Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2009 16:44 - Спете спокойно, няма криза, има план!
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 7633 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 01.02.2009 16:53


imageimage

2.2.2009

В петък следобед българското правителство ме зарадва истински. На страницата на Министерския съвет беше публикуван „План на правителството за икономическа стабилност и напредък през 2009 г.”. (http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0037&n=68&g=)
Документът не е много дълъг, само няколко странички, но, когато го прочетох, изведнъж изчезнаха всичките ми страхове, не само за настоящата година, но и за още няколко напред.

„Планът” започва с ударно встъпление. От него научаваме колко е тежко положението в Европа, която изпадала в рецесия, затягала коланите, а „стотици губят работните си места”. На този драматичен фон ни съобщават, че у нас изобщо няма криза. Напротив, брутният ни продукт расте, създават се нови работни места, изобщо „Икономиката на България, в сравнение с другите развити европейски икономики, е по-стабилна, по-силна и по-сигурна.”

Правителството все пак не отхвърля теоретичната възможност да започнем да усещаме някак си тази глобална криза, но и в този случай няма защо да се безпокоим, защото умните ни управници са се събрали, помислили са за всичко и имат „готовност да приведем в действие един смел и всеобхватен план, който ограничава и противодейства на рисковете.” (Това за смелия и всеобхватния са си го написали сами, защото вероятно не са могли да открият циганката, която единствена беше останала да ги хвали.)

Следват основните елементи на този гениален план.

На първо място ни се съобщава, че няма да се пипа валутния борд и фиксирания курс на лева. Ако повтарянето на тази мантра вече точно дванадесет години наистина има успокоителен ефект, то още в същия абзац загубваме всичкото си спокойствие, защото правителството обещава пак да натрупа трипроцентов излишък и за пореден път на този излишък му се готви «благоразумно управление”. Българското общество вече няколко години поред вижда колко „благоразумно” беше разграбван този излишък от трите партии в коалицията, а като се сетя, че през 2009 на същите три партии им си очертава управление само до лятото, представям си как с този „смел и всеобхватен” план ще очушкат хазната още преди юни.

По-нататък Планът навлиза в дебрите на икономическата политика, така както я разбира Петър Димитров. Приготвени са едни пет милиарда и шестотин милиона лева, които, чрез «комплекс от инициативи», щели да тласнат растежа, ако чуждите инвеститори ги удари кризата. «Комплексът от инициативи» включва, разбира се, на първо място, да се дадат достатъчно пари на любимите на правителството пътностроителни фирми. Как точно тези фирми ще похарчат толкова много пари за една година не е ясно, още повече, че самият план гордо съобщава, че за деветте месеца на 2008 година за пътищата са усвоени общо ... 277 милиона лева.

Веднага след това разбираме, че тези милиарди очевидно ще се раздават авансово, защото Планът предлага да построим с тях пет-шест магистрали и около 7500 километра други пътища, но ... до 2013 година. Не се споменава нито дума, разбира се, за използуването на европейски фондове за целта. Тази тема е болезнена за сегашното правителство и по-добре да не се повдига.

Когато стигнем до темата за железниците, първо научаваме, че Планът всъщност се казва «Станишев», нещо което не ни беше сведено до този момент. По-важното, обаче, е, че в железопътната инфраструктура изобщо няма никакъв нов план. Изброени са няколкото обекта, за които отдавна е известно, че пусковият им срок е през настоящата година, а после пак отпътуваме към 2013 година с мечтание за нови коловози през следващия мандат.

Енергетиката, любимата тема на всяко социалистическо правителство, е спомената само мимоходом в плана «Станишев». След гръмкото съобщение, че «за изпълнение през 2009 г. подготвяме енергийни проекти на стойност близо 6 милиарда евро”, установяваме, че през самата 2009 се предвижда да се завършат „Марица Изток 1”, “Марица Изток 2” и “Цанков камък” (най-после!), да се удари още една първа копка на АЕЦ ”Белене” и, забележете, да се подготви предпроектното проучване за изграждането на газопроводната система „Южен поток”. Къде видяхте тук шест милиарда за 2009 година?

Планът е особено интересен в частта си за насърчаването на конкурентноспособноста на икономиката. 500 милиона лева вече бяха дадени на Българската банка за развитие. Тя сега трябва да избере няколко търговски банки, да им даде тези пари и да ги накара да ги раздадат като кредити на малки и средни предприятия. Коментирал съм вече неколкократно тази порочна схема, затова ще я оставя настрана. В замяна на това все по-ясни очертания придобива реализацията на една друга любима идея на Петър Димитров. Държавата през 2009 година ще създаде специална компания и ще и даде сто милиона лева. Тази държавна компания ще привлича чужди инвеститори, като им изгражда модерни бизнес паркове със стоте милиона, та инвеститорите просто да дойдат и да почнат да произвеждат в готовия парк. Не е ясно колко и къде ще бъдат тези паркове, върху каква земя, ще бъдат ли привлечени общините като партньори и прочие други въпроси. Като назначат определен брой чиновници и им дадат в ръцете сто милиона, те със сигурност ще се размотават през цялата 2009 година, ще пишат стратегии, ще проучват местоположения, ще правят предпроектни проучвания и, в края на годината ще са похарчили доста от стоте милиона без никакъв видим резултат.

