Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2008 09:54 - АЕЦ „Белене” е рисков проект, смята Александър Божков
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 6013 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
image
29 юни 2008 | 18:43 | Нова телевизия, „На четири очи”
image
Александър Божков, вицепремиер и министър на промишлеността от кабинета на Иван Костов, в интервю за предаването на Нова телевизия „На четири очи”


Водещ: Здравейте. Вие гледате на „На четири очи”. Честит празник на всички, които почитат свети, свети Петър и Павел, да сме живи и здрави и само хубави неща да ни се случват. Не знам обаче за колко хубави неща ще си говорим с Александър Божков. Здравейте, г-н Божков.
Александър Божков: Добър ден. И аз се присъединявам, поздравявам всички Петровци, Павловци и производните им дамски и мъжки имена. Всички неща са хубави, защото животът е хубав.
Водещ: Защото животът е хубав, обаче започваме. Аз съвсем формален повод ще взема от този Съвет по национална сигурност на тема енергетика, който се проведе. Защото ми се стори, че оттам излезе и една новина. Поне за мен. Това е, че за нас се оказа някак приоритетно да строим нови мощности на сега съществуващата АЕЦ „Козлодуй”. За вас това новина ли е, г-н Божков? Аз си спомням, че за първи път го чух от шефа на АЕЦ-а преди около 3-4 месеца и повече не съм чувала за това. А вие какво знаете?
Александър Божков: Новина е нещо, когато примерно се обяви търг за нов блок в АЕЦ „Козлодуй” или когато Народното събрание приеме стратегия, или когато правителството на свое заседание реши да отдели пари или да назначи екип, който да се занимава. Останалото са общи приказки и добри пожелания. Защото точно преди 6 години, на конгрес на НДСВ...
Водещ: Най-подходящото място наистина.
Александър Божков: ...тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски обяви, че ще се строи „Белене”.
Водещ: Много беше интересно.
Александър Божков: И до момента няма нищо за „Белене”. Имаше типът на реакторите...
Водещ: ...руски.
Александър Божков: ... да бъдат руски от новото поколение, не като старите, едни супер много модерни, които имат два само - един в Иран и един в Китай, и следващите два ще бъдат в България.
Водещ: Иран, Китай и България.
Александър Божков: Да, и оттам нататък няма повече нищо. Нито има финансиране, нито има проект, нито има нещо. С изключение, разбира се, на това, което се прави в момента – да се харчат пари за „Белене”, защото там, доколкото разбрах, продължава строителството на административни сгради, на общежития, на инфраструктура...
Водещ: Чакайте, аз това исках, чух по БНР, това е ваше изказване между другото, и съм изключително изненадана от това, което казвате, да не кажа леко възмутена. Ние нямаме проект за АЕЦ „Белене”, нали? Известно ли вие да има одобрен проект?
Александър Божков: Няма проект, очевидно е, че няма проект.
Водещ: Финансирането известно ли е досега? Питам ви вие там в икономическите среди може да знаете повече от мен?
Александър Божков: Знаем, че няма финансиране, знаем само че има държавна гаранция срещу бъдещо финансиране, за нищо друго няма.
Водещ: Тя съществува вече? Факт е?
Александър Божков: Съществува, тя е гласувана е, да, разбира се, има я в бюджета, гласувана е от Народното събрание...
Водещ: Но ние гарантираме на някого, който не знаем кой е той.
Александър Божков: Не, гарантираме на всеки, който би се съгласил да строи тази, т.е....
Водещ: Именно, на всекиго.
Александър Божков:...т.е. отговорът, прочетено по обратен начин, това е никой няма да иска да построи „Белене” и да разчита на печалба от него без държавната гаранция. Т.е. проектът е много, много рисков.
Водещ: Това е прочита на одобрената гаранция?
Александър Божков: Разбира се, държавна гаранция се дава само в такъв случай, защо ще се дава държавна гаранция. Това е един икономически проект и затова аз винаги съм се чудил по каква причина от всичко, от което България има нужда, защо точно държавна гаранция и то в такива огромни размери беше дадена за АЕЦ „Белене”. Защо примерно не беше дадена за развитие на био-технологичната промишленост, на научноизследователските работи в областта на компютърните науки, защо България точно ще строи атомна централа, от всичките приоритети на България…
Водещ: Искаме да сме енергиен тигър на Балканите.
Александър Божков: Е, нямаме суровина, ще си внасяме суровини, за да преработваме. Ние какво правим в момента и сега към момента – внасяме суровини, произвеждаме ток и продаваме ток. Токът …
Водещ: Казват, че това е печелившо.
Александър Божков: Токът е суровина с много ниска добавена стойност.
Водещ: Така ли?
Александър Божков: Ако токът, който произвеждаме го вкарваме в едни заводи, които произвеждат едни високо технологични машини и продаваме тези машини, тогава българинът ще получава много по-голяма заплата. Защото колко хора участват в производството на тока, твърде малко.
Водещ: Виж, не съм се замисляла за това, мислех си, че това е много хубаво да продаваме ток, така винаги ми е звучало.
