Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2008 17:30 - Кабинетът в сянка на СДС ще се състезава с ГЕРБ
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2906 Коментари: 3 Гласове:
0



Интервю на Таня Джоева
ТРУД 30.1.2008

- Г-н Божков, как се роди идеята на СДС да прави "правителство в сянка"?

- Думата „правителство" навежда на мисълта, че някакви хора искат да се докопат до властта, да грабят и да си пълнят гушите.

Идеята на СДС не е да подреди фигури като членове на „правителство в сянка", а да изработи алтернативна политика. Когато кабинетът направи нещо лошо, опозицията вика „долу". В цивилизования свят излиза с по-добър вариант. Хората виждат двете възможности и ако опозиционните партии предлагат нещо по-умно, гласуват за тях.

- Все пак искате да вземете властта, не само да изработвате варианти за алтернативна политика.

- Така е. Аз избягвам да говоря за власт, защото съм заявил тържествено и окончателно, че няма да се връщам в активната политика. Готов съм да помагам.

- Но се заговори, че вие ще бъдете вицепремиер, който ще диша във врата на управляващите?

- Няма да бъда. Аз съм координатор на експертните екипи на СДС. Помагам за разработването на идеите.

- Каква е разликата между експертните екипи, които сега работят на "Раковски" 134 и тези, които ще тренират усилено за властта?

- Досега събирахме интересни и интелигентни хора, които са готови да напишат всякакви видове програми, но малцина от тях имат мислене на политици. Новото е, че екипите вече ще са политико-експертни. Те не само ще дават предложения отдолу нагоре. Ще тече и обратният процес - ще обличат в партийни документи генералната политическа линия.

- Вие отказвате постове, но кои ще са министрите в сянка?

- Няма да има списък на министрите в сянка към момента. Ще има министерства в сянка със съответните екипи. И сред най-добрите в тези екипи ще се излъчат кандидатите за министри в сянка. Можем да кажем, че ще има списък на голяма група кандидати за министри в сянка.

- Каква е основната цел - търсене на нови лица и тренировка на сините кадри?

- До изборите остава година и половина. Хората трябва да гласуват за СДС, не защото исторически обичат синята идея или защото мразят комунистите. А защото СДС предлага по-добри решения на проблемите в техния живот.

- Колко екипа ще работят?

- С шест ще покрием цялата палитра на правителството.

- В класическия си вариант "правителство в сянка" се създава при двуполюсен модел. Във Великобритания то се превръща в истински кабинет, ако опозицията спечели властта. С други думи бъдещите министри се посочват от най-влятелната опозиционна сила. Ще проработи ли синята инициатива без ГЕРБ?

- Ще се радваме и ГЕРБ да има правителство в сянка. Тогава по приятелски ще премерим кои министри са по-силни. Когато дойде времето да управляваме заедно, ще избираме от два екипа най-добрите кадри.

- И няма да привличате лица от други десни партии?

- Идеята е на СДС, не на десницата. СДС има нужда да си върне позициите в главите на българите като политическата сила, която сочи пътя на промените - това, което правеше 15 години, но през последните 2-3 години загуби това място.

- От "символ на промяната" СДС наистина драматично загуби доверието. Липсва интерес към политиката на партията, няма кадри. Ще успеете ли да привлечете нови лица?

- Трябва. СДС е обезкървена партия, защото не е привлекателна. Твърде дълго е извън властта. Никъде по света не можеш да стоиш осем години в опозиция и на деветата пак да не е ясно дали ще успееш да влезеш във властта. ДСБ болезнено залязва, защото не показва желание да събере около себе си други хора и заедно да влязат във властта.

- Паралелно със сините министерства в сянка се води и разговор за обединение на десните. Окрупняване ще повлияе ли благотворно на възраждането на синята идея, на попълването на банката с кадри?

- Според мен събирането на различните парчетии на десницата е медийно-тактически въпрос. Дали ще привлечеш петимата, останали в Демократическата партия, или тримата, останали в ССД, не е от голямо значение за силата на СДС.

- Ще спечели или ще загуби СДС, ако си смени името?

- СДС си има хубаво име. Не съм си сменял партията, не съм създавал своя. В момента не съм почувствал и вътрешна нужда да сменят името на партията, в която членувам.

- Какво налага изработването на алтернативна политика, г-н Божков?

- След присъединяване към ЕС единственото нещо, което правителството посочва за свой приоритет, е да се използват европейските фондове. Когато предлагаш политика да похарчиш едни пари,  нещо в политиката е сбъркано. Имаме нужда от визия как ще се развива България занапред - като по-социална или по-либерална държава, с повече или с по-малко намеса на държавата. Отделно са необходими политики за всеки сектор.

- Кои са най-критичните сектори?

- В последните 7-8 г. всички усилия бяха насочени към изпълнението на изискванията за членство в ЕС. Сега изведнъж се сетихме, че има  жизненоважни български теми - образование, здравеопазване, социално дело. А на първо място е нуждата от  реформа в публичните финанси. Бюджетните пари, събирани от гражданите, трябва да се харчат за конкретни проекти с конкретни резултати. Ако съберем парите от бюджета, от НЗОК и тези, които се плащат под масата, общите разходи за здраве са  по-големи на глава от населението от повечето европейски страни. Защо имаме лошо здравеопазването? Защото парите потъват и не носят резултати.

