Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2008 05:05 - Икономика за душата - 19ти брой - вестник ТРУД -17.12.08
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 3417 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 18.12.2008 05:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Студентският град – дали жандармеристите ще оправят положeнието?

 image

 Събрали се в понеделник едни хора, начело с президента Първанов да обсъждат положението в Студентския град. Знаете, че там преди десетина дни беше убит един студент. След убийството изведнъж всички забелязаха, че Студентския град отдавна вече не е онова идилично място, в което са разположени няколко големи университета и многобройни студентски общежития, а младежите, с учебници и тетрадки в ръце, се разхождат по алеите, отиват на лекции или се връщат от тях, учат си уроците или се целуват по пейките ...

„Студентски град” вече второ десетилетие е само географско понятие. Това е просто един от районите на столицата, където по исторически причини има концентрация на учебни заведения и студентски общежития. По същите исторически причини там имаше (и още има) големи свободни площи между сградите, населението е предимно от млади хора, земята е основно собственост на бившите селяни от Дървеница, реституирана без отчитане на спецификата на мястото. Изобщо, от средата на 90те години там просто бяха налице всички условия да се развие зона за нощен живот, увеселителни заведения, дискотеки, хазарт, проституция, търговия с наркотици и прочие удоволствия на ръба на закона.

Разбира се, всичко това стана в Студентския град. Със страшна скорост  територията се превърна в Лас Вегас на София. С тази „малка” разлика, че Лас Вегас е на средата на пустинята, изграден е и се подчинява на специални закони, създадени с цел да компенсират инидианците за брутално отнетата им от белите нашественици територия.

Шопите от Дървеница имат малко общо с индианците от Америка. Вярно, и на тях брутално им бяха отнети нивите в полите на Витоша, и те бяха изпратени да живеят в панелни резервати в покрайнините на столичния град. При възстановяването на справедливостта и собствеността им петдесет години по-късно, обаче, не помня някой да е написал специален закон, който да отрежда територията на бившите дръвенишки ниви за столица на разврата и хазарта. Същевременно не помня след 1992 година Столичната община или Министерството на образованието и науката да са предприемали някакви административни или законодателни действия за обособяването на територията на Студентския град като университетски кампус със неговата си специфика, с неговите си особени правила и форма на управление и стопанисване.

Тъкмо обратното. Студентският град, както и цяла София, всъщност, бяха съзнателно оставени без общ градоустройствен план чак до 2006 година. Развихри се бизнесът на общинските чиновници и главни архитекти с частичните изменения на плановете за регулация и застрояване(ЧИ на ПРЗ). Територията на землището на бившето село Дървеница се превърна в райско местенце за упражняването на тази напълно законна корупционна система. Представете си, уважаеми читатели, колко по-лесно и безболезнено е да се издаде разрешение за построяване на дискотека или казино на полето между две студентски общежития, в сравнение със застрояването на една квартална градинка между кооперациите в центъра на София. Студентите от общежитията не протестират, не правят подписки, те дори и теоретично нямат такива права като временно живущи в Дървеница. Студентите, напротив, се радват, че ще има дискотека или бар точно до общежитието им. А ректорите на университетите или другите институционални собственици на съществуващите сгради на територията на Студентския град, изобщо не се интересуват от инфраструктурата на територията, заети с многобройните си други проблеми. 

Важен детайл в цялата история е и фактът, че територията на Студентският град граничи с някои от най-апетитните за жилищно строителство квартали на София – Дианабад, Симеоновско шосе, Малинова долина. По тази причина големи парцели от бившия студентски град бяха ефективно и гъсто застроени с нови жилищни кооперации, а заедно с тях се появиха и магазини, паркинги, нова, разбира се, крайно тясна и неадекватна улична мрежа, с главозамайващи пируети между нацвъканите един до друг блокове.

Студентският град се превърна в още един от новите посткомунистически квартали в южната част на София. С „малката” разлика, че в него продължават като бедни роднини да стърчат многобройните сгради на студентските общежития и разхвърляните корпуси на университетите. И с голямата разлика, че младежката публика и многото свободно място тъкмо в центъра на градчето, еднозначно предопределиха струпването там на увеселителни, хазартни, нощни и всякакви други заведения.