Александър Божков: Това е полусуровина, значи ние внасяме суровина и изнасяме почти суровина. Същото е с металите. Чудесно е, България изнася черни и цветни метали в момента, вместо да прави от тези черни и цветни метали автомобили, самолети, компютри, техника. Ние изнасяме рула ламарина с минимално добавена стойност и това е голям процент от нашия износ. Нищо, какво изнасяме високотехнологично? Защо държавната гаранция не се насочи в производства, услуги с висока добавена стойност? Защо държавната гаранция не се насочи към изграждане на модерни туристически обекти? Не онези чудовища на „Слънчев бряг”, а модерни, екологични туристически обекти, за обучаване на хора? Защо държавата не инвестира в екологичен и високо интелектуален туризъм, който да привлече най-богатите туристи от целия свят? Как решихме, че АЕЦ „Белене” е гвоздея на програмата на българското развитие и точно на него ще му дадем държавна гаранция? На кое друго? Нека да попитаме министър Орешарски да каже или министър-председателя на какво са дали държавна гаранция?
Водещ: Между другото аз ще попитам когато ни гостуват.
Александър Божков: Има ли нещо друго, на което да са дали такава голяма държавна гаранция, няколко милиарда?
Водещ: Добре де, но значи от едната страна строи държавната гаранция от няколко милиарда, както вие казвате, на всеки, който пожелае АЕЦ „Белене”, независимо откъде е и кой е …
Александър Божков: И пак никой не я желае, и пак не могат да докарат, защото нещо руснаците май са закъсали с реакторите, не могат да ги направят, има забавяне там, признаха си официално. Отделно, не могат да… Определиха банка, която ще управлява парите, не че има пари…
Водещ: Но ние и гаранцията и банката сме избрали, само парите не се намерили.
Александър Божков: Постепенно нещо се мести напред, но без проект и без пари.
Водещ: И без инвеститор.
Александър Божков: Да.
Водещ: Добре, а тогава…
Александър Божков: Е, вече има двама кандидати, останаха двама кандидати за инвеститор, така че вероятно може би до края на тази година ще има и някакъв инвеститор, който обаче бил той немски или белгийски, той вече в ролята си на 49% собственик на АЕЦ „Белене” ще поиска да види проекта, ще поиска да се намеси в проекта, ще поиска да участва в одобряването на проектите на финансирането, на парите и ще стане много интересно, защото всичко трябва да се започва наново.
Водещ: Това е какафония, но аз искам само да добавя от това, което мен ме впечатли от ваше предишно изказване, ние хубаво сега строим общежития, откъде идват тези пари, инфраструктура строим, някакви пътища?
Александър Божков: Всичко е свалено едно ниво по-ниско, т.е. …
Водещ: Как така плащаме за инфраструктура без да имаме проект?
Александър Божков: Ние плащаме през сметките си за тока.
Водещ: А, тези високи сметки за тока…
Александър Божков: Да, защото всъщност проектът „Белене” е проект на АД НЕК.
Водещ: Е, НЕК е държавна фирма, но…
Александър Божков: НЕК е държавно дружество.
Водещ: Но е държавно.
Александър Божков: Но е дружество, т.е. не подлежи на парламентарен контрол. Харченето на тези средства е търговска тайна, там нещо правят в дружеството, бордът на директорите се събира, гласува, разпределят се някакви пари, НЕК има достатъчно много други мощности, има достатъчно приходи, отнякъде се вземат едни пари, дават се там, пък от там се вземат едни пари, пък се дават другаде. Не случайно сега пък искат да направят енергиен холдинг, в който да вкарат и „Булгаргаз” вътре, и /…/, и всичко, че вече хептен никой да не може да каже къде се движат парите на енергетиката, кое е печелившо и кое е губещо, от кое има смисъл, от кое няма смисъл, защото холдингът ще излиза с консолидиран баланс.
Водещ: Не знам, аз наистина малко разбирам от тази тема, но така както вие казвате е възмутително, защото как може едно държавно дружество да харчи пари за инфраструктура на нещо, което… Ами ако дойде примерно друго правителство или БСП дойде на власт сама и реши, че АЕЦ „Белене” не й приоритет и не го строи, тези пари какво става, те са налети държавни пари?
Александър Божков: Нали има едни други пари, налети там, още преди десети ноември…
Водещ: Аз това се чудя, това ли е черната дупка на българската енергетика?
Александър Божков: Не знам, сигурно има и други черни дупки, защото в енергетиката, самата енергетика цялата е една черна дупка, там никой не знае какво става, има една много малка група хора, която е концентрирана в НЕК основно, там е целият експертен потенциал. И този експертен потенциал обслужва комисията на Шушулов, министерството, прави анализите, разработва им прогнозите, разработва им стратегиите, в които винаги най-хубаво е всичко да се прави от НЕК и парите да остават при НЕК. Няма, да сте чували да има независими институти или организации, които да се занимават с енергетиката, не може да се съберат, защото не разполагат с никаква информация, всичко е наистина като в черна кутия.
