Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2008 06:35 - Кой как спира инфлацията
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 5811 Коментари: 7 Гласове:
0



24 часа, 23 юни 2008

Ръководителите на страните-членки на Европейския съюз се събраха и спешно обсъдиха проблема с непрекъснато покачващите се цени на храните, тока и горивата. Забележителното беше, че не най-бедните, а тъкмо най-богатите от тях направиха съвсем конкретни предложения, свързани с промени в данъчното облагане, акцизите, вносните мита, подпомагането на най-бедните слоеве на населението, борбата срещу спекулативното повишаване на някои цени и други мерки. Всичките им предложения са прицелени към това  да облекчат положението на гражданите на Европа възможно най-бързо, но също така и да имат дълготраен ефект, защото, както вече стана ясно, не се очаква скорошно поевтиняване.

България е страната в Европа, в която хората имат най-ниски доходи. България е страната в Европа с втората по големина инфлация за последната година. България е страната в Европа с вероятно най-лошото съотношение на износа към вноса. България е страната в Европа с най-малко инвестиции в иновации, високотехнологични производства и други подобни, осигуряващи висока добавена стойност и устойчив ръст на доходите на хората. Изброявам тези негативни факти, не за да оплаквам днешната ни действителност, а тъкмо обратното, за да покажа, че каквото и да се пипне у нас в правилната посока на икономическата политика, ще може да донесе бързи резултати, ще може да предотврати по-нататъшно обедняване, забавяне на растежа, увеличаване на инфлацията и други апокалиптични неща.

Нека да се опитаме сега да очертаем няколко от най-очевидните бездействия на държавата, които ни пречат да забогатеем и да се преборим с инфлацията.

1.    Туризъм – Към момента природните дадености и културно-историческите възможности на България се използуват крайно хаотично и неефективно. Намаляват приходите от чужди туристи, а българските предпочитат все по-често да почиват някъде навън, като изнасят генериран у нас доход и подпомагат развитието на конкурентните ни съседни туристически страни. В замяна на това пък държавата не е изработила цялостна стратегия за развитие на сектора, не спира унищожаването на природните ни прелести, не инвестира в обучение на туристически кадри, не улеснява процедурите по концесионирането на плажове, яхтени пристанища, ски-писти и други публични обекти и услуги, затруднява издаването на визи на туристите извън Европейския съюз, не успява (или не иска) да се пребори с престъпността, проституцията и прането на пари в курортите ... Затова туризмът не се очертава като възможност за бързо увеличаване на доходите на българина.

2.    Търговия – След карикатурните опити на Петър Димитров да се бори със спекулата, като контролира тотално цените на дребно, темата някак изчезна от дневния ред на правителството. Никой не се сеща, че там, във властта, има едно учреждение, наречено Комисия за защита на конкуренцията, и друго животно, наречено Комисия за защита на потребителите. (Дори имаме и еврокомисар по защитата на потребителите в лицето на г-жа Кунева.) Какво точно са извършили тези две Комисии напоследък, или, по-точно,  какъв финансов, човешки, административен и законов ресурс им е осигурила държавата, за да бъдат ефективни в борбата срещу изкуственото напомпване на инфлацията, срещу създаването на скрити или явни картели, срещу нелоялната конкуренция на сивата икономика? Нищо не са свършили, дори повечето хора не са им чували имената... Затова търговците необезпокоявани продължават да надуват инфлацията.

3.    Енергетика – Някой ден, когато ще съм съвсем побелял и остарял, може би ще започе строежът на АЕЦ „Белене”. Възможно е дори, преди децата ни да остареят, да премине през България и Южният поток. Междувременно двама държавни монополисти, в лицето на НЕК и „Булгаргаз”, и трима частни монополисти електроразпределители продължават да определят цените на енергията за всички български граждани с единствената цел да си гарантират максимални печалби. Срещу тях държавата е изправила самотната и патетична фигура на един Шушулов, който има задачата да се прави на сърдит, докато безропотно удовлетворява печалбарските амбиции на енергийната мафия. Сравнете само броя на служителите и статута на Агенцията за енергийна ефективност с броя на служителите и влиянието на НЕК и веднага ще ви стане ясно защо цените на енергията у нас няма как да подпомогнат намаляването на инфлацията.

4.    Здравеопазване – Всяка година съответният министър иска по-голям дял от бюджета за този важен отрасъл. Междувременно единствената и непрежалима Национална здравна каса десет години не намира време и сили да си направи поне една информационна система, за да се вижда къде отиват парите от здравните ни вноски. Към тези вноски (планират още да ги увелечават), всички ние добаваяме огромни лични разходи за регламентирани и нерегламентирани плащания за всяка болнична услуга, а цените на лекарствата ни, диктувани (и тук!) от няколко монополисти вносители и местни производители, са почти най-високите в Европа. Така здравеопазването може и да не ни лекува, но ни гарантира все по-малко пари в джоба.

5.    Земеделие – Опитайте се да си припомните каква е българската държавана политика в областта на земеделието. По-добре не се опитвайте. Няма такава. А именно цените на земеделските продукти растат най-бързо. Как да помогне държавата да не растат цените, като не знае откъде изобщо да започне?

Можем да изброим и шесто, и седмо, чак до десето и дванадесето. Оставям на интелигентостта на читателя да очертае въздействието на лошото образование, неадекватната полиция, средновековната прокуратура, отсъстващата модерна пътна инфраструктура, корумпираната армейско-имотна върхушка и всички други бездействия на държавата ни, върху бързото покачване на инфлацията.