Тук планът споменава от кумова срама и Оперативната програма „Конкурентноспособност”, но тъй като е ясно, че през 2009 там нищо няма да се случи, пак ни праща в 2013 и ни съобщава, че ако усвоим всичките европейски пари по тази програма, ще трябва да се бръкнем с около 2,3 милиарда собствени пари за съфинансиране на програмата. Само теоретично, разбира се.

За поредна година се предвижда да се намалят бюрократичните пречки пред бизнеса, но това е вече омръзнало на всички и не е дори смешно.

Въпреки, че не се очаква криза, както разбрахме от уводните думи към плана, една значителна част от текстовете в него са посветени на „грижата за хората”. Звучи много мило, докато не прочете човек в какви „смели и всеобхватни” действия се изразява тази грижа. „Цели” 27 милиона лева например са предвидени за подпомагане на работодатели, които поради липса на работа решат да намалят работното време, но не уволнят хората си. 480 обекта от „Красива България” щели да бъдат също финансирани от бюджета и така щяло да има много нови работни места.  

После следва изброяване на част от разходната част от бюджета на Масларова, приет още през декември, та да затвърдим познанията си за това колко пари се дават за деца с увреждания и колко помощи за отопление. Не е пропуснато и предъвкваното толкова време вече увеличение на пенсиите на два пъти през тази година.

Планът предвижда и рекордни инвестиции в здравеопазването – близо 3 милиарда лева. Къде точно, не се съобщава, защото никой не знае, тъй като няма приети нито национална здравна стратегия, нито национална здравна карта, т.е. не е ясно кои болници ще ги има и кои не.

Това е смелият и всеобхватен план „Станишев” за борба с кризата, която я нямало. За малко да изпусна важното „Заключение” на този крилат документ. Цитирам го в прав текст, защото е невъзможно да се измисли по-добре: „В сравнение със съседите ни в Европа, българската икономика остава силна пред лицето на кризата. Нашето правителство е предвидило проактивни и широкомащабни мерки, които имат за цел да подсилят различни сектори на икономиката и да повишат жизнения стандарт на всички българи. От мерките за вливане на средства в икономиката до създаването на нови работни места и от мерките за квалификация и повишаване на пенсиите, от подкрепата за нови образователни програми до детските надбавки, това правителство работи активно, за да гарантира, че България ще се „задържи на крака” не само в посока към напредък, но и към изграждане на по-добро бъдеще за всички българи.”

Благодарим ти, Партийо любима!

 

 



Тагове:   криза,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. komitata - благодаря!
01.02.2009 19:55
ще ви цитирам!
цитирай
2. evrazol - Ако зациклите в собствената си яснота
01.02.2009 22:44
прочетете мен. Има какво да Ви кажа.
цитирай
3. анонимен - батко,
01.02.2009 22:51
днес все още е 31.01. back to the future? а кажи тогава, кой води листата на сдс за парламентарните'2009 в 24-ти избирателен район? :-)
цитирай
4. анонимен - Забравиха тези мили хора
01.02.2009 23:08
Как само ония четяха анализи в бюлетини.
Сега имат възможност да четат , но не могат .
Защото първите години ги няма.
И без да съм расист се съгласявам с отвращение с генетичната немощ на някои същества.
Какво ли съм правил предишния си живот за да живея тук сега ?
Бъдете здрав !
цитирай
5. анонимен - Партията не работи, а иска да "яде"
02.02.2009 12:35
И това се превърна, за наше съжаление, в новият-стар "болшевишки" маниер на Столетницата.
А си имаме и хубави поговорки. Да си припомним една от тях: Лозето не ще молитва, а мотика.
цитирай
6. socialdemokrat - като няма идея за действие - има план
02.02.2009 19:19
Все си мисля, че проблемът на България не е в корупцията, а в некадърността. Като чета всичко що ми попадне, констатирам, че нашего брата и кадърно не може да открадне, още повече социалиста като такъв. Да се изпърчиш и да заявиш, че ще се бориш с кризата чрез инвестиране в доказано корумпирания сектор на пътното строителство, за което ЕС ни спря парите, не е ли формена некадърност!
цитирай
7. suzetoq - Ами да
03.02.2009 17:27
Значи права съм за кича - вж последния постинг в блога ми ;))
цитирай
8. анонимен - Ашкол сун..........
04.02.2009 12:19
Е са вече и аз съм много спокоен.
цитирай
9. анонимен - Стъкмишев - знаме на икономическото развитие!
14.04.2009 00:28
Буахахахаха според др. Стани Шеф, се забелязвала криза, а симптомите били:

<b>ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ НА КРИЗАТА В БЪЛГАРИЯ

* Забавяне на икономическия растеж
* Риск от фалити
* Спад в притока на чуждестранните инвестиции
* Спад на износа на българска продукция поради стагнирания външен пазар
* Леко покачване на нивото на безработицата
* Спад в цените на акциите, недвижимите имоти и други активи
* Ограничаване на банковото кредитиране.
</b>

Всичко тва драги ми смехурко е много яко... Забавяне на икономическия растеж - растеж другари! И не е спрял, само се позабавил. Спад в притока на инвестиции... иначе беха много, де...
Спад в износа - а изнасяхме та пушек се вдигаше.
Леко покачване на безработицата... Уеко в уево...

Евала Стъкмишев, за компетентността и загрижеността, и готовността да сътвориш гениален план за измъкване и да вземеш решение за изпълнението му!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886412
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832