Водещ: А редно ли е това, аз наистина ви питам, като човек, който е бил в управлението, редно ли е да има такива държавни дружества, в които всичко да е тайна?
Александър Божков: Разбира се, че не е редно, тук няма смисъл да го коментираме това. Но всъщност когато тези дни се говореше, когато се събра Консултативния съвет за национална сигурност, в същия ден обявиха и повишаването на цените на тока и на природния газ, само че този въпрос не се коментира на Консултативния съвет по национална сигурност, това няма нищо общо с националната сигурност. А шумът се насочва към Консултативния съвет, а цените се вдигат. Защо се вдигат цените? – Имаме монополисти „Булгаргаз”, монополист НЕК и трима частни феодални монополисти, които държат трите електроразпределения. И всъщност …
Водещ: Те не са и частни доколкото знам, ЧЕЗ доколкото знам е държавна фирма.
Александър Божков: Да, няма никакво значение. Въпросът е, че те са условно, те са чуждестранни фирми.
Водещ: В нашите представи те са частни фирми, да от гледна точка на българския …
Александър Божков: Но от тази година, съгласно това, под което ние сме се подписали и сме приели като правила на ЕС, вие, аз, в моята къща, във вашата къща, би трябвало да имаме право да си избираме доставчика на ток. И тези трима доставчици на ток, трите електроразпределителни дружества, би трябвало отдавна вече да са влезли в конкуренция помежду си, да ни предлагат по-добри условия, по-добри цени...
Водещ: Промоции разни.
Александър Божков: Промоции, всякакви. Вие ще кажете мен ми харесва Е.ОН, аз ще кажа мен ми харесва ЧЕЗ, предлагат ми по-хубави условия, както...
Водещ: А защо не е така? Тъй като сме задължени...
Александър Божков: Ами защото е по-хубаво всеки да си държи своята губерния и там да си трупа печалбите...
Водещ: Е това е картелиране.
Александър Божков: Да. Абсолютно. Да, така е. Но да сте чули това да е приоритет на българското правителство в областта на енергетиката? Премахването на монополите, създаването на конкурентна среда. Не, това не е приоритет. Приоритет е да построим „Южен поток”, да построим „Набуко”, да построим „Белене”, да построим „Бургас-Александруполис”.
Водещ: И АЕЦ „Белене” още два блока, АЕЦ „Козлодуй”, извинете, още два блока.
Александър Божков: За АЕЦ „Козлодуй” аз мисля да започнем да го коментираме, когато наистина започне да се говори сериозно на тази тема.
Водещ: Не го вярвате това нещо?
Александър Божков: Отишъл Петър Димитров в Америка, там едни американци му казали, че биха имали интерес и айде сега тука, ура, дайте ще строим блокове в Козлодуй. То се прави първо, общо взето, нещата си имат някакъв ред. Правят се проектни проучвания, виждат се какви мощности, защо, трябва ли ни? Ако ще строим „Белене”, трябва ли ни „Козлодуй”?
Водещ: Аз това исках да попитам всъщност...
Александър Божков: Ама на нас не ни трябва, той ни трябва за износ. Да ви е спирал токът напоследък? Като спряха първи, втори, трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, да ви е спирал токът? Някъде в България да спрял токът? Почнахме да се оплакваме на цял свят, че спирал токът в Албания и в Черна гора. Защо? Т.е. печалбите на износителите намаляват. По отношение на българските граждани каква е разликата? Ние нямаме нужда за вътрешна консумация от „Белене”. Имаме нужда, ако ще изнасяме, или имаме нужда, ако се окаже, че не могат да се направят екологично чисти „Мариците” и някой ден ще трябва да се откажем от лигнитните въглища и тогава аз също си мисля, че може би е хубаво да имаме една модерна атомна централа, която да гарантира тока на България. Чудесно, нямам нищо против. Но да строим една, пък може би да строим и две...
Водещ: Реактор до реактор, помня аз моето детство...
Александър Божков:...с цел, повтарям пак, с цел износ. Да прекарваме два транзитни газопровода през България и това да бъде национален приоритет и един транзитен нефтопровод, от които ние ще взимаме само някакви транзитни такси, нищо повече. Т.е. това е хубаво, чудесно, това решава...
Водещ: Казват, че и национална сигурност решава...
Александър Божков: ...това решава европейски приоритети...
Водещ: Защото, когато под теб минава толкова важна инфраструктура, ти си защитен, чувала съм го това.
Александър Божков: Да, обаче към цената на тока и на горивото и на парното това няма отношение. От това не става по-евтин токът.
Водещ: Тогава защо се повишиха цените на тока?
Александър Божков: Ами защото има монополисти. Винаги когато има монополисти, те непрекъснато повишават цените и намаляват качеството на продукта.
Водещ: Искате да кажете, че това не е било неизбежно повишаването на цената?
Александър Божков: Неизбежно е, докато има монополист. Докато няма конкуренция, винаги всеки монополист се стреми да предлага все по-лоша услуга а все по-висока цена. Като няма кой да му бъде конкуренция и кой да му бъде коректив, то му е по-лесно така. Дайте сага тука да вдигнем цените. Не можем сега. Това, вместо да си оптимизират разходите, вместо рязко да намалят разходите си, вместо да видят от какво имат нужда да направят нещо, те винаги по-лесно им е да вдигат цените. Естествено, че ще вдигат цените, когато няма с кого да се сравниш. С кого ще се сравниш?
