Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2009 16:07 - Черен парцал върху клекалото
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 7599 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 22.01.2009 16:08


image

23 януари 2009

image



Вчера бях в една болница. Не каква да е, а национална, специализирана, високотехнологична. Докато чаках за преглед, човещина, доходи ми се до тоалетната. Последвах стрелките и се озовах в едно голямо предверие, а там, зад десетината врати, ме очакваха ... допотопни турски клекала, целите олюпени и неспасяемо захабени, с развалени чугунени казанчета над тях. Водата шуртеше, миришеше на дезинфектант и урина. Изобщо, позната на всички ни мила родна картинка.

Нямаше как да не се сетя за онова другото клекало, което, според един скандален чешки художник, символизира България на стената на сградата на Европейския съвет в Брюксел. Видях го и него миналата седмица (клекалото, символизиращо България, не художника); бях за малко в столицата на Европа да обменяме там опит с братски неправителствени организации.

За моя радост си тръгнах навреме, за да не видя последствието от официалния протест на българското правителство по повод на тази, признавам, малко грубиянска закачка. Защото последствието от жалбата на нашето правителство беше, че завиха на онази стена България с един черен парцал. Сега, който влезе в голямото фоайе в Брюксел, се смее на полските свещеници гейове, на германските аутобани, оформящи пречупен кръст, на потъналата под вода Холандия, от която стърчат само минарета на джамии... Само България, след намесата на възмутеното ни правителство, вече е символично покрита с черен парцал и така траурно отсъства от обединена Европа.

Каквото повикало ...

Не знам какво точно са очаквали премиерът Станишев или външният министър Калфин, когато са изпратили възмутеното си писмо. Може би са си мислили, че чешкият министър-председател Тополанек (който междувременно сновеше между Москва и Киев и правеше всичко възможно да ни пуснат газа по-бързо) ще извика художника и ще му разпореди бързо да направи нов образ на България, примерно градина с рози, където красиви девойки плетат венци и кичат стройни юнаци със засукани мустаци. Или пък са си представяли, че всички засегнати от особения чешки хумор министър-председатели и външни министри ще последват светлия български пример и, след заклеймяването на изложбата, всичките произведения на художника ще бъдат публично изгорени на клада. Ще ми е много интересно да науча по някакъв начин какво точно са очаквали нашите първи държавни и партийни ръководители като резултат от своето комплексарско писмо.

Сега, обаче, в резултат на това писмо, си имаме България, покрита с черен парцал. И това е много по-точен образ, отколкото кенефното клекало.

България е държавата, която другите европейци е по-добре да не виждат. България е държавата, в която толкова много се краде, че изобщо спряха да ни дават европейските пари, които иначе ни се полагат. България е държавата, която заради далаверите на батко и братко, закриляни от най-високо място, не е способна да завърши цяло десетилетие една магистрала от София до Бургас. България е държавата, в която боклукът на София се складира в Силистра, защото не е способна да си построи един завод за преработка на отпадъци. България е държавата, в която убиват министър-председатели, банкери, прокурори, индустриалци и други видни хора, но никой никога не открива убийците. България е държавата, в която болните от рак умират поради липса на пари за лекарства, а правителството разпределя милиарди излишък, за да пълни с тях джобовете на спонсорите си. България е държавата, чиито президент е бил агент на Държавна сигурност и се гордее с това.

Въпреки всичко гореизброено нас все пак ни приеха и в Европейския съюз, и в НАТО. Вероятно са се надявали, че веднъж влезли вътре в новото семейство, ще започнем да разбираме предимствата му. След като ни приеха, обаче, нашето правителство реши да построи новата си атомна централа не с европейски реактори, а с руски. След като ни приеха, нашето правителство по най-бързия начин реши да обвърже на сто процента газоснабдяването ни не с европейските газови компании, а с „Газпром”. След като ни приеха, мотахме три години преговорите с американците за техните бази у нас и, естествено, базите още ги няма.

От Брюксел ни пращат редовни доклади. В тях пише точно и изчерпателно какво не ни е наред, кой къде е сбъркал и какво точно трябва да се направи и за колко време. Българското правителство приема докладите с благодарност, веднага сяда да пише екшън планове и стратегии за справяне с проблемите, създава нови агенции, мести хора от едно място на друго и така, до ... следващия доклад, в който ни повтарят абсолютно същото и ни питат кога най-после ще свършим нещо и ще престанем да имитираме активност.

