Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2008 23:24 - Центърът за икономическо развитие (ЦИР) представи традиционния си тримесечен доклад за икономиката на страната.
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
0



Основните изводи в него са, че доброто състояние на българската икономика се запазва и данните за първото тримесечие дават основание на прогнозите за по-висок икономически ръст спрямо 2007 година.

image

На снимката: Георги Прохаски (вляво) и Александър Божков, съпредседатели на ЦИР

Основание за добрите прогнози са данните за силен ръст на индустрията през 2007 година – с 14 на сто, спрямо увеличението от 7,5%, отбелязано през 2006 година. Всъщност лошото състояние на селското стопанство "дръпна" икономиката назад и попречи да бъде регистриран рекорден ръст на икономиката, отбеляза Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие. „За първото тримесечие на 2008 година очакваме темпът на икономическото развитие да бъде около 6 на сто”.

Основно внимание експертите от Центъра обърнаха на инфлацията в България. През 2007 година цените на основни продукти се покачиха сериозно, но външни фактори са причината за този ръст. На световните пазари беше регистриран рекорден ръст на цената на петрола и на основни хранителни стоки. Това беше съчетано със слабата селскостопанска реколта и очакванията за ръст на цените в резултат на членството ни в ЕС. „Тези фактори обаче изчерпаха своето влияние”. Тази година се очаква добра реколта, а валутният борд пази националната валута от обезценяване, така че едва ли ще има причини за двуцифрена инфлация, отбеляза още г-н Прохаски.

Статистиката ще отчита двуцифрен ръст на цените на годишна база до август – това е скокът от миналата година, подчерта още Георги Прохаски. „В периода от май до септември обаче очакваме поне три месеца с дефлация” е становището на експертите от ЦИР.

Самото говорене за инфлация може да генерира скок на цените – разбира се не сериозен, но с поне 1-2 пункта”, заяви още Георги Прохаски. Преувеличени са и прогнозите, че ръстът на доходите ще увеличи сериозно инфлацията – те ще повишат донякъде търсенето, но няма да могат да „докарат” двуцифрена инфлация. Наличието на валутен борд означава, че българите плащаме с реални средства, а не с „някакъв измислен лев”, така че липсват проинфлационни фактори в българската икономика.

По отношение на останалите макроикономически показатели от ЦИР очакват, че силното вътрешно търсене ще продължи да оказва негативен ефект върху размера на текущата сметка и през цялата 2008 година. За първите месеци на годината размерът на дефицита се покачва леко, но като дял от БВП съотношението се запазва стабилно – 3,9 на сто. Очакваните чуждестранни инвестиции през годината ще бъдат около 6 млрд. евро. Лошият имидж на страната няма да спре притока на инвестиции, прогнозира Александър Божков, съпредседател на ЦИР. Основната част от чуждите капитали у нас идват от компании, които вече са се утвърдили на нашия пазар. Негативните данни пречат на привличането на нови инвеститори - на тези които все още не са пробвали да произвеждат у нас. А чуждите инвеститори, които имат стабилен бизнес в страната, биха „избягали”, само ако има ясни доказателства за нещо нередно и в това отношение отговорността на правителството е много голяма.

Сериозни проблеми има на капиталовия пазар – 2007 година беше най-успешната година за Българската фондова борса. От началото на тази година обаче нещата не стоят така – един от основните индекси на борсовата търговия SOFIX понижи стойността си с 30%, а среднодневният оборот е около 12 млн. лева. За сравнение, година по-рано оборотът беше над 30 млн. лева средно на ден. Капиталовият пазар обаче не е силно развит и отчетеният спад няма да повлияе на развитието на българската икономика.

Абсолютен лидер в българската икономика продължава да бъде строителния сектор – през миналата година ръстът му е с 15 на сто. Очаква се леко понижение през тази година и темп на развитие около 12%.

Туризмът – другият „локомотив” на икономиката досега, обаче върви към застой. Презастрояването на морските и някои планински курорти, ниското качество на обслужването и липсата на реклама са основните причини чуждите туристи да се откажат от почивка у нас. Очаква се драстичен спад на скандинавските туристи и леко понижение на британците, почиващи в България.

Резюме на доклада на Центъра за икономическо развитие ще откриете в http://www.econ.bg/analysis/article135828.html



Тагове:   доклад,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886363
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832