Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2008 16:08 - Икономика за душата - 3ти брой - вестник ТРУД - 20.8.08
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 6355 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 19.08.2008 16:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Уважаеми посетители на блога, както вече знаете може би, всяка сряда публикувам във вестник ТРУД своите мисли под мотото "Икономика за душата". Вие имате възможността първи да ги прочетете тук, в блога, още във вторник привечер. Ето поредната статия:

image
Как да си върнем европейските пари?

Александър Божков

 

Тъжни са душите на българските граждани. Спряха ни сума ти пари от Брюксел. И още щели да ни спират. Защо, къде сбъркахме! И, по-важно, кой сбърка?

image

Преди три години президентът Първанов създаде тройната коалиция. Със своето могъщо мнозинство в парламента, трите партии трябваше да гарантират бързото приемане на необходимите закони, а изпълнителната власт, подкрепена от същото това мнозинство, трябваше да довърши бързо несвършената работа, така че да станем пълноправни членове на Европейския съюз на 1 януари 2007 година.

Задължително е да припомним тези на пръв поглед общоизвестни факти точно сега, три години по-късно, когато Европейската комисия, в абсолютно прав текст, в докладите си от края на юли, ни съобщи как българската законодателна и изпълнителна власт са се провалили именно в тази най-важна цел, която беше основание за създаването на формулата 3:5:8 и избирането на Сергей Станишев за премиер с мандата на ДПС.

image

Успокой се, драги ми читателю! Няма да ти преразказвам за пореден път заключенията от двата доклада на Брюксел. Няма да развивам и политически тези относно необходимостта от предсрочни избори и смяна на управлението. По този въпрос  вече всички се изказаха, даже вот на недоверие имаше. После вкупом отидоха на море.

Малцината останали на работните си места министри и висши административни служители, обаче, трябваше някак да обяснят какво ще правят след докладите на Европейската комисия. Затова написаха план за действие и на 12 август го качиха на страницата на правителството в Интернет. Щом дори на българската уеб страница на правителството го качиха накрая, значи сигурно, че са го пратили преди това в Брюксел. Цели 200 страници! Да четат европейските бюрократи, докато нашите политици си почиват. 

image

Забелязваш ли, уважаеми читателю, нещо странно и неестествено в тези действия на българското правителство? Да поразсъждаваме заедно.

На кого спряха парите?

На българските граждани. Тези милиарди, съгласно европейските правила и документи, трябва да стигнат до общините, за да има там модерни пътища и пречиствателни станции. Трябва да стигнат до предприемачите, за да имат те високотехнологични производства и квалифицирани хора, за да печелят повече и да плащат по-високи заплати. Трябва да стигнат до земеделските производители, за да станат конкурентноспособни на европейските фермери. Трябва да отидат за строителството на нови магистрали, железници, летища и пристанища, за да сме всички ние бързи, подвижни и ефективни във всичко, което правим.

image

На българските граждани, обаче, правителството не смята за нужно да обяснява какво е сбъркало и какво мисли бързо да оправя. Написали са в Министерскиия съвет плана за действие и са го пратили право в Европейската комисия, като че ли Европейската комисия е най-заинтересованата институция да се пуснат бързо парите за България. Не е!

Европейската комисия няма бърза работа

да ни освобждава спрените пари. Европейската комисия има задължение да не ни дава пари, ако няма да отидат по предназначение. Така че, ако има някой, който има интерес да свърши нещо бързо и полезно, за да получим онези митични милиарди от Европа, то това е българският народ.

На българския народ правителството не предлага план за действие. Не му казва: „Хайде всички заинтересовани организации, граждани, общини, предприемачи, селяни, учители, лекари, да съберем усилията си, за да променим нещата в милата ни родина така, че да не ни спират парите!” Напротив, българското правителство пише на Брюксел 200 страници, в които изброява какви са му задълженията по принцип и конкретно като правителство и обещава да ги изпълни.

На кого обещава?

Не на своите граждани, които са го избрали това правителство, а на чиновниците от Брюксел. Има нещо дълбоко сбъркано и ретроградно в такова поведение. То е белег, че в Министерския съвет на Република България седят някакви хора, които не схващат разликата между Съветския съюз и Европейския съюз, не разбират, че Европа очаква не брюкселските чиновници, а българските граждани да одобрят действията на правителството си, да му дадат доверието си и тогава ще има европейски пари.