Как си мислиш, уважаеми читателю, не им ли се иска на европейските и евроатлантическите ни партньори твърде често напоследък България по някакъв начин да изчезне от картата на обединена Европа? Или поне да ни покрият с един черен парцал и да се правят, че ни няма.

Това, последното, всъщност, вече си го изпросихме тържествено.




Гласувай:
0



1. darktales - Ами под черното платнище си е ост...
22.01.2009 20:06
Ами под черното платнище си е останало все същото - ориенталски кенеф, чиито отвърстия са свързани със система от сини и червени тръби. Ако чехите искат да са последователни в символите, трябва да направят щото изпод черното ( което всъщност не е цвят) да изтича нещо. Или поне да го докарат на миризма, която да инвазира и към инсталациите-символи на останалите държави. И отвреме на време да пръскат с директивизатор :)
цитирай
2. анонимен - "България е нужник"
23.01.2009 05:37
В същия ден, в който публикуваха картата на Европа, ми се наложи да посетя Първа градска болница и както Вие казвате, на човек му се налага да посети богоугодното заведение. На 2 етаж тоалетните бяха отвратително мръсни, с изкъртени врати, клечаха хора, а в коридора - смрад. На отсрещния тротуар се намира прочутата Френска гимназиял И това е в центъра на София, на ул. Раковски. Звучи натуралистично, но това е жестоката истина. Културата на един народ започва от тоалетната. Много би ми се искало "клекалото" на чешкия художник пренесено в български условия да беше поне толкова чисто. Във всяко отношение България е един нужник, жалко за свестните хора, които осъзнават това, но са толкова малко, че е трудно да изринат тази непорината воня, както казваше един наш писател от далечното минало.
цитирай
3. анонимен - Ваня, 27
23.01.2009 13:14
Най-тъжното е, че никой не си направи труда да се допита, какво е мнението на българските граждани за тази творба и така не просто Сергей Станшев, а 8 мил.българи (или колкото са останали) сме комплексарите, без чувство за самоирония.
цитирай
4. анонимен - Това с имитацията
23.01.2009 15:49
на дейност си го имаме от Татово време..."Ние лъжем държавата,че работим,тя ни лъже ,че ни плаща."
цитирай
5. an200 - Май няма друго българско правителство(от прехода),
23.01.2009 18:37
което ТАКА да се е оси..ло...Тоалетната е за него: една метафора на политическата ни класа,а не на България.
Впрочем в какво ли няма политика?!И в пречупения кръст,и в минаретата над водата...
Нека не го приемаме като грубиянска закачка към обикновените хора ,макар че и те трябва да носят своята отговорност,а като предупреждение към онези ,които ръководят,към политическата класа на всички държави в Европейския съюз.
Поздравления за написаното,г-н Божков!)
цитирай
6. анонимен - Г-н Божков стига сме търсели под ...
23.01.2009 19:09
Г-н Божков стига сме търсели под вола теле!
А като сте ходили на гости при приятели, в такова състояние ли са тоалетните в жилищата им?
Всички знаем, че въпроса опира до пари за поддържане и почистване на болниците. А затова май имат вина всички управляващи досега, защото почти преполовяваме онези 45 години! Всички знаем къде са парите за чисти тоалетни - в бензиностанции и газстанции, строителства по курортите, без да броим директно откраднатите и изнесени пари.
Та всеки народ си има особеностите, ако влезете в обща тоалетна(дори в университет или водеща компания), не може да не ви стане лошо от гадния навик на китайците да си оставят творенията за следващия позващ кабинката.
цитирай
7. анонимен - Добър ден г-н Божков
24.01.2009 00:36
По време на предизборната кампания на ония от бсп да им закриваме с черна пачавра плакатите. Да ги закриват в телевизионни предавания и вестници.
но няма да смеят.
---
Това е по-позорно от обувката на Хрушчов.
Ониа поне чука, чука - и я обува мирно и тихо. После си изтегля ракетите.
---
Браво на чехите - отмъстиха си за пролетта. Който ходи с танк на гости така е.
цитирай
8. raylight - Ами така е, като се мисли ирационално у нас
05.02.2009 21:48
и като за наказателен вот се смята негласуването или гласуването за неизвестни партии, вместо гласуването за опозицията
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885895
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832