Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2009 17:02 - Какво съм казал за обединението СДС-ДСБ пред Агенция КРОСС
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 7600 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 19.03.2009 17:04


CROSS ПУБЛИКАЦИИ - Интервюта
Александър Божков: Ако има някой човек, който е пострадал от Иван Костов, най-вероятно това съм аз image image image
19 март 2009 12:33


imageНедоволните от предизборната коалиция между СДС и ДСБ са малко, но затова пък - много гласовити. Те не могат да преодолеят все още личните си обиди и пристрастия, заяви бившият вицепремиер от правителството на ОДС Александър Божков

Интервю на Ивелина Оприкова


Г-н Божков, какви плюсове и минуси ще донесе за синята партия колиционното споразумение между СДС и ДСБ?
Плюсовете са много повече от минусите. Основният плюс е за избирателите. През всичките тези години те така и не разбраха защо се разделиха СДС и ДСБ и търсеха причината в персонален план. Между двете партии никога не е имало разлика в идеологията, няма разлика в програмите. Единствената драма за разделянето на времето беше, че някои хора не можеха да се разберат кой е по-велик. Събирането днес, е всъщност едно признание за отказа от неразбирателството. Събиране обратно в "бащината къща". Най-важното сега е обединеният капацитет на СДС и ДСБ, да даде възможност, да се прекратят споровете и да предложат алтернатива за управлението на България. Затова си мисля, че основната им задача в момента е, не да отговарят непрекъснато на безсмислени въпроси за това какъв е текста на споразумението, колко части има, как са си разпределили местата, за "тайните договорки" др., а да седнат двамата –Иван Костов и Мартин Димитров и да напишат една алтернативна програма за излизане от кризата, разбира се след консултации с колегите си. Време е, между двете партии и между двамата лидери да започне истински политически дебат. Когато има политически дебат, когато говорителите на този дебат са убедителни, темата за това- кой ще влезе в листите, се решава от само себе си.

 

 


Минусът очевидно за СДС е напрежението в сините редици. Недоволството е факт, заговори се за оставка на лидера....
Не, не са страшно много недоволните. Недоволните са малко, но затова пък много гласовити. Причината е една-не могат да преодолеят личните си обиди, личните си пристрастия. Ако има някой човек, който е пострадал от Иван Костов, най-вероятно това съм аз и затова ми се иска да им дам някакъв пример, че бъдещето на България е по-важно отколкото личната обида.

 


Как ще се отрази коалиционното споразумение между СДС и ДСБ на политическото бъдеще на лидера на СДС Мартин Димитров?
Добре, ако удържи добрия тон и не се поддаде на това, да се разправя с отделни хора, както и да прави отстъпки. Според мен важно е в момента, Мартин Димитров да запази твърдата си позиция по отношение на това споразумение и да премести акцента, заедно с кръга около себе си, заедно с ръководството на ДСБ върху политическия дебат, а не върху вътрешните крамоли.

 


"СДС е партия на емоциите", заяви днес нейният лидер. На "Раковски" 134 съществува още една сага за легитимното и нелигитимно ръководство. Каква е истината?
Няма такава-тя е измислена. Винаги в такива критични моменти се намира някой, който започва да смуче от пръстите си някакви аргументи и да започне да обяснява кой има право да подписва и кой не ...

 


Мнозина казват, че Мартин Димитров има само право да подписва сметките за ток и парно на "Раковски" 134, а листите ще ги реди старото ръководство...
Аз не мисля, че Пламен Юруков би бил човека, който би играл такава долнопробна игра и да не даде всички пълномощия на Мартин Димитров до регистрацията. Познавам Пламен Юруков добре и той няколко пъти открито е заявявал, че няма да ограничава Мартин Димитров в работата му на ръководител на партията, защото в края на краищата Мартин Димитров е избран от всички и това е важното, а не, дали е минала регистрацията или не. Останалото е бъркане в някакви глупости, с цел да се създаде допълнително напрежение. И преди е имало в СДС разправии за това - кой има и кой няма право да подписва, още при Надежда Михайлова и Петър Стоянов. След това с Иван Костов и фондация "Демокрация". Да си спомняте исторически някой подписан документ от СДС да е бил отменен? Да, но винаги е имало някакви спекулации, някой да обяснява кой има и кой няма право да подписва и накрая нищо не излиза. Не забравяйте, че СДС е по-интелигентната част от българския народ, не очаквайте от тях чак такива глупости.

