия да тегли напред. Не по най-добрия начин, което показват и резултатите около дефицита по текущата сметка, дебаланса между вноса и износа, но тегли. Тези 5-6% растеж на БВП идват от частния сектор, на който държавата не помага изобщо. Държавата не знае, тя няма стратегия по нито един въпрос на икономическата политика, по нито един въпрос на здравната, на образователната политика, на пенсионната, на социалната, на полицейската...
Водещ: Казвате, че никога няма да стартира образователна и здравна реформа.
Александър Божков:Ще стартират някакви, но здравна няма да стартира.
Водещ: Защо, г-н Божков, аз не мога да го разбера това? Най-важната реформа има отказ да бъде стартирана. Аз просто това не го разбирам.
Александър Божков: Министърът на здравеопазването си представя, че нещата ще се оправят, когато се назначат по-качествени директори на държавните болници. Сега след две години и половина мислене взеха принципно решение, че могат да се приватизират някои болници и то онези, от които няма никаква нужда, които са останали без лекари, без пациенти, без сестри, без техника. Тях ще ги приватизират, което е чудесно, отдавна трябваше да ги изчистят да станат и хосписи...
Водещ: А това достатъчно ли е за една..?
Александър Божков: Не е разбира се. Какво от там нататък? Ще назначим приятеля на министъра за шеф на някоя болница и тя ще заработи много добре? Каква е здравната система в България? Какви са методите за движение на финансовите потоци в тази държава, така че хората да получават равни услуги, лекарите да са платени добре, болниците да са с модерно оборудване, сестрите да не бягат да работят в Англия като болногледачки в Гърция или в Кипър, или в Италия. Т. е. тук става въпрос не за лекари, а за управление на пари, за стратегия за развитие на здравеопазването. Чувал съм най-прекрасните неща за хирурга проф. Гайдарски, но това, че можеш да оперираш добре не значи, че можеш да оперираш с пари. Той нищо не разбира от пари очевидно.
Водещ: Това със сигурност са два различни...
Александър Божков: А министъра на... Имаше опит да се сложи банкер на чело на здравеопазването в миналото правителство, но той беше някакъв млад, неособено успял банкер, който по партийна линия го бяха сложили първо за зам.-министър, после за министър. Пак се провали. Значи, не можеш да сложиш човек, който не разбира от пари и човек, който нищо не разбира от здравеопазване или пък не разбира чак толкова от пари, да го сложиш начело на здравеопазването. Трябва да има визия, трябва да е ясно за десет години напред как си представяш. Да излезе шефа на Лекарския съюз, шефа на Здравната каса, шефката на здравната каса, министъра.
Водещ: Те не си говорят по между си.
Александър Божков: Нека по отделно, да не си говорят. Всеки по отделно, поканете ги един след друг и ги попитайте как си представят след 10 години българското здравеопазване. Частно ли ще бъде, държавно ли ще бъде, колко здравни каси ще има, как ще се извършва, дали ще има здравно осигуряване и здравно застраховане, ще има ли частни фондове, ще има ли три стълба...
Водещ: Мисля, че този разговор е преждевременен, който ми предлагате.
Александър Божков: Не. Ама как може...
Водещ: Искам да кажа, че няма да се получи.
Александър Божков: Какво правим, ако не знаем къде отиваме? Както се казва в онзи прочут израз – като не знаеш къде отиваш, винаги стигаш някъде другаде.
Водещ: Добре. А с излишъка. Ще го има ли толкова голям, колкото тази година?
Александър Божков: Мисля, че и тази година, Пламен Орешарски малко  ще го напрегне бюджета, малко повече. Още повече сега с плоския данък ще намалеят приходите малко и вероятно няма да има толкова голям излишък, но оставили са си пак резерв.
Водещ: А трябва ли да има?
Александър Божков: Министерството на финансите е една машинка, която е добре смазана работи от десетилетия и която винаги си слага ламаринка на задника, както се казва.
Водещ: Добре. А трябва ли да има такъв голям излишък?
Александър Божков: Не разбира се. 3% си е достатъчно. Не случайно Европейската централна банка, ЕК, Екофин, министритена финансите казват – в България 3% е чудесен излишък. Тези 3%, това е защита срещу глупави министри. Ако някой министър се издъни много, ако направим големи гафове, ако объркаме работата имаме 3% излишък, който да...
Водещ: А ние защо залагаме такъв голям излишък?
Александър Божков: Защото не вярваме в министрите си. Само, когато вярваш в качеството на управлението, тогава правиш балансиран бюджет. Като не вярваш в качеството на управлението и като не ни вярват в качеството на управлението ни казват – 3% излишък е гаранция срещу...
Водещ: А ние правим двойно.
Александър Божков:А ние правим двойно, защото пък самото Министерство на финансите не вярва на другите министри и затова не им дава достатъчно пари, защото ги е страх и правилно. Ще ги похарчи кой знае за какво. Чакам някога да видя къде отидоха парите за Емел Етем. Вижте какво стана тук. Гражданска отбрана – справила се - не справила се. Аз доколкото си спомням, мисля, че всички зрители си спомнят имаше Гражданска отбрана преди да съществува министерството на Емел Етем. Сега пак си има. А тези няколкостотин чиновници в централата на министерството, няколко зам.-министри?  Какво точно правят извън гражданската отбрана, която си съществува сама?
Водещ: Това е въпрос, който всички се опитваме да разберем. Едно изречение.
Александър Божков: Хубаво, че не взеха и пожарната.
Водещ: Щом казвате, че е хубаво, значи...
Александър Божков: Е, не поне тя си е в МВР. Дали добре я управлява МВР не знам, но те си знаят, това е хубаво.
Водещ: Прекъснаха ни вече. Благодаря ви за този разговор. Благодаря и на вас, че отново избрахте “На четири очи”.