Саркози предлага да се намали ДДС върху горивата, Берлускони вдига данъците на свръхпечелившите петролни компании, Барозу предлага рязко увеличаване на инвестициите в енергоспестяващи технологии, Гузенбауер планира специални мерки срещу спекулата в търговията...

Не знам, обаче, дали на Станишев му  е останало време да започне да планира да свърши нещо, каквото и да е то.

 



Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. nakom - И ние можем да изброяваме,
22.06.2008 13:36
като например - по чие време бе създадена тази "единствена" здравна каса, кой точно и плати незаработилия софтуер, и много други.Ама си мълчим де, не задаваме въпроси
цитирай
2. анонимен - соц
23.06.2008 10:37
Няма проблеми. България се управлява от социалистите, които мислят за българския гражданин и няма да го оставят да гладува. Ще бъдат иззети още от доходите на населението и изхарчени по подобаващия ефективен начин, присъщ майката-хранителка.
цитирай
3. анонимен - Накома побърза да се изходи
23.06.2008 11:54
на блестящия текст на Божков.И замириса.На развалена червенотиквена глава.Колко ти платиха за това, бе накоме,или го правиш по убеждение?
цитирай
4. анонимен - Алеко - по повод мнението на nakom
23.06.2008 19:20
1. В твоя сайт се представяш за 30 годишен.
2. В твоя сайт се представяш за принципен.
3. В чуждите сайтове се появяваш само там, където има нещо написано срещу "социализЪма" или "комунизЪма". Как го правиш - не знам. Никога нормален човек няма да се натика във фашистки или комунистически сайт. Противопоказно е за нормалните. При тях (нормалните) подобна намеса само води до обмяна на лоши настроения. Без никаква прагматична полза.
Ама при теб, фелдмаршал и някакъв съмишленик на фелдмаршал със среднощен ник, мазохизмът си е нещо като добър ден. И никнете като бурените-дето никой не ви е сял.
4. Да ти припомня - сега сме 2008 година, някъде по средата. Авторът на статията и домакин на личен блог е излязъл от политиката към 2000. Когато си бил на 22 години. Та, изникват съвсем простички въпроси към самия теб:
4.1. Тогава ли разбра "несъвършенствата" на здравната система? (Имам предвид 2000 г.). Когато си бил на 22. Или някой ти го е казал?
4.2. Е, този някой, дето ти го е казал - не ти ли обясни защо цели 8 години тази въпиюща грешка на "лошите" не е поправена от "добрите?
4.3. Ако си пропуснал да го питаш съветника ти по политическите въпроси - ами попитай го! Не ти ли ти е любопитно? Или ти е все тая.
цитирай
5. анонимен - Венс
24.06.2008 18:21
Само по първа точка имам едно несъгласие - защо пък да трябва държавата да се преборва с проституцията? Според мен трябва да е неприкосновено право на всяко правоспособно и дееспособно лице да предлага и да ползва такава услуга спокойно и свободно, стига да става доброволно и по законоустановения ред. В този ред на мисли би трябвало държавата вместо да се бори с проституцията, да създаде законова регламентация и правила, така че да се създаде среда и пазар за развитие на проституцията като нормална и доброволно упражнявана професия и бизнес.
цитирай
6. nakom - Има само един проблем
26.06.2008 19:36
Встъпление
Авторът на постинга е един от политиците на прехода - участник в най-черното време от новата ни история.Дори и след оттеглянето си, дава мнения, коментари, критики и предложения.Не виждам защо да не вметна нещо и аз по въпроса.Ако българският политик бил и бивш, има лице да води радио-предаване, то трябва да умее да отговаря или поне да търпи и на въпроси, пък били те и злостно вметнати.Това е цената да висиш в публичното пространство, не може всеки да те обича.
Отговори

1.Не се представям - съм, но това не е твоя работа
2.не се представям - съм, но това още по-малко е твоя работа
3.Имаш дефиниция за нормален човек, която изключва - комунисти.Ти обаче не си демократ, защото демокрацията изключва обидите на основа религия, цвят и политически убеждения.Бурен може да е само този, който души полезните растения.Не задушавам никого с омразата си, както много видни комунофоби - децата и околните си.Та пак си помисли кой къде го сеят, и автора на този блог от твоята защита ли се нуждае.
Не знам какво общо имам с мазохизма, но човек по принцип приписва това което му липсва или му е в много на околните.Та пак се замисли.
4.Нямам нужда да ми припомняш.Помня си много добре даже, както преди това, така и след това.
4.1 А що опира до здравната система, открих нейните благини именно на 22 години.Ти ако на 22 години не си имал мнение, аз имах и преживявания.
4.2 Защото явно имат сметка да не се променят нещата.Като си наследил магазина на дядо си на витошка, не си го направил кухня за бедни.ИЛи се бъркам?
4.3 Вероятно ти имаш нужда от съветник, но тук се говори за икономика, а не само за политика, или поне за някаква симбиоза между двете на каквото се е обърнало положението.Та питай си нещо ако не ти е ясно, виждам че доста се чудиш.

Разликата между мен и теб - аз ще ти отговоря на коментара по същество, преди да преровя гугъл и да видя точно кой си.Това го правят две категории хора
1.Страхливи - да не настъпят кого не требе
2.Жалки - за да изровят колкото се може повече информация, за да те настъпят ако могат и на майка.
Отговарям само на добра воля, защото в постигна има някакво име.И това ще е за последно
цитирай
7. анонимен - към nakom - с малко закъснение
16.07.2008 02:20
Говориш злобно, и то общи приказки. Процесите, описани в статията са точно такива, но човек трябва да се позамисли, а не да е надъхан със злоба. Ако искаш да дискутираш, направи го подобаващо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885656
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832