Водещ: А според вас правото на кого е да контролира този тип поведение на монополиста? Кой е държавният орган, който трябва ги контролира и да им казва да се демонополизират в някаква степен? Кой е органът?
Александър Божков: Демонополизацията има няколко нива. Да има каже да се демонополизират, те няма да го направят.
Водещ: Да ги задължи тогава да кажем.
Александър Божков: Не да ги задължи, да ги демонополизира. Това е работа на правителството, което трябва да приеме програма за демонополизация на монополите и да ги демонополизира. Това си е работа на Министерския съвет, на Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на финансите и на всички, които са свързани с някакви монополи. Т .е. там си имаме ясна държавна задача. След това докато имаме монополи, имаме една Комисия за защита на конкуренцията, която по този въпрос никога никой не я сезира, тя никога по този въпрос...
Водещ: А кой трябва да я сезира? Аз мога ли да я сезирам?
Александър Божков: Ами не знам
Водещ: Питам ви, не, ако трябва аз утре да я сезирам например като гражданин.
Александър Божков: Ами, да. И какво ще ви каже? Ами те са монополисти, не можем, можем само да напишем становище, че не трябва да са монополисти. Т.е. тя няма никакви функции в случая. Има, разбира се, онази патетична комисия на Шушулов, която би трябвало да бъде регулатор независим и която се назначава от правителството и познайте в края на краищата чии интереси обслужва. Шушулов винаги е сърдит, той винаги размахва пръст, след което подписва. В края на краищата всичко се стига до цените, които реално искат монополистите, защото те са държавни, а него го назначава държавата.
Водещ: Значи смятате, че това можеше да бъде избегнато? Този ценови шок на електроенергията...
Александър Божков: Смятам, че не може да бъде избегнат този ценови шок, ако не настъпи фундаментална промяна на отношенията в приоритетите на енергетиката. Първият приоритет на българската енергетика трябва да бъде не изграждането на „Белене”, не изграждането на „Южен поток”, не изграждането на „Набуко”, не изграждането на „Бургас-Александруполис”, а демонополизацията, създаване на конкурентна среда и намаляването на цените на хората, по-добър живот за хората и разумни цени на тока. Това е националният приоритет. Въвеждането на алтернативни източници, на възобновяеми енергийни източници, държавна политика. Поканете някой път един изключително симпатичен човек. Казва се Таско Ерменков. Той е председател на Агенцията за енергийна ефективност. Но не да го питате, защото то е смешно да го питате какви са действащите 6:17, попитайте го колко му е съставът на агенцията, колко му е бюджетът на агенцията и може ли с тази агенцийка, там са едни много готини и симпатични хора, много добри специалисти, които нямат никакви права, никакви власт и могат някакви дребни суми да раздават, ако искате да си изолирате жилището, ама трябва целият блок да е съгласен да се изолира. И тогава могат да ви дадат едни пари авансово и безплатно, така като грант да се изолирате. Това правят горе-долу, защото са ги оставили без пари, без правомощия...
Водещ: Щом вие го препоръчвате, ще го поканя.
Александър Божков: Много са, значи това са хора, които имат наистина идеите, но са изцяло с отрязани ръце. Те нямат нито финансов, нито административен ресурс, защото вицепремиерът Ивайло Калфин миналата година, когато се събраха всички европейски лидери и казаха, че до 2020 г. трябва 20 % от енергията да се произвежда от възобновяеми енергийни източници в цяла Европа, българското правителство тогава заяви, о, 20 % ние не можем да го докараме, ние до 8-10, ако го докараме до 2020 ...
Водещ: А не можем ли наистина? Може да има обективни причини да не можем?
Александър Божков: Ами ако примерно дадем държавните гаранции не за „Белене”, а за енергийно ефективни обекти и обекти с възобновяеми енергийни източници или поне една четвърт, една десета от тази държавна гаранция, изведнъж ще се окажем с много кандидати, то и сега има кандидати, при тия условия, и ги мотаят с години, докато направят някой малък ВЕЦ или вятърен генератор...
Водещ: Само да ви попитам нещо, което се сетих в момента. Много ваши колеги, които съм слушала да коментират тази тема, по принцип имайки предвид повишаването на цените и изобщо на всички такива източници енергийни, казват, че ако се намали ДДС, това ще е глътка въздух за икономиката. Има обаче противоположното мнение, на други ваши колеги, те обикновено са във властта в момента, които правят следното изчисление, че цената на дребния потребител, примерно на мен, цената ще ми падне с 3-4 стотинки, а заслужава ли си да бъде застрашен фискът, за да мога аз да плащам 3-4 стотинки по-малко за каквато и да било енергийна стока. Какво е вашето отношение? Трябва ли да се ...