Нека да илюстрираме сбъркания подход на нашите управници с няколко цитата от плана за действие. Какво според тях трябва да се свърши:

„Необходимо е България:

·  да укрепи административния капацитет за управлението на средства от ЕС, като гарантира стабилност, обучение и техническа експертиза на персонала. При назначенията на ръководни длъжности трябва да се избягват потенциални конфликти на интереси.

·  да премахне съществуващите или потенциалните мрежи от конфликти на интереси в цялостното управление на средствата.”

Да спрем засега дотук и да се захванем с конфликта на интереси. Две години Веселин Георгиев управлява пътния фонд в състояние на явен конфликт на интереси. 

image

Правителството, което го назначи, съзнателно си затваряше очите за този конфликт. Кой разкри конфликта на интереси в пътния фонд? Българските граждани и българските медии. Ако не беше се вдигнал шум до бога, и до днес министрите от кабинета щяха да си пишат доклади до Брюксел, че всичко в пътния фонд е нормално. Затова

не може правителството да се бори с конфликта на интереси при служители, които то самото е назначило.

С тази работа трябва да се заемат българските граждани. Тях, обаче, ги няма в плана за действие.

Да продължим сега с още една злободневна тема от плана:

„Необходимо е България:

·  да подобри надзора и прозрачността на процедурите за обществени поръчки на централно, регионално и местно равнище при стриктно спазване на приложимите правила на ЕС.

·  да засили контрола върху законността и редовността на разходите посредством извършването на истински и редовни проверки и одити на място по всички програми за финансиране.”

Правителството очевидно си представя, че само ще се надзирава, или пък ще извика някакви всевиждащи европейски експерти да го надзирават, когато разиграва търгове за обществени поръчки. Не му и хрумва, че в демократичния свят този контрол и надзор е обществен и се извършва,

като се публикуват открито и явно всички документи

по процедурите за обществени поръчки, а проверките и одитите се извършват от независими организации, еднакво отдалечени и от възложителя на поръчката, и от изпълнителя.

По-нататък правителството пише:

„Необходимо е България:

·  да гарантира, че финансирането от ЕС е защитено и при необходимост, че изпълняващите или надзорните органи незабавно и директно издават разпореждания за обратно вземане на дадени вече средства, когато са установени нередности или измами.

·  да уведоми незабавно Комисията за нередности или измами, независимо дали са потвърдени или има само подозрения. Трябва да се въведат ясни дефиниции за нередности и измами, както и инструкции за процедурите, които да бъдат следвани при уведомяването за тях.

·  да вземе мерки за предотвратяване на нарушаването на поверителността и на неправилното предаване и изтичането на поверителна информация, за да се позволи правилният обмен на информация, който не възпрепятства разследванията и правните процедури.”

Тук е наистина много интересно. Според плана, управляващите или надзорните органи първо дават средствата на бенефициентите, а после изведнъж те самите някак си узнават, че парите са откраднати и си ги искат обратно. И, когато хванат крадците, уведомяват ... Европейската комисия! Отново всичко е нагоре с краката. Не се търси съдействието на тези, които ежедневно могат да видят кой и колко краде, не се предвижда публичност, дори обратното, търси се възможност чрез процедурите на поверителността да не стане ясно на българските граждани какво става с парите им.

Имало проблеми с административния капацитет, била ни тромава правораздавателната система... Такива проблеми има във всяка европейска държава. Те се решават бавно, с упоритост и постоянство.

В онези 200 страници от плана за действие, обаче, могат да се намерят десетки текстове, подобни  на цитираните по-горе, които доказват че проблемът на България е във фундаментално сбърканата логика на мислене и поведение на уж европейското ни правителство. То е забравило, а може би никога не му е хрумвало, че то не е правителство на Симеон, Доган, Сергей, Пламен, Джевдет, Емилия или някой друг, а е правителство на българските граждани и без тяхното участие и подкрепа нищо не може да свърши като хората.

Ето затова ни спират парите, уважаеми читателю!

