Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2008 16:34 - Александър Божков: Единственото усилие на правителството за 2008 г. ще бъде да запази тройната коалиция
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 3075 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В-к НОВИНАР 14.1.2008 
(Това е пълният текст на интервюто. Във вестника, поради липса на място, е съкратено с около една трета.) 

 

-         Г-н Божков, как бихте обобщили в икономически план изминалата 2007 година и какво очаква най-общо българина през 2008 година?

-         Интересното в 2007 година е, че тя е едновременно добра и тревожна. Добра е, защото се очаква икономическият растеж да е около 6%, има добра финансова стабилност, даже повече отколкото трябва, има и излишък в бюджета. На пръв поглед всичко е добре, но когато човек повдигне леко завесата, започва да се притеснява истински. Притеснението е в това, че България няма нужда от такъв спокоен икономически растеж. Страната има нужда от много по-бърз и същевременно устойчив растеж, защото започва да се усеща забавяне, загуба на инерцията, която беше набрана покрай влизането в ЕС. И това не е само български феномен. Това е проблем на повечето страни от Централна Източна Европа след влизането им в ЕС. Това е период на нарцистично гледане в огледалото и радост на управляващите как са успели да вкарат страната в ЕС. Оттук нататък няма какво да правят, трябва само да се разхождат сред публиката, а тя да им ръкопляска. Всъщност влизането в ЕС качва нивото на очакванията и предизвикателствата. Сега е времето за големите реформи, които не са част от преговорния процес – в здравеопазването, образованието, социалната и пенсионната област, в публичните финанси. Това са неща, които започват да въздействат лошо върху държавата. Нереформираната администрация, безотчетното харчене на пари правят растежа труден. В съдебната система, примерно, има още много работа. Оставям на страна организираната престъпност. Става дума за бизнеса. За хората, които са избрали да произвеждат блага, да дават работа на други и да теглят държавата напред. За тях няма гаранция за спазването на договорите, което е ключът за всяка успешна икономика. Няма бърза реакция на властта, когато някой посегне на собствеността, няма бързи действия при регистрация и пререгистрация на фирмите. Бизнесът е затрупан от купища лицензионни разрешителни и всякакви други видове режими. Цялата данъчна система е построена върху идеята, че всички са крадци и че трябва да се напишат такива закони, че никой да не се измъкне. От цялата тази схема се получава следното. Крадецът се измъква, а страда редовният данъкоплатец, който непрекъснато трябва да доказва, че не е крадец и да губи много време и сили за това.

Притеснявам за 2008 г., тъй като политическата ситуация не предполага някакви драстични промени и оттам очевидно този спокоен път напред, без всякакво усилие, ще продължи. Единственото усилие на правителството за 2008 г. ще бъде да запази тройната коалиция. И по тази причина няма да се полагат усилия за ускоряване на икономическия растеж, за устойчивост на растежа, за въвеждане на основните принципи на Лисабонската стратегия.

-         Очаквате ли смени в правителството през тези месеци и според Вас такива трябва ли да има?

-         Смени ще има разбира се. Не е въпросът дали трябва или не трябва, но смени ще има. Защото очевидно има сериозни провали, освен това има размествания в НДСВ, които без съмнение ще доведат до искане за смяна на някои министри. Все пак практика у нас стана, както и почти навсякъде по света, около една година преди изборите да се правят по-мащабни промени в правителството с цел да се спаси имиджа на премиера и на управляващата партия или коалиция. Да се покаже, че може да се започне на чисто някъде към края на мандата. Това общо взето никога не помага особено, но упорито всеки български премиер се опитва да го прави.

-         Кои според Вас ще са сменените министри?

-         Логиката е веднага да си отиде здравният министър Радослав Гайдарски, това е очевидно. Логично е да си отидат и министрите на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, и на екологията Джевдет Чакъров. Но вероятно това няма да стане. Ще си отидат някои министри, които изобщо не очакват. Тъй като простата човешка логика в системата на тройната коалиция не върви. Ако те ще си правят някакви промени, ще ги правят на базата на някакви сложни взаимодействия и баланси в коалицията. Накрая ще се окаже, че ще си отиде този министър, който най-много пречи на стабилността на коалицията, а не този, който най-много пречи на гражданите.