Александър Божков: Не става въпрос само за енергийните стоки, става въпрос изобщо за ДДС.
Водещ: На горивата, те имат предвид горивата. Конкретно повечето колеги ваши.
Александър Божков: Не, не, тука става въпрос, аз съм противник категоричен на сепаративното намаляване на ДДС за отделни стоки. България има потенциални възможности, знаете колко е излишъкът всяка година, България има абсолютни възможности да намали изобщо ДДС с 2-3 %.
Водещ: Изцяло? Не само за група стоки?
Александър Божков: Изцяло. Да стане от 20 на 17-18 %. Което означава, че, аз съм сигурен, че няма да намалеят цените наистина. Едва ли ще има търговец, който да си пресметне намаляването на ДДС и да дойде да ви каже аз ще продавам по-евтино сиренето, защото падна ДДС-о.
Водещ: А каква е ползата?
Александър Божков: Да имате повече пари. Тези пари са от нашите данъци, тези пари ги събират от нас. Повече пари остават в хората, в бизнеса се дават по-високи заплати. Значи може сиренето да остане скъпо, но хората ще получават по-високи заплати.
Водещ: Разбрах ви. По други важни теми ще продължим след мъничко с вас. /…/ Ние продължаваме с Александър Божков. Г-н Божков, аз сега наистина ще продължа част от темата, която започнах с г-н Асланов. СДС, вашата партия всъщност, е на границата, ту влиза според едни социолози, ту не влиза, но все е на границата. Има едно изследване, което да кажем въобще я изключва.
Александър Божков: То пък включвало до колкото разбирам ЛИДЕР.
Водещ: ЛИДЕР и ВМРО, и земеделците.
Александър Божков: Там „Барометър инфо” и аз не ги знам кои са…
Водещ: Никой не ги припознава, може би ще се запознаем с тях в някакъв момент.
Александър Божков: Те винаги предлагат данни за този, които вероятно плаща най-добре.
Водещ: Добре, това вие казвате, въпросът е обаче да се...
Александър Божков: Вероятно, не ги познавам, така че…
Водещ: Аз също не ги познавам, надявам се някой ден да стане ясно, защото чувам много често…
Александър Божков: Може да ги поканите…
Водещ: Да, ще ги потърся, защото става вече много любопитно отношението и на социолозите и на вас политиците към тази агенция, така че ще се опитам да ги открия. Въпросът е друг, вие седесарите как се чувствате и смятате ли,е че този конфликт, който за мнозина и вие знаете добре, че за мнозина избоя неочаквано, този скандал с изключването на Яне Янев ще се отрази негативно на партията ви?
Александър Божков: Първо нямам никакво съмнение относно влизането на СДС в следващия парламент.
Водещ: Т.е.?
Александър Божков: Т.е. влиза СДС в следващия парламент без никакви проблеми, защото…
Водещ: А този скандал, дали пък няма…
Александър Божков: Да започнем с това…
Водещ: Кажете, кажете, добре…
Александър Божков: Винаги е интересно как се четат числата. Аз не съм специалист, никога не съм се занимавал с избори.
Водещ: Е, и аз, но вие повече разбирате от числа от мен, със сигурност.
Александър Божков: То е, съвсем очевидно е, че когато СДС има 3,8% от стоте процента, а ще гласуват 50%, това означава, че той ще има 3,8 и 3,8 – 7,6% от гласувалите.
Водещ: Така ли си ги смятате вие седесарите, това ли ви крепи?
Александър Божков: Всички са така. Не, нищо не ме крепи. Също, Бойко Борисов има 22% в момента, които си ги смята на 40 и няколко, на него малко не му достига до абсолютно мнозинство, смятат се… Това, което дават социолозите е процент от стоте процента българи, а в парламента се влиза с над 4% от гласувалите, а не от всичките. Но това не е най-важното, най-важното е второ, че на СДС му предстои национална конференция, на която ще бъде приет новият устав и на която СДС ще покаже за пореден път, че е най-авангардната, най-демократичната, най-европейката, най-модерната партия на България без всякакво съмнение и ще се върне към своето важно положение в обществото, което беше загубила в продължение на години. А скандалът с Яне Янев е крачка по този път. Изключването на Яне Янев трябваше да стаен отдавна. Аз винаги, още от самото му влизане в групата на ОДС, за мен беше много странно и неочаквано, но не съм бил член на ръководството…
Водещ: Добре де, не сте член на ръководството, но сте човек, който съм сигурна, че в чието мнение се вслушва ръководството, ако поиска, сигурна съм, че може да говорите.
Александър Божков: Е, да.
Водещ: Например, вие не изключихте Яне Янев, както отбелязват много хора, когато той издигна кандидат срещу вашия кандидат на президентските избори, а го изключвате сега…
Александър Божков: Така е, но нека да не…
Водещ: …защото някой решил, че в този момент се е…
Александър Божков: Има и друг момент, който е важен.
Водещ: Кажете, кажете.
Александър Божков: Нека да не забравяме, че СДС по времето, когато Яне Янев издигна кандидат за президент Георги Марков или пък когато издигаше по местни избори кандидати срещу СДС и т.н.
Водещ: Навсякъде играе отделно, да.