 



Тагове:   вестник,   труд,   брой,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lelya - Какво точно имат в предвид под &q...
19.08.2008 16:24
Какво точно имат в предвид под "Техническа експертиза на персонала"?
цитирай
2. анонимен - Алекс
19.08.2008 18:49
Окей, причината за проблема е ясна. Решението?
цитирай
3. plamender - Криза на лидерството!
19.08.2008 20:44
Подозирам, че решението, за което авторът намеква е ново правителство. Кое поред ново правителство? С кои нови лидери или може би трябва да се доверим пак на старите муцуни. „Вълкът кожата си мени, но нрава не.” Къде е нашият Берлускони. Може би Бойко Борисов. „Пази боже сляпо да прогледне.” От друга страна англичаните казват, че „ако искаш да хванеш крадец, ти трябва крадец”. Ако се доверим на англичаните, може би ще направим сполучлив избор. В това отношение у нас „лидери” бол. В този свободен ред на мисли трябва да изберем „най-добиря” крадец. А той няма да е глупав, щом е на-добрия. Не е ли това най-важното - да не е глупав. Тогава той ще знае, че за да краде, трябва пари да влизат в тази държава, иначе язък ти за власта. А и друго, у нас коалициите са „чета с предател”, т.е. не са ефективни. Следователно рецептата е: не ни трябва коалиция, а еднолично управление с умен лидер с голям опит в кражбите. Алтернативата е някой като Левски, но такива мъже вече отдава няма.
цитирай
4. lambo - ОТНОСНО ВТОРАТА СНИМКА
19.08.2008 22:05
на която едно намръщено емирче, води в парла-МЕНТА бъдещото премиерче (дето сега е на море)

Преди колко години същото това емирче, по-същия начин водеше в парла-МЕНТА тогавашния кандидат-премиер Беров ?