-         Кой е той?

-         Ще видим. Няма да има логика в смяната на министрите. Примерно може да си отиде Гергана Грънчарова, не защото е от НДСВ, а например защото там ще трябва да правят някакви размествания, понеже част от групата им се разпадна. Ето такива чудеса могат да станат, които според мен нямат никаква логика. Отдавна трябваше да си отиде Радослав Гайдарски, защото цялото му управление до тук е личен провал. Знаем колко велик хирург е, да си оперира в болницата, да не се занимава с неща, от които не разбира.

-         Рекордните цени на петрола от началото на годината трябва ли да ни притесняват от сега и как ще се отразят на българската икономика?

-         Увеличението на петрола у нас ще се отрази индиректно. Директно няма да се отрази чак толкова, защото “Нефтохим” като основен производител на горива, не е пряко обвързан с тези цени. Като собственост на “Лукойл” той си получава петрола направо от производителя. Но индиректно ще се отрази през цената на природния газ. Тъй като ние изобщо не знаем логиката на формирането на цената на “Булгаргаз” след подписването на новия договор на Румен Овчаров с “Газпром”. Видяхме, че “Булгаргаз” се опитва да тества територията. Преди около месец поиска 30% увеличение на цената на природния газ, после слезе на 20%. Т.е. може да си казва каквото иска и гледа какво ще мине през шефа на енергийния регулаторКонстантин Шушулов. При условие, че ние имаме един единствен сериозен доставчик на суровината и това е “Газпром”, е изключително важно за предсказуемостта на работата на икономиката ни да е ясно какво ще става с цената на природния газ. А при толкова рязко увеличаване, според мен спекулативно, на цената на петрола, формулата за изчисляване на цената на природния газ, базирана върху световните цени на петрола,  ще започне да получава сериозни изкривявания. И понеже Румен Овчаров е обещал в рамките на две-три години цената на природния газ да достигне европейските нива, ще вземат да я достигнат още тази година. И тогава ще има тежки проблеми за енергоемките предприятия у нас. Понеже няма никаква държавна политика по отношение на енергийната ефективност, на възобновяемите енергийни източници. България официално се е отказала да гони целите, които ЕС й постави за рязко увеличаване на използването на възобновяемите енергийни ресурси, достигане на съвсем други нива на енергийната ефективност. Индиректно високите цени на петрола ще се отразят много сериозно на икономиката през цената на природния газ. И от икономиката това тръгва и към джоба ни.

-         2008 година започна с поредица данъчни промени – въвеждането на плоския данък, общините сами ще администрират местните данъци и такси, патентът става местен налог. Бихте ли обяснили кой печели и губи от плоския данък? И в тази връзка достатъчна свобода ли получиха общините и очаквате ли скок в местните данъци и въобще такъв трябва ли да има?

