Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2009 18:17 - Испанска музика на български фон
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 8060 Коментари: 6 Гласове:
0



image

6 февруари 2009

image

Тия дни ми гостуваха едни испанци. Хапнахме, пийнахме заедно, прекарахме много добре. Всъщност, обаче, испанците бяха тук, за да проучат възможностите за прилагане у нас на техния опит в усвояването на европейските фондове. В предишните два седемгодишни финансови цикъла на Евросъюза, Испания е абсолютен шампион в привличането на европейски пари по техните оперативни програми. Точно тези, които сега ни гостуваха, са играли значителна роля в организацията на управлението на програмите, писали са проекти, печелили са голяма част от търговете и са направили чудеса в една специфична, но много важна част от модернизацията на страната си – информационното общество.

След дългогодишни усилия и много усвоени европейски пари, днес в хиляди испански села, дори и в най-затънтените провинции, са разкрити интернет зали, а местните жители, включително и старите селски баби, са обучени да ползват това най-чудесно откритие на последните години, получават информация за пенсиите си, проследяват с пълни  подробности състоянието на здравните си осигуровки и възможностите за лечение, говорят си по скайпа с децата си в големите градове, научават подробности за прогнозата за времето в района, за цените на земеделската продукция и още стотици полезни и интересни неща.

Пак с европейски пари в Испания е развито това, което у нас помпозно наричаме „електронно правителство”; най-различни документи, свидетелства, нотариални актове и всякакви държавни и общински бумаги могат да се изискват и получават по електронен път от всеки гражданин и селянин. Училищата не само са снабдени с компютри, но и цялата учебна програма е преработена, така че да могат да се ползуват най-съвременните информационни технологии в образователния процес. Във всяка болница е изградена електронна база данни, чрез която се проследяват пациентите, диагнозите им, процеса на лечение, работата на лекарите, похарчените пари по видове лекарства и терапии и всякакъв вид полезна информация,която позволява здравното обслужване да е добре организирано и да не се разхищават пари в тази система. Създадени са информационни системи, които във всеки момент отчитат точното ниво на безработицата по населени места, професии, пол и възраст.

Като музика звучат тези истории в ушите ми. Мога още дълго да изброявам успешните проекти на испанците в усвояването на европейски пари, при това само в тази относително тясна и специфична област от живота на хората – използуването на информационните технологии за улесняване на ежедневнието на всички, от децата, до пенсионерите на преклонна възраст. Моите гости са се занимавали точно с това. Те нямат претенции да управляват средствата от Европейския съюз за пътища и пречиствателни станции, за железници и летища, за подпомагане на земеделските производители или иновациите в малкия и средния бизнес. Натрупали са опит в развитието на информационното общество и искат сега да направят същото и у нас, защото знаят точно как се усвояват ефективно европейски пари за това, без да им връщат проектите, без да се опитват да измамят чиновниците от Брюксел, без да им спират финансирането по програмите, без да им налагат предпазни клаузи.

Разбира се, преди да дойдат в България, испанските колеги бяха попрочели това-онова за първите ни две години в Европейския съюз, за скандалите и негативните доклади на Европейската комисия. Затова съвсем естествено се позаинтересуваха първо по най-важния въпрос – колко европейски пари от структурните и кохезионния фонд сме увоили в България за 2007 и 2008 година. Случайно разполагам с актуална информация по въпроса от официални български източници, та можах да им отговоря на въпроса. Досега, за две години, от всичките милиарди, които ни се полагат за седемгодишния период, сме получили общо ... около 80 милиона евро. Вярно е, че имаме подготвени и сключени договори за над един милиард, но към момента една голяма част от тях са под въпрос. Но чисто получени са само 80 милиона и това е.

Реакцията на испанците беше емоционална и спонтанна. Как не е паднало още това правителство при тези резултати, попитаха веднага. Навсякъде в Европа, особено в по-бедните страни, усвояването на европейските пари е първият белег за кадърността на управлението. Никой не си позволява да пропусне да оползотворява тези свободни и заделени пряко за страната му фондове.

После започаха да разпитват по същество. Кой управлява оперативните програми? Обяснявам им, че това са екипи от министерствата и агенциите, които са управляващи органи на всяка една от оперативните програми. Не са ли привлечени специализирани частни фирми, които да извършват същинската работа по одобрението на проектите, по провеждането на търговете и конкурсите и после по проследяването на правилното изпълнение, питат испанците. Там, в Испания, много бързо били разбрали, че чиновниците от държавната администрация нямат нито капацитета, нито мотивацията, да вършат това огромно количество работа, затова създали публично-частни партньорства, в които държавната администрация се занимава с определяне на политиката и чистото администриране на процеса, а тежката и отговорна работа по самите хиляди проекти е предоставена на специализираните фирми срещу адекватно заплащане на труда им.

