Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2008 23:15 - Икономика за душата - 13ти брой - вестник ТРУД - 5.11.08
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2391 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 05.11.2008 23:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 А ние за какво ще гласуваме догодина?

 image

 

 

Когато вземете този вестник в ръцете си, броенето на гласовете в Америка или ще е в разгара си, или ще е вече приключило (В зависимост от това в колко часа ставате сутрин и кога се захващате с вестника). При всяко положение още в рамките на 5 ноември, сряда, вие ще знаете кой е новият американски президент.
image

Съвсем съзнателно публикувам тази статия на практика след изборите в САЩ, за да можете, като прочетете следващите редове, да разберете чия икономическа програма, на Обама или на Маккейн, се е оказала по-привлекателна за американските избиратели. Тук съм изброил само част от най-драстично различаващите се послания на двамата кандидати в ключови сфери на икономическата политика на държавата. Не съм включил различните мнения на двамата относно финансовата криза, защото, след като подкрепиха единодушно плана на Буш, разликите между двамата в тази сфера станаха несъществени.

Разбира се, преследвам и друга цел с тази статия. Американските избори отминаха, но българските парламентарни избори предстоят. Можем само да си мечтаем към днешна дата основните политически сили в България да могат да отправят толкова точни, конкретни и обосновани послания към избирателите. Затова следващите редове са и за тях.

Данъци

Маккейн обещава да запази данъчните облекчения, които Буш въведе, и които трябва иначе да бъдат отменени през 2010 година. Той ще намали корпоративния данък върху доходите от 35 на 25%. Хората с високи доходи ще плащат максимален федерален подоходен данък от 35%, а за тези с най-ниските доходи ще се запази нулевата ставка.

image

Обама също ще запази някои от данъчните облекчения на Буш, но възнамерява да вдигне сериозно данъчните ставки за едночленните домакинства, които изкарват повече от 200 000 долара годишно, както и за семейни двойки, които печелят повече от 250 000 долара годишно. Максималната ставка ще се повиши от 35 на 39,6%. Освен това Обама предлага да се въведе допълнителен данък социално осигуряване от 2% (за наемни работници) и 4% (за самонаети) при семейни двойки, чиито доход е повече от 250 000 долара, с което върховата ставка върху личните доходи ще стане 43,6%. Ако добавим към всичко това здравната осигуровка от 1,45% върху доходите на наемните работници и 2,9% за самонаетите, общото подоходно облагане би стигнало до 46,5%. За сравнение, максималната ставка при Маккейн би била 35% плюс 2,9%, или общо 37,9%.  

Обама твърди постоянно, че ще намали данъците на хората с доходи под 200 000 долара годишно. Но никъде в неговата програма няма намаляване на данъците върху основния доход. Вместо това той предлага различни данъчни кредити, които постепенно да отпадат при нарастване на доходите. Това всъщност значи, че много хора ще плащат реално по-ниски данъци при Обама, но граничните ставки стават по-високи. При отпадането на данъчните кредити с увеличението на доходите, за всеки допълнително спечелен долар, американецът ще губи част от кредита и ставката му може да се увеличи значително. Така не само хората с високи доходи, но и тези със средни, ще имат твърде малко мотивация да печелят повече при данъчния проект на Обама.

За бедните Обама е най-радикален в обратната посока. Той предлага да гарантира на 150 милиона американци с ниски и средни доходи данъчен кредит до 500 долара. Освен това той предлага премахване на подоходните данъци за възрастни хора, които печелят по-малко от 50 000 долара годишно, както и да утрои данъчния кредит върху доходите на работници с минимална заплата и пълен работен ден.

image

Според анализите на специалистите, големите данъчни приходи, които Обама очаква от повишаване на данъчните ставки на богатите, няма да се получат, защото всички те веднага ще се включат в различни схеми за избягване на данъчното облагане. Например ще престанат да инвестират в облагаеми държавни облигации, а ще минат на необлагаеми общински облигации, ще преосмислят необходимостта и двамата съпрузи да получават облагаеми доходи, ще увеличат благотворителните дейности и вноски.

