Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2009 11:14 - Мощно усилие за прехвърляне от болната глава на здравата
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 9348 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 19.01.2009 09:21


imageimage

 19.1.2009

Щом Русия ни спря подаването на природен газ, президентът Георги Първанов веднага предложи да пуснем отново трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това негово първоначално предложение затихна бързо, след като Путин и Юшченко обещаха на чешкия министър-председател Тополанек и на председателя на Европейската комисия Барозу скоро да пуснат горивото по всички тръби. После нещата се запекоха и газът не потече нито към Европа, а още по-малко към България. Станишев отърча до Москва, където му стана ясно, че никой не му обръща внимание; затова се върна с подвита опашка и без никаква идея как да помогне на българския народ да излезе от кризата.

Тогава Георги Първанов отново подхвана идеята за „Козлодуй” и пускането на двата блока. Даже я позиционира във времето и пространството, като реши да опита да насрочи референдум по въпроса заедно с европейските и парламентарните избори през лятото. Този път Станишев усети възможностите на скрития „патриотичен” заряд в отварянето на спрените блокове и съобщи официално, че вече е разпоредил да започне подготовката за разконсервирането им. Към неговия ентусиазъм незабавно се присединиха обичайните шумни изпълнители на любимата песен „България-енергиен център на Балканите”, чиито припев „Европа ни прецака, тя ни спря Козлодуй” се възприема като върховен символ на родолюбието. 

Дежурните ченгета от ВМРО, начело с Краси Каракачанов, нямаше как да не са на първа линия в набързо подредения патриотичен хор. Те поне знаят песента отдавна, предполага се, че са участвали в писането и. Този път, обаче, изправиха до себе си цялата нова формация „Напред”, в която блести с нова роля и с характерния си тенор Любен Дилов, показва се иззад гърбовете им, докато финансира цялото представление, и лицето Христо Ковачки, който има съвсем конкретни интереси в енергетиката, виждат се и няколко парламентарни земеделци, останали без партия носител, а Волен Сидеров бърза да се приседини към групата, за да не го оставят на последния ред такива постоянни лица от миманса като доктор Тренчев и неговото рехаво синдикално войнство.

Да послушаме за малко тяхната натрапчива песен. Тя не призовава да се преразгледа договорът с Русия за снабдяване и транзит на природен газ, защото вече се доказа на практика, че е неизгоден и не гарантира нищо за България. В нея няма нито строфа за преразглеждане на условията на „Южен поток” и „Бургас – Александруполис” , а направо забранено е да се споменава думата „Белене”, защото тя веднага връща темата към добре прикриваната истина за АЕЦ „Козлодуй”. Строените бойци, като зомбирани, повтарят: „Европа е лоша, тя ни спря Козлодуй, затова сега мръзнем и токът е скъп! Пуснете ни блоковете, гадни европейци, тогава ще стане топло и светло, а животът ни ще е песен!”

Ние, понеже не сме зомбирани, можем, въпреки оглушителния шум от пеенето и биенето на барабани, да поразсъждаваме малко върху фактите.

  1. На България в момента и е студено защото няма газ, а не защото няма ток. Българските предприятия спират работа и хората остават на улицата не защото им е спряно електрозахранването, а защото им е спряно газоподаването.
  2. Българският  енергиен холдинг, през обичайните си неясни посредници, продължава да изнася ток за чужбина и по време на газовата криза, защото е невъзможно да се замени липсващият газ с наличните достатъчни количества електроенергия.
  3. Евентуалното ново пускане на трети и четвърти блок на АЕЦ”Козлодуй” ще увеличи възможностите за износ на електроенергия и ще напълни още повече джобовете на посредниците. Ще реализира по-големи печалби и НЕК, но и досега тези печалби никога не са били реално отчитани при редовното нарастване на цената на електроенергията за гражданите и фирмите .
  4. България получава стотици милиони евро от Европейския съюз, както за спирането и извеждането на спрените блокове, така и за компенсиране на загубите от тяхното по-ранно изключване. За да пуснем отново блоковете, първо трябва да променим договора за присъединяване, т.е. да накараме двадесет и шестте страни-членки да преразгледат политиката си към ядрената енергетика, но задължително и да върнем всички пари, които сме получили до момента.
  5. Последно, но всъщност най-важно, евентуалното ново включване на трети и четвърти блок на АЕЦ”Козлодуй”  означава сключване на нов договор с Русия за доставка на ядрено гориво и за връщане на отработеното гориво обратно там. По този въпрос всички управляващи, както и прокозлодуйската част от опозицията, тактично мълчат. Защото се получава затворен и безмислен кръг. Ние използуваме положението, в което Русия нагло и тотално нецивилизовано наруши договорите си с десетки европейски държави, между които и България, като ни остави в най-лютата зима без газ посред нощ на 6 януари, за да поискаме от Европейския съюз да ни разреши ... да сключим нов договор с Русия, със странната надежда, че тя никога няма да наруши този договор и никога няма да ни остави без ядрено гориво, примерно следващата зима по Атанасовден.

Координиран опит на платени руски мекерета да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Това е целта на тази шумна псевдокампания за отваряне на спрените блокове в Козлодуй.  Да гледаме на запад и да протестираме в тази посока, пък дано забравим, че ни спряха душмански и съвсем не по братски газа от североизток.