Какво да им отговоря? Не са се сетили още нашите управници за това. Или не искат да се сетят, защото си живеят с наивната мисъл, че като назначат „правилните” хора в оперативните програми, те ще насочват европейските пари в „правилните” трипартийни посоки. Как да пуснеш тук някакви международни и местни фирми, които ще имат интерес да провеждат бързи и прозрачни търгове, да осигуряват точното и по предназначение усвояване на парите и да имат съвсем ясния и прозрачен интерес България да усвоява максимално количество еврофондове, защото от това зависи размера на техните хонорари. А когато от Брюксел им върнат някой проект поради неспазване на правилата или некадърност, ще загубят много пари.

Как да обясниш, например, на испанските колеги, че тъкмо преди февруарския доклад на Европейската комисия, българското Народно събрание по същество отмени току-що приетия  и толкова важен тъкмо за усвояването на европейските пари и изобщо за доверието на Европа в нас Закон за конфликта на интереси, още преди да е започнал да действа (Или тъкмо защото започна да действа!). Ето, отишла Меглена Плугчиева при комисарката Данута Хюбнер да обяснява колко сме напреднали с прозрачността по усвояването на еврпейските фондове, а онази я пита: Защо отменихте закона? Как да ви вярваме, като упорито не искате да направите управлението си прозрачно? А пък комисарката Мариан Фишер-Бьол така и не могла да разбере защо шефовете на САПАРД през последните месеци се сменят като еднократни носни кърпички.

А испанците, наивните, искат да ни показват как бързо и прозрачно да усвояваме фондове за развитие тъкмо на информационното общество, което е най-конкретния и недвусмислен символ на прозрачността.

 

 



Тагове:   музика,   Фон,


Гласувай:
0



1. анонимен - за испанците
05.02.2009 21:39
съгласна съм с написаното но тези дни се коментира ,че испанците за сега за страната с най -висока безработица за момента в ЕС .Как бихте коментирали
цитирай
2. анонимен - Дава под наем Офис, необзаведен, София, Център, 82 кв.м.
06.02.2009 20:14
19.01 22:54 - ЕС да изпрати чистачи вместо да отваряме АЕЦ
---
ЕС може да органицира няколко рейса / мобилни офиси за да помагат на хората в провинцията да разберат как се живее в Европа.
Да показват снимки и филми от живота на тамошни пенсионери.
Да показват на хората от селата как да ползват Интерент.
ЕС може да осигури в селата да има по един стар компютър.
Нека не забравяме, че г-н Сорос събори Империята на злото с 1000 стари копирни машини.
Е, това за първата година стига !
---
Благодаря Ви г-н Божков.

Владимир Йосифов
цитирай
3. анонимен - мм
06.02.2009 22:13
80 милиона евро...??? Бихте ли посочили източника. Заучи ми невроятно... За 7 години? Смятам ви за достоверен източник на информация и анализи, но този път ми е трудно да ви повярвам.
цитирай
4. zaw12929 - А музиката къде е ?
07.02.2009 00:54
А музиката къде е ?
цитирай
5. finbel - Имаме една грешка в чипа
10.02.2009 17:18
В главите на тъй наречените експерти занимаващи се с оперативните програми има една съществена грешка. както и министрите над експертите, така и експертите говорят за харчене на пари, което е съвършенно различно от усвояването на средства. особено ако човек е запознат с механизма на отпускане на средства или по-скоро на възтановяване на средства. колкото до испания. те са абсолютен шампион в усвояването на ес средства. и още нещо. те са шампион в договарянето на средства за усвояване. нали никой не си прави илюзиите, че 42-та милиарда, които усвоиха за последно съм и трябвали толкова колкото на Полша например. Но хората са си ги защитили. колкото до усвояването да отбележа още нещо. Наскоро бях в испания по подобни въпроси и попитах един от икономическия екип по усвояване на средства в автономна област кастиля ла манча "колко пари усвоихте от новия програмен период 2007-2013". човекът погледна учудено и каза: "нищо не сме усвоили. ние сега се подготвяме". сметнах това за логично и се надявах тези от държавната администрация, които бяха с нас, да разберат мъдростта на този отговор. хората използват n+2, за да се подготвят, не да си правят мръсно или предизборни кампании. това е разликата. поздраввявам те за статията и много усмивки. гледам нов човек има на снимката. много здраве.
цитирай
6. анонимен - 3000 песни
14.02.2009 18:31
http://www.musica.com/ Изпращам ви на този адрес 3000 мелодии с текст за г-н Божков и неговите почитатели.
Кликнете в/у избрана буква и приятно гледане и слушане.
Ангел Малинов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886055
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832