Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2008 18:32 - Управляващите, бихте ли се поразтревожили за инфлацията?
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2698 Коментари: 2 Гласове:
0



Труд, 17.3.2008

 

Националният статистически институт обяви неочаквано висока инфлация за февруари. Така, още след първите два месеца на настоящата година се срутиха розовите очаквания за по-малко инфлационна 2008 година спрямо уж случайно рекордната за последните десет години 2007. В такава ситуация Правителството на Република България би трябвало да намери отговор на въпроса:

Защо инфлацията е голяма?

Да се опитаме да помогнем на Правителството на Република България с няколко отговора, почерпени от същия този Национален Статистически институт и неговите официални данни. Инфлацията е голяма:

·         Защото зърнените култури са поскъпнали с 62.3 на сто през 2007 спрямо 2006, а през 2007 са произведени с 40.4 на сто по-малко зърнени култури спрямо 2006.

·         Защото техническите култури са поскъпнали с 8.1 на сто през 2007, а през 2007 са произведени с 43.8 на сто по-малко технически култури спрямо 2006.

·         Защото фуражните култури са поскъпнали със 8.9 на сто през 2007, а през 2007 са произведени с  0.6 на сто по-малко фуражни култури спрямо 2006.

·         Защото зеленчуците са поскъпнали с 45.1 на сто през 2007, а през 2007 са произведени с 36 на сто по-малко зеленчуци спрямо 2006

·         Защото млякото е поскъпнало с 15.6 на сто през 2007, а през 2007 е произведено само с 5.7 на сто повече мляко спрямо 2006

·         Защото яйцата са поскъпнали с 43.5 на сто през 2007, а през 2007 са произведени 3.6 на сто по-малко яйца спрямо 2006.

Инфлацията е само едно число, което привлича вниманието ни, за да се опитаме да разберем какво става. Трудно е за разбиране, защото много фактори влияят върху инфлацията, причинена от нарастването на цените на земеделските продукти. Или, другояче казано, на сложните въпроси няма магически прости отговори.

Много би ми се искало аз да открия някой прост отговор на въпроса защо нараства инфлацията.

Да обявим министъра на земеделието за некадърник, да го сменим и ... всичко да се оправи. Истина е, разбира се, че в постоянно нарастващите цени на земеделските продукти има компонента, идваща от лоша, даже по-точно отсъстваща политика в сектора.

Или пък да решим, че сушата и последвалите наводнения през 2007 са причината за трайното нарастване на цените на всичко, което расте на полето. И в това твърдение има много истина, всички я видяхме с очите си.

Може и да погледнем към горивата и торовете за селското стопанство през 2007 година, които са поскъпнали съответно с 4.5 и 17.4 на сто в резултат на световната конюнктура. Пак ще сме в рамките на верните основания за нарастването на инфлацията.

Няма статистически данни, но има силни и доста основателни подозрения за картелни споразумения между производителите и търговците на земеделски продукти, които бързат да се залепят за някакви средни европейски цени на своите продукти. Трудно изнасят в Европа, защото качеството им не е добро, така че трябва да продават тук. А тук могат да се разберат да вдигат цените единодушно и едновременно, защото съответните държавни органи, които би трябвало да не допускат това, или са безпомощно некадърни, или са успешно корумпирани.

Без съмнение, всички тези елементи допринасят за нарастването на цените на земеделските продукти, оттам на хранителните стоки, оттам се напомпва и инфлацията.

Не мисля, че съм направил някакво голямо откритие с горните разсъждения. Правителството на Република България трябва да е наясно с тях много преди мен. Нали за това разполага с няколко стотин хиляди държавни служители, които да анализират и да предлагат решения, нали затова разполага със стабилно парламентарно мнозинство в Народното събрание, за да може да изработва политики, да ги осигурява финансово и да ги узаконява.

Само преди 35 дни всичките умни глави на тройната коалиция се събраха в Хисаря, за да обсъждат и приемат актуализирана управленска програма. Не си спомням да са ни съобщили там някакви решителни действия в областта на земеделската политика. Не можем и да проверим дали са взели някякви решения по този въпрос, защото и до днес обсъжданата в Хисаря актуализирана правителствена програма не е приета от никакъв държавен орган, не е публикувана и май не е написана.

А инфлацията расте. Нито в старата правителствена програма, нито в тайнствената актуализирана пише как ще я спрат.

Биха могли поне да се разтревожат.

 

 




Гласувай:
0



1. svetlaen - Горките от НСИ
17.03.2008 09:37
Ау, пак отчели инфлация. Сега пак ли ще им сменят шефа - докато не свикнат, че не трябва да отчитат инфлация?
цитирай
2. анонимен - Again and again
29.03.2008 11:45
Както един познат каза "Шефа на НСИ имаше неблагоразумието да каже, че инфлацията е по-висока от обявената. На момента го изгониха и назначиха, някой който повече няма да казва такива "глупости""
Според мен вината седи само и единствено в държавата. Манталитета на българина е толкова близък до този, който Алеко описва, че веча даже и го задминава по измекярлък. Всеки иска да удари кьоравото, ама да го удари така, че повече да не стане това кьораво... Иначе тези субсидии(които според мен са си вече живи дотации) имат действие, което трябва да се изчислява с отрицателен знак. Едно че земеделските производители се мъчат по всячески начин да вдигнат още повече цените(не върви да си купувам полуизгнило зеле за 2.50 във Варна), а и друго че цялата система на купуване препродаване, като на всеки етап се слагат по 50% горница ми идват в повече, но все пак това е милата ни татковина...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886386
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832