Александър Божков: СДС беше, общо взето в насипно състояние, сменяха се председатели, парламентарната група беше в неясна ситуация, никога не ставаше ясно дали има пряка връзка между парламентарната група беше в неясна ситуация, никога не ставаше ясно дали има пряка връзка между парламентарната група и националното ръководство. Докато в момента очевидно тандемът Пламен Юруков – Йордан Бакалов работи добре, нещата вече са ясни в политическата сила. Така че СДС в момента има самочувствието и силата да извърши този акт, който трябваше да извърши отдавна.
Водещ: И смятате ли, че това обаче няма да се отрази негативно?
Александър Божков: Смятам, че ще се отрази много позитивно.
Водещ: Защото както знаете аз имам приятели от различния политически спектър, седесарите са стреснати, уверявам ви.
Александър Божков: СДС не изключва Яне Янев от СДС, той никога не е членувал в СДС. Аз познавам Яне Янев от много години…
Водещ: Да, той е ваш коалиционен партньор.
Александър Божков: … от времето, когато той беше младата надежда на Анастасия Мозер в земеделската партия и след това смени много партии, създаде няколко партии и не искам да го коментирам, защото мисля, че това е чиста загуба на време за вас и за мен.
Водещ: Не, аз не искам Яне Янев да коментираме, аз питам за СДС, смятат ли, че това не е…
Александър Божков: Да, разбира се, че трябва да си отиде.
Водещ: Не е проблем?
Александър Божков: Не е проблем, ще има положителен ефект в края на краищата.
Водещ: Добре, и един въпрос, може би последен, г-н Божков, но искам да чуя и вашия прочит, аз говорих с г-н Асланов, какво видяхте, и друг път, но вие как разчитате този сюжет – г-н Стефан Гамизов казва нещо, г-н Георги Първанов е възмутен от това, което казва г-н Гамизов, а всъщност се оказва, че имал някакъв проблем между премиера, вероятно, и президента, който не бил много проблем пък казват някои. Вашият прочит в този сюжет?
Александър Божков: Не искам да коментирам Стефан Гамизов, защото за търканията между премиера и президента той е периферна личност, т.е. ако не беше той, щеше да е някой друг.
Водещ: Добре де, но подобни неща са казвали и други политици, а защо на Стефан Гамизов така реагира?
Александър Божков: Така се е случило. Аз връщам нещата и ми кажете в колко, в историята на новата българска Конституция от приемането й, когато президентът и премиерът са били от една и съща партия, кога не са се скарали?
Водещ: Смятате, че това е нормален български синдром?
Александър Божков: Смятам, че това е грешка на Конституцията. Има поредица от закачки между „Дондуков”1 и „Дондуков”2.
Водещ: От времето на Желю Желев още.
Александър Божков: От времето на приемането на българската Конституция, от 1991 година, откакто е приета Конституцията, всеки път има едни търкания по отношение на това кой на кого назначава, кой с указ, кой му предлага, там има две администрации, едната на Министерския съвет и на отделните министерства разбира се, другата - някакви анонимни хора около президента, които също се опитват да … Най-вече, винаги около кадруването, винаги около назначаването на хора, винаги около мястото и ролята, а начинът, по който е изградена президентската институция в българската конституция е тотално сбъркан, защото президентът е напълно откъснат от народа. Той няма никаква връзка с народа, живее си в своя кръг от съветници, кръг от приятели.
Водещ: А мислите, че премиерите имат?
Александър Божков: Да, премиерите имат непрекъсната, защото те ежедневно трябва да вземат решение, за хляба, за тока, за цените. А президентът си живее в отделен свят, вески български президент си живее в един свои свят, където рейтингът му е висок, където около него живеят едни хора, които му казват – ти си прекрасен, ти си най-красив, ти си най-добрия, огледалце от стената, кой е най-красив на Земята. И всеки президент се чувства ужасно обиден от това, че премиерът не идва всеки ден да му каже, че е най-прекрасен и че това, което е казал президентът не е най-гениалното, а президентът хабер си няма от ежедневните проблеми на един премиер, който и да е той.
Водещ: Искате да кажете – това не е персонален конфликт между Станишев и Първанов, това е задължителен…
Александър Божков: Той е задължителен. Има там да се пипнат един куп неща в Конституцията …
Водещ: … конфликт, който както и да се казваха премиера и президента…
Александър Божков: Щом са от една партия, те в края на краищата се изпокарват.
Водещ: Това е…
Александър Божков: Задължително е, защото просто има нерешени въпроси. Онази система на единия предлага, пък другият приема, пък този, който приема, няма право да предлага, почват едни пазарлъци – за постове, за места, за генерали...
Водещ: Т.е. да не търсим повече от това, което е заложено в Конституцията. Няма нищо особено в този сюжет.
Александър Божков: В конкретния случай с изборното законодателство си мисля, че това е от редките случаи, когато се присъединявам към Висшия съвет на БСП и смятам, че проблемът не е в изборната система, мажоритарна, пропорционална...
Водещ: А в какво?
Александър Божков: Проблемът е в това, че партиите купуват гласове.
Водещ: Разбрах ви. Благодаря ви за този разговор. Винаги сте добре дошли в нашето студио.


