Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 20:03 - Истински съкратените работници ще влязат в статистиката от април и май, смята Александър Божков
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 4113 Коментари: 2 Гласове:
0



 
image
29 март 2009 | 19:08 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. Истински съкратените работници ще влязат в официалната статистика от април и май, каза пред Агенция „Фокус” съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков. От реалното спиране на работата на едно предприятие до прекратяването на договора на работника в НОИ минават поне два-три месеца. Увеличаването на безработицата зависи от това кога ще настъпи пикът на кризата, каза икономистът. Най-очевидното проявление на кризата в България с известно закъснение ще бъде именно увеличението на безработицата. Друг показател е едновременният спад на внос и износ, който се свързва с по-малко производство и по-малко консумация в страната.
Пълните данни за икономиката на страната първото тримесечие ще са много важни и на базата на тях може да се направи пълна прогноза кои сектори са се повлияли от кризата. Според Божков периодът все още е много кратък, за да се направи истински анализ.
Проектите, които държавата може да финансира, трябва веднага да дадават резултат. "Всякакви капиталови инвестиции на държавата трябва да бъдат насочени към моменталното създаване на заетост и работа на фирми и хора, а не да се инвестират пари в някакви големи проекти, които тепърва ще се разработват, ще се обявяват обществени поръчки и да започва работа едва в края на годината”, каза той.
Когато приходната част на бюджета не е много сигурна, мащабни проекти като АЕЦ „Белене”, които ще се изпълняват от фирми в рамките на следващата година, трябва да бъдат спрени. За сметка на това трябва да се даде старт на проекти, които вече имат одобрение, финансиране и избрани изпълнители.
„Трябва да се създаде работа на хората сега, а не да се отделят пари, за които е неясно дали ще се съберат след шест месеца или година”, посочи още Александър Божков.
Според него страната ни не е сериозно засегната от финансовата криза заради въведения преди 12 години валутен борд и стабилния български лев. Бордът продължава да действа безотказно, смята той.
Галина ДИМОВА



Гласувай:
0



1. анонимен - KOSAN
30.03.2009 00:00
Становището на г-н Божков е абсолютно правилно. Големите инфраструктурни обекти имат дълъг подготвителен период , а освен това нито един от тях не е достатъчно напреднала фаза. Необходимо е да започне строителство на относително малки обекти , чиито проекти да могат да се изготвят и да се пуснат на конкурс за 2-3 месеца. Например - ремонт на общински и държавни имоти- сгради на кметства,училища,съдебни сгради, подмяна и ремонт на пътни настилки,ремонти и строежи на пазарища, корекция на реки, почистване на речни корита и др. За това се изискват много на брой и не много квалифицирани работници обект на съкращения от строителните фирми
цитирай
2. rebu - да
06.05.2009 18:33
И ако не се направи нещо такова тези хора бързо ще увеличат армията от дребни престъпници, което при правосънната система, ще ни върне в най-черните мутренски времена на обири и рекет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893848
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832