Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2008 05:41 - Икономика за душата - 18ти брой - вестник ТРУД -10.12.08
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2342 Коментари: 2 Гласове:
0



Петъчната раздумка на безсрамниците

image

 

Миналата сряда, в очакване на петъчния тристранен съвет на коалицията, се опитах да посоча къде са скритите конфликти на партийно и лично ниво сред управляващите. Предвиждах, че ще се опитат да скрият разногласията си, като демонстрират единна загриженост за бюджета на 2009 година. Този тъжен бюджет е толкова неадекватен, че имаха мегдан да се разберат за промени на поне двадесет неща в него. Така щяха да демонстрират, че са готови да влязат в последната година на управлението все пак като отговорни политици, които пред лицето на кризата са се опитали да забравят вътрешните боричкания и ще се опитат да облекчат трудностите на българските граждани с адекватни мерки през следващата финансова година.

Събраха се в петък, не е ясно за какво точно са се разправяли и какво са делили цели пет часа, само стана ясно, че не е ставало дума за бюджета. Очевидно е ставало дума единствено как да употребят оставащите им месеци във властта за свръхбезсрамно крадене като за последно.

По този въпрос няма официално съобщение.

В замяна на това има няколко важни официални съобщения след петъчната раздумка. Поразсъждавай, уважаеми читателю върху тези официални съобщения и върху това, какво всъщност ти казват те.

 Съветът на коалицията реши срокът на платеното майчинство за осигурените жени - в размер на 90 на сто от заплатата им да бъде увеличен от 9 месеца на 1 година.Условието е бъдещата майка да се е осигурявала на този доход година преди раждането на детето, а не 6 месеца, както е в момента.

Помисли си, уважаеми читателю, че най-радикалното решение от петък е било да се удължи платеният отпуск по майчинство от девет на дванадесет месеца. С една мъничка уговорка, че удължението ще могат да ползуват майки, които са натрупали, преди да родят, задължителен осигурителен стаж вече 12 месеца, а не 6, каквото беше изискването досега. С други думи, мили млади майки, ако искате да получите допълнително за три месеца детски, ще трябва да си преправяте със задна дата трудовия стаж, да ходите по разни служби и канцеларии, да довнасяте пари за минали периоди. Всъщност получавате поредния словесен балон, за да си го вържете на детската количка и да се радвате на идващото благоденствие.

image

„През 2009 г. здравноосигурителната вноска ще бъде увеличена от 6% на 8%, както е предвидено в приетия на първо четене проектобюджет.”

Помисли си, уважаеми читателю, че в петък тези безчовечни управници са решили да увеличат здравната вноска на всеки български гражданин от 6 на 8 на сто, но са се разбрали тези пари да не се дават за спасяване на живота на хиляди боледуващи и умиращи българи, а да се приберат в резерва, дори не в резерва на здравната каса, а направо във фискалния резерв на правителството, от който резерв, както знаем, по неведоми пътища изтича излишък в посока към определени министерства, общини, фирми, проекти, поръчки и сделки, но никога към българския избирател. А в случая, припомням, става въпрос не за пари от ДДС, акцизи или такси, а от индивидуални здравни вноски, които през 2009 година със закон няма да стигнат до болните хора.

image

„Поддържането на положителна бюджетна позиция и на значителен фискален резерв осигурява адекватен буфер и възможност за реакции в случай на неблагоприятен сценарий за икономическото развитие, предвид дисбалансите в световната икономика и повишените външни рискове, свързани с финансовата нестабилност на международните пазари. За противодействие на финансовата и икономическата криза в бюджета за следващата година са заложени редица механизми, които са групирани в 3 направления – „Икономическа активност”, „Пазарна гъвкавост” и „Гъвкавост на социалните мрежи”. Целта е стимулиране на икономиката, поддържане на инвестиционна активност и смекчаване на вероятните последици от финансовата криза върху реалния сектор.”

Помисли си, уважаеми читателю, че, след петъчната раздумка, в ролята на обяснител на този увъртян текст се появи Румен Овчаров и съобщи на българския народ, като на някаква група идиоти, че решили да не променят макрорамката на бюджета и щели да запазят в закона и предвиждания растеж, и предвиждания излишък, и предвижданите данъчни постъпления, не защото изобщо имат намерение да изпълнят тези параметри, а ... за да не „давали лоши сигнали”. Какво е това нахално безочие? Няма да даваме лоши сигнали, когато гласуваме бюджета през декември, в замяна на това ще ви дадем петнадесет дни ваканция за Коледа и Нова година, а щом тръгне новата финансова година, сигналите ще си ги усетите сами. Ще започнат да не стигат пари за училища, болници, общински дейности, заплати, пенсии, помощи за безработни, но понеже сме много хитри, уважаеми избиратели, ще гледаме да ви ударят по главата лошите сигнали чак някъде около изборите, а после да му мислят тия, които се канят да управляват от есента без пари, защото хазната ще е празна. 

image

Основните инструменти за запазване устойчивостта на макроикономическите позиции са поддържане на консолидираните разходи (без вноската в общия бюджет на ЕС) до 40% от БВП, както и на положително салдо по консолидираната фискална програма до 3% от БВП с възможност да бъде намален в зависимост от развитието на икономическата конюнктура и приходната част на бюджета.

