Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2009 09:35 - Кое им е по-важно
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 5221 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2009 09:39


  Дневник 11 май 2009 Управляващите изработиха забележителен сценарий за недопускане на обединяването на десницата преди изборите за европейски и за български парламент, както и за ограничаване на представителството на демократичните сили, ако все пак успеят да се регистрират за изборите. Нека да се опитаме да изброим бариерите, които бяха издигнати по пътя на синьото обединение:
  1. Въвеждане на осемпроцентова бариера за влизане в парламента на коалиции
  2. Изваждане на 31 депутатски места от пропорционалните листи и въвеждане на прост мажоритарен избор за тези места без балотаж или долен праг на получените гласове
  3.  Разместване на мандатите чрез изваждане на бройки депутати от избирателните райони на големите градове и прехвърлянето им в райони с традиционно силно представяне на БСП и ДПС
  4. Блокиране на съдебната регистрация на новите ръководни органи на СДС
  5. Създаване възможност за самостоятелна регистрация на СДС в Централната избирателна комисия от бившето ръководство на партията с фалшифицирани или неправомерно издадени от държавни органи документи
  6. Стимулиране на партии-фантоми (като РЗС) да приемат безпроблемно в листите си бивши членове на СДС
Когато подредим по този начин всичките добре обмислени действия на БСП и ДПС, виждаме колко майсторски владеят те изкуството да се управлява и манипулира един такъв фундаментален процес на функциониране на държавата, какъвто са парламентарните избори. Темата на тази статия, обаче, не е за синьото обединение и неговата важност. По този въпрос се изписа достатъчно и май вече на всички е ясно какво се случва. Написаното дотук е само за илюстрация колко добре могат да организират работата си правителството и мнозинството в Народното събрание на БСП и ДПС (заедно с подбрани и конюнктурни техни мекерета), когато си поставят ясна и конкретна, а най-вече и свръхприоритетна цел. Очевидно това е свръхприоритетната цел на днешните управляващи. А пък някои хора, кой знае защо, си мислят, че най-важното за страната ни днес е по-бързото и по-безболезнено за българските граждани справяне с икономическата криза, която продължава да се развива и да се задълбочава. Представяте ли си, уважаеми читатели, колко добре за България щеше да бъде, ако тройната коалиция беше се напънала и вместо онова смешно съчинение, наречено „План Станишев”, беше успяла да формулира в няколко точки, по подобие на плана за борба със обединението на десницата, също такава желязна и непробиваема програма за справяне или поне за смекчаване на кризата у нас. Няколко точки, няколко крайъгълни камъка на икономическата и финансовата политика, които, без значение кой ще победи на изборите на 5 юли, биха били възприети и изпълнявани от всички, защото са добре измислени и добре подредени. Аз няма да претендирам, че мога сам да представя такава програма за справяне с кризата. Не ми стига нито акълът, нито самочувствието. Но нека да ви подсетя, уважаеми читатели, за някои ключови елементи на финансовата и икономическата ни политика, които чакат отговор или решение:
  1.  Как да се увеличи събираемостта на приходната част на бюджет 2009, така че да не излезем на дефицит, вместо на излишък към края на годината?
  2. Как да се преструктурира разходната част на същия този бюджет 2009, така че капиталовите и инвестиционните разходи в нея да подпомогнат оцеляването на многобройни фирми и запазването на работни места?
  3. Кои да бъдат антикризисните приоритети на бюджет 2010 (по него вече работят чиновниците във всички ведомства), защото новото правителство, което евенуално ще бъде конструирано към 1 септември, ще има само един месец време да приготви този нетрадиционен бюджет и да го внесе в новото Народно събрание?
  4. Как да се ограничи спадът на преките чуждестранни инвестиции и да се превърне страната ни в много по-атрактивно място за тях, дори и в условията на световната криза?
  5. Как да бъдат премахнати бързо и ефективно все още наличните многобройни пречки пред българските предприемачи, за да могат колкото може повече от тях да оцелеят по време на кризата?
  6. Как да се отпуши притокът на пари от европейските фондове още в рамките на настоящата година, за да може чрез европейските проекти да бъде компенсирана липсата на нормално кредитиране в посока на институциите и фирмите?
Може би случайно се получи така, че и онези мерки за блокирането на обединението на десницата са шест на брой, и отговорите на въпросите ми към управляващите за това как България да се справи с кризата пак ще се окажат шест. Кое им е по-важно, обаче?


Тагове:   едно,


Гласувай:
1



1. divadeva - Ти разбираш повече от това,
10.05.2009 09:40
аз се въздържам от коментар, но ми е интересно да чета писаното от теб....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2883685
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832