Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2009 13:26 - Още 250 милиона отлетяха в „правилна” посока
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 8769 Коментари: 7 Гласове:
0




imageimage


16 февруари 2009

Преди две седмици българското правителство представи своя „План за икономическа стабилност и напредък през 2009 година”. (Коментарът ми по този план можете да си припомните от страниците на „Дневник” -http://www.dnevnik.bg/analizi/kolumnisti/2009/02/01/666596_spete_spokoino_niama_kriza_ima_plan/), затова няма да се връщам към него. Съветът на тройната коалиция, обаче, се събра в края на миналата седмица и продължи да доразвива този „план”, като предложи още нови идеи за преборване на кризата. От официалното съобщение на Пресцентъра на Министерския съвет научаваме следното: Редуцират се капиталовите разходи на държавната администрация. Средствата се пренасочват към инвестиции в бъдещето на страната и социално значими системи.” 

Ето какво се крие зад тези кодови думи. Съветът на коалицията установил, че в приетия само преди месец и половина републикански бюджет за 2009 година имало едни излишни 250 милиона лева, предвидени за капиталови разходи на държавната администрация. А те били излишни, защото проектите за похарчване на 250-те милиона имали „ниска степен на готовност”. 

Вместо за тези очевидно неготови проекти за 250 милиона, трите партии решили да пренасочат парите за създаването на нови работни места, гарантиране на заетост, устойчивост на бизнеса и подкрепа на икономическия растеж на страната, както и за общински проекти”. Страхотна идея, да ръкопляскаме всички!

Само за сведение припомням, че сега е средата на февруари 2009 година, а мандатът на правителството на тройната коалиция изтича някъде около юни – юли (ще научим точно кога в момента, в който управляващите се споразумеят по фундаменталния въпрос „2 в 1” или обратното). Та, значи, по утвърдените в бюджета проекти за капиталови разходи на администрацията имало ниска степен на готовност, която няма да може да стане по-висока до юни, но за новите идеи, току що възникнали в главите на тримата лидери на коалицията, има достатъчно време да бъдат пресътворени в законови текстове, в подзаконови нормативни актове, в разработени проекти, в утвърдени проекти и във финансирани дейности, всичкото това до юни. Няма как да не стане!

Спокойно, уважаеми читатели. Като се задълбочим в решенията на коалиционния съвет, очакванията ни се приземяват. Малко по-нататък в съобщението на Пресцентъра на Министерския съвет се пояснява къде ще отидат повечето от тези новонамерени 250 милиона лева. „Финансовият ресурс ще бъде пренасочен към инвестиции в бъдещето на страната и социално значими системи – изграждане и модернизиране на детски ясли и градини, училища, читалища и инфраструктурни проекти.”  Стоп! Преди малко прочетохме, че парите щяха да се използуват за създаване на устойчивост на бизнеса и подкрепа на икономическия растеж на страната. А те, очевидно с вещата намеса на Милен Велчев, просто се опитват да повторят историята от 2005 година, когато царските хора заделиха едни 400 милиона в измислената компания „ПИП” и ги похарчиха предизборно за чешмички, градинки, екологични пътеки и други ефектни предизборни кампанийни разходи.

Повтарянето на тази елементарна схема за финансиране на изборната кампания на управляващите партии показва пълната липса на въображение сред ръководството на държавата. Обидното за всеки мислещ български гражданин в тази тъпа история е, че се опитват да ни представят заговорническите си действия за опразване на хазната като подпомагане на реалния сектор в условията на световна криза”. 

Реалният сектор наистина има нужда от подпомагане в условията на световната криза. Например реалният сектор има нужда да се отпушат задръстените тесни гърла на оперативните програми за усвояване на структурните и кохезионния фонд на Европейския съюз и така до реалния сектор през 2009 година да достигнат примерно около два милиарда евро от тези фондове, за да може да дръпне той рязко напред.

Реалният сектор има нужда от подпомагане по време на световната криза, като държавата най-после се напъне и радикално облекчи условията за правене на бизнес в България, като премахне всички ненужни лицензионни и разрешителни режими и опрости максимално процедурите по оставащите такива.

