Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2008 22:11 - "ТОПЛОФИКАЦИЯ" ИМА НУЖДА ОТ ПЪЛКОВОДЕЦ
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 1516 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Интервю за в-к "Класа" - 11.1.2008

Александър Божков:

„Топлофикация” има нужда от пълководец

Най-неуспешна е тази приватизация, в която държавният монопол се превръща в частен

-          Г-н Божков, как ще коментирате решението за привитизиране на „Топлофикация“- София?

-          Това предприятие по никакъв начин не трябва да се приватизира във вида, в който е в момента. „Топлофикация“ не може да е със същите активи и същите клиенти и да стане частна. Трябва да бъде преструктурирана сериозно, за да се създаде конкурентна среда в София. Веднага да се отделят производствените мощности от топлоснабдителната  мрежа, за да се направят малки ценрали, които да предлагат гореща вода на собственика на мрежата. Освен това съществуващите топлорайони като едното нищо могат да се разделят на отделни дружества, които да влязат в конкуренция помежду си.

-          Всъщност кой трябва да извърши приватизацията – държавата или общината?

-          Държавата е мажоритарният собственик, макар че има почти равни дялове с общината. Това се получи, защото когато „Топлофикация“ беше 100 % общинска и беше задлъжняла на държавата с огромни суми, държвата обърна дълга в собственост и го задраска. „Топлофикация” има нужда от пълководец с достатъчно сила и воля, за да извърши радикалните промени. Без значение е дали става дума за министър-председател или кмет. Топлофикация е създадена не като пазарна структура, а като публична услуга и докато не се престуктурира тя няма да започне да помага на хората, а само ще пречи.

-          Няма ли опасност да се повторят скандални сделки като „Балкан“, „Кремиковци“, киноцентърът „Бояна“?

-          Не всяка приватизация е успешна, а най-неуспешна е тази, в която превръщаш държавния монопол в частен. Но тези сделки по никакъв начин не си приличат. Нещата трябва да се гледат в техния исторически контекст и в конкретната ситуация. Ако бяхме тръгнали да приватизираме по логиката „да вземем най-много пари”, вероятно към днешна дата едва 15-20 % от предприятията щяха да бъдат приватизирани.  Останалите щяха да са фалирали. Само бързата приватизация, само бързото оттегляне на политиката от управлението на предприятията доведе до бързата вторична приватизация, смяна на собствениците, смяна на предмета на дейност, разпродаване на ненужни активи, за да се стигне до днешния ден, в който частният сектор в икономиката практически е единственото нещо, което произвежда печалба, добавена стойност и доходи на хората.

-          Кметът Борисов настоява „Кремиковци“ да бъде затворен. Не беше ли по-добре да се затвори още докато беше държавен?

-          Да, но тогава щяха да останат десетки хиляди хора без работа в една София, в която и без това имаше достатъчно голяма безработица. Сега казват, ако се затвори „Кремиковци” работниците там лесно ще си намерят работа, защото в София има глад за работна ръка. Само че, сега не е 1998-99 г., когато в София имаше огромна безработица. Когато се приватизира „Кремиковци” трябваше да избираме дали да го спираме веднага, и то не защото замърсяваше, а защото беше фалирал или да го продаваме. Предпочетохме второто. Сега „Кремиковци” не е фалирал. И си плаща. Дори може и да се модернизира.

-          Какво още трябва да се приватизира според вас?

-          Народното събрание трябва да премахне Забранителния списък, защото там има чудеса и безмислици. Това е всъщност декларация, че има предприятия, които са търговски дружества, но не трябва да се използват като търговски дружества, а като политически инструменти и като корупционни източници. Това е безумие! Не могат да бъдат хем търговски дружества, хем чрез тях да се прави държавна политика. Те винаги ще са на загуба, винаги ще имат проблеми и от тях винаги ще се краде страшно.

Когато ми дават за пример „Чез” или „Еър Франс” много се дразня, защото това, че държавата е собственик на акциите там, изобщо не означава, че държавата се бърка във всекидневното управление с цел печелене на избори или правене на някаква социална политика.

-          Кога изключителният ни икономически растеж ще се отрази и на доходите на хората?

-          Отговорът на този въпрос всъщност е успешната политика. Който може да даде отговор на този въпрос как в много кратко време рязко да се повишат доходите в резултат на повишен растеж на икономиката, а не на изкуствено напомпване, всъщност ще е най-добрия управляващ в държавата.  Не представлява някакво гениално откритие това решение, след като Естония три години след влизането в ЕС е стигнала 60 % от средния доход на по-старите граждани от Европейския съюз. Т.е. може. Като има здравословна среда за бизнеса, добра данъчна политика, добра правна система, която да позволява на хората да работят спокой, тогава много бързо ще забогатеем.

