Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2009 08:19 - Изборите застрашават бюджета за 2010 г.
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 4380 Коментари: 0 Гласове:
0



  Кабинетът ще реже с още 10% разходите на общини и ведомства Юлиана Бончева - СЕГА - 9 май 2009

Има опасност България да влезе в 2010 г. с негоден бюджет. Това обяви вчера Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие. Той изтъкна, че вот през юли означава, че ново правителство ще има не по-рано от септември. "Бюджетната процедура вече е открита и чиновниците правят някакви сметки, но кой определя целите и приоритетите на фискалната политика за 2010 г. и кой ще внесе и защитава проекта в Народното събрание?", попита риторично икономистът. Той препоръча предизборните дебати да се фокусират върху бюджет 2010, за да може българите да подкрепят онези политически сили, които предлагат решения за добро управление в условията на криза.

Шефът на ЦИР прогнозира вчера, че до дни правителството ще увеличи буфера, заложен в сегашния бюджет като резерв при проблеми с приходите. Финансовият план на държавата бе приет с уговорката, че министерства, агенции, комисии, общини и т.н. ще харчат до 90% от предвидените разходи, а другите 10% ще получат само ако в края на годината в хазната има излишък. Буферът се равнява на около 2.7 млрд. лева и ако бъде вдигнат на 20%, това означава, че държавата ще отреже над 5 млрд. лева, набелязани за харчене през кризисната 2009 г. Вчера финансовият министър Пламен Орешарски призна, че се обмисля засилване на буферите в бюджета, но не прогнозира кога ще ги обсъжда кабинетът.

В края на април във Вашингтон нашият министър сподели пред МВФ и Световната банка, че правителството има резервен сценарий при влошаване на ситуацията, който предвижда допълнително свиване на разходи. Тогава се заговори, че става дума за удвояване на буфера в разходната част. Още през март Орешарски призова всички държавни ведомства да минат на икономии.

РЕШЕНИЯ

Според Александър Божков качването на буфера от 10% на 20% е просто, но лошо решение. Общините например ще бъдат принудени да отложат разходите за инфраструктура, следователно ще има по-малко работа за бизнеса, посочи шефът на ЦИР. Според него правилният подход е индивидуалният - преглед на разходите на всяко ведомство и община и зачеркване на онези харчове, които са излишни, раздути или ненавременни.

ПОСОКИ

Прогнозата на ЦИР е за спад на българската икономика с 1 до 2% тази година. Има и оптимистичен сценарий - за ръст на БВП от 1-2%, ако на държавното кормило застане силно правителство. Инфлацията за 2009 г. ще се задържи ниска - 3-4%, като ще има и месеци с дефлация. Чуждите инвестиции и дефицитът по текущата сметка ще се свият наполовина, прогнозират още от икономическия център.



Тагове:   едно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2883729
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832