Същевременно планът на Маккейн за намаляване на корпоративния данък може да намали приходите в бюджета, но не много, защото днес САЩ имат едни от най-високите в света ставки на корпоративния данък и тяхното намаляване ще направи страната по-привлекателна за инвестиране.

В една специфична област на данъчното облагане, Маккейн има много конкретни предложения. При евентуално негово управление той би направил постоянно действаща системата за данъчни кредити за фирмите, които финасират научно-развойна дейност. Той също така поддържа забраната за данъчно облагане на Интернет.

С цел стабилизиране на данъчната система, Маккейн предлага всяко увеличение на данъци да се гласува с мнозинство от три пети в Конгреса.

Бюджетни разходи

В бюджетната сфера, Обама е привърженик на значителни нови разходи за местни програми и намаляване на разходине за войната в Ирак. Маккейн би запазил разходите в Ирак и предлага по-малко харчене във вътрешен план, но, освен прекратяване на субсидиите при използуване на етанола като гориво и някои общи приказки за замразяване на бюджетните разходи, в предложенията му няма конкретика. Трудно е да се изчисли при кой от двамата президенти бюджетният дефицит ще бъде по-голям. Вероятно при Обама би бил малко по-висок, но при всяко положение ще достигне доскоро невероятната сума от един трилион долара, или 7% от брутния вътрешен продукт.

Здравеопазване

В сферата на здравеопазването идеите на двамата са радикално противоположни. Маккейн предлага да се направят облагаеми с данъци, подобно на нормалните доходи, здравнозастрахователните вноски, правени от работодателите за наемните им работници, но ще компенсира това с данъчен кредит от 2 500 долара за едночленните домакинства и 5 000 за семейните двойки. Така почти всички американци ще се окажат със спестени данъчни задължения. Маккейн ще позволи на хората да си правят застраховки в други щати, където регулациите са по-хлабави и застрахователните премии са по-ниски.

image

Обама се насочва повече към социалното здравно осигуряване, като предлага правителствен план, подобен на Medicare за всички американци под 65 годишна възраст, както и разширяване ролята на Medicaid. Той също така ще задължи всички работодатели да плащат здравна застраховка на работниците си или да плащат данък вместо това.

Енергетика

В сферата на ядрената енергетика, Обама признава, че атомните централи са необходими, за да се достигнат целите за намаляване на емисиите от парникови газове. Той обаче поставя акцента върху сигурността на доставките на ядрено гориво и пренасянето и складирането на отработеното гориво преди да се говори за построяване на нови централи. Маккейн директно говори за построяване на нови 45 ядрени централи до 2030 година, с крайна цел изграждане общо на сто нови централи в бъдеще. Той не иска Щатите да бъдат зависими от чужди доставчици на реактори и други компоненти на централите и подкрепя тяхното производство вътре в страната.

image

Обама поставя за цел 10% от електроенергията в САЩ да се произвежда от възобновяеми енергийни източници към 2012 година и 25% към 2025 година. Предлага удължаване на федералния данъчен кредит за тези цели до 5 години. Маккейн ще стимулира пазар на алтернативни нисковъглродни горива като вятър, вода и слънце. Той обещава да създаде равноправна система от данъчни кредити, която ще остане да действа, докато пазарът се промени достатъчно, така че енергията от възобновяеми източници да не ползува субсидии от данъкоплатците. Не приема централен държавен стандарт за портфолио от алтернативни източници. Вярва, че тези въпроси трябва да се решават на нивото на всеки щат в зависимост от спецификата.

Обама настоява петролните компании да започнат да извличат петрол от 68те милиона акра, които са концесионирали, но в момента не използват. Ще стимулира производството на енергоресурси в Монтана, Северна Дакота и Аляска, както и ограничено добиване на петрол във външния континентален шелф. Маккейн е по-краен в исканията си за местния добив на претрол. Той предлага значително увеличение на добива навсякъде, включително и във външния контитентален шелф, като така смята да намали рязко търговския дефицит на САЩ.