Затова сега е малко късно да се плаче над разляното мляко. Призивите „Студентският град – на студентите!” и „Вън мутрите от Студентския град!” звучаха добре на траурното шествие, но всички всъщност знаят, че и двете неща точно днес са невъзможни. Кметът на район „Студентски” изразява най-точно безнадеждността на ситуацията: "Моята позиция е, че всякаква реституция в Студентски град трябва да се спре. От една година се опитвам да променя нещо в Студентски град, но като се противопоставям на тези строежи, те завеждат дела срещу мен и ги печелят - законът е напълно на тяхна страна".

Президентът предлага жандармерията да влезе в Студентския град. Какво да го правиш – главнокомандуващ! Следващото му предложение може да бъде да се разположат снайперисти по покривите на високите сгради, които денонощно да следят за реда в българския Лас Вегас и да отстрелват всеки нарушител.

Кметът на района и началникът на местното полицейско управление пък решили да пратят униформени да проверят заведенията, да се срещат с техните собственици и охраната, за да уточняват какви са им задълженията, включително и около заведенията. Това щяло се прави ежедневно. Вероятно докато се разберат относно новата цена на рушвета, срещу който заведенията ще бъдат оставени на мира.

Аз пък си мисля ,че са необходими някои други действия, за да стане Студентския град нормално място за живеене, учене, забавление и дори за нощен живот. Например да се спазва стриктно новия устройствен план на район „Студентски”. Само преди три месеца кметът на района се похвали, че „до няколко години архитектурният облик на столичния район „Студентски” ще се промени. В новия устройствен план на район „Студентски” е предвидено изграждането на повече зелени площи, на пешеходна зона, ще има  реорганизация на движението вътре в района, изграждане на многоетажен паркинг и реконструкция на парк „Студентски”, която трябва да започне през 2009 г.”

За да се спази това обещание е необходимо примерно строго да се контролира работата на главния архитект на района, който издава визи за проектиране на обекти, дава становища по законосъобразността на исканията за изменение на подробните устройствени планове, одобрява проекти за всякакви сгради до определен капацитет (за по-големи строежи отговаря направо главния архитекг на София), издава разрешения за въвеждане на обектите в експлоатация и така нататък. Ако архитектът на района и главният архитект на София се заемат точно да изпълняват устройствения план на Студентския град и не се изкушават да си затварят очите пред нахалнитенарушения на мутренските „инвеститори”, вероятно нещата ще потръгнат.

От друга страна, сигурно си заслужава да се разгледа още веднъж този нов устройствен план на района. В разглеждането да участват компетентни представители на университетите, които са разположени там или пък притежават общежития. Планът да гарантира отделянето на учебните зони и общежитията, доколкото е възможно това към днешна дата, от останалата „лас-вегасова” част на градчето. Да бъдат привлечени експерти от архитектурната и строителната гилдия, които да проверят законността на досега изградените обекти и там, където има сериозни нарушения, безкомпромисно да се пристъпи (дори с помощта на жандармерията) към разрушаване на  незаконното строителство.

За да се промени климатът в Студентския град е необходимо в него наистина да влезе законът. Но не чрез някакви показни акции, които ще траят от ден до пладне, а преди всичко чрез явно и демонстративно изпълнение на Закона за устройството на териториите, Закона за Генералния план на София, Закона за движението по улиците и пътищата и всички други закони, които гарантират реда и нормалния живот на хората.

Всъщност, нали това искаме за цялата държава!

 

 



Тагове:   вестник,   труд,   брой,


Гласувай:
0



1. анонимен - Да ли идеята е за
18.12.2008 14:35
за зелени площи или по-големи подземнии и надземни паркинги,............. или още по-големи "МОЛ"-ове.
цитирай
2. lambo - В района на Студентския град
18.12.2008 19:23
да се наложи краен час на заведенията - 12, 00 часа.
Може ли това да стане?
Има ли някаква законова пречка?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2894452
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832