Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2009 06:55 - Икономика за душата - 21ви (последен) брой - вестник ТРУД -31.12.08
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 8000 Коментари: 13 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Мисли на раздяла за тази и следващата година

image

 

Днес завършва серията от двадесет и една мои статии за вестник „Труд”, обединени под общото мото „Икономика за душата”.  В продължение на близо пет месеца, всяка сряда получавахте по една страница с разсъждения за икономиката на България, за състоянието на бизнеса, за правителствените и парламентарните решения, които се отразяваха не само върху джобовете ни, но и в душите ни.

Затова никак не е чудно, че поредицата започна на 6 август със статия за икономическите перспективи пред България, такива, каквито ги намери в душата си и сподели със своите приятели младият лидер на БСП Сергей Станишев на събора на Бузлуджа.  Тогава беше лято, „Лиман Брадърс” не беше фалирала, никой не говореше за криза,

а Станишев мечтаеше

за построени магистрали, достоен живот на пенсионерите, високи доходи и прозрачно усвояване на европейските пари ... след пет години.

Никак не е чудно също така, че последната статия, тъкмо преди Коледа, изброяваше и анализираше напълно противоположни на летните мечти на Станишев действия на неговото правителство през декември, когато по спешност и противно на всякаква управленска и държавническа логика бяха напълнени гушите на тримата коалиционни партньори с около милиард и половина лева, да си ги харчат бързо, преди да са си отишли окончателно от властта не след пет години, а още през идващата 2009 година.

В периода между тези две статии

по света и у нас се случиха много и важни неща,

които промениха икономиката и въздействаха върху душите ни. Уолстрийт се срути, от което произлязоха трусове с неясна продължителност и сила. Българските управляващи дълго се правеха, че не забелязват  люлеенето на земята под краката си, съобщаваха бодро, че ние сме „остров на стабилността” и нищо няма да ни се случи. Междувременно  съгласуваха на тристранен коалиционен съвет похарчването на над един милиард лева от потенциалния все още бюджетен излишък още през септември. А тъкмо бяха научили по най-болезнения начин, че Европейската комисия спира стотици милиони евро от фондовете за България. В доклада си доста директно еврокомисарите ни съобщаваха, че ще спират и още пари, ако не се предприемат радикални мерки за ограничаване на корупцията и въвеждане на прозрачни методи за управлението не само на парите от Брюксел, но и на нашите собствени бюджетни средства, всъщност на цялата ни държава.

После дойде постепенното преглъщане на

суровата истина, че кризата няма да отмине България,

но продължаваха бодрите изявления, че в Бюджет 2009 са предвидени „буфери”, които щели да смекчат въздействието и върху българските граждани. В няколко статии се опитах да подредя първо най-опасните проявления, които кризата ще има през 2009 година у нас, как това непознато чудовище ще промени живота на всички ни, а после се опитах да посоча други „буфери”, т.е. потенциални действия на парламента и правителството, които наистина да имат смекчаващ ефект за максимален брой български граждани. В това време тройната коалиция подаваше фалшиви сигнали, че готви значителни промени в проектобюджета за следващата година, за да го направи адекватен на задаващата се криза. След първото четене в парламента дори пак се събра коалиционният съвет и ... остави макропараметрите във същия вид. Единственото, което свършиха, беше да си поразпределят още пари между трите партии, та да им послужат за изборната кампания догодина (по-малката част) и да си откраднат като за последно (по-голямата част).

Тогава ми избиха клапаните и нарекох поредната си статия „Петъчната раздумка на безсрамниците”, защото именно

безсрамно и нагло

беше тяхното самочувствие и спокойствие при пълна безнаказаност на действията им.

В тези пет месеца имаше статии, в които се захващах да погледна от чисто човешка, неикономическа гледна точка, някои важни икономически действия и бездействия на държавата. Опитах се да обясня какво стои всъщност зад вечно нерешения случай със столичната топлофикация, подробно обясних защо смятам проекта за атомната централа в Белене за пълно недоразумение (или добре подготвяно престъпление). В този период се захванах да разчепкам и политиката (!?) на държавата в областта на лекарственото снабдяване, защото на собствения си гръб разбрах как хиляди хора боледуват и умират заради неадекватността на чиновници в Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Това всичкото го имаше в предните двадесет статии. А тук може би е мястото да се опитам, в последната статия, в последния брой на вестник „Труд” за 2008 година, да погледна напред и да предположа как икономиката на България през следващата година ще се отрази на душите ви.

Първо няколко сигурни бъдещи събития, които сигурно вече са започнали да ви притесняват.

Безработицата ще нарасне значително,

ще избяга от гордо обявяваните шест процента и ще стигне поне девет, а това значи, че около 150 000 души ще останат на улицата. Държавата няма готовност, нито предвидени средства, за да се справи с този завърнал се на нашата територия проблем. Напротив, парламентът току що гласува намаляване на срока за изплащане на помощи на безработните на минималните шест месеца. А кризата сигурно ще трае доста повече.