 


В споразумението прави впечатление такъв текст, според който партиите от бъдещата коалиция трябва да споделят оценката на СДС и ДСБ за управлението на ОДС. Вие сте били част от това управление, не е ли късно за оценки?
Според мен тук целта е друга. Не да се прави анализ, а целта е, да се направи една декларация, в която да се каже, че управлението на ОДС е било добро и с нея да се приключи този безмислен дебат за миналото. В края на краищата ние всички сме живяли и при управлението на ОДС, ние всички виждаме към днешна дата, какви негативни неща стават при настоящото управление и няма нищо лошо в това, да седне някой да ги изпише и да определи плюсовете и минусите, и да започне отново един дебат за нещо, което е приключило преди 8 години. Няма никакъв смисъл, по-важното е, да се даде чисто политическата оценка в решаващото значение на това управление, да се даде оценка за необратимият път, който България е поела след управлението на ОДС и с това да се приключи с миналото. Този текст в споразумението е една покана за приключване на дебата.

 

 

Мнозина наричат предизборната коалиция на ДСБ и СДС - "Коалиция на изолацията". Може би заради това, че вратата на коалицията остана затворена за мнозина малки десни партии. Имат ли място малките десни партии в нея? Какво е политическото бъдеще на СДС и ДСБ?
Тук говорим за политика и избори. Не знам извън СДС и ДСБ да има други партии в дясно, които да носят гласове. Малките десни партии в България носят само претенции, те носят само негативи. Аз лично не виждам как Александър Праматарски може да допринесе дори и един глас, но може да отнеме много гласове. Положението със Стефан Софиянски е по-спорно. Той горе-долу е в моето положение. И аз, ако се върна в политиката ще нося само негативи. Независимо, че съм оправдан по-всичките си дела, аз си оставам "г-н 10 %" за част от българския народ, което означава, че  винаги участието ми в някаква листа или в някакво ръководство на партията ще произведе вулкан от псувни, обиди и т.н , което ще се отрази негативно на СДС. И Стефан Софиянски трябва да отчете това. Колкото и да му се иска да се занимава с политика, трябва да отчете това. Не носи позитив в момента, въпреки че е оправдан по-всички дела като мен. Политическата ни кариера е приключила, така че по-добре да не се бъркаме, където не ни е мястото. Партиите, които носят гласове в тази коалиция са СДС и ДСБ, останалите десни малки партии нямат избиратели-те имат някакви лидери, които искат да влезнат в листите. Да, ако има качествени хора, те могат да влязат в листите, но да седнат на равна нога заедно със СДС и ДСБ и да претендират за подреждане на листите, за участие в управлението? Би трябвало, все пак преди това да представят какъв е електоралния им потенциал и да го докажат с предишно участие на вот, или с организации в страната, с авторитет на лидерите. Ако не можеш да представиш и един глас, а искаш да влезеш в коалицията само защото си във формата ЕНП, това не е сериозно, не е достатъчно. Самото участие в ЕНП не прави една партия електорално силна.



Тагове:   едно,


Гласувай:
0



1. andi2 - Господин Божков, поздравления за ...
19.03.2009 17:28
Господин Божков , поздравления за предаването ,което водите по Дарик радио . Хубаво е да има нещо по-различно в радио ефира. А колкото до политикита -----отдавна спрях да се тормозя. Прозрях няколко простички неща, че горе на пирамидата всичко е едно , независимо от цвета на партията. Но това , което не мога да си обесня , е защо дясното пространство в България отиде направо в небитието . Какво провокира това разцепление, че да нямаме една нормална дясно ориентирана политическа партя. Не знам това дали има някъде аналог в Европейските държави, но сам да се затриеш ..... Ами не мога да го разбера. ПРИЯТЕН ДЕН . П.С. -------->>>>>>> В ДАРИК РАДИО , спорта определено е приоритет.:) А вашето предавне дали няма шанс да го преместят в по-ранен час ???Поздрави.
цитирай
2. анонимен - Господин Божков, завиждам Ви и Ви се ...
19.03.2009 21:58
Господин Божков,завиждам Ви и Ви се възхищавам.Подобно поведение е привилегия,единствено на силните духом.
цитирай
3. raylight - Г-н Божков
20.03.2009 21:25
и аз ви свалям шапка. Истински десен човек!
цитирай
4. анонимен - Г-н Божков
23.03.2009 12:01
Това ми хареса за електорална сила и малките партии , ама кога ще разбере гладният Гошко, че не може да е на трапезата като няма поне малко солчица в торбичката :)
А персонално към Вас - поздравления за "И аз, ако се върна в политиката ще нося само негативи." малко политици в изстрадалата ни родина могат да го кажат :) дано след още 20 години не са толкова малко :) а и да не се налага да го казва никой де :)
цитирай
5. анонимен - Dear Albosh
24.03.2009 17:02
It is pleasure and joy, challenge and inspiration to read your articles, interviews, comments, reminiscences.
Can we have more of them please? I know it is selfish to ask but I do hope that we, your readers, offer a lot of gratitude and appreciation in return. Thank you and till next time.

Apologies to the other bloggers for writing in English - technical problems.

K.
цитирай
6. анонимен - Това е то!
10.04.2009 11:06
Достойна позиция. Човек трябва да знае кога и с какво може да бъде полезен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886015
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832