Тагове:   Белене,   АЕЦ,


Гласувай:
0



1. palpurina - КЗК няма правомощия!
30.06.2008 15:27
Както и вие казахте - Комисията за защита на конкуренцията е с вързани ръце... Ето какво прес-съобщение са пуснали милите те... Помагайте бе хора, намерете доказателства.



В последните няколко дни в медиите се изнасят коментари, в които като възможна причина, за повишението на цените на дизела в България, се посочва наличието на картелно споразумение между дистрибуторите на горива.



Към момента в Комисията за защита на конкуренцията няма постъпили сигнали и доказателства за действителното наличие на такова споразумение между участници на пазара на производството и търговия с дизелово гориво.



Картелните споразумения между конкурентите най-често са неформални, в устна форма без писмени доказателства, което изключително затруднява тяхното разкриване. За да образува производство и евентуално да използва правомощията си по чл. 41а от ЗЗК, КЗК следва да разполага с надеждна първоначална информация, съдържаща данни за конкретните участници в забраненото споразумение, техните адреси и месторазположение на офисите, в които биха могли да се открият доказателства за наличие на картел на пазара. Също така, необходимо е да се уточни и какъв е видът на предполагаемия картел, как е организиран, какви са целите му и как се контролира изпълнението му. Например: пряко или косвено определяне на цени, квотно разпределение на пазара, географско разпределение на пазари, клиенти и др.



Предвид твърденията в медиите, че причината за по-високите цени на дизела в България, в сравнение с много други европейски държави, е евентуално картелно споразумение между дистрибуторите, следва да се има предвид, че на КЗК са необходими годни и конкретни доказателства за изясняване на обстоятелствата и преценка за наличието на достатъчно основания за образуване на производство по собствена инициатива и за упражняване на правомощията на комисията по чл.41а от ЗЗК.



Всяко физическо или юридическо лице, което разполага с конкретни данни и доказателства за съществуването на евентуално забранено споразумение, е длъжно да съдейства на КЗК в работата й по разкриването и преустановяването му, като в най-кратък срок предостави на КЗК конкретните данни и доказателства, с които разполага.



На основание чл.59б от ЗЗК, Комисията не налага предвидената в закона санкция за нарушение по чл. 9 на участващо в споразумение предприятие, ако то преди останалите участници представи доказателство, което представлява достатъчно основание за образуване на производство по чл. 36, ал. 1, т. 3. Освобождаването от имуществена санкция по този ред се допуска при следните условия:

1. към момента на представяне на доказателството комисията няма данни за образуване на производство за разследване на нарушение по чл. 9 по собствена инициатива;

2. предприятието съдейства ефективно на комисията през целия период на разследването;

3. към момента на представяне на доказателството предприятието е прекратило участието си в споразумението и не принуждава други предприятия да участват в него.



Във връзка с горепосоченото, КЗК очаква и ще приеме всички сигнали и доказателства, които могат да бъдат използвани за образуване на производство.





23 май 2008 г.



цитирай
2. анонимен - АЕЦ "Белене"
30.06.2008 16:27
Не знам, господин Божков? За мен изграждането на атомна електроцентрала се характеризира с влагането на огромни пари, продължителен във времето строеж и на сегашния етап и в нашия регион на абсолютно несигурно експлоатиране в бъдеще. Сравнено с множество малки инвестиции, потенциално високодоходни - проектът не е високорисков, а направо престъпен.
А, то нямало и проект!?