Неадекватно изготвеният и безотговорно гласуван държавен бюджет ще започне да се издънва в приходната си част още в края на първото и началото на второто тримесечие.

Приходите от данъци, най-вече от ДДС, ще намалеят видимо,

което към началото на второто полугодие ще започне да дава отражение върху ползвателите на бюджетни средства. Няма да достигат пари за общини, за здравеопазване, за образование, за полицията, за армията. Въпреки недостига на бюджетни средства, обаче, в изборната година тройната коалиция, и най-вече БСП, ще изпълни обещанията си към пенсионерите, за да е сигурна за гласовете им и

на два пъти пенсиите ще бъдат увеличени още преди изборите.

Сигурно е, че харченето на бюджетни средства през следващата година ще бъде издърпано във времето така, че да има пари, докато го има това правителство. Нещата ще започнат да се затягат към лятото, но обикновеният избирател ще ги усети в ранната есен, когато новият парламент ще избира ново правителство.

Тежка програма ще има този нов кабинет. Защото ще трябва да довършва бюджетната година

в състояние на бюджетен дефицит,

за първи път от толкова години. Правителствата на Костов и Симеон също харчиха предизборно, Милен Велчев дори създаде за тази цел онази компания за публични инвестиционни проекти под формата на градинки и чешмички, но никой досега не е крал толкова безогледно и никой в последните десет години не е правил избори в условия на криза. Тъжното и жалкото в бъдещата история на 2009 година ще бъде фактът, че при недостиг на бюджетни пари и криза на българската икономика, правителството на Станишев ще загърби възможностите за усвояване на максимално количество европейски пари, защото всеки опит за искане на такива пари от Брюксел ще рикошира в лицето на управляващите и ще ги разобличава като корумпирани и некадърни едновременно. А това е убийствено в годината на избори. Затова

темата за европарите ще бъде изтикана в задния двор до изборите.

Ще се харчат само родните бюджетни средства, а следващото правителство, също както правителствата на Софиянски и Костов преди 12 години, ще трябва да гради ново доверие към България.

Така че, очаква ни една 2009 година, която най-вероятно ще бъде разделена отчетливо на две части. Ако след изборите има различно управляващо мнозинство, разбира се. Ако избирателят, обаче, не види алтернатива в днешната опозиция и повтори мандата на Станишев и компания, тогава комбинацията от световната криза и собственото ни безумие, със сигурност ще ни докара до поредната катастрофа.

Луканов, Виденов, Станишев – стрелката винаги сочи драматично към дъното.