Помисли си, уважеми читателю, за какво е написана тази част от официалното съобщение. Спомняме си много добре, че само дни преди съвета на тройната коалиция, българският министър-председател Серей Станишев заяви официално, че е добре излишъкът за 2009 година да се намали на 2 на сто. Когато тъкмо преди гледането на бюджета на второ четене в една държава, нейният премиер оповести намерение за такава промяна в рамката, тя се внася за гласуване в комисиите и пленарната зала на парламента. У нас не! Премиерът си кара трамвая, а подчинените му по правителствена линия министри и подчинените му по партийна линия депутати, му казват да си гледа работата, да си пише книжки защо сме социалисти и да не се бърка в бюджетните въпроси.

image

„От заложения в проектобюджета допълнителен инвестиционен пакет от 400 млн. лв. за национално субсидиране на земеделските производители ще бъдат осигурени 211 млн. лв. От оставащите 189 млн. лв. 94,5 млн. лв. ще бъдат за модернизиране на железопътната инфраструктура, а останалите за социално значими проекти.”

Помисли си, уважаеми читателю, как този откровено нахален текст съобщава, че е решено, независимо какво е предвидено като разходи и какво ще гласуват депутатите в закона за Бюджет 2009 по пера и ведомства, да се заделят едни нови 400 милиона лева, от които на Ахмед Доган да се дадат 211 милиона, на Петър Мутафчиев и шефовете на жепето – 94,5 милиона, а останалите 94,5 милиона под евфемистичното име „социално значими проекти”, ще се разпределят между трите партии за купуване на гласове около изборите.

image

„Предвижда се увеличаване на обезщетенията за безработицата. Ако в семейството на безработния има деца, в зависимост от техния брой ще се дава и процент от обезщетението, при условие, че те ходят на училище.”

Помисли си, уважаеми читателю, каква предизборна дивотия е този раздел от официалното съобщение. Само преди два месеца същата тази тройна коалиция, в същото това Народно събрание, по предложение на социалната Масларова намали срока за получаване на обезщетения за безработица на 6 (словом шест) месеца. В рамките на тези шест месеца (ако те съвпаднат с учебната година) безработният родител ще трябва да представи доказателства, все още неизвестно какви, че децата му ходят редовно на училище, да подаде молба в бюрото по заетостта, да изчака да проверят дали не лъже и, тъкмо преди изтичането на шестте месеца, да получи евентуалното съобщение, че има право на някакъв, най-вероятно символичен, допълнителен процент върху обезщетението за оставащите един-два месеца.

image

През следващата година е предвидено и значително увеличаване на капиталовите разходи – с близо 21 на сто спрямо 2008 г. Заложените публични капиталови разходи са близо 5,6 млрд. лв., което е значителен ресурс в подкрепа на икономиката.

Помисли си, уважаеми читателю, че петъчната група безсрамници ти навира в лицето едни хипотетични 5,6 милиарда за публични капиталови разходи през 2009 година, след като през целия мандат на това правителство администрацията е доказала, че няма капацитет да усвоява толкова пари, освен когато ги даде на батко да ги прехвърли на братко и на приближени до президента олигарси. И тази нахална лъжа се афишира само дни след окончателното отнемане на акредитацията на двете агенции по ФАР в Министерството на регионалното развитие и в Министерството на финансите, от което прекият резултат е загуба на 220 милиона евро, косвеният резултат ще бъде загуба (обещавам ви го аз, но на моето мнение най-неочаквано се оказа и Румен Овчаров) на над три милиарда евро през 2009 година, а междувременно агенциите с отнети акредитации са сключвали нови договори и сега парите по тези договори трябва да ги даде българският данъкоплатец през същия този Бюджет 2009 на наследниците на батко и братко. 

image

Оттук произтича и последното по ред, но не и по важност решение от петъчната раздумка. Само дни след този свръхгигантски политически скандал, ръководствата на трите партии от коалицията се събират и решават, че въпросът с отнетите акредитации и очертаващата се загуба на нови, и то много, европейски пари, не е толкова важен и спешен, няма отношение към Бюджет 2009, който ще се гласува тези дни и може да почака до догодина, когато възнамерявали да се съберат пак и да помислят дали изобщо да предприемат нещо по въпроса.

Нищо няма да предприемат! Европейските пари никак не са им приоритет, защото вече ги хванаха как ги крадат, защото разбраха безпощадно ясно, че това правителство окончателно е загубило доверието на целия Европейски съюз и до изборите не могат да се надяват да има още евро за крадене. Затова си се събраха на раздумка в петък, разбраха се какво и как ще си разпределят през следващите месеци от българските пари, които съвсем не са малко.

А кризата? Защо да се борят с нея? Тя е най-удобното извинение и прикритие, когато свършат парите в хазната.

 

 

 



Тагове:   вестник,   труд,   брой,


Гласувай:
0



1. palpurina - аххх
11.12.2008 11:11
Направо буца ми засяда на гърлото от яд и безпомощност...
цитирай
2. emil60 - Нали не се сърдиш, че ще те хваля?
13.12.2008 14:25
Чудесен анализ, но страшно ми се иска, а това може и да стане щом ми се иска, да направя истински вестник за истински хора, който вероятно ще стигна 500 000, ако всички автори са като вас г-н Божков! Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2894481
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832