Освен това Обама предлага да се освободят 70 милиона барела  петрол от правителствения стратегически петролен резерв и така да се увеличат доставките на бензин и да се намалят цените на дребно. Лекият петрол, освободен от резерва, според него може по-нататък да бъде заменен с тежък петрол. Маккейн е против използуването на стратегическия резерв за намаляване на цените. Според него резервът трябва да се използува само при извънредно положение. Вместо това той предлага да се намали цената на бензина, като временно се отмени федералния данък върху бензина, възлизащ на 18 цента за галон.

---

Сега разбрахте ли с какво и защо единият от двамата спечели? Опитайте се в същия стил да подредите посланията и програмните намерения на българските политически партии. 

image

Ако опозицията още не е зявила ясно своите приоритети и цели, можем да я почакаме до ранната пролет. Но трите управляващи партии? Пенсионерите ли ще пращат на море или ще правят държавна компания за строеж на бизнеспаркове?



Тагове:   вестник,   труд,   брой,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Няма да гласувам. За да се научите ...
10.11.2008 10:13
Няма да гласувам.За да се научите как трябва да се държите с БеГе избирателя.Недопустимо е хората в тия блогове(и на много други места)да бъдат хулени обиждани за изразяване на някакво мнение или несъгласие с пишещия.Най-напред тъй-наречените десни(и левите също)трябва да се научите на елементарно човешко отношение към избирателя.На елементарно уважение към хората. Трябва да зачитате неговото мнение по различни въпроси и се опитвате да го убедите в своята правота или алтернатива.Трябва да привлечете на своя страна избирателя.Вместо това вие го обиждате,изкарвате едва ли не малоумен.Е,не така.Тъй политика не се прави и привърженици не се печелят.Може да убедите някви хамали да ви станат фенове.Едни истински интелигентни и възпитани хора не можете да привлечете по тоя начин.Вече 20 години се върти все едно и също. Една безмозъчна тъпа агресия,размахване на пръст, менторски тон,назидателно поучаване, обиди, епитети и квалификации.Настройване на една част от обществото срещу друга негова част.Няма как да стане хора като мен да станат ваши/твои избиратели.Сменете тона си и се научете да водите диалог цивилизовано.Тук не сме в африканските джунгли където се комуникира с крясъци и каруцарски псувни.За мен като бял човек,европеец е обидно и унизително да чета тия блогове.Написаното в тях.Едно нещо може да се каже по хиляда начина.Стилът е много важен. Научете се на цивилизовано поведение.Не само в облеклото,а и във вътрешния си багаж.В главата. Може да ви харесва тоя стил на поведение?Моля, партиите не са се свършили.Не са само три-четири най-големи.В края на краищата може да си остана у дома.Вината за това няма да е моя.Аз не мога да толерирам агресията и дивите страсти.Никога не съм гои правил,няма и да го правя защото е в противоречие с моя манталитет и възгледи. Смятам,че много хора мислят като мен.Разбира се,може да продължавате както досега?Останете със здраве и си намерете избиратели,да са ви лика-прилика.Нямам нищо против.
цитирай
2. анонимен - Сегашното правителство ..
11.11.2008 08:34
Още докато е на власт ИСКАМ -
Да премахнат ИМУНИТЕТА и да го забранят завинаги!
За да има равнопоставеност пред законите на всички българи и да не се чуват реплики като: " Имам имунитет и ТИ, нищо неможеш да ми направиш!".
цитирай
3. mrfan - Елементарно, г-н Божков!
19.11.2008 16:13
Подредбата ,макар и не в същия стил е следната:
1.Посланието-Докато сме на власт ще правим к`вото си поискаме!
2.Програмата-Тя ще е същата, в наша полза(на управляващите).
3.Намеренията-Дойдем ли пак на власт ... пак ще се ходи на мореее...е вярно пак ща е като застудее ,но този път няма да сте с празни ръце и да се облизвате като манастирски котараци след келнера, който тича да занесе пържолата и студената биричка на някой баровец, а оня с удоволствие ще се бръкне с двайсеттина лева за услугата , а ще ви пратим с филийка намазана с чер хайвер и бутилка студена минерална вода ,но...минерална само ако сте заслужили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886040
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832