Тагове:   вестник,   труд,   брой,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Каменов
01.01.2009 10:20
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! Бъди жив и здрав,за да даваш акъл на комунистите. Лошото е, че ако беше онова, както е казвал дядо Славейков, ще им го набиеш, но акъл не може.
цитирай
2. raylight - Честита Нова Година
01.01.2009 12:14
Комунистите са си асоциални типове, нищо не можем да им променим, само доживотен затвор в изолатори би могъл да помогне на нас. На тях и Бог не може да им помогне
цитирай
3. анонимен - ЧЕСТИТА НОВА 2009-А ГОДИНА !
01.01.2009 15:08
от Любо Трифонов.
Желая живот и здраве.
цитирай
4. rummi - Честита Нова Година!
01.01.2009 15:18
По традиция щом управляват комунистите, накрая има криза и ние ги гоним с павета от парламента. Аз паве съм си харесала отдавна :-)
цитирай
5. анонимен - Ха-ха, най се кефя да чета глупос...
01.01.2009 21:06
Ха-ха, най се кефя да чета глупостите на недоучили инженери-икономисти и как успяват да баламосат някой наивник срещу "комунистите". Какви комунисти бе, от 20 години имаме тотална смяна на собствеността, да не говорим, че прехода беше подготвен мнооого по-рано с източване на смесени българо-незнам какви си обединения, дойновки и т.н., указ 60-незнам кой си за натрупване на парички от ресторанти, заведения и първоначално изпиране на парички; докаато дойдем до знаменитата зима 1996-1997, когато Жан изгуби подкрепата от Русия, стана ясно, че валутния борд е неизбежен и Българската мафия (включвайки СДС и другаря Божков) имитираха набързо една хипер-инфлацийка(т.е. последен шанс) за да изчистят дълговете на всички бандюги. За този период е виновна ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА, както и един от главните актьори наш Бош.
Луканов, Виденов, Станишев, Костов, Крушата, Картофа, Бошшкоф, Гриша Ганчев, Доган - умните хора не виждат разлика!
цитирай
6. zaw12929 - Стана традиция
01.01.2009 21:13
да се издънват всички империи, които са ни завладели. Сега и капитализмът влезе в най голямата си криза, която няма как да не е предизвикана от София. Опозицията на комунизма , може би вие, предизвикахте това земетресение на банките, както преди го направихте в България. Браво на вас. Капитализмът у нас не е и няма да бъде засегнат, Че то според Вас, тук капитализъм няма. Благодарение на Вашите съвети комунизма управлява . Браво на Вас, помогнете и на САЩ и на ЕС. Ще Ви дадат нобелова награда. Спасявайте!
Пълен хаос настъпва в света. И при тези условия не можахте да свалите това управление. А то си изпълни обещанията. Увеличи доходите, намали данъците, икономиката има ръст, инвестициите също има върху какво да стъпи новото управление, което ще изберат хората
анонимен Каменов,
Верно е, че акъл не може да се набие Щяхте да поумнеете
Хубаво е, че ни управляват умни политици, които съумяха въпреки вас да водят страната умело към развитие и за ужас ще продължат.
цитирай
7. анонимен - Смях
02.01.2009 15:57
анонимен
Тъп комунист - инфлацията започна още по времето на Виденов. Печата хартийки, за да поддържа уродливите си държавни предприятия.
Костов и компания свърши точно това което трябва, друг е въпросът как.
цитирай
8. анонимен - До острия антикомунист! Госп...
02.01.2009 20:10
До острия антикомунист!
Господине, или четете постингите с перманентно главоболие или с покрепата на алкохолни или някакви други стимуланти :)!
Никъде не съм отричал вината на Жан, още повече и нямам намерение да пиша за вътрешните войни в крилата на газпромовските БСП-ари с наивните комсомолци - това си е техен проблем!
Това, което исках да намекна, че 8 години хората гласуват за всичко друго, но не и за сДС само при спомена за имената на другарите Божков, Бакърджиев, Надето, Богомил Нонев.
А на мен тези хора ми направиха добро - емигрирах зад океана, завърших магистратура за електроинженер в университет с Нобелови лауреати, притежавам истинско образование и КВАЛИФИКАЦИЯ и мога да си намеря висикоплатена работа както в щатите, така и на остров Чукотка; докато Вие Господине и вашите деца сте орисани да крадете и да просите (на каквото и да е ниво)!
Желая Ви живот и здраве, а на Божков да оздравее от коварната болест(разбрах от интервюто миналата седмица), но никога повече да няма достъп да властта!
цитирай
9. zaw12929 - Тъп и гаден анонимен
03.01.2009 09:06
при това, не знае, а се мисли за капацитет, но не си казва името
Желая по успешна година! Заставам зад всяка своя дума!
цитирай
10. palpurina - да сме живи и здрави...
05.01.2009 10:54
Да сме живи и здрави да идеяним, а за всичко останало ни пожелавам чудо, примесено със здрав разум и много работа...
Много ли искам?
цитирай
11. socialdemokrat - Лошото е г-н Божков, че сте прав...
05.01.2009 16:18
Лошото е г-н Божков, че сте прав, но само частично, поради непълнотата на изложението, с което коментарите се делят на прокомунистически и анти такива.
Че това правителство не е блестящо, е повече от очевидно, но можем да кажем, че не се провали радикално - просто се движеше по течението на инерцията. Все пак нека сме обективни - кризата не е породена от действията на правителството. Поне за себе си смятам, че каквото и да се опиташе, някой крак от триножника да направи, останалите два крака го спираха и по този начин се постигна "устойчивостта на бездействието", което в условията пък на глобалната криза се оказа предимство на политиката. За пример ще Ви опонирам, че малоумниците в БСП няма да могат да прокарат двойно увеличение на пенсиите, защото останалите два крака, усещайки се че това налива вода в предизборната битка на БСП, ще провалят малоумното начинание. Няма да има и големи харчове за осъществяване на инвестиционни намерения, защото никой не знае кой ще кара влака след изборите и кой респективно ще обере лаврите или спрямо кого ще има респективно дела от общ характер... Та за себе си наричам предстоящата година "Година на бездействието и изборно говорене", което никак не е зле. Само като си помисля, че някой управленски умник може да наложи наливане на средства в "структурно-важна" компания на г-н Васил Божков и ме побиват тръпки.
цитирай
12. анонимен - ЗАЛИЧАВАТ НИ
10.02.2009 15:08
О неразумни юроде , ако още те има на този свят напук на КОМУНИЗЪМА , моля - отвори този сайт и чети , всичко ще ти светне :
www.bgsviat.narod.ru/index.htm
цитирай
13. анонимен - пълен провал
10.02.2009 15:21
Това,което се случва в нашата Татковина и Господ няма да прости на нас и на тези , които ще дойдат след нас - поколение може би ще има , но държавата България....не се знае!!!Сега се сещам , че комунистите не вярват в нищо и този атеизъм ще им бъде погубен.Отворете един сайт за да разберете , че това , което се случва е плонувано от преврата на 10.11.1989г.
www.bgsviat.narod.ru/index.htm
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885746
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832