Докога това крадливо дребосъче, ще назначава премиери-кукли ? И проблемите ни с ЕС не тръгват ли от него?
цитирай
5. анонимен - Към Ал. Божков
20.08.2008 14:58
Уважаеми господине,
отдавна следя Вашите публикации, коментари или мнения по въпроси свързани с икономиката,упражняването на властта и политиката. Споделям голяма част от Вашите виждания и мисли. Възприемам в най-положителен план желанието Ви да допринасяте със своите медийни изяви за очаквано по-добро развитие в общ план на България. Но... Чрез това "но" искам да споделя мнение и упрек същевременно лично към Вас - Ал. Божков. Става въпрос за следното:
1. Убеден съм, че най-добросъвестно и добронамерено участваш в публичните изяви в т.ч. и тези по интернет.
2. Тук не ще коментирам нещата свързани с политическите сили и техните представители с комунистически произход от стария режим, защото аз и по произход и по убеждение не мога да очаквам от тях нищо добри.
3. Проблема на проблемите беше /през 1997-2005 / золумите, злините и безконтролното , а също и безотговорно управление на правигтелството на Иван Костав. Митове са глупостите, които се тиражират "всред някои" "облажили се" за добрите страни на управлението на това отдавна чакано и изстрадано от нас уж наше правителство.
4. По това време се създадоха и забогатяха най-много на брой КЛИЕНТИЛИСТИ на властта, а аз се съмнявам и КЛИЕНТИЛИСТИ ЛИЧНО НА Иван Костов.
5. При номинирането и "поставянето" на държавни постове и други назначения подхода бе точно както са правили през 1945-1950г. комунистите: Не е важно дали има квалификация и лични качества, а е по-важно да е наш човек и да слуша. За държавни постове без тези, като Министър и зам. министър /а защо не и за тях/ това е катастрофален подход при кадруването. МАХАТ СПОСОБЕН ДИРЕКТОР ИЛИ РЪКОВОДИТЕЛ САМО НА ОСНОВАНИЕТО, ЧЕ ПРЕДИ ТОВА Е БИЛ СОБСТВЕНИК ИЛИ ПО ТЯХНО МУ БУРЖОА И НА НЕГОВО МЯСТО СЛАГАТ ОБУЩАРЯ ЗА ДИРЕКТОР НА ОБУВНАТА ФАБРИКА ПРИМЕРНО. Свидетел съм на редица имена, които нямаха нужните квалификация и опит, бяха поставени на отговорни постове, а и вкарани в Парламента заради личната си преданост кам Ив. Костов или негови довереници.
Защо пиша това по-горе? Не за да преповтарям упреците или "плюнките" от рода "За всичко е виновен Иван Костов". СТава въпрос за нещо много важно!!! За доверяването на държавната власт към когото и да било от нас "ИЗБИРАТЕЛИТЕ" ние трябва да знаем точно кои са золумите ( ама точно, а не общо казано) извършени от тези "нашите" преди това. И неудобните "страници" трябва да се прочетат и да се знаят, за да се разчита в бъдеще на други наши ( имам предвид от традиционно демократично мислещите ) избранници, че ще проявяват повече държавничество и почтеност на базата на евентуално по-добрия подбор от наша страна, но и на базата на "страха" , "обицата", че има контрол и наказание от избирателите.
И сега защо беше това писание към Вас г- Божков.
С всичкото ми уважение, особено за последния период след излизане от властта, аз Ви призовавам Разкрийте знанията за "лошите" неща, които се случваха или практикуваха от нашето правителство. Става въпрос за "нашето правителство" 1997-2005. Защото ние го избрахме, чрез "смазващия" вот през 1997г. А те ще ме извините но се "усраха" от всякъде. Напред не се върви, като се премълчава или крие. Особено за свързаните неща с упражняване на държавна власт. Ето това е едно от много важните условия такива като мен, бих казал по-големи демократи и антикомунисти да не се чудят в предстоящи избори: Ех, ами сега! За кого да гласувам? За тези свързани с Ив.Костов /които унищожиха коалиционния съюз СДС/ за да управляват еднолично вече партията СДС, а след това и държавата. Не. Новото ръководство на СДС, А бе г- Божков, Вие не виждате ли, че освен групичката около Костов в ДСБ, всички остонали са си същите особено по месга в общинските и клубни ръководства. Не виждате ли, че преобладаващата част от тези персони са получили и притежават и управляват от период 1997-2005 доста "благини". Те дали все още не се отчитат на тези, които разрешиха да получат благините.. и дали прикрито не са зависими от тях. Говоря само за нашите хора. Тези от кръговете на комунистите, догановите и симеоновите не ме интересуват, защото от тях не очаквам добро.Те просто не трябва да са на власт. Но за да имаме Вера на нови наши личности, трябва публично да стане известно подробности за золумите и грешките на предишните. Това е по важно и от смешната вече кампания за досиетата. Ами ако има всред сегашните лица до средно ръководно ниво в демократичните формации, такива вербувани от преди и действащи и сега? Кой ще им види досиетата, а? А ни е да се правим на малоумни и така само заради идеята да ги преизбираме по4-5 мандата. Така не бива. Не съм голословен. Имам за пример един "депутат" от нашите /т.е. от СДС/, вече трети мандат, доста ограничен интелектуално, е сега почти почва да се научава да говори, не се ползва с отличаваща подкрепа от хората в града си, а продължава да ни се натрапва като национален лидер. Е с какви чувства ще пусна пак бюлетината за листа всред които познавам хора, без нужните качества?
Говорете и пишете истините г- н Божков, моля Ви!
Разбира се, ако имате смелост,у ако Ви стиска и ако сте взили необходимите защитни мерки.
цитирай
6. анонимен - На кого казваха мистър10% ! ДА НЕ СИ ...
20.08.2008 22:34
На кого казваха мистър10% ! ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ,ЧЕ СМЕ ТОЛКОВА ТЪПОУМНИ !Вие не сте ми братовчед както се опитвахте да ни внушава вашия кумир...
цитирай
7. flyco - ех
24.08.2008 15:16
Сега се сетихте за българските граждани... Да, всичко е вярно, защо по дяволите не го казвахте, правихте, изпълнявахте когато бяхте във властта? Е, оправданието е ясно - та нали точно това правихме ... да, ама не, някои граждани винаги са били по-граждани от други и преди и сега и по ваше време.
цитирай
8. анонимен - Какво всъщност казвате, г-н Божков?
25.08.2008 14:27
Обективно погледнато, статията е на такова равнище, че може да бъде написана от всеки средностатистически бакалавър от провинциален български университет.
Ами ако аз сега започна серия от публикации под рубриката "ПОЛИТИКА ЗА ДУШАТА?" Или пък, за да припомня по-добре държавническото минало на Божков - "ПРИВАТИЗАЦИЯ ЗА ДУШАТА?"
Никога не е било тайна, че българските управници са стопроцентово посредствени индивиди. Но е добре, когато те сами ни го показват със собствените си авторски писания...
Не бих отишъл с г-н Александър Божков да ползваме заедно обществената баня. Ще остави за мен най-много 10% от сапуна, при това не само затова, че е дебел и едър...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886432
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832