Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2009 13:15 - Александър Божков: Конфликтът в СДС се създава от хора, които имат интерес да няма дясноцентристка коалиция
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 14131 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2009 13:16


10 май 2009 11:59

Александър Божков - бивш вицепремиер от кабинета на Иван Костов


Интервю на Ивелина Оприкова, Агенция "КРОСС"

 

Г-н Божков, тайни подписки, самостоятелна регистрация - как ще коментирате драмата и скандалите в СДС?
Няма скандали в СДС. Това се случва извън СДС. Това е една цялостна организация, за да не се допусне регистрация на СДС, за да не се допусне нормално участие на синята партия на изборите. Вътре в СДС, според мен, нищо специално не се е случило. Все пак има решения на НИС, има си избор на ръководство –абсолютен, законен и легитимен избор. Aз лично не виждам никакви проблеми в синята партия. Всички проблерми, които наблюдаваме, са извън СДС.

Казвате “извън СДС”, но все пак имаме регистрация в ЦИК на СДС за европейските избори, а Пламен Юруков все още си е легитимен лидер на синята партия.
Да, г-н Юруков все още е юридически председател, но не трябва да забравяме нещо толкова очевдинпо, а именно, че Пламен Юруков беше човекът, който предложи новия устав на СДС, който извоюва приемането на новите правила на синята партия на конференцията във Велико Търново . Той предложи новото ръководство да се избира от цялата партия едновременно в цялата страна. Юруков прие избора на новото ръководство и не каза нито дума срещу него, защото то беше избрано по правилата, по които той предложи. След избора Пламен Юруков даде на Мартин Димитров пълномощия да упражнява правата си на председател на СДС и сега, когато дойде време за регистрация, някой накара Пламен Юруков да се държи по този неaдeкватен начин. Ако Пламен Юруков следваше логиката на своето поведение от началото до края, той никога не би отишъл да регистрира алтернативна подписка и „алтернативно” СДС за изборите.

Казвате „някой”, но все пак лидерът Мартин Димитров го обяви публично в лице на ДПС, дори посочи конкретно име в лицето на “Сивия кардинал” Христо Бисеров. Не мислите ли, че след това обвинение трябва да има и сериозни доказателства?
Едва ли мога да определя точно, все пак не съм в светлината на политиката, но в такива случаи се разсъждава кой има интерес и който има интерес, вероятно е замесен. Според мен нито Пламен Радонов, нито Пламен Юруков като хора, като личности, имат някакъв личен интерес в това да създадат конфликт, проблем, да проблематизират влизането на СДС в новия парламент. Това е в интерес на тези хора, които се притесняват от създаването на дясноцентристка коалиция в бъдещия парламент - това са групата от ДПС и БСП. ГЕРБ има интерес дясната коалиция да влезе, дори и „НАПРЕД” със своите крехки сили и те имат интерес от дясната коалиция в бъдещия парламент. ”Атака” са извън тези сложни игри, защото играят сами за себе си. Очевиден е интересът на БСП и ДПС - за следващия парламент ГЕРБ да не получи мнозинство и да не намери партнъор. Ако Синята коалиция влезе в новото НС и след това в управленито на страната, то тогава СДС и ДСБ ще могат да покажат какво могат във властта . Това закрепва тези две партии и ги връща отново при движещите сили на политическия живот на страната.
  А как синият привърженик да разбере за кого да гласува? Знаем добре, че Синята коалиция не се приема еднозначно по места.
Синият привърженик представлява по-интелигентната част от българския народ. Той ще има достатъчно време по време на кампанията да разбере за кого да гласува. Проблемът тук не е в това, че ще има алтернативна листа на СДС за евроизборите, може би това ще свали и някакви проценти. Водачите на листите на Синята коалиция за европейските избори са достатъчно добро доказателство за кого да се гласува. За изборите за национален парламент - възможността по приетия закон и по решението на ЦИК - тези, които запазват същия си състав, да запазят номерацията си, вероятно ще доведе и до объркване и пак ще се свялят част от процентите. Спомням си, преди 8 години Симеон Сакскобургготски не получи пълно мнозинство заради една измислена от Евгений Бакърджиев партия с подобна абревиатура. Но не можем да сравняваме онези избиратели на НДСВ, които гледаха само царя, с просветените и интелигентни избиратели на СДС.