-          Защо казвате, че трябва да се стремим към предсрочни избори, след като сте категоричен, че такива няма да има?

-          Защото това дава мотивация за работа. Ако знаеш, че изборите са неизбежно през пролетта на 2009 г., може да проспиш 2008-а. Всяка опозиционна партия, особено партии като ГЕРБ и СДС, според мен е задължена да прави всичко възможно да подготвят победа на тези избори и поотделно, и евентуално след това за управление заедно, като непрекъснато настояват, показват, демонстрират колко е лошо управлението и един от начините за това е да се искат предсрочни парламентарни избори. Лошо няма в това да се искат. За голямо съжаление обаче, българската конституция е проста и ясна в това отношение – 121 депутата трябва да гласуват срещу правителството, за да бъде свалено, каквито няма.

-          Как виждате бъдещето на СДС, ако се коалира с ГЕРБ?

-          Не виждам бъдеще на СДС обеденине с ГЕРБ. Смятам, че двете партии ще се развиват в различна посока. Едната нагоре, другата – надолу. Мисля, че ГЕРБ няма да натрупа много повече от сегашната си популярност, може да започне даже да я губи. Докато СДС има две възможности: или да изчезне окончателно, или да започне да трупа сериозен актив от гласове на базата на сериозна политика. Защото все пак за българина, с всички негативи, които СДС натрупа заслужено и незаслужено, истинският двигател на промените в тази държава винаги е бил СДС. Така че съюзът разполага с една отлична стартова позиция да лансира ново поколение реформи.

-          Какви са те?

-          Първите сериозни реформи трябва да дойдат в устройството на държавата, в начина, по който функционира правителството, в големината на държавата, т.е. колко държава да има – повече или по-малко. Повече свобода или повече регулация. По-голямо или по-малко правителство, повече или по-малко средства в държавния бюджет.  Ако вярвах, че държавата е добър стопанин нямаше да пожертвам и доброто си име, и политическото си бъдеще, и душевното си и физическо спокойствие и комфорт, за да бъда начело на тази изключително болезнена реформа, която доведе до това, че днес частния сектор в България прави целия растеж.

-          Смятате ли, че Бойко Борисов е човекът, който може да проведе тези реформи?

-          Ние всички сме в една отлична ситуация в момента. Хубаво е преди да изберем някого за министър-председател да го видим какво може да направи като кмет на София. Така че ще имаме време до изборите, да го видим доколко може да се справи, както и всички кметове на ГЕРБ в цялата страна. Ние сме в отлична обективна ситуация, да не се налага да проявяваме каквато и да било емоция, а да съдим по делата. Досега нямаше мнозинство, беше насаден на половин мандат и т. н., имаше хубави извинения. Сега има всичко.  Има си властта, има си мнозинството в общинския съвет, има си районните кметове, има си администрация. Ако може да се справи със София, вероятно ще можем да му поверим и България.

 



Тагове:   нужда,


Гласувай:
0



1. chara - а защо до сега няма "пълководец"
11.01.2008 08:41
защото на държавата, респективно на управляващите не е изгодно това!
По-удобно е да хвърлиш "Топлофикация" "на лъвовете" и да гледаш отстрани с опиянение какво се случва! Да се правиш, че не те засяга! А всъщото време да знаеш и да нямаш смелостта, доблестта и достойнството да излезеш и публично да заявиш:
да тази каша я забърках АЗ - ДЪРЖАВАТА,
чрез нормативния хаос, чрез регулативните, органичителни, регистрационни и лицензионни режими, които окачих на шията на "Топлофикация"!
Повече по темата в поста ми на адрес:

http://chara.blog.bg/viewpost.php?id=142125

Що се отнася до преструктуриране преди приватизация освен няколкото големи централи, Топлофикация притежава около 20 обособени парцела, свързани с топлоразпределителната мрежа, пригодни за изграждане на малки ко-генерационни мощности /което отдавна можеше и трябваше да се стартира - първата ко-генерация от нов тип в България функционира от 2001 г/.
цитирай
2. анонимен - Гражданин
25.01.2008 09:11
Народа има нужда от Революция тип МАРИЯ АНТОАНЕТА.
След ограбването на банки от кредитни милионери идва ред на ограбване на имотите на хората чрез Топлофикация, за да си живеят милионерите добре и без да работят, за сметка живота на работещите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893160
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832