Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2008 18:24 - Десет причини за пет провала
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2416 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 11.07.2008 09:56


 

в-к КЕШ, 11.7.2008

 

 

Деветнадесет години след началото на прехода и две години след приемането на страната ни за пълноправен член на Европейския съюз, България продължава да бъде:

 

  1. Страната с най-нисък среден доход на глава от населението
  2. Страната с най-малък брутен вътрешен продукт на глава от населението
  3. Страната с най-ниска производителност на труда
  4. Страната с най-ниски пенсии
  5. Страната с втората по големина в Европа годишна инфлация за 2007 година

 

Най-тъжното е, че нищо не показва тенденция за отлепяне от дъното на класациите по тези най-важни за хората показатели за качеството на живота. Не сме настигнали и не се очаква да настигнем и задминем нито една друга страна членка на Европейския съюз в следващите едно-две десетилетия.

 

Междувременно частният сектор в България успява да избута икономическия растеж до над 6 на сто няколко години наред. Растежът в индустрията е двуцифрен. Преките чуждестранни инвестиции непрекъснато нарастват и достигат нови рекорди всяка следваща година. Безработицата спадна до санитарните 6 на сто и няма накъде повече да намалява.

 

Въпреки това не се очертава промяна на незавидното ни последно място. Причините за това могат да се обсъждат дълго, да се правят фундаментални заключения и да се търсят революционни решения.

 

Аз няма да влизам в такива теоретични разсъждения. Искам да предложа на вниманието на читателите десет конкретни действия и бездействия на правителството от последните месеци. Нека всеки да си направи сам заключението какво ни спъва по пътя към благоденствието.

 

1.    През 2008 г. бюджетният излишък нараства с рекордни темпове. Причината за това не е само нарастването на данъчните приходи, както сме свикнали да чуваме. По-интересната причина е по-ниското усвояване на разходите – основно на инвестиционните разходи. Ако към май 2008 г. приходите представляват 43.2 на сто спрямо планираните за цялата 2008, то разходите за същия период са само 33.3 на сто от годишните разчети. 

2.    Фискалният резерв пак започна да расте и към края на май 2008 г. достигна 9.8 млрд. лв. Динамиката му е същата, както през 2007 г. – спад от ноември до февруари, след което фискалния резерв започва да расте. Надеждите, че ще се премине към нормално разпределение на разходите през годината и ще бъде изоставена практиката на ударно харчене в края на всяка година, пак се провалиха.

3.    Очакваното повишение на цените на енергията и енергийните ресурси вече е факт. От 1 юли електрическата енергия поскъпна с 14 на сто, парното – с 12.92 на сто, а природния газ - с 5.15 на сто.  Дружествата от отрасъла искаха по-големи увеличения и сега използват новите цени като оправдание да не реализират обещаните инвестиционни планове.

4.    Проектът АЕЦ „Белене” закъснява. Не са издадени необходимите разрешителни. Не е определен притежателят на останалите 49 на сто от акциите (51 на сто притежава държавата). Не е осигурено финансирането. Не е решен въпросът с отработеното гориво.

5.    Португалският консорциум обяви, че не може да намери финансиране за изграждането на Автомагистрала “Тракия” и след четиригодишно безмислено очакване договорът за  концесията беше прекратен. Правителството взе бланкетно решение да доизгради магистралата чрез публично-частно партньорство. Не е ясно какво ще означава това, което най-вероятно ще доведе до използуването на средства от структурния резерв и от бюджетния излишък за изграждането на магистралата.

6.    Оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие" са блокирани от големи проблеми, а Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" беше напълно  дискредитиран не само пред Европейската комисия, но и пред българското общество. Взето бе решение Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”  да бъде разформирован и да се създаде нова агенция към Министерския съвет. Междувременно са спрени десет проекта на обща стойност 88,4 млн евро.