-          Не е много ясно какво ще стане с всичко това. Аз много се дразня от тази хаотична работа на мнозинството в областта на данъчните закони, защото данъците са политика. Те са отражение на мисленето на една управляваща политическа сила или коалиция. У нас системата за промяна на данъците не е обвързана с някаква политика. Няма цялостна единна идея. И по тази причина не се знае накъде ще свърши цялата тази работа. Ако тази година беше приет плосък данък за подоходните данъци, защо искат чрез него да съберат повече приходи в бюджета? Каква е философията на 10%-товия плосък данък? Да се съберат повече пари или да останат повече пари у хората? До колкото разбирам те искат с този данък да увеличат събираемостта, който е обратната философия на философията на ниските данъци. Философията на ниските данъци е философия на либералното мислене, което казва “държавата е глупава, тя не може да харчи парите правилно, затова да не събира много от гражданите, да събира по-малко, с което да покрива някакви минимални нужди и да остави хората с повече пари в джоба”. Това означава нисък данък. Същевременно обаче философията на въвеждането на ниския данък, както беше обяснена от правителството, е да се извади сивата икономика на светло, за да се съберат повече пари т.е. да се преразпределят повече. Успоредно с това прехвърлиха местните данъци на общините, като не им беше разрешено да ги намаляват, а само да ги увеличават. Т.е. държавата намалява подоходния данък, но на общините не им дава да намаляват данъци. Къде я има тази философия? Общините да увеличават данъците, пък държавата единия данък ще го намалява, а акцизите ще ги увеличава. Какво иска да направи държавата? Затова, ако в началото на 2008 година я има тази картинка, аз изобщо не мога да предположа каква ще бъде картинката в началото на 2009 година. Може да им хрумнат други нови идеи, с такива епизодични, разпокъсани идеи за един данък, за друг данък, в съвсем различни посоки. Още повече 2009 година ще е година на избори и затова управляващите се чудят как да се подмажат на народа си с нови глупости и изобщо не е ясно какво ще стане. А дали ще има скок на местните данъци всяка община ще си решава по отделно. И с патентния данък, мисля че ще забъркат много големи каши, защото те никога не са се занимавали с него досега. Самата философия на патентния данък е особена и изисква наистина държавническо мислене. Ще видим. Няма да има някакви големи драми, според мен, но ще има една обща тенденция на покачване на местните данъци.

-         През настоящата година започваме активно да усвояваме евросубсидиите. В какъв размер очаквате да бъдат усвоени те? Работихте по кампанията „Бъдете активни” на финансовото министерство, която беше точно за усвояването на европарите. Смятате ли, че хората са достатъчно подготвени и знаят как да получат средствата и естествено преди това как да напишат проектите си за това?

-         Малък ще е размерът, в който те ще бъдат усвоени поради липсата на готовност от странана администрацията. На нея й е твърде сложно и не може да се оправи. Ето ви един пример. Не съществува никаква разумна система за правилно, разумно разпределение и изхарчване на средствата от държавния бюджет. Една такава администрация, която е свикнала да харчи безконтролно, защо очакваме от същата тази администрация много точно и правилно да харчи европейските пари. Ще се оплете като пате в кълчища. Хората правят опити. Видяхме първите опити на министерство на държавната администрация и министерството на икономиката по две от оперативните програми да обявят търгове и се видя, че условията са много сложни, те самите сега ще започнат да ги променят, защото не могат да се оправят с това, което са натворили. Така че вероятно през цялата 2008 година ще си играем на проби и грешки, от което ше страдат хората. И тъкмо, когато желаещите разберат как става, те, управляващите, ще променят правилата.

-         Учителите отново заговориха за стачка през пролетта. Как бихте оценили исканията им?

-         Ами те нищо не свършиха с първата си стачка. Кой по-добре от учителите трябва да знае недъзите на образователната система и какво правят учителските съюзи, а не излизат със своите проекти за реформа в образованието. Според мен те би трябвало паралелно с исканията за по-високи заплати да сложат на масата ясно структурирана и работеща стратегия за промяна в образованието. Би трябвало сред 150 хиляди български учители да се намерят 50, които да имат желанието и интелигентността да съберат и да разпишат една читава стратегия за образованието. Очевидно е, че чиновниците просто нямат капацитет. Това са разни неуспели учители. Затова успелите учители трябва да напишат такава стратегия, да кажат на правителството “искаме високи заплати и гарантираме въвеждането на модерна система в образованието през следващите една-две години”. А те са взели ролята на пасивни участници.

-         Мнението Ви за проекта „Белене” – последно депутатите се караха в парламента при приемането на бюджета за държавните гаранции в проекта.