Какво става в следните случаи:
1. Преносната ни мрежа е доста калпава. На кого и при каква ефективност ще пренасяме/продаваме?
2. За какво се ползва токът? За светене на енергоспестяващи крушки и работа на компютри от по 30-40 вата или за металургични производства, за силно енергоемки производства при съседите? А докога ще продължи тази ситуация? Докога съседите ни няма да се модернизират и/или няма да създадат собствени мощности? За колко време се променя енергопотреблението в сравнение с изграждане на мощности като АЕЦ? Силен пример в това отношение е Турция. Тя изгражда бързо собствени енергийни мощности, същевременно увеличава енергийната си ефективност в производството. Защо се говори по-често за Албания? А може би утре за Косово?
3. Токът в атомната електроцентарала се произвежда от силно дефицитен ресурс. Не по-малко дефицитен от петрола. Просто не се казва често, но е така. Какво става, когато цената на този вносен за нас ресурс се повиши? Още повече, ако сме зависими само от една държава. Не е добре да се ползва гориво от един производител в реактори на друг производител.
4. Светът и технологиите все пак се развиват. Няма начин - оскъдните ресурси движат технологичния прогрес напред. Какво става например, ако след пет години се окаже, че термоядрените реактори могат да работят безпроблемно, могат да се строят малки такива навсякъде по света и разработчиците им имат интерес и правителствени подкрепи да ги разпространят. Тогава нашето "Белене" ще е ли произвело първия си киловат час или още ще се строи инфраструктурата, ще се търси някакъв чуждестранен инвеститор, но пък вече ще има проект? А може и тогава да няма проект, но да има още повече налети пари...
цитирай
3. анонимен - Ей търбух, не си ли се пръснал още от ...
03.07.2008 19:15
Ей търбух, не си ли се пръснал още от преяждане и препиване?
Ех, мъкааа, на времето ако имаше някой да ти бутне под масата и ядрен полигон щеше да направиш в Бг, ама нейсе!
Който ти вярва все още е за 4-ти километър.
цитирай
4. анонимен - на вниманието на анонимен 3
05.07.2008 02:51
Трябва да си много ограничен или злонамерен да наречеш един от най-готините хора в България/още повече,че се броят на пръсти/ с подобни обидни думи.За да се наричаш европеец и да имаш претенцията и ти да си човешко същество трябва всеки ден да отправяш всеки божи ден да благодариш,че си имал късмет в твоята страна да има хора като господин Божков.
цитирай
5. анонимен - На вниманието на анонимен#4! Аз ...
06.07.2008 01:20
На вниманието на анонимен#4!
Аз съм ограничен, но не чак толкова, че да не поставям интервали пред препинателните знаци. Освен българин, аз съм и американец( :) ). Познай, кога разбрах, че Бг няма да се оправи в близките 50 години и кой политик ме подтикна да предприема реални стъпки за емигриране! Освен това смятам, че г-н Божков не притежава квалификация (като икономист и инженер) за да прави такива анализи, а това, което подхвърля в публичното пространство е плод на информация събирана на ниво махленски клюки и интрижки в обществото на ниско-интелигентната ни и порочна политическа класа.
Явно г-на Божков наистина има някаква ценна информация, защото както чета се изживява като преподавател и е допуснат от политическата мафия все пак до някакви приходи от фондацийки и консултански услужки.
За мен той си е виновен до доказване на противното и да не ставам банален ще допълня още веднъж, че информацията за крадливата му същност не дойде от опозицията тогава, а от разочаровани идеалисти от синята партия.
С оглед фактите, уважаеми нумбер 4, трябва да съм малоумник, че да простя на това същество. Трябва да призная, че не го мразя, защото не искам да си пълня душата със злоба, но наистина, наистина мястото на Божков(пък и на цялата политическа класа) си е в затвора до края на дните му!
цитирай
6. анонимен - Строителството на двата 1000-м...
06.07.2008 08:59
Строителството на двата 1000-мегаватови реактори в китайската централа “Тянван” струва около 30 млрд. юана (2.8 млрд. eвро), а според офертата на “Атомстройекспорт” цената на същите като мощност и технология два блока в АЕЦ “Белене” ще е около 4 млрд. евро. И то ако не бъде увеличена впоследствие поне с 30%, каквито заявки от руска страна вече има.

При изграждането на първия блок в АЕЦ “Тянван” от “Атомстройекспорт”, китайците откриват дефект в корпуса на реактора и алармират регулаторния орган. Той наема независими експерти от конкурентната на Русия американска фирма “Уестингхаус” да проверят проблема. Оказва се, че дефектът е възникнал в следствие на лошият контрол на качеството от производителят на корпусите - Ижорските заводи.

Атомстройекспорт просрочва с повече от две години строежа на АЕЦ “Тянван” в Китай.

Нерешен остава въпросът с приводите, които трябва да изключат Руските реактори ВВЕР 1000 при авария. Сега тези съоръжения се “раздвижват” на всеки две седмици в Калининската АЕЦ, в Козлодуй и в Тянван по препоръка на конструктора им “Хидропрес”. До това решение се стигна след инцидента през март 2006 година в пети блок на АЕЦ “Козлодуй”. Тогава проблем в помпа на реактора задейства автоматичното изключване чрез приводите и се оказа, че 21 от общо 62-те съоръжения са блокирали. Наложи се реакторът да бъде изключен от енергийната система. АЕЦ “Козлодуй” удържа неустойка на “Хидропрес” за дефекта и поиска компанията да намери техническо решение, за да не се налага непрекъснатото раздвижване на приводите както сега и за да се гарантира сигурността на защитата на реактора. И досега решение на този проблем няма.
цитирай
7. анонимен - На вниманието на анонимен#5!
06.07.2008 23:48
Ти си едно от малкото недоразумения в този блог. Пишеш грамотно, а ползваш каруцарски език. Наричаш казаното от Божков анализ, а оспорваш квалификацията му да анализира държавната политика. Интересно ми е каква е твоята квалификация и какво прави толкоз объркан човек в Америка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885854
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832