Тагове:   избори,


Гласувай:
0



1. palpurina - Не, неее...
07.01.2008 16:47
Включването на астролозите ме съсипа! По-добре да бяха включили зрители на живо!
цитирай
2. анонимен - кой няма да влезе
07.01.2008 17:06
Съжалявам, че пропуснах интересното интервю.Бихте ли прогнозирали кой няма да влезе в парламента при предсрочни избори през май-юни /според прогнозата на Апостол Апостолов/.
цитирай
3. анонимен - А питанка след Цветанка Ризова защо няма
07.01.2008 19:48
А питанка след Цветанка Ризова защо няма
цитирай
4. yuliya2006 - Гледах го Ал, поздрави беше на ниво! ...
07.01.2008 21:34
Гледах го Ал, поздрави беше на ниво! В тази сива потънала в страх политическа зима, достатъчно простичко им каза нещата.
Сякаш живеем в абсурдна държава на малоумници , в който ти дават цветни играчки от мечти и те лъжат за най-прости неща. И страх, страх, непонятен страх да им се озъбиш и да кажеш великото НЕЕЕ..
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
5. анонимен - blaga
07.01.2008 22:33
Ужас! Страхотно некомпетентна водеща !Чудя се как я изтърпяхте.Можеше да включи в предаването врачка или гледачка на боб ........
цитирай
6. анонимен - Беше отвратително
08.01.2008 10:38
Включването на Бойко Борисов. Този човек докога ще върти по телевизиите и ще хленчи? И откъде накъде ще се вмъква така невъзпитано в предавания, където не е канен, все едно, че в къщата ми влиза, когато си поиска. Не първите 7, ами всичките му години му липсват!
цитирай
7. анонимен - ББорисов - на всяка манджа мерудия
08.01.2008 14:03
ББорисов върши ли някаква друга работа освен да се явява отвсякъде и по всяко време в най-гледаните медийни канали? Дори да се случи да не е поканен някъде, обажда се и веднага му се да дава думата по всички въпроси, нищо че поканените в студиото нямат време да се изкажат?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893286
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832