-         Това е само единият проблем, вероятно най-показателния около неяснотата по проекта. Неяснотите започват още с отсъствието на ясна проекция във времето и на региона за следващите 10-15 години. Защото да приемем, че се случи чудо и тази година започне строежа на „Белене”. Той ще е готов след около 10 години. Кой има сериозни разчети за това какво след десет години ще има в съседните страни, какво ще бъде тяхното енергопроизводство, енергопотребление и да каже да, тука има нужда от еди колко си ток и той ще може да се продава, да се изнася. При отсъствието на такъв разчет ние си казваме – дай тука ще сложим една хубава, голяма, мощна централа с надеждата, че ще продаваме ток. Получава се така, че никой сериозно не иска да инвестира в такъв недобре разчетен финансово проект и затова се налага държавата да дава гаранции. С тази държавна гаранция, всеки ще може да вземе заем от която и да е световна банка и да си построи една централа. Вижте какво става в момента. Тук ше се обърна към нещо, което като че ли никой не забелязва. Кипи много сериозен труд. Обявяват се търгове, наемат се изпълнители и се работи по жилищната и административната част на АЕЦ „Белене”. Изобщо не е ясно дали ще има централа, но там вече се харчат пари. На подходящи фирми се възлагат да строят столове, общежития, административни сгради. Като, че ли животът започва и свършва с административните сгради на АЕЦ „Белене”. Очевидно е, че там трябва да се усвоят някакви пари, които има в НЕК и трябва да се дадат на подходящите фирми, за да кипи безсмисен труд. Освен това към днешна дата се поставят много въпроси – трябва ли реакторите да бъдат руски и то по модел, по който в момента има построени само два – в Китай и в Иран и нито един от тях  не е заработил истински. До каква степен всъщност ще има европейско участие – на Франция, на Германия в системите за защита, в автоматиката. Какви ще са последиците за ЕС като цяло, от това, че у нас ше бъде първия реактор, произведен в Русия и поставен в страна от ЕС. Какво е мнението на европейските страни? Не е проект, с който да се похвалиш, а проект, който да се мъчиш да пробуташ.

-         Смятате ли, че има смисъл от трупането на бюджетни излишъци? И разбира се как бихте коментирали заделянето на 1,2 млрд. лв. от миналогодишния излишък и това, за което ще се похарчат?

-         Очевидно, че не е добре да се трупа такъв излишък. Освен това на всеки, който малко от малко разбира от бюджет му е ясно, че този излишък трябваше да се похарчи спешно, защото върху реално събраните и похарчени пари от тази година се базират очакванията за следващата година. А ние трябва много внимателно да спазваме финансовите параметри, ако искаме някой ден да ни приемат в еврозоната. Така че министерство на финансите трябваше задължително да се справи със събраните повече отколкото беше предвидило пари, да ги даде за похарчване. Този излишък и разпределянето му за 10-15 дни през декември е резултат на целогодишен страх, че няма да могат да вържат 3%-товия излишък, който им изисква Европейската централна банка и ЕК и по тази причина излишъкът стана 6%. Той се трупа някъде от лятото. Премиерът трябваше още тогава да каже, че тук се събират много пари и да започне постепенно още през лятото, началото на есента, да дава допълнително средства там, където има най-много нужда. И тогава нямаше да има нужда от Българската Коледа или тя можеше да се превърне наистина в благотворително действие за конкретни деца, за конкретни случаи. Защото да събереш 3,5 млн. начело с президента и да се хвалиш с това, а паралелно да похарчиш 1,2 млрд. лв. просто така, защото много бързаш да ги похарчиш. Да бяха отделили 10 млн. от излишъка за болните деца и тогава Българската Коледа можеше да е насочена към едно дете или към една клиника. И тогава в резултат на Българската Коледа можеше да е построена нова сграда към някоя детска болница. А не тези пари да отиват в някакъв фонд, който до края на годината да не може да се похарчи и затова да се връщат пари.

-         Очаквате ли растеж на цените през тази година?

