Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2009 10:44 - 16 трудни завоя пред Борисов и мнозинството
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 18093 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 10.07.2009 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
16 трудни завоя пред Борисов и мнозинството image  Четвъртък, 9-и Юли 2009,  24 Часа; image

 

Cъставянето на новото българско правителство ще отнеме относително малко време, но технологичните срокове все пак съществуват.

Следователно новите министри, техните заместници и ръководителите на ключови държавни и изпълнителни агенции ще формират управленския екип на изпълнителната власт не преди края на юли.

Този екип, който се очаква да е от съмишленици, ще бъде обединен от общи приоритети, чиято ключова дума е "промяна".

Нека да поразсъждаваме върху параметрите на тази промяна. Някои са ясно видими и нетърпеливо очаквани от мнозинството български граждани:

- нова антикризисна програма,

- преглед и актуализация на бюджета за тази година,

- увеличаване на събираемостта на приходите,

- намаляване на разходите от държавната хазна.

Освен това се очаква:

- бързо и сериозно ограничаване на корупцията,

- спешно възстановяване на доверието на Европа с цел отваряне на потока от европейски пари към страната ни.

Има обаче една друга страна на промяната, за която или не се говори, или само се споменава в най-общ план. Всички знаем, но някак свикнахме със статуквото, че след усилията за изпълнение на ангажиментите към ЕС по преговорните глави в главите на управляващите настъпи едно успокоение, че важното е свършено и можем да се облегнем на заслужените лаври.

Само че реформите не свършват с приемането в съюза. Превръщането на България в нормална европейска държава изискваше веднага след 1 януари 2007 г. акцентът на политическите усилия да се обърне към тези фундаментални промени, които преди все се отлагаха.

Да започнем с най-важното и най-трудно разбираемото, не само от широката публика, но и от повечето политици - реформата на публичните финанси.

Тази фундаментална промяна включва не само преразглеждане функциите на всички досега съществували държавни ведомства, но и истинското въвеждане на фалшивото досега програмно бюджетиране. На прост български език това означава всяко бюджетно финансирано учреждение да не получава пари на калпак, а срещу обосновани и конкретни проекти, със задължението да ги реализира в конкретни срокове. Така парите на данъкоплатците ще отиват в ясни посоки, с очакване на ясни и финансово измерими резултати.

Следват по-разбираемите, но видимо за всички тежко закъсали реформи в образованието, здравеопазването, регионалната политика, енергетиката, вътрешните работи, социалната политика, пенсионната система. Навсякъде в тези сфери се изприказваха много приказки, писаха се стратегии, сменяха се министри и други шефове, но реални стъпки напред никой не забеляза.

Точно обратното, специално в здравеопазването и енергетиката, със законови и административни промени, бяха направени сериозни крачки назад. А в полицията и службите за сигурност идеите непрекъснато се променяха и доведоха до пълен хаос и демотивация на хората в сектора.

Някъде по-назад в общественото съзнание, но със страшна реална тежест пред новото правителство се изправят две фундаментални задачи.

Те са: максимално бързо влизане в Шенген и ускорено приемане в еврозоната.

Истинските измерения на Шенген не са в това, което говореше Соломон Паси, да можеш с велосипед и без ограничения да пътуваш от София до Лисабон. Шенген означава истинска интеграция на всички български служби, така че всякакви български документи да са валидни в цяла Европа, да изчезнат границите и да се реализира истинското свободно движение на хора, стоки и капитали от и към България в целия ЕС.

Еврозоната е по-лесно разбираема, но процесът на приемането ни там е по-малко технологичен от Шенген и много повече политически. В условията на всеобщата криза само едно решително и много активно в преговорите със страните членки и Европейската централна банка българско правителство ще може да получи бърза и ясна перспектива за постигане на основната цел - максимално бързо въвеждане на еврото като официална българска валутна единица.

Много са паралелите между 2009 и 1997 г. И в двата случая България е била изправена пред предизвикателството на смелите реформи за излизане от тежка криза, причинена от неспособност и провал на управляващите социалисти. Разликата обаче е в това, че за 12 г. от падането на Виденов България измина огромен път напред към осъзнатото познание как точно да бъде превърната в нормална и бързо развиваща се държава. Необходима е само смелост. Да вярваме, че най-после ще имаме власт, която я притежава.

Александър Божков





Гласувай:
2



1. lambo - Трябва моментална промяна и на демографската политика
10.07.2009 12:39
И там в момента се раздават детски и помощи "НА КАЛПАК" ...

Не се отчита образователния ценз на родителите, техния данъчен принос и качеството на техните грижи за децата.

Нещо повече - ако има такава корелация, то тя е обратно-пропорционална.
цитирай
2. gerb2009 - Поздравления,
10.07.2009 13:15
А колкото до смелостта и волята - мисля че този път вече са налице.
цитирай
3. lado - Нещо не се къпеш в народната обич, ...
10.07.2009 19:04
Нещо не се къпеш в народната обич , сигурно цензурираш коментарите ?
цитирай
4. spasymyr - Не ги цензурира
11.07.2009 08:39
Но си е осигурил все първо място в "избрани публикаций".И копупцията не се ограничава,а се изкоренява иначе остава само за ибрани.
цитирай
5. анонимен - Всички трябва да сме наясно, че ДПС ...
11.07.2009 21:03
Всички трябва да сме наясно, че ДПС за нас е етническа партия. Нищо че корпуса им е покрит с безброй ''еничери''! Няма да анализирам че и в ръководството и в ПГ има не малко ''българи''! Едно нещо не мога да разбера обаче- защо другите партии в България не правят политики по така наречените смесени региони?! Навремето, преди няколко години поне СДС се опитваше да прави политики по тези места и то без никакво желание! Е, да се покажат пред Европа, че видители, какви големи демократи са! А, те демократите от СДС само използваха българските мюслюмани само за определени избори, и после ги оставяха на произвола на съдбата- ДПС само това чакаше да се разправя с ''гяурите и с предателите''!
И не бяха малко хората от този етнос, които никога даже не са били в ДПС!
Петър Стоянов стана председател.......и до ден днешен не само СДС, а и другите партии, като цяло са се продали на Доган за жълти стотинки! Като че ли тези региони са бащиния и вечна собственост на Доган! Кога най сетне българина ще се демократизира в истинския смисъл на думата, като пренебрегне бай ганьовския си манталитет?
Има ли значение, каква религия изповядваш в България, след като политическите идеи са едни и същи? Не може ли Мехмед да бъде депутат, след като Митко може? Не може ли в България да няма етнически партии? Не може ли Ахмед, Сами и прочие да са по различните си убеждение, и да са оценени по дойстонство?!
Много ли е трудно, трудно постижимо ли е? Според мен -не!
Ето примера с Вежди Рашидов!
цитирай
6. анонимен - trudno e da si demokrat
16.07.2009 14:13
Радвам се за Вас, г-н Божков, че винаги изразявате гражданска позция и като чета вашите статии ми става мъчно за времето когато аз станах по сърце и душа демократ! Сега знам,че изразяването на позиция е част от демокрацията но поважната част е да можеш да я упражняваш!!! За съжеление ние изпуснахме тази възможност!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2883689
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832