Реалният сектор има нужда от подпомагане в условията на световната криза, като държавата създаде истински привлекателен климат за навлизането на чужди инвестиции у нас и се постарае да гарантира изпълнението на договорите, върховенството на закона и чистотата на средата за бизнес.

Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган отлично знаят какво би трябвало да свършат, за да може българският предприемач и всеки български гражданин в края на краищата, да получи необходимата подкрепа по време на световната криза. Вместо това, обаче, те се занимават единствено с това как да откраднат още повече от този български гражданин до края на мандата и как да заметат следите от сегашните и от досегашните си безобразия преди да си отидат от властта. 

Не ви ли писна, уважаеми читатели?



Тагове:   още,   милиона,   отлетяха,


Гласувай:
0



1. haralanov - Здравейте
15.02.2009 13:30
Отдавна ми е писнало но моят граждански глас е абсолютно недостатъчен.Така както вървят нещата,могат да си минат и 50 години.Не съм екстремист и никога няма да бъда,но за доста неща в България са необходими екстремни мерки и действия!Поздрави!
цитирай
2. pur6ing - Авторът!...
15.02.2009 13:41
Ако греша ,поправете ме: Автора, неговореха ли за вас като за "мистър 10%" Каква наглост?!
цитирай
3. анонимен - Florida
16.02.2009 07:09
Г-н Божков, анализът ви несъмнено е професионален,
много точен, интересен...Вие сте интелигентен човек, но каква полза от това? Всички знаем, че вие бяхте Mr. 10%. Другите имена - Софиянски, Бакърджиев, Краус-всички излязохте богати и пребогати от политиката вместо да се захванете с безобразията на комунистите! Това ви поведение изстреля Царя на върха, а тои "милият", свитък с "Приказака за стълбата" от Смирненски остави на всяка депутатска маца като влезе в парламента...
цитирай
4. анонимен - Florida
16.02.2009 07:16
Публикацията ви е много интересна, точна професионална...Но, вие бяхте Mr.10% и това няма как да се забрави. Това беше тя, идеята на Иван Костов, да създава дясна олигархия вместо да се разправи със злоупотребите на комунистите.
цитирай
5. анонимен - Раочарован
17.02.2009 15:07
Подадъх документи за ощетен от Национализацията десет дни след влизане в действие на Закона Лучников и след това във оглавяваното от Вас Министерство получих обезщетение /в комп.записи/ две години по-късно, когато всичко вече беше приватизирано от бивши номенклатурни кадри на БКП, които нито са имали национализирани предприятия и срещу които вие от СДС трябваше да се борите след 1989 и особено след 1997 година. Така че, каквото и да пишете и както и да бяхте оневинен от съдебната /ваша/ система - никой вече не ви вярва!!! Имате ли отговор на становището ми или Ви е през "оная работа" какво мислят излъганите в т.н. миролюбив български преход.
цитирай
6. анонимен - Добър ден другарчета
17.02.2009 20:28
Знаете ли каква е разликата между 10 и 90 процента ?
---
Едното е комисионна, а другото е въоръжен грабеж.
Дори да е взимал комисионна - не ви е ограбил.
А вашите михлюзи "спрятат" въоръжен грабеж всяка година.
---
Мога ли да ви изпратя снимки на Маргина, Мургина, Петков, Димитров, Коларов,ЛБенин, Сталрин, Желев, Станишев, Цветанов, Първанов, Масларова, нантотогжтжнгвн
цитирай
7. анонимен - Странно
19.02.2009 11:36
На някого направи ли му впечатление какви суми са цитирани в плана "Станишев"? Грубо ги пресметнах около 40 милиарда лева. Доста солидна сума за предотвратяване на криза, каквато все още твърдят че няма у нас. Съпоставени с БВП на страната са много по-солиден процент, от предвидените в плана на Обама. Интерсното е също, че тези разходи остават за следващото правителство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885931
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832