-         Очаквам. Това няма да е скок, а продължаващо повишение на цените. Това е съвсем нормално. Но никой не може да каже с колко. Тази година няма да има такива резки скокове на цените, още повече, че е предизборна година. Държавата ще се опита, както винаги тромаво като слон в стъкларски магазин, но ще опита по някакъв начин да не допуска рязко увеличение на цените.

-         По какви проекти работи ЦИР през тази година?

-         В момента подготвяме новия годишен доклад за малките и средни предприятия, който държавата всяка година възлага чрез обществена поръчка, работим по проект за иновациите, за лицензионните режими, започваме работа по комуникационната стратегия по оперативна програма „Административен капацитет”, издаваме тримесечния доклад за състоянието на българската икономика, който е единствен в България, работим с корпоративни клиенти.

 



Тагове:   усилие,


Гласувай:
0



1. анонимен - Независимо Косово
13.01.2008 21:54
Трябва ли България да признае независимостта на Косово толкова бързо,както направи с Македония?
цитирай
2. ok3223 - Когато
14.01.2008 13:43
чета този Божков ме стъжнява.Мрънка,мрънка.Мрънкало.Помним яко героите на прехода,командира и 10%.Отървахте с Командира затвора.Всички разпродали и обрали Бг го отърваха.И тази паплач,е не всичките де,пак е на власт.А останалите извън кочината ни дават акъл.Мили родни картинки.Що се не скриете и си заровите главите в пепел,ако имате грам съвест.Никога не сте имали и сега хленчите като вдовичка за...Гадни родни картинки.До кога ще мърсите природата на БГ,а.
А Косово ще е независимо щом албанците са 90%от населението.Сърбите отдавна са го изгубили,щом са позволили да се случи това.И при нас,както е тръгнало,ако циганите и турците станат повече от българите,ще се наложи да прекръстим Бг,на Цигано-Турско.
Натам вървят работите,май...
цитирай
3. анонимен - До № 2 от №1
14.01.2008 20:22
Не ме интересува мнението на злобен,психясъл,импотентен лъжепатриот.Искам мнението на автора на блога.
цитирай
4. анонимен - !!!
15.01.2008 16:31
Заставам твърдо зад вашата позиция! Чудесно, наистина чудесно интервю, което, признавам, нямах време да прочета дори най-повърхностно! И ако в България този тип мислене, дясната нагалса изобщо, би намерила място в цялостната интелектуално-социална атмосфера, нещата днес, вероятно, биха изглеждали иначе!
Поздравления!!!
цитирай
5. ok3223 - Абе анонимчо (3(
15.01.2008 17:26
тъпо,страхливо,безмозъчно нищожество,което и името не смее да си каже.Пиши мнение,какво да е, да се види дали има нещо в мухлясалата ти кратуна.
цитирай
6. анонимен - ordinary
15.01.2008 20:38
Божков, в отговора си по повод на един мой постинг беше казал, че в-к “Монитор” не е върха на мъдростта. За теб очевидно такъв е “Новинар”, иначе, предполага се, не би дал интервюто си за публикуване там. Това може и да е така, щом до момента на моето влизане в електронното му издание то бе прочетено 2521 пъти. Явно итересът към теб у читателите на този вестник е по-голям, отколкото към твоя блог изобщо. Показателно е обаче какви размисли е предизвикал материалът у тези четатели. Ще се въздържа да коментирам. Ако проявяваш интерес, ето линка: http://www.novinar.bg/?act=news&act1=det&mater=MjUxNTszMjc=
цитирай
7. анонимен - Четете поезията на ok3223
16.01.2008 08:35
Явно импотентността не е между краката ,а в главата.
цитирай
8. ok3223 - Я,земноводното
17.01.2008 07:31
анонимо пак се обажда.С аноними влечуги
не се спори.
цитирай
9. ok3223 - Zna4i g-n Stid
19.01.2008 13:45
Одобраяваме нещо непрочетено.За премислено да не говорим.Дясна нагласа и т.н.Глупости на куб.Закъде и накъде с тази логика,а?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2895515
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832