Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2008 08:44 - Александър Божков: Изливането на директни пари в плащания не решава устойчиво нито един проблем
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 1873 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 05.09.2008 08:46


 
image
image
 
image
05 септември 2008 | 06:02 |
Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие пред Агенция “Фокус”

Фокус: Г-н Божков, как ще коментирате решенията, обявени на пресконференция на премиера Сергей Станишев и министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова и насочени към социалната политика на правителството?
Александър Божков: Първо, трябва да отбележим, че това не е решение на правителството, а е решение на БСП-частта от правителството. Т.е. тепърва трябва да се съгласува с другите двама коалиционни партньори. Ще бъде много интересно да видим какви изменения ще получи това предложение, след като бъде съгласувано на ниво съвет на коалицията.
Второ, поначало тези идеи са изключително вредни. Защото изливането на директни пари в плащания не решава устойчиво нито един от тези въпроси. Целта на бюджетните средства е България да стане по-богата държава, а не някакви хора да получат за кратко време малко пари, с което да бъдат залъгани. Защото след нова година същите тези хора ще очакват същите или повече пари да получат и догодина. Това правителство догодина по това време няма да го има, така че няма някаква дългосрочна програма за решаване на социалните проблеми, част от която да бъдат тези раздадени сега пари. Вместо да се раздават сега тези пари, би могло те да се инвестират в истински социални дейности, нека да се инвестират в подобряване на качеството на образованието, на здравеопазването, в устойчиво развитие на пенсионната система, а не в еднократни помощи, които тези бедни хора ще похарчат веднага. Т.е. самите те няма да могат да ги инвестират в нищо. Това, че един пенсионер ще може да си купи два килограма салам, не означава, че той ще стане по-добре материално.
Фокус: Разумно ли е тези пари да се взимат от излишъка, при положение, че има предложения средства от него да компенсират спрените средства по европейските фондове?
Александър Божков: Мисля, че двете теми са различни. Т.е. изобщо за такива цели пари от излишъка не трябва да се взимат. А пък още по-малко средства от излишъка трябва да се взимат за компенсиране за спрени пари от ЕС. Ако парите са спрени от ЕС, то има сериозни основания за това. Да се вземат пари от бюджета или от бюджетния излишък, които са пари пак от данъкоплатци, за да се плащат проекти, които ЕС смята за опасни, означава, че или ЕС не разбира кои проекти са опасни, а пък ние разбираме повече, което със сигурност не е вярно, или че на нас ни е все едно какво си мисли ЕС. Щом се краде, ние ще им дадем парите да ги откраднат. Нито едното, нито другото са правилни посоки за изразходване на бюджетния излишък.
Фокус: Коя е правилната посока?
Александър Божков: Правилната посока са инвестиции. Парите, които са събрани от данъкоплатците, след като не могат да им се върнат директно или по-точно да се събират по-малко пари от тях, за да не се получава такъв голям излишък, парите на данъкоплатците трябва да се инвестират за по-добър живот в България в дългосрочен план. А не за два килограма салам на глава от населението.
Фокус: Има все пак хора, които разчитат на парите от плащанията по европейските фондове. Как да бъде решен този проблем?
Александър Божков: Да си оправим проблемите с плащанията, а не да заобикаляме европейските пари. Защо са спрени парите? Защото има сериозни опасения, че системата за раздаване на парите генерира корупция и създава възможности за кражби. Щом го прави, трябва да прекратим това. Ще ви дам един пример. В прочутия пътен фонд ЕК поиска да се промени системата на финансиране. И системата на разпределение на парите. Под това българското правителство разбра да мине на подчинение на министър-председателя и да се назначи ново ръководство. Новото ръководство обаче не беше назначено по някакъв прозрачен начин, например за изпълнителен директор на новата Национална агенция “Пътна инфраструктура” трябваше да бъде обявен международен конкурс за мениджмънт. Да се явят световноизвестни гарантирано качествени и некорумпирани фирми, които да поемат управлението на този фонд и да създадат една желязна система, в която да не се карат парите. Вместо това, какво ни каза министър-председателят? “Тука бяхме назначили един човек, който крадеше, но сега назначаваме един друг човек, който ние казваме, че няма да краде. Не го назначаваме по открит начин, не го назначаваме по прозрачен начин, не сме обявили конкурс, не сме проверили кои хора биха могли да управляват, ами тук ровихме си из нашите хора и намерихме един, за който се надяваме, че няма да краде. Нищо не променихме в системата на търговете, нищо не променихме в системата на обществените поръчки, нищо не променихме в системата за контрол, нищо не променихме в нормативната база. Просто слагаме един друг човек, който, като го гледаме, ни се струва, че няма да краде”. Това не може да бъде държавническо поведение, това е поведение на едни хора, които си знаят, че ще се краде, ама ако може да не се краде толкова явно. Да намерим някой по-умен, дето като се краде, няма да го хващат.
Фокус: Все пак остава нерешен проблемът с хората, които са подготвили и предали проекти за средства от еврофондовете. Тук визирам например земеделците, които много разчитаха на тези средства...
Александър Божков: Този проблем ще продължава да стои, докато държавата отказва да промени начина, по който се гарантира качественото и честно разпределение на парите. Проблемът не е в ЕК, а в българското правителство. И ако не си получат парите, хората трябва да се сърдят на българското правителство. Според мен обаче по никакъв начин българското правителство не трябва да ги баламосва, като им дава еднократно някакви пари в момента, защото догодина няма да им пуснат европейските пари, ако те не направят сериозна програма в структурата на агенциите, разпределящи европейски пари. Догодина пак от излишъка ли ще даваме? То тогава да се откажем от ЕС и да си караме само на нашия излишък. Да събираме все повече пари от хората и да ги разпределяме по наш си начин.
Фокус: Каква очаквате да е икономическата политика на правителството преди изборите?
Александър Божков: Както досега е нямало икономическа политика, ще продължаваме да нямаме такава. Не можем да говорим за икономическа политика на това правителство, тъй като то няма такава. То сега ще има предизборна политика, което по един най-глупашки начин ще раздава пари с надеждата да спечели гласове.
Людмила СПАСОВА



Гласувай:
0



1. flyco - казвате "парите в инвестиции"
05.09.2008 11:38
Давате предложение какво да се направи с излишъка... утре как да ви дам властта на вас като вие ще гледате да я докарате пак до излишък, но тогава видите ли ще го разпределите разумно - в инвестиции. Въпросът не е в разпределянето, а в това излишъкът да е минимален. След като го знаете защо критиките Ви не са насочени в тази посока, а давате предложения за разпределяне?
цитирай
2. анонимен - Алекс
05.09.2008 14:32
Добре е, когато нещата се казват директно и са подкрепени с примери. Браво!
цитирай
3. анонимен - Licykfij fj udulf ie rkje,eiwld;e
09.09.2008 18:19
Имам въпрос,може би дори не към Вас,защото по-скоро е от т.н риторични,но все пак:Как да си обясним,че буквално минути след публикуването на материал за фолкпевицата Преслава/примерът е случайно подбран/ има 107 коментара,а това,което Вие пишете и би следвало да предизвика огромен интерес,се радва на "интереса "само на двама от прочелите го.
цитирай
4. анонимен - към №3
10.09.2008 13:44
По същата причина поради която избирателната активност е никаква, а желанието за емиграция огромно !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2894558
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832