7.    До този момент Европейската комисия е спряла общо 270 милиона лева по програма САПАРД. Първата мярка, по която бяха спрени пари бе "Пазари за производители и тържища". Там Брюксел спря парите още през март, малко след като бившият шеф на агенцията Асен Друмев бе обвинен за злоупотреби в размер на 48 милиона лева. В края на юни Брюксел съобщи на българските власти, че спира финансиране за 183 милиона лева по две други мерки от програма САПАРД.

8.    Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров освободи преди няколко дни назначената Оценителна комисия по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Конкурентноспособност” за подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия. От 17 октомври 2007 година тази комисия не е одобрила нито един проект и не е отпуснала никакви средства по програмата. Тепърва ще се назначава нова комисия, която някой ден може и да обяви печелившите проекти.

9.    Управляващата коалиция взе решение за повишаване на здравноосигурителната вноска от 6 на 8 на сто от 2009 гсдина. Допълнителният приход от повишаване на здравноосигурителната вноска през следващата година ще бъде над 650  млн. лева. Управляващите все още не са дефинирали приоритетите за използване на този ресурс – заплащане на лекарския труд, повишаване на броя и стойността на клиничните пътеки, разширяване на извънболнична помощ или други направления. Най-важните решения за реформата в здравеопазването – демонополизацията на здравната каса, партньорството и директната конкуренция с частните фондове, приватизацията на болниците, остават за след 2010 година.

10. И тази година пенсиите отново се индексират с по-висок процент от предвидения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.  Същевременно Националният осигурителен институт започна подготовка за осъвременяване на  всички пенсии  отпуснати до края на 2007 г., което допълнително ще увеличи разходите за пенсии с около 32 млн. на месец  през последното тримесечие на годината. Правителството все още не предлага съществени  реформи в  разходната част на пенсионното осигуряване, които да осигурят необходимата устойчивост на пенсиите. Няма напредък и в нормативната уредба на Сребърния фонд, който да акумулира излишъците и целевите държавни постъпления за тази цел.

 

Нали разбрахте защо сме бедни и недоволни!?




Гласувай:
0



1. nakom - .
10.07.2008 20:29
Ние сме бедни и недоволни защото не си избираме правилно управниците.Гласуваме за да накажем някого, водени от негатив, вместо да разсъждаваме трезво и да гласуваме за този който към момента е алтернативата или поне по-малкото зло.Както ще направим и на следващите избори най-вероятно.
Бедни сме защото нямаме работна култура, а сме недоволни от политиците които са собственото ни отражение.Демек - от себе си.
цитирай
2. анонимен - сме
10.07.2008 23:27
ние разбрахме,че вие сте бедни и недоволни.
но и ние угаждаме на душата.
цитирай
3. анонимен - сме
10.07.2008 23:31
разбрахме.
не разбрахме що говорите и от наше име.
пишете нещо за душата.
цитирай
4. анонимен - мащабна корупционна схема, вероятно за десетки милиони евро годишно.
11.07.2008 10:30
Бих казал и страната с най-масовата корупция. Ето само един пример.

Български ядрен физик работещ в АЕЦ “Козлодуй” прави изявление в световната видео-обменна мрежа, в което обвинява висшето ръководство на атомната централа и свързани с тях политици в подготовката и в осъществяването на мащабна корупционна схема, вероятно за десетки милиони евро годишно.

http://www.eurochicago.com/modules/weblog/index.php?user_id=0&cat_id=74

http://uk.youtube.com/watch?v=SgdtpchnvoU
цитирай
5. анонимен - ПРАВОТО
13.07.2008 04:48
ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА ПРАВИТЕЛСТВОТО КОЕТО ДА ГО УПРАВЛЯВА.
НЯМА ГРЕШКА - ПОВРЕДАТА Е ВЪВ "НАШИЯТ" ТЕЛЕВИЗОР!
цитирай
6. анонимен - за дебелака
19.09.2008 18:57
благодарение на тази дебела дрислива гад, която продаде печелившия завод Елпром-Енерго за нищожни пари на корейците, воглаве със станцията на Витоша и куп други адитиви, ще има още такива статии и за в бъдеще.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893519
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832