Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2008 14:07 - Валутният борд е най-голямата котва за финансовата стабилност у нас
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2765 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 31.10.2008 14:08


31 окт 2008 12:44 | Новини - Екон.бг Намаляване на чуждите инвестиции ще ограничи дефицита по текущата сметка, но ще доведе и до по-нисък ръст на БВП image

 

"Ако разглеждахме данните само за юли и август, то уверено можехме да твърдим, че растежът у нас ще продължи да бъде много добър и че ни предстои само леко охлаждане". Това заяви Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие, по време на представянето на доклада на организацията за развитието на икономиката на България през третото тримесечие на годината.

Проблемите в строителния сектор се покриват от резкия ръст на селското стопанство. Аграрният сектор отчита ръст за първи път от 2003 година насам, при това с 6,5 на сто, показват данните от доклада.

image
Георги Прохаски (вляво) и Александър Божков представиха доклада за състоянието на българската икономика през третото тримесечие

 

"Ситуацията през септември обаче рязко се промени и за първи път ние сме затруднени да дадем цифрово изражение на прогнозата ни за ръста на икономиката през следващите месеци", признават експертите.

"Случващото се в световен мащаб не може да не се отрази у нас", коментира Георги Прохаски. България е уязвима, тъй като е много тясно обвързана със световната икономика. Чуждите инвестиции ще намалеят, но не бива да се забравя, че това ще доведе и до спад на дефицита по текущата сметка. Проблемът е, че резултатът от тези фактори всъщност ще се окаже забавяне на икономическото развитие. Като страна, която е на последно място по развитие в ЕС, ние имаме нужда от ръст на БВП, заявяват експертите.

"Ето защо е необходимо да привлечем нови инвеститори", допълни Александър Божков, съпредседател на ЦИР. Каква е ситуацията в момента – по отношение на конкурентоспособността на икономиката се нареждаме между Мароко и Сирия. „Как ще привлечем сериозния бизнес?”, попита риторично Божков. Той поясни, че силният ръст на инвестициите до сега е факт благодарение на свободните парични средства. В момент, когато свободните пари по света са по-малко, когато инвеститорите правят сметка на всяко евро, България ще загуби привлекателността си, защото нямаме привлекателна бизнес среда.

За да привлечем нови инвеститори, ще трябва да намалим бюрокрацията и корупцията, да намалим лицензионните режими и да построим инфраструктура, поясни Божков. „Не бива да забравяме и здравата съдебна система”, допълни Георги Прохаски.

Правителството предлага в Бюджет 2009 липсата на чужди инвеститори да бъде покрита със средства от държавния бюджет. В същото време парите ни чакат – средствата от ЕС, обяви Божков. По данни на Меглена Плугчиева през последните две години сме усвоили едва 500 млн. евро от структурните и Кохезионния фонд. „Липсва ни програма, натиск за ускорено усвояване на средствата от ЕС”, отбеляза още той.

Няма нито един показател, който да стимулира инфлацията към този момент, категоричен беше Георги Прохаски. Ръстът на цените ще остане в миналото, тъй като в световен мащаб цената на петрола пада, намаляват и цените на хранителните продукти. У нас в селското стопанство реколтата е добра, което също ще намали инфлацията, вероятно дори и под заложеното в бюджета.

По отношение на банковата система, експертите от ЦИР са категорични, че нещата са стабилни. „Вложителите няма за какво да се притесняват, но кредитополучателите ще бъдат засегнати”, обяви в заключение Божков.

"Валутният борд е най-големият плюс на българската икономика, най-голямата котва на финансовата система у нас. Ако страната ни не усети толкова осезателно световната икономическа криза, то това ще се дължи именно на валутния борд", категоричен беше Георги Прохаски.



Тагове:   най,   борд,   НАС,


Гласувай:
0



1. анонимен - Стабилност на банките
02.11.2008 23:03
Божков, срамуваш ли се да кажеш, че в края на септември 2008г. капиталът на банковата система в България беше с над 279 млн. лв. по-малко от отпуснатите жилищни кредити?!?!
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885804
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832