Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2009 16:43 - ЦИР: Голямата неизвестна през 2009 г. ще бъде промишлеността
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 6018 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 09.02.2009 16:49


econ.bg

Състоянието на промишлеността ще определи ръста на брутния вътрешен продукт през тази година

image

До края на третото тримесечие на 2008 година световната финансова криза нямаше голямо отражение върху българската икономика. Това показва традиционният тримесечен доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), представен официално днес. Вътрешното развитие на българската икономика е добро и затрудненията са резултат от външните фактори, отбеляза Георги Прохаски, съпредседател на центъра.

За последните четири месеца няма пълни статистически данни, косвено обаче можем да заключим, че е налице значително влошаване и това е видно в анкетите за бизнес климата, коментира още Прохаски.

Експертите от ЦИР снижават прогнозата си за ръста на БВП през 2008 година до 6,5%. В предишни анализи те очакваха ръст на икономиката от около 6,9 на сто за 2008 година. Що се отнася до 2009 година, ръстът може да достигне и до 4%, но само ако ситуацията не се влоши допълнително и икономиката се пригоди към новите условия. Причината за позитивните очаквания е добрият темп на развитие на селското стопанство и услугите.

"Голямата неизвестна е промишлеността", обясни Георги Прохаски. Част от предприятията в момента работят активно, дори и тези, които свиха производството, сега го възстановяват. Така че ситуацията в промишлеността ще бъде от значение през тази година.

Според данните на ЦИР няма условия безработицата да достигне двуцифрено число. В момента има ръст на безработните и правителството трябва да се ангажира с т.нар. „социални мрежи”, обяви Александър Божков, съпредседател на ЦИР. Активното партньорство между държавата и работодателите ще ограничи ръста на безработицата – министерството на труда трябва да поеме част от издръжката на работниците, така че екипите да се запазят и при първите признаци на подобряване на ситуацията, работата да бъде незабавно подновена, а не тепърва да се търсят специалисти, смята Божков.

По отношение на инфлацията от ЦИР очакват ръст на цените с около 4% през 2009 година. „Опасността обаче идва не от инфлацията, а от дефлацията”, заяви Георги Прохаски. Няколко поредни месеца с отрицателен ръст на цените ще се окажат проблем за бизнеса, особено за компаниите, планирали някакви инвестиции.

Съотношението дефицит по текущата сметка спрямо брутен вътрешен продукт (БВП) ще остане на нивата от 2008 година, прогнозират експертите от центъра. Очакванията са за спад на вноса, което донякъде ще бъде балансирано от по-ниския износ.

Чуждите инвестиции, с които доскоро балансирахме дефицита по текущата сметка, също ще намалеят. Според Александър Божков в най-добрия случай понижението ще бъде наполовина. По-оптимистично беше изказването на Георги Прохаски, който очаква чужди инвестиции в рамките на около 5 млрд. евро. С уговорката обаче, че световната криза отслаби хватката си. „През 2009 година голяма част от инвестициите ще бъдат продължение на проекти, започнати още през 2007 година”, поясни още той. Засега няма индикации проектите да бъдат спрени. Ако кризата се задълбочи обаче, ще бъде усетен рязък спад на инвестициите през 2010 година, тъй като нови средства няма да влязат.

Всъщност България не е особено привлекателна за инвеститорите, коментира Александър Божков. „Когато парите са ограничени, едва ли някой ще се сети за нас”, обясни още той. Според него държавата трябва да създаде изключително атрактивна среда за чуждите инвеститори, за да дойдат в България. А това става чрез изпълнение на договореното, стабилна съдебна система, намаляване на броя на регулаторните режими и т.н., допълни още той.

Газовата криза уби цялата инерция от 2008 година, смятат експертите от ЦИР. Дори и да бъдат компенсирани компаниите, това няма как да "превърне омлета в яйца", категоричен беше Александър Божков. Щетите, които нанесоха липсата на природен газ и спряното производство, са много по-дълбоки и няма да могат да бъдат просто компенсирани. Компаниите не изпълниха договорните си отношения с партньорите, много от които са чуждестранни. А това може да стане причина и за прекратяване на договори.



Тагове:   Неизвестна,


Гласувай:
0



1. zaw12929 - Днес слушах Обама и запомних изр...
11.02.2009 19:39
Днес слушах Обама и запомних израза: „Въртим се в омагьосан кръг: Хората стискат парите си, не харчат, защото са безработни, Стоките стоят, фирмите нямат реализации и не могат да отворят нови работни места.И как ще излезем от…”
Това означава, че дадените пари за повишени пенсии и заплати се обръщат в стоки и работят срещу рецесията
В този момент най важни за запазване стабилността са два фактора, за които не казвате нищо, защото информационното пространство не спира- еврофондовете ще дадат нов стимул на селското стопанство и трябва консенсус за тяхното спечелване, а не проваляне
Строителството на газопроводи, на АЕЦ Белене на Пречиствателните обекти , финансирани с външни пари също ще предотвратят нарастване на безработицата и ще дадат средства за оборот на пазара, което ще инвестира и производителите
Това, което липсва на държавата ни срещу кризата е национален консенсус на Партиите, Национална отговорност на политиците срещу кризата. Те се държат като малки деца най меко казано, даже искат да употребят стабилността на държавата за да свалят правителството и добавят политическа криза.
цитирай
2. анонимен - ива
09.05.2009 10:51
"Съотношението дефицит по текущата сметка спрямо брутен вътрешен продукт (БВП) ще остане на нивата от 2008 година, прогнозират експертите от центъра. " Наистина ли казахте това? 25% от БВП?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2892633
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832