Ако си припомним скандала с партийната книжка на Софиянски, възможно ли е драмата в синъо да донесе и плюсове за предстоящите избори?
Аз мисля, че те вече донесоха плюсове, защото ако имаше някой, на който да не му беше ясно какво се случва, сега вече всички разбраха истината. Вътре в СДС няма скандал - ще Ви дам пример за това. Подписите в подписката, която Пламен Радонов занесе в ЦИК, не са събирани от структурите на СДС. Не сме чули нито един местен председател на синя организация да каже, че е получил от Радонов бланка и привържениците по клубове да са я подписали. Членовете и симпатизантите на СДС нямат нищо общо с подписката на Радонов и Юруков. И сега, който не беше разбрал истината, вече я знае. Всички седесари са се подписали за Синята коалиция. Може би само някъде около Велико Търново, в енорията на Радонов, има хора от СДС, които са подписали, но това не могат да бъдат 20 000 души.

Този целият скандал около регистрацията може ли да доведе до нов избор за лидер на СДС?
Не може, защото мисля, че по-демократичен избор от този, който имаше за Мартин Димитров, няма. Всички членове на СДС имаха възможност да участват, имаше списъци и няма друга партия в България, дори и в Европа, в която лидерът се избира демократично от цялата партия. Не съм чувал в някои от традиционните партии на демокрацията в Европа да са напреднали толкова, че председателите на Консервативната партия в Англия и на Християндемократическата партия в Германия да бъде избиран от всички членове на партията.

Като стар седесар, какво политическо бъдеще предричате на Синята коалиция и на двамата лидери – Мартин Димитров и Иван Костов заедно? Очевидно е, че класата им е доста различна. Мнозина казват, че Мартин Димитров винаги ще бъде в сянката на Иван Костов.
Всеки от тях има своите плюсове и минуси. Мартин Димитров има минуса, че е млад, но има плюса, че името му не носи никакви негативи. Иван Костов има плюса, че е опитен, но си носи със себе си един куп заслужени и незаслужени негативи за миналото. Заедно ще имат политическо бъдеще, защото между двамата има баланс, но, според мен, нещата ускорено ще вървят към обединение на двете партии и вероятно ще има нов избор на ново ръководство, в което ще влязат нови млади хора. И в СДС, и в ДСБ има много нови лица, които заемат ръководни постове и това е бъдещето на една нова дясна партия., на едно обединило се, прибрало се обратно в бащината къща СДС.

С чувство за хумор искам да Ви попитам - не смятате ли, че скандалите в СДС нямаше да ги има, ако лидерът на синята партия беше жена?
Не, жените в българската политика са много често по-мъжествени от мъжете.


Тагове:   едно,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Здравейте,г-н Божков
10.05.2009 13:35
С десни убеждения съм но защо ли все си мисля,че комунистите и Доган така ще уйдурдисат нещата,че следващите четири години,отново ще имаме кабинет БСП и ДПС.В най-добрият случай БСП и ГЕРБ.Поздрави!
цитирай
2. анонимен - jordani
11.05.2009 06:10
Димитров и Костов не могат да се оправят с регистрацията на една коалиция, а правят заявка за участие в управлението на държавата от името на дясното. Нещо май аз не съм доразбрал - или поредните некадърници се опитват да осребрят отново вота на хората ?
Ако Борисов ги покани за партньори в следващото правителство трябва да им даде министерството на Етем - там и без друго нищо не се прави, така че няма да объркат нещо.
цитирай
3. анонимен - сдс
11.05.2009 21:11
Редовите членове на СДС са против коалиция с Костов.Не виждате ли че тези които подкрепят коалицията са на избираеми места в листите.
цитирай
4. анонимен - George
12.05.2009 20:03
Комунистическата партия и нейните правоприемници - политически и икономически формирования и дружества определят всичко в тази наша изстрадала страна. Хората нямат достатъчно претенции за коректност към управляващите и много голямо ниво на примереност. Скъпи сънародници, кажете ясно какво искате и потърсете тези които могат да го свършат за вас! Манипулират ни и искат да останем вечни роби на хора, които си онаследяват властта върху нас, без да я заслужават!

цитирай
5. анонимен - KOSAN
30.05.2009 00:58
и все пак г-н Божков струва ми се ,че такава наивност е непростима. Не може регистрацията в съда да се точи с месеци.Няма ли СДС читави адвокати по фирмени дела,що ли?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2883681
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832