Толкова тъпи ли изглеждаме?

 

 

 



Тагове:   усилие,   мощно,


Гласувай:
0



1. rummi - ако става въпрос за изглеждане,
18.01.2009 12:19
изглеждаме не толкова тъпи, а много повече :-)))))))
цитирай
2. анонимен - Po-skoro
18.01.2009 12:38
si znaem,4e ni6to ne zavisi ot nasa,a ot golemite...
А можем ли без богатствата на Русия?!
Това и хитрецът Тато го беше научил...Що целувки и прегръдки бяха...Какво предлагате,г-н Божков?
цитирай
3. анонимен - Стефан
18.01.2009 12:49
Напълно съгласен съм с изводите в статията.

Бих искал да Ви попитам обаче, господин
Божков (не съм запознат кога точно е постигната с ЕС за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, дали по времето, когато главен преговарящ сте били Вие, или след това, но със сигурност имате поглед върху нещата), нямаше ли как при преговорите да се избегне спирането на тези блокове? Доколкото съм чувал, те далеч не са чак толкова рискови от гледна точка на сигурността; защо ЕС толкова е настоявал да бъдат затворени?
цитирай
4. анонимен - Иван
18.01.2009 15:56
Много правилно. Това е евтин номер целящ отклоняване на общественото внимание от основният въпрос, който безспорно е липсата на газ. Ако хората почнат да се замислят върху това ще трябва да се отговаря на следните въпрососи:
1. Защо договорът на Булгаргаз с руската страна е таен и печели ли някой от това ? Ако да, кой ?
2. Защо до сега не се свърши никаква работа за осигуряване на втори доставчик ?
Моето лично мнение е, че във вопросният договор от 2006г. е таен защото от него печелят партийни хора, най-вероятно чрез посреднически функции.
И алтернатива на руският газ не се търси точно по тази причина. Че защо да търсят втори доставчик като от първият печелят добре ?
цитирай
5. анонимен - До Стефан
18.01.2009 21:26
Защо толкова упорито отказваме да модирнизираме държавата си? Защо е този смешен плач за тези стари реактори? Защо допускаме шепа хора, водени единствено от личните си икономически интереси, да ни манипулират?
цитирай
6. анонимен - Пак от Стефан
19.01.2009 00:33
Това моето специално не е плач. Въпрос е. Чувствам се недостатъчно осведомен и бих искал да се осведомя по-добре от източник, който считам за надежден; което би било от полза също така срещу въпросните манипулации.
цитирай
7. анонимен - Да, щом сме още тук .
20.01.2009 14:20
Да, защото ги търпим.
---
Г-н Божков, Вие не коментирате, че е възможно ЕС да разреши отварянето на 4-тата Ядрена бомба.
И с милионите евро, които ще им върнем, ще подпомогнат нормалните си хора.
А ние след една година пак ще го зтворим, ако не е гръмнал, и ще си платим за което.
---
Освен това е тест за горяните живеещи в тези славянски земи.
---
Аз мисля, че преди да ни пуснат в ЕС нашите политици са предупредени : НЯМА да ви дадем нито евро.
И затова ни приеха в Европа.
Плащаме си вноската.
Пазим границата .
Изпращаме работници.
Плашим техните работници и ги мотивираме за по-висока производителност.
Имат тема за разговори с Империята на злото и другите по-нормални държави.
Владимир Йосифов
цитирай
8. анонимен - Marfa
20.01.2009 17:16
Аз не знам как изглеждаме, но очевидно *сме* много тъпи. Днес херпес на устата ми излезе да обяснявам, че птицефермата в Слънчево няма да се оправи дори и трети АЕЦ освен Белене да построят и то още утре, просто щото инсталацията й е газова, ама на. АЕЦ-а, та АЕЦ-а. Кофти е, че го затвориха, ама ще ни стане двойно по-кофти, ако сега го отворим. Но така де, вече свикнахме да ни глобяват и да ни режат фондовете, какво ще му е да се натоварим с още една малка китна глобичка?
цитирай
9. анонимен - Само си говорим
20.01.2009 22:20
От Европа ни пуснаха черно знаме.
Това е просто уникално.
Да ни покрият с черно.
Вай !
Нещата потъват.
Всеки ден ми се обаждат клиенти, че наемателите им се изнасят.
Черна работа.
цитирай
10. анонимен - мм
24.01.2009 00:45
Ехеее, тук някои почнаха да гърмят реактори :)). Спокойно господа, реакторите няма да гръмнат - съвсем наред са си за още години доходна работа. Само че шума около тях си е една голяма торба прах в очите за всички гафове които сътвори правителството, отделни министри /някои биха били грандиозни ако сме нормална държава/ пък и президента. Не забравяйте, че идват ИЗБОРИ... Народът вече има хляб, сега му трябва малко зрелище - за да забрави бързо за доста неща... Какво по-хубаво зрелище от доброто правителство, лошото ЕС и братска Русия. При Жан Виденов ако не се лъжа бяхме в едно особено разкрачено положение между ЕС и Русия - чудехме се кой да изберем да ни е големия брат /простете ако бъркам-тогава бях още ученик/, сега нещата май отиват в подобна посока - леко се отдалечаваме от ЕС и леко се доближаваме до Русия и...пак добиваме разкрачено положение. Да ме прощават малките.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885702
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832