Още по-трагично е положението с образованието в дългосрочен план. Превръщаме се в страна на ненаучени хора, страна без специалисти и без качество на труд. Такава държава не може прави добавена стойност и да осигури повишаване на доходите.

- При толкова очевидни проблеми защо управляващите не започнаха реформата в публичния сектор?

- Не им стига капацитет и акъл. Трета година управляващата коалиция не може да измисли накъде да върви - към повече частно или повече държавно образование, към здравно застраховане или здравно осигуряване. Но и нито една партия не е сложила на масата документ за стратегическото ни развитие през следващите години. Която го направи първа, тя ще спечели изборите.

- Освен СДС цялата политическа система се мъчи да върне доверието на избирателите.  Не случайно президентът излезе с серия от предложения за промяна. Като политик с опит как ще коментирате идеите за промяна в избирателната система, за по-висока държавна сибсидия за сметка на даренията?

- Не съм всезнайко, който дава акъл за всичко. Но без съмнение ми се иска хората да избират лица, а не листи от анонимни хора. Иска ми също така в политиката да се влиза по нормален начин. Един млад човек първо трябва да кандидатства за общински съветник. Ако се представи добре, да се издигне за депутат на неизбираемо място, пък на втория, третия път да отиде на избираемо. Да отиде в парламента на около 45 г., когато има дълъг политически опит, ял е много бой и е решил, че политиката може да му бъде професия.

Що се отнася до финансирането на политическите сили, трябват ясни критерии коя партия получава държавна субсидия. Даренията да бъдат силно ограничени като сума и да бъдат прозрачни. Кой дава 5 милиона на една партия? Този, който после ще иска услуга от нея. Но всеки състоятелен човек може да дари 5000 лв. на партия, за която счита, че ще защитава интересите му. Премахването напълно на даренията ще откъсне хората от партиите.

- Готвите алтернативи, г-н Божков, но управляващите напоследък спечелиха точки - например със стратегическите енергийни проекти.

- Управляващите непрекъснато губят точки. Първо, договорите с Русия са спорни. Второ, нека тръгне "Южен поток", нека хората започнат да печелят от проекта, и тогава ще видим дали е добра стъпка. Иначе скандалите са всекидневни - този го хванали в корупция, онзи дал на брат си 120 милиона лева за пътища...5 сантиметра сняг натрупа и блокира България. Колкото повече продължава мандата на тройната коалиция, толкова повече лъсва отсъствието на цялостна идея за управлението.

- Вашата прогноза дали мандатът може да бъде прекратен предсрочно?

- Не. За да падне едно правителство, 121 депутати трябва да поискат това. на 4 февруари преди 11 г. покойният вече Николай Добрев върна мандата, защото червените депутати паднаха под 120. Разбира се, под натинска на гражданското недоволство. В момента у хората няма настроение да притиснат 30 депутати от мнозинството и да ги накарат да поискат да гласуват срещу правителството.



Тагове:   сянка,   кабинетът,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Заради вас
29.01.2008 18:25
лично и ваши подобни синята идея умря през 2001 след дълга агония, породена от некомпетентното ви и крадливо управление. Как ще убедите хората да гласуват за вас, след като същите компрометирани фигури излизат на преден план и пишат програми. Какви програми? Като програмите, чрез които обезсмислихте компенсаторните инструменти като ги включихте като платежно средство в приватизацията по номинал и с тях червените олигарси изкупиха всички по - читави предприятия или като приватизационната ви програма, с която раздадохте предприятията за жълти стотинки и с разни витиевати обещания за инвестиции?
Писането на програми и участието в експертни групи не е оттегляне от активната политика, нито е полезно за вашата партия.
цитирай
2. seth - до анонимен
30.01.2008 01:16
В много голяма грешка си, анонимни приятелю. Синята идея не умря след дълга агония, а просто се материализира и увековечи с присъединяването на България в ЕС и НАТО и края на прехода. СДС беше единственият стожер на промените, които не протекоха гладко именно заради това, че реалната икономическа власт никога не е напускала ръцете на червените олигарси, които все дърпаха и продължават да дърпат страната в мрачната, студена и неясна руска зона на влияние.
Господин Божков беше част от промените и има принос за положителните резултати от тях. За вините му доколкото ги има се произнасят компетентните органи, които решават. Не знам дали е виновен или не, знам, че е достатъчно мъж, за да излезе тук с името си и в една лека форма да споделя възгледите си и да ги обсъжда с пълни анонимници като теб.
Сега целите пред България са от друго естество - да се възползва максимално от членството в ЕС и НАТО, а призванието пред СДС е отново да бъде стожер на този грандиозен проект и като крал Артур отново да изведе България на верния коловоз и да я спаси от червената напаст. Сигурен съм, че всичко това ще се случи.
цитирай
3. анонимен - браво
31.01.2008 23:25
докато народа не разбере че трябва да гласува сегашната триколка ще продължава да си съществува за съжаление. Чета интервютата Ви с удоволствие
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885654
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832